Hummer

Hummer kaldes havets tournedos, fordi dens delikate kød er populært og kostbart. Her får tips til anretning, anvendelse samt fakta om hummeren.
Hummer smager af hav og sol. Dens kød er fast og sødmefuldt og dens skal har den flotteste koralrøde farve.
Det er let at anrette en flot tallerken med en hummer, fordi den i sig selv er dekorativ. Det er ikke så sært, at mange mennesker er vilde med hummer.
Man kan dog være uheldig at få en hummer, der har en kedelig, lettere vandet smag. Hvorfor? Det får du forklaringen på her.
En hummer skifter skal som en slange skifter ham. I dens første leveår skifter den skal hele seks gange, efter det sker det kun en gang om året.
Og det er her, man ikke skal spise hummeren, for skal-skiftet gør, at kødet mister lidt smag et stykke tid efter.
Hummerkød er en delikatesse og prisen er i den høje ende. Meget går til spilde, når man begynder at flå dyret fra hinanden.
Opskrifter med hummer
Her er nogle af de populære hummeropskrifter på Madens Verden:
Hvorfor skifter dyret farve?
Hummere har et farvepigment, der hedder astaxanthin.
Når den rammer det kogende vand eller en varm ovn, bliver farvepigmentet frigivet og underet sker.
Den går fra at have en blålig eller grålig farve til den smukkeste koralfarve.
Her finder du alle opskrifter og artikler om skaldyr.
Jomfruhummer vs hummer
Hummeren er et krebsdyr med ti ben, der lever på to til 50 meters dybde især langs Nordamerikas og Europas kyster.
Dens klosakse har forskellige størrelser, da den bruger de forreste klosakse til at knuse smådyr med og de mindre til at føre maden op til munden.
Den største hummer fra de danske farvande målte 72 cm. og vejede 5,6 kg, men der nu en sjælden fangst. Normalt vil en danskfanget (sort hummer) typisk være 30-35 cm. og veje 600-700 gram ifølge Skaldyrcenter.dk.
Jomfruhummeren er lyserød, og dens klosakse er ens modsat hummerens.
Den lever som regel dybere i havet end den almindelige hummer, helt ned til 500 meter, og har derfor også kælenavnet dybvandshummer.
Den kan blandt andet fanges i danske farvande som Kattegat, Skagerrak og Nordsøen.
Jomfruhummere er mindre end den almindelige hummer. Hannen kan blive op til 25 cm., hunnen er lidt kortere. Kødet har en finere konsistens end hummerens.
Sæson
Du kan købe friskfanget danske hummere fra april frem til oktober.
Jomfruhummernes højsæson er fra begyndelsen af august til slutningen af september.
Hummeren forbindes oftest med sommer og sol, men er også en populær spise til nytår i en kendt klassiker som hummerbisque.
Sådan koger du en hummer
Mange kommer den levende hummer ned i spilkogende vand, hvorefter den dør. Personligt bryder jeg mig ikke om det. Det er bedre at tage en skarp kniv og tage livet af dyret før kogningen.
Find det lille kryds der er på hummerens nakke og stik kniven hele vejen ned, til knivspidsen rammer spækbrædtet.
Sæt en stor gryde over med vand og lad det spilkoge et minut, før du kommer hummerne i vandet. Så sikrer du dig, at det ikke går helt af kog, når skaldyrene rammer vandet.
Kog hummerne i ca. 10 minutter og smid dem direkte i en stor skål med isterninger bagefter, så de ikke koger videre, når de er taget op ad vandet.
Grill
Du kan også grille hummere. Her er det bedst at flække dem midt over på langs, fjerne tarmene og lægge dem på et fad med smør og hvidløg over.
De skal kun have ca. fem minutter på grillen. Lægger du dem direkte på den glohede grill, risikerer du, at kødet bliver en anelse tørt, hvis du ikke hele tiden pensler din hummer med smør eller olie.
Men penslet du konstant, kan du få en pragtfuld smag.