Leder du efter de bedste opskrifter med hakket oksekød, ja så er du landet det rigtige sted.
Her er en nemlig en nem og overskuelig index med opskrifter, der alle indeholder oksefars, og som samtidig er nemme at lave.
Du finder opskrifter på alt fra hakkebøffer i ovn til lasagne og den meget populære ret med hakket oksekød og spidskål i ovn.
Oversigt
Fedtprocent
Som du sikker har lagt mærke til, så svinger fedtprocenten i hakkekødet en hel del.
Du kan købe pakker med kød med en fedtprocent helt ned på 3, og så ellers på op til over 20. Og jo højere fedtprocenten er, jo mere svinder kødet under stegningen. Og det skal man lige være opmærksom på.
Kød med lav fedtprocent, som du blandt andet kan bruge til kødboller, kan blive tør i konsistensen, og det kan være nødvendigt at tilsætte noget fedtstof.
Omvendt vil jeg heller ikke anbefale, at man køber hakket kød med en fedtprocent på over 20, for det er simpelthen for fedtholdigt. Personligt foretrækker jeg hakkekødet med 8-10 procent fedt, og det bruger jeg til alt fra hakkebøffer til lasagne.
Tilberedning
Af hensyn til risikoen for bakterier, skal du gennemstege retter med hakket oksekød. Det sikreste er, at måle kernetemperaturen i den færdige ret, og den skal være på mindst 75 grader, oplyser Fødevarestyrelsen.
Bakterierne i maden dør nemlig, når de varmes op til den temperatur, men det kan umiddelbart være umuligt, at vurdere hvornår kødet og retten er gennemstegt. Det gælder blandt andet i hakkebøffer, men også i farsbrød med videre.
En hakkebøf på 100 gram skal således helst steges i minimum 10 minutter for at nå en kernetemperatur på 75 grader, så alle sygdomsbakterier er slået ihjel.
I nogle retter kan det være svært at anvende et stegetermometer, men gør det endelig når det kan lade sig gøre.
Holdbarhed
Hakket oksekød skal selvfølgelig altid opbevares i køleskabet, og er det friskhakket kød, skal det anvendes samme dag. Du kan selvfølgelig også fryse kødet ned.
Fødevarestyrelsen oplyser desuden, at hakket oksekød med en længere holdbarhed faktisk bliver mere og mere almindeligt i supermarkedernes kølediske.
Men forudsætningen for den lange holdbarhed er, at produktet opbevares ved højst to grader, og det er altså noget under de fem grader, som vi normalt har hjemme i køleskabet. Og derfor kan du ikke stole på, at kødet kan holde sig så lang tid som angivet.
Populære retter med oksefars
- Spaghetti bolognese
- Lasagne
- Burgerbøffer
- Frikadeller eller kødboller
- Taco og chili con carne
- Shepherd’s pie og moussaka
- Pirogger og tærter
Tip: Brun altid kødet godt af – det giver mere smag og en bedre konsistens.
Værd at vide
- I Danmark er hakket oksekød blandt de mest solgte kødtyper
- Mange klassiske mormorretter laves med hakket oksekød – som eks. millionbøf
- Det er et godt valg til hurtig aftensmad, fordi det kan tilberedes hurtigt og alsidigt.
Opskrifter
Der er også lækre opskrifter med hakket oksekød og hvidkål, i fad og sunde opskrifter. Så lad dig endelig inspirere og prøv de lækre retter i denne oversigt.
Hakkekødet er i øvrigt noget af det allermest solgte kød i Danmark, og indgår i de allermest populære retter.
Lasagne
Fyldt spidskål med oksekød
Chili con carne
Hakkebøf
Millionbøf - nem aftensmad
Pasta med kødsovs
Hakket oksekød og spidskål i ovn
Hjemmelavet burger
Mexicanske pandekager - nem opskrift
Spidskålsgryde
FAQ
Hakket oksekød er kød fra kvæg, der er findelt i en kødhakker. Det kan laves af forskellige udskæringer – typisk fra bov, bryst, klump eller tykkam. Fedtindholdet varierer – de mest almindelige typer i supermarkedet er:
3–7 % fedt – magert og tørt, godt til gryderetter eller diætmad
8–12 % fedt – balanceret, perfekt til bolognese og lasagne
14–18 % fedt – saftigt og smagfuldt, ideelt til bøffer, frikadeller og burgere
Frisk hakket oksekød skal bruges eller fryses inden for 1–2 dage. Og helst skal kødet anvendes samme dag.
Frossent hakket oksekød kan holde sig i op til 3–4 måneder. Tø langsomt op i køleskab, ikke på køkkenbordet.
Næringsindhold (pr. 100 g, ca. 8–12 % fedt):
Kalorier: ca. 150–180 kcal
Protein: 20–22 g
Fedt: 8–12 g
Jern, zink og B12-vitamin – vigtigt for blod og immunforsvar.
Hakket oksekød skal gennemsteges til en kernetemperatur på 75 grader. Brug gerne et stegetermometer.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Lene Marie Christensen
Hej Holger.
Jeg havde en simreret på min favoritliste, som hedder Barack Obamas Chilligryde - nu er den væk.
Vi er ret vilde med den og vil gerne have opskriften igen.
Holger Rørby Madsen
Hej Lene
Sorry - har ryddet lidt op på siden, men den er tilbage igen: https://madensverden.dk/barack-obamas-beroemte-chiligryde/
God fornøjelse 🙂
Alt det bedste
Holger