Her får du nemme og lækre retter med kalkun på Madens Verden. Du kan også få fakta om det magre kalkunkød, der faktisk er sundt for os at spise.
Kød fra kalkun har ry for at være tørt og uden smag, men det synes jeg er en myte.
Hvis du tilbereder kalkunkødet ordentligt, så får du faktisk virkelig godt kød og meget fine kalkunretter med masser af smag. Også uden at kødet er tørt.
Indhold på siden
- Her får du nemme og lækre retter med kalkun på Madens Verden. Du kan også få fakta om det magre kalkunkød, der faktisk er sundt for os at spise.
- Fakta om kalkunkød
- Udskæringer på kalkunen
- Tilberedning
- Opskrifter med kalkun
- Ungarsk kalkunragout med paprika og champignon
- Grydestegt kalkunbryst - nem opskrift med lækker sovs
- Kalkunburger (opskrift på lækker burger med kalkun)
- Kalkunbryst i ovn opskrift (omviklet med bacon)
- Kalkunschnitzler med pasta og lækker sauce
- Glaseret kalkunbryst
- Stegetid på kalkun pr. kilo i ovn (med kernetemperatur)
- Kalkun i sennepssauce
- Kalkunfrikasse med gulerødder, ærter og asparges
- Kalkungryde (opskrift med ris på 30 minutter)
- Hvad er kalkun?
- Næringsindhold
- Kødtyper
- Sådan tilberedes kalkun
- Opbevaring
- Sjove facts
- Kommentarer
Fakta om kalkunkød
Kalkunkød har et højt proteinindhold, hvilket gør det både mættende og fint til opbygning af muskler.
Det har et lavt indhold af fedt. Især kalkunens brystkød er magert, og det indeholder faktisk mindre fedt end mange andre kødtyper.
Kødet er rigt på vitaminer og mineraler, og kalkunkød indeholder blandt andet B-vitaminer, og især B6 og B12, som er vigtige for eks. nervesystemet. Det indeholder også mineraler som zink, selen og fosfor.
Og så har kalkunkød et lavt indhold af kalorier, og noget mindre end eks. svinekød og oksekød. Derfor er det godt til dig, der ønsker at smide nogle kilo.
Udskæringer på kalkunen
Brystkød: Er meget magert og populært i sunde retter, som du finder mange opskrifter med her på Madens Verden.
Kalkunlår: Her er kødet mørkere og lidt federe, hvilket til gengæld gør det mere saftigt.
Hakket kalkun: Det kan du anvende som et sundere alternativ til hakket oksekød.
Tilberedning
Kalkunkød kan nemt blive tørt, især brystet, så det anbefales at bruge marinader, langsom tilberedning eller en saltsprængning.
Steg altid kalkunkød til en kernetemperatur på ca. 75 grader for at sikre, at det er gennemstegt uden at blive for tørt.
Kalkunkød egner sig godt til både grill, ovn, stegning og slowcooking.
Opskrifter med kalkun
Her får du nogle af de populære opskrifter med kalkun på Madens Verden:
Ungarsk kalkunragout med paprika og champignon
Grydestegt kalkunbryst - nem opskrift med lækker sovs
Kalkunburger (opskrift på lækker burger med kalkun)
Kalkunbryst i ovn opskrift (omviklet med bacon)
Kalkunschnitzler med pasta og lækker sauce
Glaseret kalkunbryst
Stegetid på kalkun pr. kilo i ovn (med kernetemperatur)
Gå til opskriftKalkun i sennepssauce
Kalkunfrikasse med gulerødder, ærter og asparges
Kalkungryde (opskrift med ris på 30 minutter)
Du kan også prøve disse:
- Grillet kalkun med citron, timian og hvidløg
- Wok med kalkun, nudler og karry
- Kalkun med spidskål og æbler
- Asiatisk kalkunsteg med stegte ris og grøntsager
Hvad er kalkun?
- Kalkun er en stor fugl i fjerkræfamilien, i familie med høns og fasaner.
- Oprindeligt fra Nordamerika og i dag et symbol på eks. Thanksgiving i USA.
- I Danmark spises kalkun især som brystfilet, kalkunbacon, fars eller hel kalkun til højtider.
Næringsindhold
Kalkunkød er kendt for at være magert og proteinrigt:
- Ca. 110-130 kcal pr. 100 g
- Højt proteinindhold: ca. 20-25 g
- Lavt fedtindhold, især i brystkød
- Indeholder:
- B-vitaminer (især niacin og B6)
- Selen og zink, der er godt for immunforsvaret
- Jern, der er vigtigt for blodet
Kødtyper
- Brystkød: Magert, lyst og mildt i smagen
- Lårkød: Mørkere, mere fedt og mere smag
- Kalkunfars: Bruges i frikadeller, farsbrød eller kødsovs
- Kalkunbacon: Fedtfattigt alternativ til klassisk bacon
Sådan tilberedes kalkun
- Hel kalkun: Ofte til jul/nytår, kræver lang tid i ovn (kan fyldes med æbler, krydderurter eller fars)
- Brystfilet: Steges, grilles eller bages, men pas på med overtilberedning (kan blive tørt)
- Fars: Bruges som hakket oksekød i bolognese, lasagne eller frikadeller
- Tynde skiver: Gode til sandwich, salater og wraps
Opbevaring
- Råt kalkunkød: 1-2 dage i køleskab
- Tilberedt: 2-3 dage
- Kan fryses, både råt og tilberedt
- Kalkunfars er følsomt: brug hurtigt efter åbning
Sjove facts
- En voksen kalkun kan veje op til 15 kilo eller mere
- Kalkun blev introduceret i Europa i 1500-tallet efter opdagelsen af Amerika
- Kalkunkød er så magert, at det ofte kaldes fitness-fjerkræet
- Han-kalkuner kaldes “gobblers” på engelsk pga. den karakteristiske lyd.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments