Mormors opskrift på forloren hare svøbt i bacon og vildtsovs er en klassisk dansk ret. Her får du Danmarks bedste ovnstegte farsbrød med en lækker sovs til.
Forloren hare med bacon og vildtsovs er en populær ret til aftensmad. Retten laves i et fad i ovnen, hvor der er god plads til farsbrødet og væden rundt om den. Stegningen udvikler nemlig masser af smag til den gode sovs.
Retten, der er et farsbrød med bacon, er en såkaldt snyderet, og den har altså intet med hare at høre. Men den skal ligne lidt i smag og udtryk.
Skal retten være så traditionel som muligt kan du servere den med kogte kartofler og ærter. Som ekstra lækkert tilbehør kan du også servere brunede kartofler til retten.
Opskriften er beregnet som aftensmad til fire personer.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på forloren hare
Forloren hare
Ingredienser
- 400 g hakket svin og kalv
- 1 tsk salt
- 1 æg
- 1 tsk løgpulver - eller et revet løg
- 1 dl hønsefond - 1 dl. vand + 1 terning
- 1 dl piskefløde
- 75 g rasp
- 8 skiver bacon
Væde
- 3 dl vand
- 3 dl mælk
Sovs
- væden fra fadet
- 2 dl piskefløde
- 4 tsk ribsgele
- 1 spsk gastrik - eller engelsk sauce
- madkulør
- 1 spsk majsstivelse - udrørt i en smule koldt vand
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Fars til forloren hare: Kom hakket svine- og kalvekød op i en skål, og tilsæt salt. Rør farsen sej, så kødet bedre binder væsken.
- Rør så æg ud i farsen, og tilsæt løgpulver, hønsefond og piskefløde. Krydr også med lidt friskkværnet peber. Kom rasp i, og rør farsen godt igennem. Farsen skal være lind uden at være for tynd. Tilsæt om nødvendigt lidt mere rasp eller fløde.
- Find et stort og ildfast fad frem, og smør den med smør eller olie.
- Fordel farsen i en aflang stak i fadet, og form den ud til et farsbrød. Klem farsen godt sammen. Så har du en forloren hare, der altså er en snydehare.
- Læg baconskiver på tværs af "haren". Måske et par skiver mere hvis du synes.
- Fold baconskiverne godt ind under den forlorne hare, så de ikke vipper op under stegningen i ovnen.
- Tænd ovnen på 225 grader varmluft, og steg først dit farsbrød med bacon i 10 minutter.
- Skru derefter ned for varmen til 200 grader varmluft, hæld vand og mælk ved, og steg nu den forlorne hare færdig i yderligere i ca. 45 minutter. Kernetemperaturen i et farsbrød skal være minimum 75 grader, så kan du kan med fordel anvende et stegetermometer. Om nødvendigt kan der tilsættes lidt mælk eller vand til fadet.
- Læg den færdigstegte forlorne hare op på et skærebræt, og sigt væden fra fadet ned i en kasserolle.
- Kog det op sammen med piskefløde og ribsgele, og jævn med lidt majsstivelse, der er udrørt i en smule koldt vand.
- Tilsæt lidt gastrik eller lidt engelsk sauce, og smag til med salt og friskkværnet peber. Justér farven med lidt madkulør.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Servering
Servér den forlorne hare og vildtsovs sammen med kogte kartofler og ærter. Eller med de brunede kartofler, der også passer godt til.
Brug gerne et stegetermometer, når du tilbereder et farsbrød som forloren hare. Her skal kødet have en kernetemperatur på 75 grader.
Hvorfor hedder det forloren hare?
Forloren hare har intet med hare at gøre, men der er alligevel en god forklaring på navnet på opskriften.
Opskriften blev første gang omtalt i de danske kogebøger tilbage i starten af 1900-tallet. Det skete i Kirsten Marie Jensens kendte kogebog “Frøken Jensens Køkken”, der udkom i 1901.
Forloren hare blev nævnt under begrebet snyderetter, hvor retten blev lanceret som bestående af hakket svin og kalv – i stedet for hare.
Sovsen er, på grund af den tilsatte ribsgele (nogle tilsætter også enebær), inspireret af en god vildtsovs. På den måde opstod begrebet om den forlorne hare. En ret, der den dag i dag er elsket af mange.
Retten var en måde hvorpå alle kunne få "vildt" på bordet – eller i hvert fald næsten.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Willy Bak
Det er bare en super god ret. Børne børnene elsker den. Nem forklaring om fremgangsmåde, og selve opskriften er nem at forstå og udføre, TAK!
Folmer
Den forlorne hare smager rigtig godt.
Jeg har dog en kommentar til opskriften, hvor der står, at der skal tilsættes vand og mælk efter 10 minutter, hvilket jeg gjorde med det resultat, at mit ildfaste fad gik i stykker. Jeg vil derfor foreslå, at både mælk og vand opvarmes før der kommes i retten.
Birgit Kamp Poulsen
Elsker forloren hare. Din opskrift lyder til at være rigtig god. Men men forstår ikke det skal være på varmluft. ????
Bedste hilsner Birgit
Eva Sørensen
opskriften er vældig god. Men jeg har ikke brug for 15 sider komentarer fra andre.
Holger Rørby Madsen
Hej Eva
Tak for det. Som medlem kan du logge ind og lave en fin og simpel print af den 🙂
Alt det bedste
Holger
Ole
Måske det lige er værd at rette, at i ingrediens listen står der:
"1 spiseskefuld gastrik - eller engelsk sauce"
Men i fremgangsmåden står der:
"Tilsæt 1 spiseskefuld gastrik eller lidt eddike/citronsaft"
Men ellers en god gammeldags opskrift 🙂
Holger Rørby Madsen
Hej Ole
Tak for det og godt spottet. Jeg har rettet den til nu 🙂
Alt det bedste
Holger
jonna vibe
Dejlig hare. 😉
Gitte Kirchhoff
Super lækkert opskrift, med en fantastisk sovs.Vh Gitte Kirchhoff
Kirsten Beck Thompsen
Som tilbehør til forloren hare, kan anbefales æblemos med friskrevet peberrod, og kartofelmos.
Laura
Kan den laves med madlavningsfløde fremfor piskefløde?
Lisbeth Svendsen
Nogen har spurt, hvad er vildtsås? Du har svaret at det er tilsätningen av ribsgele og enebär, men der er ikke nävnt ,noget om enebär i denne opskrift på sovsen. hilsen Lisbeth
Hanne Brogner
Forloren hare er en populær ret når børn og børnebørn kommer på besøg. Vi putter som regel stenfrie svesker i den ene ende. Så kan man tage stilling til om man helst vil have forloren “and” eller forloren hare. Vi havde et barnebarn på besøg. Da hans far spurgte ham hvad han han havde fået at spise hos os, tænkte han lidt og svarede så. Jeg kan ikke lige huske det, men det var noget “kanin- agtigt” noget. Kært barn har mange navne,😊