Husk at nyde de lækre græskar, når de er i sæson. Prøv for eksempel denne lækre og cremede græskarmos med kartofler.
Brug de flotte græskar til at lave denne lækre græskarmos med kartofler.
Den er smagt til med citronskal og persille, der giver rigtigt godt modspil til de sødlige græskar.
Citronskallen giver dejlig syrlighed og frisk aroma, mens persille giver lidt kant og bitterhed.
Husk at smage godt til med havsalt – det søde græskar skal afbalanceres med salt for at opnå bedst smag. Til sammen har du det søde, salt, sure og bitre i græskarmosen, der giver skøn velsmag!
Kartoffelmos med et twist
Du kan bruge græskarmos som tilbehør på samme måde som du bruger almindelig kartoffelmos.
Græskarret giver en sødligere smag og lidt mere aroma til din mos, og giver den en flot orange farve.
Hvilken type græskar?
I denne opskrift på græskarmos har jeg brugt hokkaido græskar. Kødet er typisk temmelig tørt i hokkaido græskar og har god smag og sødme, som også fungerer godt i eksempelvis suppe.
Du kan dog også sagtens bruge andre typer af græskar i din græskarmos.
Bare sørg for at tilpasse kogning og tilsætning af vand så du får den rigtige konsistens. Og husk at smage til i forhold til græskarsmagen, så du opnår den rigtige balance i grundsmagene.
Det sunde græskar
Når du erstatter kartofler med græskar og laver græskarmos, får du faktisk en sundere mos.
Græskar indeholder nemlig under halvt så mange kalorier som kartofler og dobbelt så mange kostfibre.
Samtidig er græskar rige på sunde vitaminer og mineraler som A, B og C vitamin samt kalium. Særligt folat er der stor mængde af i græskar.
Opskrift på græskarmos med kartofler
Ingredienser
- 1 hokkaido græskar - ca 1 kg
- 1 kg kartofler - gerne bagekartofler
- 1 bundt persille
- 1 citron - økologisk
- 100 gram smør
- Havsalt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Skræl græskaret. Halvér det, fjern kernerne og skær græskaret i mindre stykker.
- Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykket.
- Kom græskar og kartofler i en stor gryde med vand og kog dem, til de er møre. Husk at gemme noget af vandet, når du hælder vandet fra de færdigkogte græskar og kartofler.
- Kom de kogte græskar- og kartoffelstykker i en foodprocessor. Tilsæt smør og blend det hele til mos. Tilsæt lidt af kogevandet, indtil mosen har en god konsistens.
- Skyl og riv skallen af citronen fint.
- Skyl og hak persillen.
- Kom citronskal og persille i græskarmosen og smag til med havsalt og friskkværnet peber.
- Pynt med lidt hakket persille.
Tips til servering
Spis den lækre og cremede græskarmos med kartofler til for eksempel magert kød og en frisk og sprød salat.
Prøv for eksempel med disse opskrifter:
Kilder: Vitakost, frida.fooddata.dk

Comments
No Comments