• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Råvareguide

Oregano - fakta og opskrifter med den italienske krydderurt

Billede med oregano.
Oregano er en krydderurt, der typisk bruges i italienske retter, herunder selvfølgelig på pizza og i lasagne. Men oregano er også meget mere end det, og krydderurten indeholder en masse sunde ting. Foto: iStock.com.

Opdateret:  20. april 2025 - Udgivet:  20. april 2025

Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Oregano kender vi fra pizza og andre italienske retter. Men krydderurten er meget mere. Her kan du læse om den sunde urt og finde opskrifter.
  2. Viden om oregano
  3. Oregano og sundhed
  4. Anvendelse, tips og opskrifter
  5. Opbevaring og holdbarhed
  6. Hvad er oregano?
  7. Typisk brug i madlavning
  8. Sundhedsfordele
  9. Frisk vs. tørret oregano
  10. Tips til brug
  11. Sjove fakta
  12. Opskrifter med oregano
  13. Lasagne
  14. Pasta med kødsovs
  15. Hjemmelavet pizza
  16. Tomatsovs
  17. Sovs med oregano - god til kylling og koteletter
  18. Koteletter i fad med bacon, peberfrugt og fløde
  19. Marry me chicken
  20. Ovnbagte kartofler med balsamico og oregano
  21. Nemme bagte tomater med balsamico, olie og oregano
  22. Spaghetti med bacon, olie, hvidløg og basilikum

Oregano kender vi fra pizza og andre italienske retter. Men krydderurten er meget mere. Her kan du læse om den sunde urt og finde opskrifter.

Oregano får vi ofte serveret som drys på en varm pizza, og den giver en dejlig og aromatisk smag til mange retter.

Men oreganoen kan bruges til så meget andet end på pizza eller i en lasagne. Den indeholder nemlig æteriske olier, som giver smag og duft, men som også siges at være sunde for os.

Derfor har den også været brugt som lægeplante i tusinder af år, blandt andet for at styrke immunforsvaret og hjælp til fordøjelsen.

De æteriske olier virker som antioxidanter, og menes at være bakteriedræbende.

Viden om oregano

Origanum, som er det latinske navn, rummer 40 arter. Den er en del af læbeblomstfamilien, som også består af blandt andet timian og salvie.

Mange forveksler havemerian med oregano og med rette. De er nemlig også i familie med hinanden.

Der er er masse myter om oreganos magiske virkning. I oldtidens Grækenland forbandt man den til kærlighedsgudinden Afrodite, og derfor var den et symbol på kærlighed og lykke.

I middelalderen brugte man oregano som røgelse for at holde fanden for døren, og munke har lavet te, olier og essens med oregano som lægemidler.

Oregano og sundhed

Der er ingen ende på listen af alle de sundhedsfremmende og helbredende effekter, oreganoen menes at have. Den lille krydderurt skulle blandt andet være bakteriehæmmende, slimløsende, smertelindrende og meget andet.

Et faktum er, at oregano indeholder olier, der har et meget højt indhold af antioxidanter. Derudover indeholder den A-vitamin, C-vitamin, kalium og kalcium.

Men da maden bliver for aromatisk, hvis vi hælder en håndfuld oregano i hvert måltid, skal man ty til en koncentreret olie for at få en effekt.

Mulighederne er mange, og det samme er egenskaberne i oreganoen. Og heldigvis står den i de fleste danske køkkener, både i frisk og tørret form.

Anvendelse, tips og opskrifter

Selvom vi forbinder den med Italien og italienske retter, er den fremtrædende i mange andre køkkener, for eksempel det græske og det tyrkiske.

Prøv for eksempel at lave souvlaki a la Grækenland eller en lækker kylling i tomatsovs eller græske souvlaki.

De friske kviste har mere smag end tørret oregano, så du skal være lidt tilbageholdende med doseringen.

Kom dem i retten 10-15 minutters tid før servering, så de når at afgive smag uden, den tager overhånd. Bruger du tørret oregano, skal de i retten fra starten, da smagen ikke er så intens som de friske blades.

Opbevaring og holdbarhed

Et glas tørret oregano holder i et års tid, hvis du skruer låget ordentlig på, men de friske er mere sarte.

Her skal du helst bruge dem indenfor et par få dage, hvis du vil have fuld udbytte af duft og smag.

Opbevar dem i en lufttæt beholder i køleskabet eller sæt plastikpotten i et glas vand på køkkenbordet.

Hvad er oregano?

  • Oregano er en krydderurt fra myntefamilien, kendt for sin kraftige, let bitter og aromatiske smag.
  • Den bruges ofte tørret, da smagen bliver endnu mere intens.
  • Oregano stammer fra Middelhavsområdet og betyder "bjergets glæde" på græsk (oros = bjerg, ganos = glæde).

