• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Kalkun - fakta og lækre kalkunopskrifter

Kalkun - fakta og lækre kalkunopskrifter

Billede med kalkun.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  19. april 2025 - Udgivet:  19. april 2025

Her får du nemme og lækre retter med kalkun på Madens Verden. Du kan også få fakta om det magre kalkunkød, der faktisk er sundt for os at spise.

Kød fra kalkun har ry for at være tørt og uden smag, men det synes jeg er en myte.

Hvis du tilbereder kalkunkødet ordentligt, så får du faktisk virkelig godt kød og meget fine kalkunretter med masser af smag. Også uden at kødet er tørt.

Fakta om kalkunkød

Kalkunkød har et højt proteinindhold, hvilket gør det både mættende og fint til opbygning af muskler.

Det har et lavt indhold af fedt. Især kalkunens brystkød er magert, og det indeholder faktisk mindre fedt end mange andre kødtyper.

Kødet er rigt på vitaminer og mineraler, og kalkunkød indeholder blandt andet B-vitaminer, og især B6 og B12, som er vigtige for eks. nervesystemet. Det indeholder også mineraler som zink, selen og fosfor.

Og så har kalkunkød et lavt indhold af kalorier, og noget mindre end eks. svinekød og oksekød. Derfor er det godt til dig, der ønsker at smide nogle kilo.

Udskæringer på kalkunen

Brystkød: Er meget magert og populært i sunde retter, som du finder mange opskrifter med her på Madens Verden.

Kalkunlår: Her er kødet mørkere og lidt federe, hvilket til gengæld gør det mere saftigt.

Hakket kalkun: Det kan du anvende som et sundere alternativ til hakket oksekød.

Tilberedning

Kalkunkød kan nemt blive tørt, især brystet, så det anbefales at bruge marinader, langsom tilberedning eller en saltsprængning.

Steg altid kalkunkød til en kernetemperatur på ca. 75 grader for at sikre, at det er gennemstegt uden at blive for tørt.

Kalkunkød egner sig godt til både grill, ovn, stegning og slowcooking.

Opskrifter med kalkun

Her får du nogle af de populære opskrifter med kalkun på Madens Verden:

Ungarsk kalkunragout med paprika og champignon

5 fra 1 stemme
Få en nem og lækker opskrift på ungarsk kalkunragout, der er en himmelsk lækker gryderet med kalkunbryst, paprika og champignon.
Gå til opskrift
billede med ungarsk kalkunragout

Grydestegt kalkunbryst - nem opskrift med lækker sovs

5 fra 1 stemme
Nem og lækker grydestegt kalkunbryst, der er en fedtfattig ret til aftensmad. Skyen , der laves med hoisinsauce, jævnes til en skøn sovs.
Gå til opskrift
billede med grydestegt kalkunbryst

Kalkunburger (opskrift på lækker burger med kalkun)

5 fra 1 stemme
Få min opskrift på kalkunburger. En lækker burger med hakket kalkunkød, der er krydret tilpas, og samlet i en burger med en skøn dressing.
Gå til opskrift
billede med kalkunburger

Kalkunbryst i ovn opskrift (omviklet med bacon)

4.9 fra 20 stemmer
Kalkunbryst i ovn tager en times tid at lave, og den omviklede bacon hindrer, at kalkunkødet bliver tørt og kedeligt under turen i ovnen.
Gå til opskrift
kalkunbryst i ovn

Kalkunschnitzler med pasta og lækker sauce

5 fra 1 stemme
Min opskrift på kalkunschnitzler med pasta og en lækker sauce, der bla. laves af ristede champignon, peberfrugt og tomatpassata.
Gå til opskrift
kalkunschnitzler med pasta og lækker sauce

Glaseret kalkunbryst

5 fra 1 stemme
Glaseret kalkunbryst er nem og lækker aftensmad, der sagtens også kan bruges som gæstemad. Her er kalkunbrystet langtidsstegt i ovn. Inkl. nem sennepssky.
Gå til opskrift
glaseret kalkunbryst langtidsstegt i ovn

Stegetid på kalkun pr. kilo i ovn (med kernetemperatur)

Gå til opskrift
stegetid på kalkun

Kalkun i sennepssauce

5 fra 1 stemme
Min opskrift på kalkun i sennepssauce, der er en nem og sund ret med kalkun i strimler eller tern, gulerødder og sennep.
Gå til opskrift
kalkun i sennepssauce

Kalkunfrikasse med gulerødder, ærter og asparges

5 fra 2 stemmer
Lav en let og lækker kalkunfrikasse, der smager super godt. En nem opskrift med kalkunkød i strimler, gulerødder, ærter og asparges.
Gå til opskrift
billede med kalkunfrikasse

Kalkungryde (opskrift med ris på 30 minutter)

5 fra 6 stemmer
Kalkungryde med ris er nem og dejlig hverdagsmad, der laves på en halv time. Kalkungryden er sund og nærende, og koges i 30 minutter.
Gå til opskrift
billede til kalkungryde med ris

Hvad er kalkun?

  • Kalkun er en stor fugl i fjerkræfamilien, i familie med høns og fasaner.
  • Oprindeligt fra Nordamerika – og i dag et symbol på fx Thanksgiving i USA.
  • I Danmark spises kalkun især som brystfilet, kalkunbacon, fars eller hel kalkun til højtider.

Næringsindhold

Kalkunkød er kendt for at være magert og proteinrigt:

  • Ca. 110–130 kcal pr. 100 g
  • Højt proteinindhold: ca. 20–25 g
  • Lavt fedtindhold – især i brystkød
  • Indeholder:
    • B-vitaminer (især niacin og B6)
    • Selen og zink – godt for immunforsvaret
    • Jern – vigtigt for blodet

Kødtyper

  • Brystkød: Magert, lyst og mildt i smagen
  • Lårkød: Mørkere, mere fedt og mere smag
  • Kalkunfars: Bruges i frikadeller, farsbrød eller kødsovs
  • Kalkunbacon: Fedtfattigt alternativ til klassisk bacon

Sådan tilberedes kalkun

  • Hel kalkun: Ofte til jul/nytår – kræver lang tid i ovn (kan fyldes med æbler, krydderurter eller fars)
  • Brystfilet: Steges, grilles eller bages – pas på overtilberedning (kan blive tørt)
  • Fars: Bruges som hakket oksekød – i bolognese, lasagne eller frikadeller
  • Tynde skiver: Godt til sandwich, salater og wraps

Opbevaring

  • Råt kalkunkød: 1–2 dage i køleskab
  • Tilberedt: 2–3 dage
  • Kan fryses – både råt og tilberedt
  • Kalkunfars er følsomt: brug hurtigt efter åbning

Kalkun i køkkenet

  • Matcher godt med: citron, timian, rosmarin, honning, hvidløg og sennep
  • Bruges i:
    • Salater og wraps
    • Sunde wokretter
    • Ovnretter og pastaretter
    • Grillspyd og burgere

Sjove facts

  • En voksen kalkun kan veje op til 15 kilo eller mere
  • Kalkun blev introduceret i Europa i 1500-tallet efter opdagelsen af Amerika
  • Kalkunkød er så magert, at det ofte kaldes fitness-fjerkræet
  • Han-kalkuner kaldes “gobblers” på engelsk – pga. den karakteristiske lyd.
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sød kartoffelgryde.

Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Forsiden lige nu

mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften
vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her