Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Mørbrad

Mørbrad (fakta og de bedste opskrifter)

Billede med mørbrad.
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMS
Indhold
  • Næringsværdi og fedtindhold
  • Opskrifter med mørbrad
  • Hvad er mørbrad?
  • Fakta om svinemørbrad
  • Fakta om oksemørbrad
  • Næringsindhold (ca. pr. 100 g)
  • Populære retter med mørbrad
  • Sjove facts
  • Kommentarer

Mørbrad er en af de møreste udskæringer, man overhovedet kan bruge. Og det er uanset, om den kommer fra gris, lam eller okse.

Det er en lille muskel, så man skulle tro, at mørbraden ville være sej, men musklen bliver ikke brugt nævneværdigt. Derfor den dejlige mørhed.

Grunden til at mørbradmusklen ikke udvikler sig særlig meget på dyr, er, at den sidder helt inde i kroppen under ryggen (tyndstegen) og over brystpartiet.

Der findes næppe nogen kødspisere, der ikke har stegt eller grillet mørbradbøffer af svin eller okse. Eller lavet en fantastisk mørbradgryde.

Det er et reelt stykke kød uden bindevæv og sener, hvis man altså får fjernet det hele før tilberedningen.

Da denne udskæring stort set ikke indeholder fedt, er der også mindre smag i kødet end et stykke med fedtmarmorering eller fedtkant.

Fedt giver smag, masser af smag. Så vi skal krydre eller marinere mørbraden godt, når vi tilbereder den. For eksempel på denne måde: Svinemørbrad med honning.

Næringsværdi og fedtindhold

Der er proteiner i kød, masser af proteiner, således også i mørbrad. Her ser du energifordelingen samt kolesterolindholdet på henholdsvis 100 gram rå afpudsede okse- og svinemørbrad.

Oksemørbrad: Protein 20 gram, fedt 6,4 gram, kolesterol 58 mg.

Svinemørbrad: Protein 21,5 gram, fedt 2,3 gram, kolesterol 58 mg.

Der er 450 kalorier i 100 gram afpudset svinemørbrad og 595 kalorier i 100 gram afpudset okemørbrad.

Opskrifter med mørbrad

Svinemørbrad er et relativt billigt stykke kød, som kan bruges i gryderetter, steges som bøffer eller marineres og grilles eller steges på pande og i ovn.

I dette indlæg om stegning af hel svinemørbrad i ovn kan du finde tips til stegning og grill samt læse, hvordan du pudser mørbraden af.

Okse- og kalvemørbrad er langt dyrere end svin. Til gengæld har den så mørt kød, at det næsten kan føles som smør i munden.

Bedste luksus mørbradgryde
Opskrift på mørbradgryde og paprikagryde, der er en populær gryderet med svinemørbrad, bacon og champignon. Himmelsk lækker og nem at lave.
Se opskriften her
billede med mørbradgryde
Mørbrad i fad
Mørbrad i fad. Prøv min bedste opskrift på mørbradfad - en lækker, traditionel ret med svinemørbrad, peberfrugt, bacon og cocktailpølser.
Se opskriften her
billede med mørbrad i fad
Helstegt oksemørbrad
Her er min bedste opskrift på helstegt oksemørbrad i ovn. Stegetiden er cirka 20 minutter, og se også hvad den korrekte kernetemperatur er.
Se opskriften her
Billede af helstegt oksemørbrad.
Helstegt kalvemørbrad
Se her hvordan du laver en helstegt kalvemørbrad. En nem opskrift og fremgangsmåde, inkl. stegetid og kernetemperatur på kalvemørbrad i ovn.
Se opskriften her
billederesultat for helstegt kalvemørbrad
Den sorte gryde
Den sorte gryde er en populær gryderet, der laves med svinemørbrad. Indholdet kan varieres, men gryderetten skal være med fløde og krydderier.
Se opskriften her
billederesultat for den sorte gryde opskrift
Helstegt svinemørbrad i ovn
Lækker opskrift på helstegt svinemørbrad i ovn, der steges uden brug af sølvpapir. Stegetiden for hel mørbrad i ovn er ca. 18 minutter.
Se opskriften her
Billederesultat for helstegt svinemørbrad i ovn
Svinemørbrad på grill
Opskrift på grillet svinemørbrad med stegetid og kernetemperatur. Svinemørbrad i grill er lækker aftensmad, og den kan grilles på gasgrill eller kulgrill.
Se opskriften her
billede med svinemørbrad
Mørbrad med bløde løg
Her er den bedste opskrift på mørbrad med bløde løg og en super lækker pandesovs. Klassisk dansk mad, der er hurtig at lave til aftensmad.
Se opskriften her
mørbrad med bløde løg
Wienerschnitzel af svinemørbrad
Wienerschnitzel af svinemørbrad er lækker og det er en nem opskrift. Schnitzlen laves ved at banke svinemørbrad ud, panere og stege i smør.
Se opskriften her
billederesultat for wienerschnitzel af svinemørbrad
Indbagt mørbrad - nem og forklarende opskrift
Min opskrift på indbagt mørbrad. Nem fremgangsmåde, hvor en svinemørbrad pakkes ind i butterdej og krydret fars, hvorefter den bages i ovnen.
Se opskriften her
billederesultat for indbagt mørbrad

Hvad er mørbrad?

  • Mørbrad er et magert og meget mørt stykke kød, der sidder langs rygsøjlen, på indersiden af dyret.
  • Findes både hos svin, okse, kalv og vildt - men de mest kendte er:
    • Svinemørbrad: Lille, mild og hurtig at tilberede
    • Oksemørbrad: Større, eksklusiv og ekstremt mør - bruges bl.a. til tournedos og bøf wellington

Fakta om svinemørbrad

  • Vejer typisk 400-600 g
  • Meget fedtfattigt (ca. 3-5 % fedt)
  • Har en mild smag og får nemt smag af krydderi eller marinade
  • Perfekt til gryderetter, stegning, grill og fyldte retter
  • Husk at fjerne den sølvfarvede sene (seneskede) før tilberedning

Fakta om oksemørbrad

  • Kaldes ofte for "det fineste stykke" på oksen - meget mørt og luksuriøst
  • Dyrere end mange andre udskæringer pga. mængden og mørheden
  • Bruges i filet mignon, tournedos, carpaccio, bøf wellington
  • Bør tilberedes kort og ved høj varme, fx stegning eller grill - gerne rød til rosa

Næringsindhold (ca. pr. 100 g)

Svinemørbrad:

  • Kalorier: ca. 120 kcal
  • Protein: ca. 22 g
  • Fedt: ca. 3-4 g
  • Ingen kulhydrater

Oksemørbrad:

  • Kalorier: ca. 140-170 kcal
  • Protein: ca. 20-22 g
  • Fedt: ca. 6-10 g

Populære retter med mørbrad

  • Svinemørbrad i flødesovs
  • Mørbradgryde med bacon og champignon
  • Indbagt mørbrad (fx i butterdej eller bacon)
  • Helstegt oksemørbrad med rødvinssauce
  • Grillmørbrad med marinade
  • Carpaccio af oksemørbrad (råt, tyndt skåret og serveret koldt)

Sjove facts

  • "Mørbrad" betyder direkte "det møre kød ved ryggen", og det lever den op til!
  • På engelsk hedder mørbrad tenderloin (både for svin og okse).
  • En typisk svinemørbrad rækker til 2-3 personer, mens en oksemørbrad kan være op til 2 kilo.
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.