Havregryn

Havregryn giver en god start på dagen, og det er der mange gode grunde til. Her kan du se fakta om havregrynene, opskrifter, holdbarhed og opbevaring.
Begynd dagen med en skål havregryn. Det er der mange grunde til og omkring hver femte dansker vælger denne morgenmad.
Blandt andet fordi den giver en god mæthedsfornemmelse, stabiliserer blodsukkeret og giver masser af energi.
Selv med lidt sukker på toppen, er havregryn også mere ernæringsrigtig end en række andre morgenmadsprodukter.
Sprængfyldt med fibre og vitaminer giver de kroppen brændstof og både dit kredsløb, hjerte og tarme vil elske dig for det.
Men hvorfor nøjes med havregryn til morgenmad? Se vores opskrifter med havregryn her og snig de sunde korn ind i frikadeller og øvrige måltider:
Tips til brug af havregryn
Havregryn kan med smags- og ernæringsmæssig fordel kommes i farsretter og i særdeleshed i frikadelle- og kødbollefarsen.
Men også mange bageopskrifter bliver bedre med grynene – det gælder både for brød og visse kager.
Prøv blandt andet min opskrift på rabarbercrumble med havregryn.
Hvis du erstatter noget af hvedemelet med gryn, så skal du give grynene tid til at suge vand inden eller under æltningen, ellers ender du med et lidt tørt brød.
Vitaminer
Havregryn er 100 procent fuldkorn, og derfor dækker et par deciliter gryn en tredjedel af dit daglige behov for fibre.
100 gram havregryn er altså lig med 100 gram fuldkorn, så det er sundt! Fibrene fra grynene bidrager blandt andet til en bedre fordøjelse og afhjælper forstoppelse.
Havregrynene har et højt indhold af kalium og et lavt indhold af natrium. En kombination, der blandt andet gavner blodtrykket. Hertil kommer de gode fedtsyrer, E-vitamin, B6, magnesium og jern.
Også forskning fra DTU viser, at havregrynene er super sunde.
Fakta om havregryn
Havregryn er valset, hel havre, som dyrkes overalt i Danmark. Økologisk havregryn er også nemt at få fat på.
Det var omkring år 1900, at man begyndte at valse havregrynene og dermed blev havregrøden populær som morgenmad.
Som udgangspunkt er der ikke gluten i grynene. Alligevel bør glutenallergikere undgå dem og andre fødevarer med havre, da de ofte indeholder små mængder af gluten.
Det skyldes, at havregrynene under produktion og forarbejdning kan komme i kontakt med andre kornarter.
Er du glutenallergiker, har du dog stadig mulighed for at spise havregryn. Du skal bare købe glutenfri havregryn, som bliver fremstillet på specialanlæg.
Havregrynene er ikke kaloriefattig kost – men dette opvejes af de andre ernæringsmæssige fordele.
Opbevaring
Havregryn skal opbevares mørkt og tørt i skab eller skuffe. Lad dem ikke stå i direkte sollys. Det kan give en dårlig smag
Put dem i en tætsluttende krukke, når du kommer hjem fra indkøb.
I den oprindelige pose eller æske kan de nemlig optage smag fra andre produkter i skabet eller skuffen.
Holdbarhed
Hvis du opbevarer havregrynene korrekt, kan de holde sig friske i op til seks måneder.
Næringsindhold
Indhold pr. 100 gram:
Kalorier: 340
Fedt: 7 gram
Kulhydrater: 55 gram
Protein: 14 gram
Kostfibre: 12 gram