Indhold
Forloren hare med bacon
Ingredienser
- 400 g hakket svin og kalv
- 1 tsk salt
- 1 æg
- 1 tsk løgpulver (eller et revet løg)
- 1 dl hønsefond (1 dl. vand + 1 terning)
- 1 dl piskefløde
- 75 g rasp
- 8 skiver bacon
- 3 dl vand
- 3 dl mælk
- væden fra fadet
- 2 dl piskefløde
- 4 tsk ribsgele
- 1 spsk majsstivelse (udrørt i en smule koldt vand)
- 1 spsk gastrik (eller engelsk sauce)
- salt og friskkværnet peber
- madkulør
Fremgangsmåde
- Kom 400 g hakket svin og kalv op i en skål, og tilsæt 1 tsk salt. Rør farsen sej, så kødet bedre binder væsken.
- Rør 1 æg ud i farsen, og tilsæt 1 tsk løgpulver, 1 dl hønsefond og 1 dl piskefløde. Krydr også med lidt friskkværnet peber. Kom 75 g rasp i, og rør farsen godt igennem. Farsen skal være lind uden at være for tynd. Tilsæt om nødvendigt lidt mere rasp eller fløde.
- Find et stort og ildfast fad frem, og smør den med smør eller olie. Fordel farsen i en aflang stak i fadet, og form den ud til et farsbrød. Klem farsen godt sammen.
- Læg 8 skiver bacon på tværs af "haren". Måske et par skiver mere hvis du synes. Fold baconskiverne godt ind under den forlorne hare, så de ikke vipper op under stegningen i ovnen.
- Tænd ovnen på 225 grader varmluft, og steg først dit farsbrød med bacon i 10 minutter.
- Skru derefter ned for varmen til 200 grader varmluft, hæld 3 dl vand og 3 dl mælk ved, og steg farsbrødet færdig i yderligere i ca. 45 minutter. Kernetemperaturen skal være minimum 75 grader, så kan du kan med fordel anvende et stegetermometer. Om nødvendigt kan der tilsættes lidt mælk eller vand til fadet.
- Læg den færdigstegte forlorne hare op på et skærebræt, og sigt væden fra fadet ned i en kasserolle.
- Kog det op sammen med 2 dl piskefløde og 4 tsk ribsgele, og jævn med 1 spsk majsstivelse, der er udrørt i en smule koldt vand. Tilsæt 1 spsk gastrik eller lidt engelsk sauce, og smag til med salt og friskkværnet peber. Justér farven med lidt madkulør.
Få tilsendt opskriften på mail
Opskrift på forloren hare
Forloren hare med bacon og vildtsovs er en populær ret til aftensmad. Retten laves i et fad i ovnen, hvor der er god plads til farsbrødet og væden rundt om den. Stegningen udvikler nemlig masser af smag til den gode sovs.
Forloren hare, der er et farsbrød med bacon, er en såkaldt snyderet, og den har altså intet med hare at høre. Men den skal ligne lidt i smag og udtryk.
Skal retten være så traditionel som muligt kan du servere den med kogte kartofler og ærter. Som ekstra lækkert tilbehør kan du også servere brunede kartofler.
Brug gerne et stegetermometer, når du tilbereder forloren hare. Her skal kødet have en kernetemperatur på 75 grader. Opskriften er beregnet som aftensmad til fire personer.
Se flere opskrifter:
- Farsbrød
- Kyllingefarsbrød
- Farsbrød i airfryer
- Farsbrød med porrer
- Forloren pindsvin
- Forloren agerhøne
- Græsk farsbrød
- Farsbrød med spidskål
Billeder
Et par fotos af hvordan du former den forlorne hare og af den lækre vildtsovs til retten:






Servering
Servér forloren hare og vildtsovs sammen med kogte kartofler og ærter. Eller med de brunede kartofler, der også passer godt til.
Oprindelse
Forloren hare har som sagt intet med hare at gøre, men der er alligevel en god forklaring på navnet på opskriften.
Opskriften blev første gang omtalt i de danske kogebøger tilbage i starten af 1900-tallet. Det skete i Kirsten Marie Jensens kendte kogebog "Frøken Jensens Køkken", der udkom i 1901.
