Min opskrift på havregrynsbrød, der bages i en gryde i ovnen. Brødet er meget nemt at lave, og dejen er med opblødte havregryn, der giver en god fylde.
Havregrynsbrød er et super lækkert og nemt grydebrød, som laves på en langtidshævet dej.
Selvom det tager noget tid at lave brødet, så passer det altså mest sig selv under processen.
Dejen røres nemt sammen, og her er det vigtigt, at havregrynene lige sættes i blød i vand. Ellers får du et mere tørt brød med havregryn.
Derefter står den på langtidshævning, inden dit havregrynsbrød bages i en gryde i ovnen. Først med låget på, og det sidste kvarter uden låg.
Sådan laver man nemlig det populære no knead brød, og det fås ikke bedre.
Opskriften giver et stort brød med havregryn, hvor der er rigeligt til fire personer.
Ingredienser til havregrynsbrød
200 gram koldt vand
100 gram grovvalsede havregryn
300 gram koldt vand
5 gram gær
400 gram Manitoba hvedemel
10 gram salt
15 gram honning
15 gram hvedesur (kan udelades)
Fremgangsmåde
- Vej 200 gram koldt vand af i en skål sammen med de grovvalsede havregryn. Rør rundt og lad havregrynene suge vandet op - det tager cirka 20 minutter.
- I en anden skål rører du gæren ud i 300 gram vand.
- Tilsæt derefter hvedemel, salt, lidt honning og de udblødte havregryn. Du kan også tilsætte lidt hvedesur, men det er ikke nødvendigt.
- Rør dejen sammen med en grydeske i et lille minuts tid.
- Beklæd skålen med husholdningsfilm og et viskestykke, og lad nu dejen hæve i otte timer.
- Stil en gryde ind i ovnen og tænd ved 250 grader varmluft. Det er vigtigt, at gryden bliver gennemvarm.
- Hæld dejen ud på et bord med lidt mel, og fold den sammen. Anvend gerne en dejskraber.
- Læg dejen i den varme gryde - du skal ikke ælte dejen til havregrynsbrød!
- Læg låget på gryden, og stil den ind i ovnen, hvor brødet skal have 30 minutter.
- Efter de 30 minutter tages låget af, varmen skrues ned på 220 grader varmluft, og havregrynsbrødet bages færdigt i yderligere 15 minutter. Samlet bagetid er altså 45 minutter.
Efter bagning
Tag det færdigbagte havregrynsbrød ud af ovnen, og læg det til afkøling på en rist.
Brødet har godt af at samle sig i mindst 30 minutter inden du begynder at skære af det.
Se også mine andre opskrifter på lækkert grydebrød - det såkaldte no knead brød:
Del dine ideer og tanker med os andre her: