• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Blanchering - sådan blancherer du grøntsager

Blanchering - sådan blancherer du grøntsager

Blanchering gulerødder
Del gerne:
14
SHARES
FacebookMessenger14PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  18. marts 2021 - Udgivet:  18. marts 2021

Indhold

  1. Blanchering er en måde at koge grøntsager på, så de stadig er sprøde og lækre efter at have været en tur i gryden. Her kan du se hvordan.
  2. Blanchering før du fryser grønt ned
  3. Blancheringstider for grøntsager

Blanchering er en måde at koge grøntsager på, så de stadig er sprøde og lækre efter at have været en tur i gryden. Her kan du se hvordan.

Blanchering er et fint ord for at koge grøntsager ganske kort tid i letsaltet vand. Man kan kalde det en lynkogning.

Når man blancherer for eksempel grønne bønner, kommer du dem blot ned i det kogende vand i to minutter, og tager dem så hurtigt op igen.

Spuler du dem derefter hurtigt over med iskoldt vand, bliver både farve og konsistens friske og klare i modsætning til de bønner, som har kogt i længere tid.

Blanchering er smart af flere årsager. For eksempel forbliver grøntsagernes vitaminindhold nogenlunde intakt, når de ikke befinder sig længe i kogevandet.

Ved at dyppe grøntsagerne i iskoldt vand eller spule dem over et kort øjeblik, stopper man også selve kogningsprocessen.

Processen fortsætter nemlig, så længe grøntsagerne er varme - efter de er kommet op af gryden. Stopper vi den, bevarer grøntsagen sin sprøde konsistens og flotte farve.

Blanchering før du fryser grønt ned

Når vi skal fryse grøntsager ned, skal vi helst blanchere dem først. På den måde bevarer de deres farve og struktur.

Har du for eksempel et blomkålshoved i køleskabet, som du ved, at du ikke får spist, kan du blanchere det og fryse det ned.

Sådan blancherer du til fryseren:

  • Bring letsaltet vand i kog.
  • Rengør grøntsagerne og skær eventuelt gulerødder i stave eller skiver, blomkål og broccoli i små buketter osv.
  • Kom grøntsagerne ned i vandet og fisk dem op med en hulske efter få minutter afhængigt af, hvilken grøntsag det drejer sig om.
  • Læg grøntsagerne i isvand i et par minutter - eller spul dem hurtigt over med iskoldt vand.
  • Lad dem dryppe af og læg dem i en frysepose, hvorefter de kan gå direkte i fryseren.

Blancheringstider for grøntsager

Her er en lille liste over de mest almindelige grøntsagers korrekte blancheringstid, hvis du vil fryse dem ned og bruge dem direkte fra fryseren. Læs eventuelt også artiklen: Er frosne grøntsager lige så sunde som friske.

Tomater, majs og peberfrugter behøver ikke blanchering, før de fryses ned. Til gengæld kan du med fordel bruge blancheringsteknikken, hvis du skal bruge friske tomater i en ret, men ikke ønsker at have skindet med.

Asparges: 2-4 minutter afhængigt af tykkelse.

Aubergine i store tern: 4 minutter.

Broccoli: 3 minutter.

Blomkål: 4 minutter.

Bælgede ærter: 1,5 minut.

Bønner: 2 minutter.

Grønkål: 1 minut.

Gulerødder i stave: 2 minutter.

Squash i store tern: 3 minutter.

Er du interesseret i at vide mere om de forskellige teknikker, kan du læse denne artikel af vores fødevareekspert Charlotte Mithril: Tilberedning af grøntsager - se de bedste metoder.

Kilder: The Sprouce Eats, metodikogsmag.dk.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her