• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Opsamlinger › Farsretter - opskrifter med fars i ovn, fad og meget mere

Farsretter - opskrifter med fars i ovn, fad og meget mere

Billede resultat for farsretter
På billedet ses hakket svine- og kalvekød, der bruges til en række farsretter, herunder de klassiske frikadeller. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  20. juni 2024 - Udgivet:  2. februar 2024

Del gerne:
394
SHARES
FacebookMessenger394PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Her finder du alle farsretter i alfabetisk rækkefølge. Der er retter med fars i ovn, i fad, til grillen og mange andre lækre opskrifter.
  2. Hvorfor hedder det fars?
  3. Opskrifter på farsretter
  4. Boller i karry
  5. Frikadeller
  6. Svenske kødboller - opskrift på köttbullar som i IKEA
  7. Forloren hare
  8. Farserede porrer - nem opskrift
  9. Forloren pindsvin
  10. Hvidkålsrouletter - kåldolmere
  11. Forloren agerhøne
  12. Farserede peberfrugter - nem opskrift
  13. Farserede rosenkål

Her finder du alle farsretter i alfabetisk rækkefølge. Der er retter med fars i ovn, i fad, til grillen og mange andre lækre opskrifter.

Farsretter er nogle af de mest populære retter i Danmark, og vi spiser enormt mange måltider med hakket kød.

Fars er et nogenlunde vidt begreb, hvor forskellige typer af hakket kød typisk røres sammen med salt, hvedemel, æg og andre ingredienser.

Det kan være hakket svin, kalv, okse eller kylling, der så kan bruges hver for sig - eller blandes.

Hakket oksekød alene anvendes blandt andet til hakkebøf, og her kan du finde flere opskrifter med hakket oksekød. Og her er alle opskrifter med hakket kalv og svin.

Hvorfor hedder det fars?

Navnet fars stammer fra betydning "at farsere". Altså fylde noget, eksempelvis en kalkun, med hakket kød tilsat andre ingredienser.

En god grundfars består typisk af hakket kød, æg, mel og mælk, og det kender vi jo blandt andet fra frikadellerne.

De senere år er dog også kommet en vegansk fars til, og den laves typisk af kikærter.

Selve ordet fars kommer (som så mange andre ord) fra latin, hvor farsum betyder at stoppe noget i. Altså som omtalt blandt andet fars i en kalkun.

Hvad er farsretter?

  1. Definition: Farsretter er retter lavet af hakket og krydret kød (typisk okse, svin, kalv, kylling – eller en blanding), ofte tilsat løg, krydderier, æg, mælk og mel eller rasp.
  2. Form: Fars kan formes til frikadeller, boller, farsbrød, pølser og meget mere.

Danske klassikere

  • Frikadeller
  • Boller i karry
  • Farsbrød
  • Forloren hare
  • Krebinetter
  • Kødboller til suppe

Farsretter er hjørnesten i dansk husmandskost – nemme at lave, billige og mættende.


Farsretter i andre lande

  • Italien: Polpette (italienske kødboller), lasagne med kødsovs.
  • Sverige: Köttbullar (svenske kødboller).
  • USA: Meatloaf og hamburgere.
  • Mellemøsten: Köfte/kebab – ofte med lam og krydderurter.
  • Asien: Dumplings og wontons med kødfars.

Praktiske facts

  1. Billig og fleksibel: Farsretter gør det muligt at få meget mad ud af lidt kød – især med fyld som løg, grønt, havregryn eller linser.
  2. God til børn: Bløde og milde – perfekt til både små og store ganer.
  3. Krydderi-venlig: Fars tager super godt imod smag – så du kan nemt lave variationer fra hele verden.
  4. Frysevenlige: De fleste farsretter kan fryses – både rå og tilberedte.

Moderne twists

  • Vegetarfarsretter med linser, bønner eller plantefars
  • Kyllingefrikadeller med grønt
  • “Skjulte grøntsager” i farsen til børn

Opskrifter på farsretter

Her får du de mest populære farsretter på Madens Verden.

Boller i karry

4.8 fra 193 stemmer
Nem og lækker opskrift på boller i karry. En dansk klassiker med lækre kødboller i en skøn karrysauce. Et stort hit i alle børnefamilier.
Gå til opskrift
billede med boller i karry serveret sammen med kogte ris

Frikadeller

4.8 fra 724 stemmer
Få opskriften på autentiske frikadeller lavet efter en slagtermesters traditionelle metoder. En klassisk dansk favorit.
Gå til opskrift
et billede med frikadeller

Svenske kødboller - opskrift på köttbullar som i IKEA

4.8 fra 64 stemmer
Svenske kødboller (eller köttbullar) som du kender dem fra bla. IKEA. En god opskrift med den velkendte sovs, kartoffelmos og kogte ærter.
Gå til opskrift
svenske kødboller med mos og sovs

Forloren hare

4.8 fra 207 stemmer
Mormors opskrift på forloren hare svøbt i bacon og vildtsovs er en klassisk dansk ret. Her får du Danmarks bedste ovnstegte farsbrød med en lækker sovs til.
Gå til opskrift
billede med forloren hare

Farserede porrer - nem opskrift

4.8 fra 63 stemmer
Farserede porrer er porrer, der pakkes ind i en lækker fars, og derefter på pande og i ovn. En nem opskrift på denne klassiske ret.
Gå til opskrift
Billede resultat for farserede porrer

Forloren pindsvin

5 fra 11 stemmer
Forloren pindsvin, farspindsvin eller farsbrød med pølser. Her er opskriften på den populære ret fra 1970erne, og det er en børnevenlig ret.
Gå til opskrift
Billede resultat for forloren pindsvin

Hvidkålsrouletter - kåldolmere

4.7 fra 25 stemmer
Hvidkålsrouletter eller kåldolmer? Kært barn har mange navne, men her er opskriften på de bedste hvidkålsrouletter med fars og en vidunderlig sovs.
Gå til opskrift
billederesultat for hvidkålsrouletter og kåldolmere

Forloren agerhøne

5 fra 5 stemmer
Her får du opskriften på forloren agerhøne, der er et lækkert og nemt farsbrød med blandt andet svampe, tranebær og bacon.
Gå til opskrift
Billederesultat for forloren agerhøne

Farserede peberfrugter - nem opskrift

4.8 fra 33 stemmer
Farserede peberfrugter er kræs for både børn og voksne, og de er ret nemme at lave. De fyldte peberfrugter er med hakket oksekød og grønsager.
Gå til opskrift
billederesultat for farserede peberfrugter

Farserede rosenkål

5 fra 2 stemmer
Her får du min opskrift på farserede rosenkål, hvor de små og meget sunde rosenkål pakkes ind i en krydret fars og steges på panden.
Gå til opskrift
billede med farserede rosenkål
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Holger Rørby Madsen

    november 10, 2024 at 4:44 pm

    Hvad synes du om artiklen?

    Svar
  2. Astrid Greve

    februar 21, 2023 at 9:11 am

    Jeg har forgæves forsøgt at finde en bestemt opskrift, som var i JV for ca. 2 år siden.
    Det var en ret med hakk. oksekød, kartofler mm. Men der var flere ting i som f.eks. kikærter. På en eller anden måde er den blevet væk for mig. Kan du evt. sende den til mig?

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her