• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Græskar - fakta og lækre opskrifter

Græskar - fakta og lækre opskrifter

Billede med græskar.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 16. juli 2025 - Udgivet: 5. maj 2025

Græskar er så forbundet med Halloween, at vi kan glemme, at de faktisk kan spises. Læs fakta om frugten og de forskellige typer, der findes.

Græskar ser uhyggelige ud på en hyggelig måde i Halloween-tiden. De store, orange frugter bliver tømt for kød og kerner, får skåret ansigter, som lyser op i mørket.

Kødet og kernerne smider de fleste væk, efter poderne har skåret en Jack-o'-lantern, som de kaldes i USA.

Men behold endelig begge dele, for det kan sagtens spises. Det smager endda godt.

Kødet kan bruges til alverdens retter. Fra græskarsuppe og græskarfritter til kage og varme drikke. Og kernerne kan ristes som ristede græskarker.

Frugterne stammer fra Mellem- og Sydamerika, hvor der er tegn på, at de er blevet spist i mindst 9.000 år.

Indhold på siden
  • Græskar er så forbundet med Halloween, at vi kan glemme, at de faktisk kan spises. Læs fakta om frugten og de forskellige typer, der findes.
  • Forskellige typer
  • Næringsindhold
  • Halloween
  • Opskrifter med græskar
  • Græskarsuppe
  • Oksekød med græskar
  • Græskarkage med krydderier
  • Græskarsalat med feta
  • Græskartærte – pumpkin pie
  • Græskar curry
  • Græskarmuffins til en kold eftermiddag
  • Græskarmos
  • Perlebyg med græskar (bygotto med hønsefond)
  • Hokkaido med bacon - super nem og hurtig at lave
  • Sprøde græskar fritter i ovn - nem opskrift
  • Græskarrisotto - opskrift på cremet risotto med græskar
  • Kommentarer

Forskellige typer

Græskar er i virkeligheden vintersquash med det botaniske navn Cucurbita pepo. De er i familie med meloner og agurker, som under et hedder Cucurbitaceae.

Der findes mange slags græskar, så vi vil blot nævne de tre mest almindelige herhjemme.

Det store halloweengræskar er den amerikanske variant. Kødet er mindre sødt og fast, og giver ikke så meget smag som butternut squash og hakkaido.

Man kan sige, jo mindre græskarret er, desto sødere og mere velsmagende er det.

Hokkaido: De små frugter stammer oprindeligt fra en japansk ø, der hedder... Hokkaido. De findes både i blå, gule og røde farver.

Det er en af de mest populære spisegræskar, da kødet smager sødt og nøddeagtigt. Vi kan bruge det i både salte og søde retter.

Butternut squash: Pæreformet og fast i kødet med færre kerner end de fleste andre i familien.

Denne variant er ikke så sød som Hokkaido. Den er virkelig god i supper og som tilbehør, enten som fritter, i mos eller bagt som her: Hasselback butternut squash.

Næringsindhold

Ligesom med andre frugter er hovedindholdet vand. Der er mange kostfibre i græskar, derudover indeholder de både A-, B- og C-vitaminer.

Kødet mætter rimelig meget uden at indeholde ret mange kalorier, kun ca. 20 kalorier per 100 gram i gennemsnit for de forskellige typer.

Derfor er alle typer græskar gode at spise, hvis man vil have sund og fedtfattig mad.

Halloween

Traditionen med at skære ansigter i frugt op til Halloween er britisk. Irere og englændere skar grumme fjæs i kartofler og roer for at skræmme onde ånder væk.

Da irerne kom til USA i 1800-tallet, opdagede de græskarrene, som var meget nemmere at skære i. Det besejlede frugtens skæbne, som for evigt vil være knyttet til Halloween.

Frugtkødet skulle bruges til noget, så her så græskartærten dagens lys. Den dag i dag spiser amerikanerne stadig pumpkin pie til højtider.

