• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Spinat - fakta og alt om Skippers Skræks favorit

Spinat - fakta og alt om Skippers Skræks favorit

Billede med spinat.
Del gerne:
9
SHARES
FacebookMessenger9PinterestEmailSMSSubscribe

Spis spinat, og bliv stærk som Skipper Skræk. Om du ligefrem bliver stærk af at spise de grønne blade, er måske en anelse tvivlsomt, men én ting er sikkert: Du bliver sundere.

Spinaten indeholder nemlig en lang række vigtige næringsstoffer, mineraler og vitaminer, der alle spiller en vigtig faktor for dit helbred og din samlede sundhed. Den kan af samme grund, betragtes som én af de fødevarer, der går ind under kategorien superfood.

Skipper Skræk kom til verden tilbage i 1929, og her fik tegneseriefiguren store muskler af spinaten. Faktisk har videnskabelige undersøgelser senere vist, at spinat faktisk kan give større muskler, og her er det især to proteiner, som ved hjælp af nitrat i bla. spinat, der giver effekten. Det viser svenske undersøgelser.

Indhold
  • I køkkenet
  • Derfor er spinat så sund
  • Frossen og frisk spinat
  • Sundhed og næring
  • Sådan bruges spinat
  • Værd at vide
  • Opskrifter
  • Spinatgryde med kylling, karry og ris (på 20 minutter)
  • Spinatpandekager
  • Ovnbagte æg med spinat i små forme
  • Gnocchi med svampe og spinat i cremet sauce
  • Stuvet spinat
  • Spinatlasagne
  • Spinattærte med skinke og porrer
  • Kulmule med spinat
  • Fyldte bagte kartofler med bacon og spinat
  • Gulerodsgryde med kylling og spinat
  • FAQ
  • Kommentarer

I køkkenet

Men udover at spinat er piv sundt, så har det også mange anvendelsesmuligheder i køkkenet.

Spinat kan tilberedes, og anvendes i både kolde og varme retter, herunder som en spinatstuvning, og så kan det dertil købes i det fleste supermarkeder både frisk og på frost.

TIP! Hvis du køber den friske, så husk altid at skylle bladene grundigt, da de som oftest gemmer på sand og jord.

Spinaten har en frisk og mild smag, som de fleste kan lide – og det gælder både børn og voksne. Blandt andet hvis du kommer dem i en spinatlasagne - eller en spinattærte.

Derfor er spinat så sund

Som sagt indeholder spinaten en lang række vigtige vitaminer og mineraler, så der er derfor god grund til at snige lidt ekstra spinat ind i din daglige kost.

Du får nogle af sundhedsfaktorerne her:

- De grønne spinatblade indeholder A-vitamin, som blandt andet er nødvendigt for et godt syn, forplantningsevnen, slimhinderne og immunforsvaret.

- Spinaten indeholder ligeledes C-vitamin, som er et vitamin der er nødvendigt at indtage gennem kosten hver dag, da det ikke lagres i kroppen. C-vitamin spiller en vigtig rolle for immunforsvaret, brusk, knogler og væv, beskytter dig mod bakterier, og kan fremme heling.

- De grønne blade gemmer desuden på folat, som er nødvendigt for produktionen af røde blodlegemer, og din krops celledeling.

- Spinaten har et højt indhold af kalium, som kan være med til at sænke blodtrykket hvis du lider af forhøjet blodtryk.

Så selv om du måske ikke bliver lige så stærk som Skipper Skræk af at spise spinatbladene, så var der måske her nogle gode grunde til at gøre det alligevel.

Frossen og frisk spinat

I øvrigt indeholder spinaten i frossen tilstand stort set de samme vitaminer og mineraler som den friske udgave, så bare spis løs.

Men husk altid at skylle den friske udgave grundigt. Her kan du læse mere om spinatholdig mad skal genopvarmes.

Sundhed og næring

Spinat er et sand grønt kraftværk fyldt med:

  • Jern – godt for blodet og energiniveauet
  • C-vitamin – styrker immunforsvaret
  • A-vitamin – godt for syn og hud
  • K-vitamin – vigtig for knogler og blodets evne til at størkne
  • Folsyre – vigtigt for gravide og cellevækst
  • Magnesium, calcium og antioxidanter
  • Tip: Spis spinat sammen med C-vitaminrige fødevarer (som citron eller peberfrugt) for at optage jernet bedre!

Sådan bruges spinat

Spinat er super alsidig og bruges i:

  • Salater – især babyspinat
  • Smoothies og juicer
  • Pastaretter – fx med fløde og hvidløg
  • Lasagne og tærter
  • Farsretter, omelet og æggeretter
  • Indiske og asiatiske retter – eks. saag paneer eller wok

Værd at vide

  • Skipper Skræk gjorde spinat verdensberømt – selvom jernindholdet faktisk blev overdrevet i gamle målinger
  • Babyspinat er blot unge spinatblade – mildere i smag og blødere i tekstur.
  • Spinat indeholder oxalsyre, som kan hæmme optagelsen af calcium og jern – men det er sjældent et problem ved varieret kost
  • Bør ikke opvarmes flere gange, da nitratindholdet kan omdannes til uønskede stoffer – så lav helst kun det, du skal bruge.

Opskrifter

Så er du blevet klogere på spinaten - her følger 10 populære opskrifter med den. Hvad bruger du spinat til? Del det gerne med os andre i kommentarfeltet længere nede.

Spinatgryde med kylling, karry og ris (på 20 minutter)

4.8 fra 109 stemmer
Her får du min lækre opskrift på spinatgryde, der er en hurtig gryderet med masser af spinat, meget mør kyllingefilet, karry og kogte ris.
Gå til opskrift
spinatgryde

Spinatpandekager

4.8 fra 37 stemmer
Min bedste opskrift på spinatpandekager med kylling. Lækre og sunde madpandekager med spinat, og fyldet er bla. kylling og avocado.
Gå til opskrift
spinatpandekager

Ovnbagte æg med spinat i små forme

4.6 fra 25 stemmer
Her får du en nem opskrift på æg med spinat, der bages i ovnen. Æggespinaten bages i små forme og er god til morgenmad.
Gå til opskrift
Billederesultat for æg med spinat

Gnocchi med svampe og spinat i cremet sauce

5 fra 1 stemme
Få den nemme opskrift på gnocchi med svampe og spinat i en cremet sauce. Et lækkert måltid med inspiration fra det italienske køkken.
Gå til opskrift
gnocchi med svampe og spinat

Stuvet spinat

4.7 fra 45 stemmer
Her er min opskrift på stuvet spinat, som jeg plejer at lave med frossen spinat. Spinatstuvning er god som tilbehør til mange middagsretter.
Gå til opskrift
stuvet spinat

Spinatlasagne

5 fra 13 stemmer
Her får du den bedste opskrift på spinatlasagne, der er lasagne med masser af spinat og bacon, men helt uden hakket oksekød og tomatsovs.
Gå til opskrift
billederesultat for spinatlasagne

Spinattærte med skinke og porrer

5 fra 2 stemmer
Se den helt vildt lækre opskrift på spinattærte med skinke og porrer. Med en tærtedej, der er til at lave uden, det hele falder fra hinanden.
Gå til opskrift
Du skal prøve denne super lækre spinattærte med skinke og porrer. Tærten er nem at lave, og fyldt med spinat, skinke, porrer og rød peberfrugt. Foto: Madensverden.dk.

Kulmule med spinat

5 fra 1 stemme
Sådan laver du en lækker ret med kulmule, spinat, kartofler og svampe. Her får du en skøn hverdagsret med fisk, men den er også god som gæstemad.
Gå til opskrift
kulmule med spinat, kartofler og svampe

Fyldte bagte kartofler med bacon og spinat

4.9 fra 24 stemmer
Fyldte bagte kartofler med bacon og spinat smager himmelsk godt. Her er min opskrift på fyldte bagekartofler, der er nemme at lave med eller uden ost.
Gå til opskrift
Lækre og fyldte bagte kartofler med bacon og spinat. De bagte kartofler med fyld er nemme at lave, og de kan også tilføres lidt ost. Foto: Katrine Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Gulerodsgryde med kylling og spinat

4.8 fra 69 stemmer
Her er nem opskrift på gulerodsgryde, der er en hurtig gryderet med kylling, spinat og gulerødder. Gulerodsgryden er nem aftensmad med ris.
Gå til opskrift
billederesultat for gulerodsgryde med kylling

FAQ

Hvad er spinat?

Spinat er en bladgrøntsag fra amarant-familien. Oprindeligt stammer den fra Persien, men har været spist i Europa siden middelalderen. Findes både som frisk, frossen eller babyspinat – og kan spises både rå og tilberedt.

Hvorfor skal man skylle spinat?

Man skal altid skylle spinat for at fjerne jord, sand og mulige bakterier fra bladene. Spinaten kan nemlig have sand og jord i de krøllede blade, og det er vigtigt at fjerne dette før man tilbereder eller spiser spinaten.

Kan man spise rå spinat?

Du kan sagtens spise rå spinat, og det er faktisk utroligt sundt. Husk at skylle spinaten grundigt - eller køb en spinat, der allerede er skyllet hos producenten.

Er spinat og babyspinat det samme?

Ja, det er samme spinat. Forskellen er blot, at babyspinaten - som navnet også antyder - er høstet tidligt, og derfor er den mere spæd i smag og konsistens.

Er frisk spinat mere sund end frossen?

Begge er sunde – men frossen spinat har tit faktisk lidt højere næringsindhold, da det fryses kort efter høst. Frisk spinat er sprød og god rå – men svinder meget ved tilberedning. Frossen spinat er praktisk til madlavning – ofte er den allerede hakket.

Hvornår er spinat i sæson?

Spinat er i sæson i Danmark fra forår til efterår, men kan dyrkes næsten hele året i drivhus.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Bobler

Ugens vine, uge 24 med bobler og brus til studenter og fester

Uge24-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 24: Ugens bedste vine til sol og studenter!

Billede af lammekoeteletter.

Lammekoteletter med hvidløg og rosmarin

Madplan uge 24

Ugens madplan uge 24 med syv lækre sommerretter

Billede af wokret med stangbønner.

Wokret med stangbønner og kylling

Billede af stangbønnner.

Stangbønner - sådan koger du de lange bønner perfekt

Forsiden lige nu

nem aftensmad
Nem aftensmad - nemme og lækre retter på kort tid→ Se opskriften
Svinemørbrad med champignonsovs opskrift
Svinemørbrad med champignonsovs→ Se opskriften
billederesultat for burritos
Burritos→ Se opskriften
nem pastaret
Nem pastaret med fløde og bacon på bare 20 minutter→ Se opskriften
billede med italiensk focaccia brød
Italiensk focaccia brød med rosmarin og olivenolie→ Se opskriften
Billede af sød kartoffelgryde.
Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler→ Se opskriften
Torsk - sunde retter
10 gode bud på sunde retter→ Se opskriften
Bobler
Ugens vine, uge 24 med bobler og brus til studenter og fester→ Se opskriften
spaghetti med gulerødder
Spaghetti med gulerødder - nem kødfri pastaret→ Se opskriften
Hjemmebagte knækbrød
Hjemmebagte knækbrød med masser af kerner→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her