Er leverpostej usundt? Fรธdevareekspert Charlotte Mithril gennemgรฅr fakta om leverpostejens indhold af vitaminer, fedt, smag og meget mere.
Leverpostej er en af danskernes nationalspiser og en klassiker i madpakken og pรฅ frokostbordet, men er leverpostej usundt?
For leverpostej er blevet udskรฆldt gennem tiden, blandt andet pรฅ grund det forholdsvis hรธje indhold af fedt og spรธrgsmรฅl omkring indhold af blandt andet A-vitamin og zink.
Sรฅ kan vi roligt spise vores leverpostej, eller er det usundt, og er der noget, vi skal vรฆre bekymrede for?
Hvad er der egentlig i leverpostej?
Hjemmelavet leverpostej bestรฅr primรฆrt af lever og spรฆk tilsat eksempelvis mel, lรธg, krydderier, flรธde og bouillon.
Fรฆrdiglavet leverpostej er desuden ofte tilsat skummetmรฆlkspulver, konserveringsmiddel, stabilisator og antioxidanter.
Hvis du vil undgรฅ forarbejdede fรธdevarer og tilsรฆtningsstoffer, skal du altsรฅ lave din leverpostej selv. Se opskrift pรฅ nem og lรฆkker leverpostej her pรฅ Madens Verden.
Du kan ogsรฅ vรฆlge en รธkologisk variant, hvor der stilles stรธrre krav til brug af tilsรฆtningsstoffer.
Sรฅ meget fedt er der i leverpostej
Det hรธje indhold af spรฆk giver leverpostej det hรธje fedtindhold, hvilket ofte fรฅr folk til at spรธrge sig selv, om leverpostej er usundt?
I et forsรธg pรฅ at begrรฆnse indholdet af fedt i leverpostej, er der lavet forskellige fedtfattige udgaver. I stedet for en del af spรฆkket, kan der vรฆre tilsat eksempelvis kartofler, mel, bygfibre, fond, vand, salt og sukker.
Typisk ligger indholdet af fedt i en almindelig leverpostej mellem 15-25 gram per 100 gram leverpostej, mens det ligger mellem 5-10 gram i en fedtfattig udgave (herunder ogsรฅ for eksempel kyllingepostej).
Der er altsรฅ betydelig forskel pรฅ mรฆngden af fedt og dermed kalorieindholdet i de to typer af leverpostej.
Men kan det svare sig at vรฆlge den fedtfattige udgave?
Den gode smag sidder i fedtet
Fedt er med til at give leverpostej smag. Nรฅr fedt erstattes med kartofler, vand, hvedemel og andre stivelsesprodukter, mistes noget af den gode smag.
For at kompensere for den manglende smag, tilsรฆttes ofte mere salt, sukker og andre sรธdestoffer til fedtfattige leverpostejer.
Der kan ogsรฅ anvendes smagsforstรฆrkere som gรฆrekstrakt, glutamat og mononatriumglutamat (E621-E625).
Saltindholdet er generelt hรธjt i leverpostej og indeholder ca. 1,5 gram per 100 gram leverpostej. Sรฅ vรฆr opmรฆrksom pรฅ, at saltindholdet kan vรฆre endnu hรธjere i de fedtfattige udgaver.
Leverpostej indeholder vigtige vitaminer og mineraler
Traditionelt baseres leverpostej pรฅ svinelever, men okse- og kalvelever og lever fra fugle (fx kylling) kan ogsรฅ benyttes.
Generelt spiser vi ikke meget indmad i Danmark, selvom indmad indeholder mange sunde vitaminer og mineraler. Leveren i leverpostej kan dermed vรฆre en vigtig kilde til bl.a. A-vitamin, B12-vitamin, folat, jern, selen og zink.
Alle er vigtige for vores generelle sundhed.
Kvinder fรฅr for lidt jern
Mange danskere fรฅr ikke nok jern gennem kosten. Sรฆrligt danske kvinder i den fรธdedygtige alder, lider af jernmangel.
Her er leverpostej en rigtig god kilde og indeholder ca. 5 mg jern per 100 gram leverpostej. Sรฅ meget tyder altsรฅ pรฅ, at leverpostej ikke er usundt.
Ingen grund til bekymring
Det hรธje indhold af A-vitamin i lever har givet anledning til bekymrede gravide, da man anbefaler, at gravide ikke spiser ren lever.
Men da indholdet i leverpostej er mindre, kan gravide, ifรธlge Sundhedsstyrelsen, roligt spise leverpostej i mindre mรฆngder.
Ogsรฅ indholdet af zink har tidligere skabt debat, da der blev sรฅet tvivl om, hvorvidt man kendte niveauet af zink i leverpostej.
Men det er velkendt, hvor meget zink, der er i leverpostej: 2,5 mg per 100 gram. Ifรธlge Fรธdevarestyrelsen er leverpostej dermed en rigtig god og naturlig kilde til zink, som er livsvigtig for mennesker.
Spis trygt leverpostej
Du kan derfor trygt spise din daglige leverpostejsmad.
Hvis du er bekymret for kalorieindholdet, sรฅ kan et tyndt lag leverpostej pรฅ en tyk skive rugbrรธd, sagtens vรฆre et sundt indslag i den daglige frokost.
En almindelig leverpostejsmad med agurk vil typisk indeholde ca. 146 kcal og 4 gram fedt.
Til sammenligning vil en spegepรธlsemad med remoulade og ristede lรธg indeholde ca. 303 kcal og 19 gram fedt, altsรฅ over dobbelt sรฅ mange kalorier og nรฆsten fem gange sรฅ meget fedt!
Sรฅ tรฆnk ogsรฅ over, om det er vรฆrd at vรฆlge den fedtfattige udgave.
Kilder: Vitakost.
Tallene kan variere afhรฆngigt af mรฆrke osv.
Se ogsรฅ disse artikler
Er en slankekur vejen frem til en sund livsstil?
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Ole
Det der er usundt ved en klassisk Leverpostej, er Hvedemelet, og sรฅ hvis man lige smider det pรฅ Rugbrรธd ๐
Helge
Jeg elsker min kones hjemmelavede postej hvor hun hakker bacon i farsen. ๐