Kapers bruger vi ofte til at toppe maden med herhjemme, men det er ikke det eneste de små bær er gode til. De er glimrende smagsgivere til en række retter.
Når jeg skriver bær, er det lidt misvisende, for det vi kalder kapers, er i virkeligheden blomsterknopper fra middelhavsbusken Capparis spinosa.
Blomsterne i sig selv er utrolig smukke, men dem får vi ikke at se, fordi knopperne plukkes, længe før de springer ud. Når blomsterknopperne er høstet, kommer de i salt- eller eddikelage.
Man kan spise buskens frugter, som er større og har en mildere smag end de små blomsterknopper.
Køber du kapers i salt, vil du opleve en meget mere intens blomstersmag i forhold til dem, der er lagret i eddike. Husk blot at skylle saltet af, før du bruger dem i en ret.
Indhold
- Anvendelse
- Næringsindhold
- Opbevaring og holdbarhed
- Opskrifter
- Spaghetti Puttanesca med tun og kapers
- Sauce gribiche med grønne asparges
- Middelhavssalat med halloumi, kapers og oliven
- Rørt tatar
- Sauce tartare - nem opskrift
- Wienerschnitzel
- Verdens bedste pariserbøf - nem og lækker
- Pastasalat med tun
- Romersk kylling i en lækker sauce
- Verdene bedste tunmousse
- FAQ
- Kommentarer
Anvendelse
Da kapers stammer fra Middelhavsområdet, er italienerne og malteserne særligt glade for de små blomsterknopper. De bruges over en god carpaccio, i simreretter, i citronsauce til fisk og meget andet.
Blandt de klassiske retter er der en forret, som må være stjernen af dem alle: Den italienske forret Vitello Tonnato. Det er ultratynde skiver af kold kalvekød med en sauce bestående af tun, kapers og ansjoser.
Kapers er også stjernen i den enkle, men lækre, italienske ret Pasta Puttanesca, som også indeholder oliven, hvidløg, ansjoser og tomater.
Kommer vi længere op i Europa, kan vi ikke undvære dem på pariserbøffen eller i tunmousse. Franskmændene skal blandt andet have kapers på en tatar, i fiskeretten Skate meunière, i salaten Salade Niçoise og i deres grønne tapenade.
Englænderne laver ofte en særlig lækker citronkapers-sauce til deres fiskeretter. I Østrig er wienerschnitzel "med dreng" en klassiker.
Kapers og fisk passer sammen. Uanset hvilken fisk vil smagen komplimentere fisken, da gode kapers har en nuanceret smag, der både er syrlig, bitter og salt. selvfølgelig også til en pariserbøf.
Næringsindhold
Kapers er en af de fødevarer, som smager frygteligt som rå, men skønt syltet og saltet. Derfor er det omsonst at tale om næringsindholdet for rå blomsterknopper. Der er simpelthen ingen, som spiser dem. Her får du i stedet næringsværdien for 100 gram vineddike-syltet.
Energi: 43 kalorier.
Fedt: 0,5 gram.
Kulhydrat: 5,9 gram.
Protein: 2,8 gram.
Opbevaring og holdbarhed
Kapers i eddikelage er langtidsholdbare - mindst tre år i et skab, hvis glasset ikke har været åbnet og et år i køleskabet, hvis glasset har været åbnet.
Du skal ikke hælde noget af væsken ud, når du fisker dem op af glasset, for de kan kun holde sig, hvis de er dækket af lage.
Er blomsterknopperne i salt i stedet, kan de holde sig i et uåbnet glas i et halvt år ved stuetemperatur.
Opskrifter
Her er udvalgte opskrifter med kapers.
Spaghetti Puttanesca med tun og kapers
Sauce gribiche med grønne asparges
Middelhavssalat med halloumi, kapers og oliven
Rørt tatar
Sauce tartare - nem opskrift
Wienerschnitzel
Verdens bedste pariserbøf - nem og lækker
Pastasalat med tun
Romersk kylling i en lækker sauce
Verdene bedste tunmousse
FAQ
Kapers er små, runde blomsterknopper fra planten Capparis spinosa, også kendt som kapersbusken. De plukkes, inden de springer ud, og bliver derefter saltede eller syltet i eddike – og det er sådan, vi typisk kender dem i madlavning.
Kapers fra glas er ofte meget salte eller syrlige – det kan være en god idé at skylle dem i koldt vand, før de bruges, for at mildne smagen.
Smagen er saltet, syrlig og let bitter, med en karakteristisk skarphed. Kapers bruges som krydderi eller smagsgiver, især i middelhavsretter.
Ja, kapers kan godt betragtes som sunde – især som smagsgiver – men der er et par ting at være opmærksom på. Blandt andet kan de indeholde en del salt, og det skal man ikke have for meget af. Så spis dem med måde. Og husk at skylle dem, hvis du vil reducere saltindtaget.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments