Mormors opskrift på forloren hare svøbt i bacon og vildtsovs er en klassisk dansk ret. Her får du Danmarks bedste ovnstegte farsbrød med en lækker sovs til.
Forloren hare med bacon og vildtsovs er en populær ret til aftensmad. Retten laves i et fad i ovnen, hvor der er god plads til farsbrødet og væden rundt om den. Stegningen udvikler nemlig masser af smag til den gode sovs.
Retten er en såkaldt snyderet, og den har altså intet med hare at høre. Men den skal ligne lidt i smag og udtryk.
Skal retten være så traditionel som muligt kan du servere den med kogte kartofler og ærter. Som ekstra lækkert tilbehør kan du også servere brunede kartofler til retten.
Opskrift på forloren hare
Opskrift udviklet af:
Få tilsendt opskriften på mail
Ingredienser
- 400 gram hakket svine- og kalvekød
- 1 teskefuld salt
- 1 æg
- 1 teskefuld løgpulver - eller et revet løg
- 1 deciliter hønsefond - 1 dl. vand + 1 terning
- 1 deciliter piskefløde
- 75 gram rasp
- 8 skiver bacon
Væde
- 3 deciliter vand
- 3 deciliter mælk
Sovs
- væden fra fadet
- 2 deciliter piskefløde
- 4 teskefulde ribsgele
- 1 spiseskefuld gastrik - eller engelsk sauce
- madkulør
- 1 spiseskefuld majsstivelse - udrørt i en smule koldt vand
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Fars til forloren hare: Kom 400 gram hakket svine- og kalvekød op i en skål, og tilsæt 1 teskefuld salt. Rør farsen sej, så kødet bedre binder væsken.
- Rør så 1 æg ud i farsen, og tilsæt 1 teskefuld løgpulver, 1 deciliter hønsefond og 1 deciliter piskefløde. Krydr også med lidt friskkværnet peber. Kom så 75 gram rasp i, og rør farsen godt igennem. Farsen skal være lind uden at være for tynd. Tilsæt om nødvendigt lidt mere rasp eller fløde.
- Find et stort og ildfast fad frem, og smør den med smør eller olie.
- Fordel farsen i en aflang stak i fadet, og form den ud til et farsbrød. Klem farsen godt sammen. Så har du en forloren hare, der altså er en snydehare.
- Læg så 8 skiver bacon på tværs af "haren". Måske et par skiver mere hvis du synes.
- Fold baconskiverne godt ind under den forlorne hare, så de ikke vipper op under stegningen i ovnen.
- Tænd ovnen på 225 grader varmluft, og steg først dit farsbrød med bacon i 10 minutter.
- Skru derefter ned for varmen til 200 °C varmluft, hæld 3 deciliter vand og 3 deciliter mælk ved, og steg nu den forlorne hare færdig i yderligere i ca. 45 minutter. Kernetemperaturen i et farsbrød skal være minimum 75 grader, så kan du kan med fordel anvende et stegetermometer. Om nødvendigt kan der tilsættes lidt mælk eller vand til fadet.
- Læg den færdigstegte forlorne hare op på et skærebræt, og sigt væden fra fadet ned i en kasserolle.
- Kog det op sammen med 2 deciliter piskefløde og 4 teskefulde ribsgele, og jævn med lidt 1 spiseskefuld majsstivelse, der er udrørt i en smule koldt vand.
- Tilsæt 1 spiseskefuld gastrik eller lidt eddike/citronsaft, og smag til med salt og friskkværnet peber. Justér farven med lidt madkulør.
Kan det fryses?
Næringsindhold
Se hvad opskriften indeholder.
Video
Tips
Servér den forlorne hare og vildtsovs sammen med kogte kartofler og ærter. Eller med de brunede kartofler, der også passer godt til.
Brug gerne et stegetermometer, når du tilbereder et farsbrød som forloren hare. Her skal kødet have en kernetemperatur på 75 grader.
Relaterede opskrifter
Hvorfor hedder det forloren hare?
Forloren hare har intet med hare at gøre, men der er alligevel en god forklaring på navnet på opskriften.
Opskriften blev første gang omtalt i de danske kogebøger tilbage i starten af 1900-tallet. Det skete i Kirsten Marie Jensens kendte kogebog “Frøken Jensens Køkken”, der udkom i 1901.
Forloren hare blev nævnt under begrebet snyderetter, hvor retten blev lanceret som bestående af hakket svin og kalv – i stedet for hare.
Sovsen er, på grund af den tilsatte ribsgele (nogle tilsætter også enebær), inspireret af en god vildtsovs. På den måde opstod begrebet om den forlorne hare. En ret, der den dag i dag er elsket af mange.
Retten var en måde hvorpå alle kunne få "vildt" på bordet – eller i hvert fald næsten.
Fakta om retten
Hvilken slags fars anvendes til forloren hare?
Her anvendes normalt en blanding af hakket svin og kalv, men en ren svinefars kan også bruges.
Hvad er vildtsovs?
I denne sammenhæng skyldes navnet tilsætningen af enebær og ribsgele til sovsen.
Kirsten Beck Thompsen
Som tilbehør til forloren hare, kan anbefales æblemos med friskrevet peberrod, og kartofelmos.
Laura
Kan den laves med madlavningsfløde fremfor piskefløde?
Lisbeth Svendsen
Nogen har spurt, hvad er vildtsås? Du har svaret at det er tilsätningen av ribsgele og enebär, men der er ikke nävnt ,noget om enebär i denne opskrift på sovsen. hilsen Lisbeth