Blanchering er en måde at koge grøntsager på, så de stadig er sprøde og lækre efter at have været en tur i gryden. Her kan du se hvordan.
Blanchering er et fint ord for at koge grøntsager ganske kort tid i letsaltet vand. Man kan kalde det en lynkogning.
Når man blancherer for eksempel grønne bønner, kommer du dem blot ned i det kogende vand i to minutter, og tager dem så hurtigt op igen.
Spuler du dem derefter hurtigt over med iskoldt vand, bliver både farve og konsistens friske og klare i modsætning til de bønner, som har kogt i længere tid.
Blanchering er smart af flere årsager. For eksempel forbliver grøntsagernes vitaminindhold nogenlunde intakt, når de ikke befinder sig længe i kogevandet.
Ved at dyppe grøntsagerne i iskoldt vand eller spule dem over et kort øjeblik, stopper man også selve kogningsprocessen.
Processen fortsætter nemlig, så længe grøntsagerne er varme - efter de er kommet op af gryden. Stopper vi den, bevarer grøntsagen sin sprøde konsistens og flotte farve.
Blanchering før du fryser grønt ned
Når vi skal fryse grøntsager ned, skal vi helst blanchere dem først. På den måde bevarer de deres farve og struktur.
Har du for eksempel et blomkålshoved i køleskabet, som du ved, at du ikke får spist, kan du blanchere det og fryse det ned.
Sådan blancherer du til fryseren:
- Bring letsaltet vand i kog.
- Rengør grøntsagerne og skær eventuelt gulerødder i stave eller skiver, blomkål og broccoli i små buketter osv.
- Kom grøntsagerne ned i vandet og fisk dem op med en hulske efter få minutter afhængigt af, hvilken grøntsag det drejer sig om.
- Læg grøntsagerne i isvand i et par minutter - eller spul dem hurtigt over med iskoldt vand.
- Lad dem dryppe af og læg dem i en frysepose, hvorefter de kan gå direkte i fryseren.
Blancheringstider for grøntsager
Her er en lille liste over de mest almindelige grøntsagers korrekte blancheringstid, hvis du vil fryse dem ned og bruge dem direkte fra fryseren. Læs eventuelt også artiklen: Er frosne grøntsager lige så sunde som friske.
Tomater, majs og peberfrugter behøver ikke blanchering, før de fryses ned. Til gengæld kan du med fordel bruge blancheringsteknikken, hvis du skal bruge friske tomater i en ret, men ikke ønsker at have skindet med.
Asparges: 2-4 minutter afhængigt af tykkelse.
Aubergine i store tern: 4 minutter.
Broccoli: 3 minutter.
Blomkål: 4 minutter.
Bælgede ærter: 1,5 minut.
Bønner: 2 minutter.
Grønkål: 1 minut.
Gulerødder i stave: 2 minutter.
Squash i store tern: 3 minutter.
Er du interesseret i at vide mere om de forskellige teknikker, kan du læse denne artikel af vores fødevareekspert Charlotte Mithril: Tilberedning af grøntsager - se de bedste metoder.
Kilder: The Sprouce Eats, metodikogsmag.dk.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden