Purløg

Purløg bruges meget i de danske køkkener. Og heldigvis for det, da det smager godt og er sundt. Her er alt, du skal vide om det grønne drys.
Purløg en en taknemmelig plante, og hvis du ikke allerede har dem i haven eller på altanen, så burde du måske gå på rov i starten af foråret, for at få fingrene i noget.
Når purløgene først har sat sig i jorden, skyder de nemlig op år efter år, så vi kan klippe af stænglerne og bruge det grønne drys til alt fra æggemad til salater.
Og de kræver ikke meget omsorg, blot lidt vand og beskæring af stængler, der bærer de ellers smukke blomster.
Fakta om purløg
Purløg har det botaniske navn Allium Schoenoprasum. Det er i familie med ganske almindelige løg, som er en del af liljeslægten.
Oprindeligt voksede purløg i Kina, men de har bredt sig over hele kloden. Og vi fik løget til Danmark tilbage i Middelalderen.
Purløget er en staude, derfor forsvinder den, når det bliver vinter for så at dukke op igen til foråret, når der ikke længere er frost.
I modsætning til zittauerløg, rødløg og hvidløg er det ikke selve løget, vi bruger fra purløget, men derimod deres grønne stængler.
Disse bliver op til 30 cm. høje, og er hule men fuld af smag.
Sådan bruger du purløget
Vi kender det som det grønne drys, og det har en simpel forklaring: Purløg egner sig ikke til varme retter, da de grønne blade mister smag under opvarmning.
I stedet klipper vi eller hakker stænglerne og bruger dem som drys på for eksempel:
Laksesandwich med purløgsdressing
Rejesalat med dild og purløg
Næringsværdi og sundhed
Purløg indeholder en masse vitaminer og mineraler, blandt andet A-vitamin, C-vitamin, K-vitamin, B12-vitamin, folat, kalium og jern.
Ligesom andre løg indeholder bladene svovlagtige stoffer, som menes at være godt for vores helbred.
Det hævdes, at løg generelt styrker fordøjelsen og blodcirkulationen. Og så skulle de have anti-inflammatoriske egenskaber.
Men der er ikke en klar konklusion fra forskning, så først og fremmest skal vi spise det for smagen og vitaminerne.
Opbevaring og holdbarhed
Når du køber en potte, er det bedst at opbevare den i køleskabet, så bladene holder sig friske.
Hvis du vil have den stående i en urtepotte på køkkenbordet, skal du sørge for at den ikke får sollys.
Og hvis du vil have en potte løg, du kan klippe af igen og igen, skal du omplante stænglerne:
Klip dem halvt ned og del dem i mange små løg, omplant herefter i en stor urtepotte eller flere små.
De skal helst ikke fryses, da de bliver slatne og mister smag.