Forloren hare blev nævnt under begrebet snyderetter, hvor den blev lanceret som bestående af hakket svin og kalv - i stedet for hare.
Sovsen er, på grund af den tilsatte ribsgele (nogle tilsætter også enebær), inspireret af en god vildtsovs. På den måde opstod begrebet om den. En ret, der den dag i dag er elsket af mange.
Forloren hare var en måde hvorpå alle kunne få "vildt" på bordet - eller i hvert fald næsten.
FAQ
Du kan faktisk med fordel lave den forlorne hare dagen før. Her vil farsbrødet blot samle mere smag, så retten bliver bedre.
Du kan med måle kernetemperaturen i farsbrødet med et stegetermometer, og her skal den være på minimum 75 grader.
Forloren hare kan sagtens fryses ned, men gør det så hurtigt som muligt efter tilberedning. Kan genopvarmes i ovnen. Skær gerne farsbrødet i skiver inden nedfrysning.
Får du pludselig brug for at fryse den forlorne hare ned inden tilberedning, så kan du også gøre det. Tø den op i køleskabet, og tilbered den derefter som beskrevet i opskriften.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- Mulighed for populært nyhedsbrev
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifter
- Bemærk: Ingen bindingsperiode





laila jørgensen skriver
Hvis jeg ganger opskriften 3 gange skal jeg så bruge 3 stk hønseboliun terninger
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Laila
Ja, det ville jeg gøre. Det lyder af meget med 3 terninger, men det giver smag. Og selvfølgelig salt.
God fornøjelse.
Alt det bedste
Holger
Willy Bak skriver
Det er bare en super god ret. Børne børnene elsker den. Nem forklaring om fremgangsmåde, og selve opskriften er nem at forstå og udføre, TAK!
Folmer skriver
Den forlorne hare smager rigtig godt.
Jeg har dog en kommentar til opskriften, hvor der står, at der skal tilsættes vand og mælk efter 10 minutter, hvilket jeg gjorde med det resultat, at mit ildfaste fad gik i stykker. Jeg vil derfor foreslå, at både mælk og vand opvarmes før der kommes i retten.
Birgit Kamp Poulsen skriver
Elsker forloren hare. Din opskrift lyder til at være rigtig god. Men men forstår ikke det skal være på varmluft. ????
Bedste hilsner Birgit
Eva Sørensen skriver
opskriften er vældig god. Men jeg har ikke brug for 15 sider komentarer fra andre.
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Eva
Tak for det. Som medlem kan du logge ind og lave en fin og simpel print af den 🙂
Alt det bedste
Holger
Ole skriver
Måske det lige er værd at rette, at i ingrediens listen står der:
"1 spiseskefuld gastrik - eller engelsk sauce"
Men i fremgangsmåden står der:
"Tilsæt 1 spiseskefuld gastrik eller lidt eddike/citronsaft"
Men ellers en god gammeldags opskrift 🙂
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Ole
Tak for det og godt spottet. Jeg har rettet den til nu 🙂
Alt det bedste
Holger
jonna vibe skriver
Dejlig hare. 😉
Gitte Kirchhoff skriver
Super lækkert opskrift, med en fantastisk sovs.Vh Gitte Kirchhoff
Kirsten Beck Thompsen skriver
Som tilbehør til forloren hare, kan anbefales æblemos med friskrevet peberrod, og kartofelmos.
Laura skriver
Kan den laves med madlavningsfløde fremfor piskefløde?
Lisbeth Svendsen skriver
Nogen har spurt, hvad er vildtsås? Du har svaret at det er tilsätningen av ribsgele og enebär, men der er ikke nävnt ,noget om enebär i denne opskrift på sovsen. hilsen Lisbeth
Hanne Brogner skriver
Forloren hare er en populær ret når børn og børnebørn kommer på besøg. Vi putter som regel stenfrie svesker i den ene ende. Så kan man tage stilling til om man helst vil have forloren “and” eller forloren hare. Vi havde et barnebarn på besøg. Da hans far spurgte ham hvad han han havde fået at spise hos os, tænkte han lidt og svarede så. Jeg kan ikke lige huske det, men det var noget “kanin- agtigt” noget. Kært barn har mange navne,😊