Typisk brug i madlavning

  • En klassiker i det italienske køkken – især på pizza, i pastaretter og tomatsauce
  • Vigtig i græske retter som souvlaki, salater og moussaka
  • Går godt sammen med kød, fisk, grøntsager, ost og olivenolie
  • Bruges ofte i mexicanske retter og tex-mex for at give dybde

Sundhedsfordele

Oregano er mere end bare smag – den er også sund:

  • Rig på antioxidanter, især carvacrol og thymol, som har antibakterielle egenskaber
  • Indeholder K-vitamin, jern, calcium og fibre
  • Kan have en betændelsesdæmpende effekt
  • Oregano-te bruges i folkemedicin mod hoste og fordøjelsesproblemer

Frisk vs. tørret oregano

  • Frisk oregano har mildere smag og bruges ofte som pynt eller i slutningen af tilberedningen
  • Tørret oregano er kraftigere og bedst til langtidstilberedte retter som gryderetter og saucer
  • Frisk oregano kan dyrkes nemt i vindueskarmen eller haven

Tips til brug

  • Knus tørret oregano mellem fingrene før brug – det frigiver smagen
  • Giv retter med tomat og ost et løft med oregano
  • Brug i marinader og dressinger sammen med citron og hvidløg
  • Prøv det på grillet kød, ovnkartofler eller i en hjemmelavet pizzaolie

Sjove fakta

  • Oregano blev betragtet som en hellig urt i det antikke Grækenland – brugt til at kranse nygifte
  • I dag dyrkes oregano over hele verden, især i Tyrkiet, Grækenland, Italien og Mexico
  • Der findes flere arter – fx græsk oregano (mest aromatisk), mexicansk oregano (faktisk en anden plante) og tyrkisk oregano.

Opskrifter med oregano

Nu ved du hvad oreganoen er for en krydderurt, så her følger de mest populære opskrifter med den:

Lasagne

4.7 fra 133 stemmer
Nem og lækker opskrift på lasagne bolognese med pasta, kødsovs og bechamelsauce. Klassisk italiensk ret, der er blevet en dansk nationalret.
Gå til opskrift
billede med lasagne

Pasta med kødsovs

4.8 fra 138 stemmer
Opskrift på pasta med kødsovs, der er en af de mest populære retter i Danmark. En klassisk spaghetti bolognese til både børn og voksne.
Gå til opskrift
billede med pasta med kødsovs

Hjemmelavet pizza

4.7 fra 60 stemmer
Få opskriften på hjemmelavet pizza med sprød bund og lækker topping. Lær også tips og tricks til den perfekte pizzadej.
Gå til opskrift
billede med hjemmelavet pizza med tomat, mozzarella og skinke

Tomatsovs

4.7 fra 86 stemmer
Prøv denne tomatsovs, der laves fra bunden på få minutter. Sovsen koges hurtigt igennem og vendes den med pasta. Nemmere bliver det ikke.
Gå til opskrift
verdens nemmeste tomatsovs opskrift

Sovs med oregano - god til kylling og koteletter

Gå til opskrift
en virkelig lækker sovs med oregano, der er meget nem at lave. Sovsen passer perfekt til kylling, men er også fremragende til koteletter. Foto: Guffeliguf.dk.

Koteletter i fad med bacon, peberfrugt og fløde

4.7 fra 256 stemmer
Nyd en velsmagende klassisk dansk ret med koteletter i fad. Opskriften indeholder bacon, peberfrugt og fløde - en rigtig lækkerbisken.
Gå til opskrift
billederesultat for gammeldags koteletter i fad

Marry me chicken

5 fra 2 stemmer
Få min opskrift på marry me chicken, der er en klassisk og populær ret med kylling, soltørrede tomater og hvidløg i en let flødesovs.
Gå til opskrift
billede med marry me chicken

Ovnbagte kartofler med balsamico og oregano

5 fra 19 stemmer
Min bedste opskrift på ovnbagte kartofler med balsamico og oregano. De er lækkert tilbehør til bøffer og andet kød, og er nemme at lave.
Gå til opskrift
billederesultat for ovnbagte kartofler

Nemme bagte tomater med balsamico, olie og oregano

4.7 fra 3 stemmer
Her er en nem opskrift på tomater med balsamico, der er cherrytomater, som bages i ovnen med balsamico, olie og lidt oregano.
Gå til opskrift
Billede med intense tomater

Spaghetti med bacon, olie, hvidløg og basilikum

4.7 fra 32 stemmer
Spaghetti med bacon, der vendes i olivenolie med hvidløg og en smule chili. En både dejlig og hurtig italiensk ret, der også er fantastisk som gæstemad.
Gå til opskrift
billederesultat for spaghetti med bacon
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her