Hummer smager af hav og sol. Dens kรธd er fast og sรธdmefuldt og dens skal har den flotteste koralrรธde farve.
Det er let at anrette en flot tallerken med en hummer, fordi den i sig selv er dekorativ. Det er ikke sรฅ sรฆrt, at mange mennesker er vilde med hummer.
Man kan dog vรฆre uheldig at fรฅ en hummer, der har en kedelig, lettere vandet smag. Hvorfor? Det fรฅr du forklaringen pรฅ her.
En hummer skifter skal som en slange skifter ham. I dens fรธrste leveรฅr skifter den skal hele seks gange, efter det sker det kun en gang om รฅret.
Og det er her, man ikke skal spise hummeren, for skal-skiftet gรธr, at kรธdet mister lidt smag et stykke tid efter.
Hummerkรธd er en delikatesse og prisen er i den hรธje ende. Meget gรฅr til spilde, nรฅr man begynder at flรฅ dyret fra hinanden.
Hvorfor skifter dyret farve?
Hummere har et farvepigment, der hedder astaxanthin.
Nรฅr den rammer det kogende vand eller en varm ovn, bliver farvepigmentet frigivet og underet sker.
Den gรฅr fra at have en blรฅlig eller grรฅlig farve til den smukkeste koralfarve.
Jomfruhummer vs hummer
Hummeren er et krebsdyr med ti ben, der lever pรฅ to til 50 meters dybde isรฆr langs Nordamerikas og Europas kyster.
Dens klosakse har forskellige stรธrrelser, da den bruger de forreste klosakse til at knuse smรฅdyr med og de mindre til at fรธre maden op til munden.
Den stรธrste hummer fra de danske farvande mรฅlte 72 cm. og vejede 5,6 kg, men der nu en sjรฆlden fangst. Normalt vil en danskfanget (sort hummer) typisk vรฆre 30-35 cm. og veje 600-700 gram ifรธlge Skaldyrcenter.dk.
Jomfruhummeren er lyserรธd, og dens klosakse er ens modsat hummerens.
Den lever som regel dybere i havet end den almindelige hummer, helt ned til 500 meter, og har derfor ogsรฅ kรฆlenavnet dybvandshummer.
Den kan blandt andet fanges i danske farvande som Kattegat, Skagerrak og Nordsรธen.
Jomfruhummere er mindre end den almindelige hummer. Hannen kan blive op til 25 cm., hunnen er lidt kortere. Kรธdet har en finere konsistens end hummerens.
Sรฆson
Du kan kรธbe friskfanget danske hummere fra april frem til oktober.
Jomfruhummernes hรธjsรฆson er fra begyndelsen af august til slutningen af september.
Hummeren forbindes oftest med sommer og sol, men er ogsรฅ en populรฆr spise til nytรฅr i en kendt klassiker som hummerbisque.
Kogning
Mange kommer den levende hummer ned i spilkogende vand, hvorefter den dรธr. Personligt bryder jeg mig ikke om det. Det er bedre at tage en skarp kniv og tage livet af dyret fรธr kogningen.
Find det lille kryds der er pรฅ hummerens nakke og stik kniven hele vejen ned, til knivspidsen rammer spรฆkbrรฆdtet.
Sรฆt en stor gryde over med vand og lad det spilkoge et minut, fรธr du kommer hummerne i vandet. Sรฅ sikrer du dig, at det ikke gรฅr helt af kog, nรฅr skaldyrene rammer vandet.
Kog hummerne i ca. 10 minutter og smid dem direkte i en stor skรฅl med isterninger bagefter, sรฅ de ikke koger videre, nรฅr de er taget op ad vandet.
Grill
Du kan ogsรฅ grille hummere. Her er det bedst at flรฆkke dem midt over pรฅ langs, fjerne tarmene og lรฆgge dem pรฅ et fad med smรธr og hvidlรธg over.
De skal kun have ca. fem minutter pรฅ grillen. Lรฆgger du dem direkte pรฅ den glohede grill, risikerer du, at kรธdet bliver en anelse tรธrt, hvis du ikke hele tiden pensler din hummer med smรธr eller olie.
Men penslet du konstant, kan du fรฅ en pragtfuld smag.
Opskrifter
Her er nogle af de populรฆre hummeropskrifter pรฅ Madens Verden:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments