Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Balsamico

Hvad er balsamico og hvad bruges det til? Her er svaret

Billede med balsamico.
Del gerne:
15
SHARES
FacebookMessenger15PinterestEmailSMS
Indhold
  • Hvad er balsamico?
  • Produktion af balsamico
  • Hvordan udtales balsamico?
  • Forskel på balsamico og vineddike?
  • Opbevaring
  • Holdbarhed
  • Fakta om balsamico
  • Opskrifter og anvendelse
  • FAQ
  • Kommentarer

Hvad er det lige helt præcist balsamico er, og hvad er forskellen på balsamicoen og eddike? Hvad kan man bruge det til, og hvordan udtaler man det?

I denne artikel kan du blive klogere på balsamico, hvor det kommer fra og alle de mange andre spørgsmål, som du måske har til dette italienske produkt.

Hvad er balsamico?

Balsamico er kort fortalt en eddike, der fremstilles i områderne Modena og Reggio Emilia i Italien.

Eddiken er meget aromatisk, og den laves af en inddampet druemost.

Derefter lagres den på træfade af forskellige sorter, hvilket også er med til at den forskellige udtryk og smagsnuancer. Jo jo, det her er en videnskab, og det kræver godt håndværk at fremstille en god balsamico.

Som vi kender det fra blandt andet rødvin, ja så bliver balsamicoen også certificeret, så man ved, hvad det præcist er man køber.

Og bliver vi mere præcise, så kendes den originale og ægte som en Aceto Balsamico Tradizionale di Modena. Men andre typer er bestemt også gode, det afhænger jo af smag og behag. Så selvom du køber en eddike, der ikke er certificeret, så kan den være ganske udemærket.

Udover den almindelige balsamico, kan man også købe en Crema al Balsamico, der netop er mere cremet og tyktflydende. Den findes også i en række varianter med forskellig smag, så det er bare med at prøve sig frem.

Produktion af balsamico

Balsamico produceres som sagt i de to italienske områder Modena og Reggio Emilia, og her er det med håndplukkede vindruer.

Høsten sker typisk i efteråret, hvor druerne presses let.

Derefter bliver mosten filtreret og kogt ind, og det sker ved en svag varme i lang tid.

Den indkogte druemost skal derefter samme med vineddike lagres på fade, og her har de lokale producenter hver deres måde at gøre det på.

Det handler om valget af træ til fadene (herunder eg og kastanje), men også andre faktorer spiller ind. Eddiken tappes om adskillige gange fra store til til de mindre fade, og den lagres i årevis.

Og selvfølgelig koster en vellagret balsamico noget mere end den yngre udgave, Men der er også forskel på smag og kvalitet.

Hvordan udtales balsamico?

Der kan godt være tvivl om hvordan man udtaler balsamico, og jeg har hørt flere måder at gøre det på.

Men den korrekte udtale er [balˈsæˀmiko].

Vil du gerne høre den rigtige udtale af balsamicoen, så kan du høre den her.

Forskel på balsamico og vineddike?

Måske har du undret dig over, hvad forskellen egentlig er på vineddike og balsamico.

Typisk er vineddike fremstillet af rødvin eller hvidvin, mens balsamicoen som sagt laves af druesaft, der tilsættes vineddike.

Derfor er balsamicoen også mere mørk, tæt og aromatisk i smag og duft. Den har i øvrigt også mere sødlige toner end en traditionel vineddike.

Opbevaring

Balsamico opbevares bedst i et køkkenskab, hvor den er beskyttet for solens lys.

Du behøver altså ikke stille den i køleskabet.

Holdbarhed

Balsamico har en meget lang holdbarhed. Faktisk har jeg aldrig prøvet at smide en for gammel flaske ud, så den holder længe.

Som udgangspunkt er holdbarheden den samme, uanset om flasken er åbnet eller ej.

Og den holder sig altså længe, hvilket sige i flere år, og mon ikke du har brugt den lækre italienske eddike inden da.

Fakta om balsamico

Her er fakta om balsamicoen i kort overblik:

Oprindelse: Balsamico stammer fra Modena og Reggio Emilia i Norditalien. Den ægte vare kaldes ofte "Aceto Balsamico Tradizionale".

Lavet af druer: Fremstilles af most fra hvide druer (typisk Trebbiano), som koges ind og lagres.

Lagret i træfade: Ægte traditionel balsamico lagres i 10-25 år (nogle gange mere!) i små fade af forskellige træsorter som eg, kirsebær og kastanje.

Tykkelse og smag: Jo ældre balsamico er, desto tykkere, mørkere og sødere er den, og jo dyrere!

Forskellige typer:

  • Traditionel balsamico: Meget dyr, ægte, håndlavet og ofte solgt i små flasker.
  • Balsamicoeddike af Modena (IGP): Mere almindelig, hurtigere produceret, blandet med eddike og evt. karamelfarve.
  • Hvid balsamico: Klarere og mildere i smagen, god til lyse retter og dressinger.

Opskrifter og anvendelse

Balsamico kan anvendes i en lang række retter, hvor den tilfører en raffineret smag af eddike. Og så er den jo fantastisk i mange sovse, herunder brun sovs. Bruges også til en klassisk hakkebøf med bløde løg.

I det hele taget er balsamico super god til dressinger og marinader, men du kan også smøre kød med den inden kødet steges.

Hvid balsamico er lidt lettere i smagen end den mørke udgave, men den er også mere syrlig. Og altså knap så sødlig.

Tomatsalat med rødløg og balsamico (klassisk opskrift)
Sådan en lækker tomatsalat er en salat, der er fyldt med sommer og sødme. Krydret med balsamico og rødløg. Den er perfekt til bla. kylling.
Se opskriften her
billederesultat for tomatsalat
Verdens bedste italienske kødsovs opskrift
Her får du opskriften på verdens bedste kødsovs, der meget gerne må simre nogle timer. Den rigtige italienske kødsovs med rødvin til pasta.
Se opskriften her
italiensk kødsovs
Karamelliserede kartoffelbåde med balsamico og timian
Karamelliserede kartoffelbåde er virkelig lækre som tilbehør. Du laver dem med bagekartofler, der tilberedes med løg, hvidløg og balsamico. Virkelig mums.
Se opskriften her
billede med karamelliserede kartoffelbåde
Bagte rødbeder - nem opskrift
Her er den bedste opskrift på bagte rødbeder i ovn. Rødbederne tilberedes med smør og balsamico, og vendes med frisk timian.
Se opskriften her
billede med bagte rødbeder
Bagte skalotteløg - opskrift med timian og balsamico
Her får du min opskrift på bagte skalotteløg i ovn. Skalotteløgene vendes med olie, balsamico og timian, inden de bages i ovnen. Lækre som tilbehør.
Se opskriften her
billede med bagte skalotteløg i fad
Koteletter med skaft i fad
Se her hvordan du steger de bedste skaftkoteletter i fad i ovnen. Og samtidig får du en vidunderlig balsamicosky til koteletterne.
Se opskriften her
billede resultat for skaftkoteletter
Jordbærsalat - salat med jordbær og pinjekerner
Se opskriften her
En virkelig lækker jordbærsalat, der er en salat med jordbær, en napolitana salatblanding og ristede pinjekerner.En rigtig sommersalat. Foto: Madensverden.dk.
Bønnesalat
Min opskrift på en klassisk og nem bønnesalat. Salaten laves let med grønne bønner (friske eller frosne), tomater, rødløg og mozzarella.
Se opskriften her
billederesultat for bønnesalat med tomater og rødløg
Bruschetta med tomat
Her får du min opskrift på italiensk bruschetta med tomat og basilikum, der er en nem og klassisk forret fra det italienske køkken.
Se opskriften her
italiensk bruschetta med tomat
Balsamicodressing
Balsamicodressing smager forrygende og er utrolig let at lave. Den syrligsøde smag er perfekt til for eksempel salater.
Se opskriften her
Balsamicodressing er lynhurtig at lave og kræver kun disse ingredienser: Balsamicoeddike, olivenolie, honning, salt og peber. Rør sammen og den er klar. Foto: Charlotte Mithril

FAQ

Hvad er balsamico?

Balsamico (eller balsamicoeddike) er en mørk, aromatisk eddike lavet af indkogt druemost - primært fra Trebbiano- og Lambrusco-druer. Den har en balanceret smag af sødme og syre og stammer oprindeligt fra Modena og Reggio Emilia i Italien.

Hvad smager balsamico af?

Balsamico smager sødt, surt og frugtagtigt. Lagret balsamico er mere sirupsagtig og kompleks, mens unge versioner er skarpere og mere eddikeagtige.

Hvordan opbevares balsamico?

Balsamico opbevares bedst i køkkenskab ved stuetemperatur, og den skal ikke på køl!

Hvor længe holder balsamico?

Traditionel balsamico har nærmest en ubegrænset holdbarhed.
Blandingsprodukter holder mindst 2-3 år - tjek datomærkning. Den bliver ikke dårlig, men kan miste smag over tid.

Er der forskel på balsamicoeddike og balsamico-glace?

Ja, der er forskel på de to slags balsamico. Balsamicoeddike er tynd, mere syrlig - god i dressinger og madlavning. Glace er tykkere og sødere - god som topping på eks. ost eller kød.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.