• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Opsamlinger › Gryderetter - opskrifter på de bedste sammenkogte retter

Gryderetter - opskrifter på de bedste sammenkogte retter

Billede med gryderetter.
Det er altid populært at sætte gode gryderetter på bordet, og dem findes der heldigvis rigtig mange af. De bedste af dem får du her. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  1. maj 2025 - Udgivet:  14. april 2025

Del gerne:
436
SHARES
FacebookMessenger436PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Tilbehør
  2. Fakta
  3. Verden rundt
  4. Tips
  5. Opskrifter
  6. Bedste luksus mørbradgryde
  7. Italiensk kødgryde
  8. Baronens gryderet
  9. Amagergryde - opskrift på nem og klassisk gryderet
  10. Den sorte gryde - opskrift på gryderet med få ingredienser
  11. Gammeldags bankekød (traditionel opskrift med løg)
  12. Ungarsk gullasch med kartoffelmos
  13. Jægergryde - nem opskrift på klassisk gryderet
  14. Boeuf bourguignon - den bedste opskrift
  15. Kylling i karry
  16. Verdens mest kendte

Jeg elsker gryderetter, og især i efterårs- og vintermånederne er det noget af det allerbedste mad.

Kød, der sammen med grøntsager og lidt væde får lov til at simre, jamen bedre bliver det næsten ikke.

Og de sammenkogte retter kan jo varieres i det uendelige.

Her har jeg fundet fem af mine favoritter når vi taler gryderetter, og der er med garanti smag for alle pengene.

Tilbehør

Hvad skal man servere som tilbehør de lækre og sammenkogte retter?

Det klassiske tilbehør er selvfølgelig en lækker kartoffelmos eller kogte ris, men du kan også servere andre rodfrugter, stegte kartofler, hasselback gulerødder og meget andet.

Prøv også med en lækker broccolisalat eller spidskålssalt. Faktisk kan tilbehøret jo varieres i det uendelige, så hold dig endelig ikke tilbage.

Fakta

Definition: En gryderet (eller “ragout”/“stew”) er en ret, hvor ingredienser – typisk kød og grøntsager – simrer sammen i en væske (vand, fond, vin, fløde osv.) over længere tid.

Formål: Langtidskogning gør kødet mørt og lader smagene blande sig – perfekt comfort food! Tilberedningstiden kan dog sagtens også være kortere, som i eks. den klassisk kylling i karry.

Navnets oprindelse: Ordet "gryderet" kommer helt enkelt af, at retten tilberedes i en gryde.

Verden rundt

Frankrig: Boeuf Bourguignon – oksekød i rødvin med champignon og løg.

Ungarn: Gullasch – stærk paprika-baseret gryderet.

Marokko: Tagine – aromatiske gryderetter lavet i kegleformet lerfad.

Asien: Curry-retter (f.eks. thailandsk eller indisk) fungerer også som gryderetter med masser af smag.

Tips

Bedre dagen efter: Mange gryderetter smager endnu bedre dagen efter, når smagene har sat sig. Så det er faktisk fint at lave retterne i god tid.

Frysevenlige: Perfekte til meal prep – de fleste gryderetter kan sagtens tåle frysning. Husk at fryse retten hurtigt ned på grund af bakterier!

Brug rester: Du kan ofte bruge rester af grønt, kød eller sauce i en gryderet – perfekt mod madspild.

Opskrifter

Her får du 10 af mine bedste opskrifter på gryderetter, der garanteret vil vække glæde på middagsbordet.

Bedste luksus mørbradgryde

4.8 fra 523 stemmer
Mørbradgryde - en populær og velsmagende dansk klassiker med svinemørbrad, bacon og champignon. Nem at lave og perfekt til aftensmad.
Gå til opskrift
billede med mørbradgryde

Italiensk kødgryde

4.7 fra 333 stemmer
En af de opskrifter, som jeg er mest glad for, er denne på italiensk kødgryde med himmelsk sauce. En fantastisk simreret, som du skal prøve.
Gå til opskrift
Italiensk kødgryde med himmelsk sauce laves af marmoreret svinekød, og her er det nakkekoteletter. Det giver meget mørt kø, og en helt fantastisk sovs. Foto: Madensverden.dk.