Opskrifter med græskar

Her får du udvalgte opskrifter med græskar på Madens Verden:

Græskarsuppe

4.6 fra 61 stemmer
Her får du min bedste opskrift på en cremet græskarsuppe. Suppe med græskar er både nem og hurtig at lave, og opskriften er med billeder.
Gå til opskrift
billede med græskarsuppe i tallerken

Oksekød med græskar

Gå til opskrift
oksekød med græskar og grønkål

Græskarkage med krydderier

4.3 fra 3 stemmer
Græskarkage med krydderier er den perfekte efterårskage. Den er dejlig svampet og har en lækker smag af kardemomme.
Gå til opskrift
græskarkage

Græskarsalat med feta

5 fra 2 stemmer
Græskarsalat med feta, granatæble og salatblade med den lækreste dressing. Den smager så godt, at man nærmest glemmer, at den er sund.
Gå til opskrift
Græskarsalat

Græskartærte – pumpkin pie

4.8 fra 9 stemmer
Græskartærte smager skønt af efterår med masser af varme krydderier. Den sprøde tærtebund med det bløde græskarfyld er et sikkert hit.
Gå til opskrift
Græskartærte

Græskar curry

4.5 fra 2 stemmer
Her får du min opskrift på græskar curry med kokosmælk. Det er en nem, lækker og kødfri gryderet, der både er vegetarisk og vegansk mad.
Gå til opskrift
græskar curry kødfri gryderet

Græskarmuffins til en kold eftermiddag

5 fra 3 stemmer
Græskarmuffins er velegnede til Halloween og vinterdage. De varme krydderier og det fine græskarkød smager skønt med cream cheese-frosting.
Gå til opskrift
Græskarmuffins

Græskarmos

4.8 fra 6 stemmer
Husk at nyde de lækre græskar, når de er i sæson. Prøv for eksempel denne lækre og cremede græskarmos med kartofler.
Gå til opskrift
Græskarmos er en variation af kartoffelmos, hvor halvdelen af kartoflerne er udskiftet med græskar. Den får en flot orange farve og smager fantastisk! Foto: Charlotte Mithril / Madensverden.dk

Perlebyg med græskar (bygotto med hønsefond)

5 fra 1 stemme
Bygotto er en klassisk italiensk ret med perlebyg med græskar, hvor butternut græskar koges sammen med perlebyggen i en god hønsefond.
Gå til opskrift
Perlebyg med græskar (bygotto med hønsefond)

Hokkaido med bacon - super nem og hurtig at lave

5 fra 2 stemmer
Her er den bedste opskrift på hokkaido med bacon, som bages i ovn. Her bindes baconskiver rundt om både af græskar, og det smager fantastisk.
Gå til opskrift
billede til hokkaido med bacon

Sprøde græskar fritter i ovn - nem opskrift

4.7 fra 26 stemmer
Den bedste opskrift på sprøde græskar fritter, der laves en butternut squash. Græskarfritterne bages i ovnen med groft salt og timian.
Gå til opskrift
billede med græskar fritter lavet af butternut squash

Græskarrisotto - opskrift på cremet risotto med græskar

5 fra 3 stemmer
Her er min bedste opskrift på græskarrisotto med salvie. En nem og cremet risotto med hokkaido græskar. God som både forret og tilbehør.
Gå til opskrift
billederesultat for græskarrisotto af hokkaido
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Madplan uge 33

Ugens madplan uge 33 med gode bud på aftensmad

Billede med ribsmuffins.

Ribsmuffins - sommerens bedste muffins med ribs

Billede af chokoladekage med revner.

Derfor revner din chokoladekage

uge32-bedsteVinkøbMV

Ugens vine, uge 32, 2025: Her er de 19 bedste vinkøb

Billede af salat med rest af kylling og grønne bønner.

Salat med rest af kylling og grønne bønner

Billede af bladbede og sølvbede.

Bladbede og sølvbede - fakta og viden

Forsiden lige nu

Madplan uge 33
Ugens madplan uge 33 med gode bud på aftensmad→ Se opskriften
kyllingeoverlår i ovn med kartofler
Kyllingeoverlår i ovn med kartofler og bacon→ Se opskriften
galette med fersken
Galette med fersken - nem opskrift på dessert→ Se opskriften
billederesultat for lasagne med kylling og spinat
Lasagne med kylling og spinat - den bedste opskrift→ Se opskriften
billederesultat for ratatouille i ovn
Ratatouille i ovn (opskrift på den franske klassiker)→ Se opskriften
Stegt mørbrad med marinade af hvidløg og soltørrede tomater
Stegt mørbrad med marinade af hvidløg og soltørrede tomater→ Se opskriften
knuste kartofler
Knuste kartofler med eddike (vinegar style)→ Se opskriften
billede med blomkålssalat
Blomkålssalat→ Se opskriften
fuldkornsboller
Fuldkornsboller→ Se opskriften
billede til hasselnøddesmåkager med chokolade
Hasselnøddesmåkager med chokolade - nemme og smørbagte→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her