Vitello Tonnato er en italiensk ret, som består af kogt kalvekød i tynde skiver og en delikat tunsauce. Serveres som forret eller frokost.
Vitello Tonnato betyder kalvekød i tunsauce, og det er et meget præcist navn. Det er nemlig en ret af kolde skiver kalvekød anrettet med tunsauce, citronskiver og kapers henover.
Lyder det mærkeligt? Det er det faktisk ikke. Tværtimod er det en delikat forret med en fin smag.
Retten er traditionelt med kogt, koldt kalvekød, men du kan sagtens lave den af okseculotte eller andre okse-udskæringer.
Og står du med en rest kalve- eller oksesteg fra dagen før, ja, så er det en rigtig god måde at udnytte kødet på.
Opskrift på Vitello Tonnato
Ingredienser
- 500 gram kalvekød inderlår eller culotte
- 1 gulerod
- 1 løg
- 1 selleristav
- 8 peberkorn
- 1 laurbærblad
- 2 fed hvidløg
- 1 dl hvidvin
- vand
Sådan gør du
- Gør selleri, løg, hvidløg og gulerødder klar ved at skære dem i grove stykker.
- Hæld hvidvin i en gryde og tilsæt grøntsagerne samt peberkorn og laurbærblad. Kog op.
- Tilsæt kalvekødet og hæld vand over, så det lige dækker. Lad kølet simre, til det er kogt. Ca. en time.
Tunsauce
- Kog tre æg i otte minutter, så de er hårdkogte. Fjern æggeblommerne fra hviderne, og kom æggeblommerne i en skål eller minihakker.
- Dræn tunen for væde og hæld den ned til æggeblommerne sammen med olie, hvidvinseddike, citronsaft og kapers.
- Blend det hele, så det får en lidt grov konsistens. Du kan også vælge en meget lind konsistens, det er en smagssag.
- Smag til med eddike, salt og peber - eventuelt mere citronsaft. Kom tunsaucen i køleskabet.
Vitello Tonnato
- Når kalvekødet er kølet ned, skærer du tynde skiver og anretter på et fad.
- Hæld tunsaucen henover kødet eller anret tunsaucen ved siden af kalvekødet. Drys med kapers og karse - eller rucolablade - og server med citronbåde.
Næringsindhold
Tip og fakta
Vitello Tonnato stammer fra Piemonte i Norditalien, hvor den tidligere blev serveret som hovedret.
I dag er det typisk en forret eller appetizer, som man nyder med sprødt brød.
Normalt blender man ansjoser i tunsaucen for umami- og saltsmagen. Det kan du sagtens gøre, men jeg har udeladt dem i denne opskrift, fordi der er mange, som ikke bryder sig om de små fisk.
Se andre italienske retter: