Verdens dyreste mad koster over 100.000 kroner per kilo. Her får du listen over det mest eksklusive, du overhovedet kan sætte dine tænder i.
Verdens dyreste mad og fødevarer er så eksklusive, at du ikke kan købe dem alle i Danmark.
Der er for eksempel japanske meloner, som er så sjældne og kostbare, at jeg har valgt at undlade dem på listen.
De dyrkes i så lille et omfang, at de færreste mennesker i verden nogensinde kommer i kontakt med sådan en melon.
Den dyreste caviar i verden er gyldne rogn fra en iransk albinostør, og her skal du altså til bestille på nettet eller rejse for at få fat i de fine rogn.
Ordet caviar er i øvrigt beskyttet i EU, så vi må kun kalde andre rognprodukter for kaviar med et k, når vi sælger og markedsfører dem.
1. Verdens dyreste mad: Albinocaviar
Ægte caviar fra fiskearten stør er voldsomme dyre, men kommer de fra den sjældne Huso Huso albinostør, stiger prisen yderligere.
Æggene er lyse og gyldne, og navnet Almas betyder diamant på persisk. Meget passende, da Almas Beluga caviars kilopris koster op til flere diamantringe.
Ifølge Guinness World Records kan kiloprisen på iranske Almas løbe op i 180.000 kroner.
Mindre kan også gøre det. En lillebitte dåse af de gyldne rogn kan erhverves for ca. 2.000 kroner.
2. Safran
Støvdragerne fra en særlig krokus ved navn Crocus Sativus er verdens dyreste fødevare. Intet mindre. Krydderiet safran, som farver maden flot gul og giver smag, er simpelthen stinkende dyrt.
Årsagen skal findes i det lille udbytte i forhold til arbejdsgangen og, hvor få støvdragere man kan høste fra en enkelt blomst, tre.
Udover det blomstrer denne krokus kun en uge eller to hvert år, og det er her, man manuelt skal høste de bittesmå støvdragere.
Ifølge Businessinsider.com skal der hele 150.000 blomster tit for at fremstille et kilo safran. Prisen for et kilo: 70.000 kroner.
3. Hvide trøfler
Der findes mange forskellige slags trøfler, men de hvide trøfler i Norditalien og allernordligst i Kroatien er de mest eksklusive.
Helt op til 24.000 kroner per kilo kan det koste. Lige som med albinostørens rogn og safran skyldes den høje pris ikke kun smag men også sjældenhed.
Man kan ikke dyrke hvide trøfler, de vokser under jorden og kan snuses frem af hunde. Før i tiden var det de berømte trøffelgrise, der fandt de dyrebare svampe.
4. Balsamico eddike
Det kommer måske bag på mange, i hvert fald gjorde det på mig. For Balsamico eddike fra Modena, Aceto Balsamico Tradizionale, der er lagret fra 12 til 100 år, er en af de mest dyrebare ingredienser i verden.
Ægte balsamico fra Modena består af druer, intet andet. Druerne har til gengæld undergået en kompliceret proces, hvor de fermenteres, koges og lagres under forskellige temperaturer.
En dyr balsamico skal ligne en lille perle, når du kommer en dråbe på tallerkenen. Den må ikke flyde ud, men skal forblive hel, indtil du smører den ud.
Smagen er enormt koncentreret og intens, så man behøver ikke mange af de eksklusive dråber på sin dessert eller bøf.
Dyreste er Giuseppe Giustis balsamico, der har lagret i 100 år. Her skal man af med 4.000 kroner for 100 milliliter.
5. Østers
Når du ser prisen på østers, skal du huske, at skallen vejer det meste, og selve kødet kun få gram.
Derfor er kødets kilopris enorm, hvis det er gode østers - for eksempel de kendte fra Limfjorden.
Østers var engang fattigmandsspise, i dag regnes det for en luksusoplevelse at spise dem rå med et glas champagne til.
Kilder: Finansbureaet.dk, BBC Food, Businessinsider.com
Comments
No Comments