Baronens gryderet

5 fra 3 stemmer
Baronens gryde er en lækker gryderet, der blandt andet laves med kalvemørbrad, peberfrugt, skalotteløg og knoldselleri. Nem og hurtig at lave.
Gå til opskrift
billede med baronens gryde

Amagergryde - opskrift på nem og klassisk gryderet

4.5 fra 36 stemmer
Her er min opskrift på en Amagergryde. Det er en meget nem og velsmagende gryderet med svinebryst og masser af grøntsager.
Gå til opskrift
billede med Amagergryde

Den sorte gryde - opskrift på gryderet med få ingredienser

4.7 fra 99 stemmer
Den sorte gryde er en populær gryderet, der laves med svinemørbrad. Indholdet kan varieres, men gryderetten skal være med fløde og krydderier.
Gå til opskrift
billederesultat for den sorte gryde opskrift

Gammeldags bankekød (traditionel opskrift med løg)

4.8 fra 44 stemmer
Se hvordan du laver den bedste bankekød med masser af løg og en fantastisk sovs. Kødet bliver mørt som smør, og serveres med kartoffelmos.
Gå til opskrift
billederesultat for bankekød og kartoffelmos

Ungarsk gullasch med kartoffelmos

4.7 fra 78 stemmer
Her er min opskrift på en klassisk og gammeldags gullasch (gullash) med kartoffelmos. En populær gryderet med oksekød, paprika og champignon.
Gå til opskrift
billede med gullasch med kartoffelmos

Jægergryde - nem opskrift på klassisk gryderet

4.8 fra 47 stemmer
Opskrift på den bedste jægergryde, der er en vidunderlig gryderet med svinekød, bacon, fløde, champignon og små pølser. Serveres med ris.
Gå til opskrift
billede med jægergryde

Boeuf bourguignon - den bedste opskrift

4.8 fra 32 stemmer
Boeuf bourguignon er en fransk klassiker af en gryderet, der gør sig som dansk vintermad. En rigtig simreret med masser af oksekød og rødvin.
Gå til opskrift
billede med boeuf bourguignon

Kylling i karry

4.7 fra 228 stemmer
Nem og lækker opskrift på kylling i karry med ris. Skøn gryderet med kylling, karry, grøntsager og hønsefond - klar på under 25 minutter.
Gå til opskrift
billede med kylling i karry serveret med kogte ris og grøntsager

Verdens mest kendte

De sammenkogte retter laves kloden rundt, og her er de mest kendte.

Boeuf Bourguignon (Frankrig)

Langtidsbraiseret oksekød i rødvin med perleløg, gulerødder og champignon. Klassisk fransk luksusret – Julia Child gjorde den verdensberømt.

Gulasch (Ungarn)

Krydret gryderet med oksekød, paprika, løg og kartofler. Kan være både suppe-agtig (gullaschsuppe)eller tykkere. En nationalret i Ungarn – og super populær i hele Centraleuropa.

Tagine (Marokko/Nordafrika)

Laves i en kegleformet lergryde. Indeholder ofte lam eller kylling, tørret frugt, krydderier som kanel og spidskommen. Både sød og krydret – total smagsbombe.

Chicken Curry / Masala (Indien)

Indisk curry i alle afskygninger – især kylling tikka masala – er verdenskendt. Laves med krydderier som gurkemeje, koriander og garam masala.

Nikujaga (Japan)

En japansk husmandsret med oksekød, kartofler og løg i en sød-salt sojasaucebaseret fond. Simpelt, men elsket i japanske hjem.

Thai Green Curry (Thailand)

En gryderet lavet med kokosmælk, grøn karrypasta, grøntsager og kylling eller tofu. Skarp, sød og fyldig på én gang.

Feijoada (Brasilien)

En tung og fyldig ret med sorte bønner, svinekød og pølse. Ofte serveret med ris, appelsinskiver og grønkål. En sand brasiliansk klassiker.

Chili con Carne (USA/Mexico)

Oksekød, bønner, tomater og chili. Både amerikanere og mexicanere tager gerne æren – men uanset hvad er chili con carne populær i hele verden.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her