Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Bulgur

Fakta om bulgur samt tips til at bruge de sunde korn

Billede med bulgur.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMS
Indhold
  • Næringsindhold
  • Opbevaring
  • Værd at vide
  • Anvendelse
  • Opskrifter med bulgur
  • Mukimame med bulgur, bønner og vinaigrette
  • Bulgur med grøntsager og kylling (one pot opskrift)
  • Bulgursalat
  • Bulgursalat med spidskål og peberfrugt
  • Bønnesalat med bulgur, agurk, tomater og forårsløg
  • Tabbouleh salat fra Mellemøsten
  • Vinbondens kyllingefad
  • Fyldt snackpeber med lækker kyllingefars
  • Tyrkisk bulgursalat
  • Bulgursalat med asparges
  • Kommentarer

Fakta om bulgur: Bulgur er knækkede, dampede hvedekorn, som kan bruges i stedet for kartofler, ris og pasta.

De små korn har en mild, nøddeagtig smag og er især gode i salater, fordi de giver fylde til alt det grønne. Og så har de den fordel, at de blot skal koges kort tid, så er de klar til brug.

Ja, du kan endda lade være med at koge dem, men blot lægge dem i blød i kogende vand i ca. 10-15 minutter, før de skal bruges. Tilberedningstiden kan variere afhængig af produktet.

Bulgur har været brugt i Balkanlandene og Mellemøsten i flere tusinde år. Det Gamle Testamente beskriver endda, hvordan kvinderne forvandlede de rå hvedekorn til bulgur ved at koge dem og lade dem dampe af i solen.

  • Bulgur er en type forarbejdet hvede, lavet af forkogte, tørrede og knuste hvedekerner - typisk af durumhvede.
  • Den stammer oprindeligt fra Mellemøsten, og har været brugt i tusinder af år.
  • Bulgur er hurtig at tilberede, da den allerede er forkogt.

Næringsindhold

Bulgur hører til i den midterste del af Madpyramiden sammen med ris og andre korntyper.

De har et højt indhold af gode kostfibre, er rige på vitaminer og en række mineraler, der blandt andet styrker knoglerne og blodomløbet.

Det bedste er at købe fuldkornsbulgur, da de indeholder flere kostfibre end de polerede korn.

Ernæringsfakta (pr. 100 g tør bulgur):

  • Kalorier: ca. 340 kcal
  • Protein: ca. 12 g
  • Kostfibre: ca. 8-10 g
  • Fedt: meget lavt (ca. 1 g)
  • Kulhydrater: ca. 65-70 g
  • Indeholder også jern, magnesium, fosfor og B-vitaminer
  • Bulgur er mættende og har et lavt glykæmisk indeks, hvilket betyder, at den giver en jævn blodsukkerstigning.

Se også: Nem kyllingegyros med bulgur og spidskål

Opbevaring

Opbevar dine bulgur i en tær beholder i et tørt og mørkt køkkenskab. Her kan de holde ca. seks måneder. Det er altså en lang holdbarhed.

Når bulguren er kogt, kan den holde max. 3-4 dage i køleskabet.

Værd at vide

Bulgur har været en basisfødevare i Mellemøsten og Tyrkiet i mere end 4000 år.

Det er en fuldkornsvariant, hvilket betyder, at det meste af kornets næring bevares.

Bulgur forveksles nogle gange med couscous, men couscous er pasta lavet af semuljemel, mens bulgur er ægte korn.

Se også: Opskrift på tabbouleh med ovnstegt kylling

Anvendelse

Du kan bruge bulguren til varme retter og i kolde retter. Såvel smag som konsistens passer til langt de fleste retter i lighed med for eksempel ris.

En af de mest berømte salater i verden er en bulgursalat fra Mellemøsten: Taboulleh.

Her blandes bulgur med hakkede tomater, agurker, løg, hvidløg, persille og mynte, hvorefter citronsaft og olie tilsat salt og peber vendes i salaten.

En enkel og lækker salat, som altid vækker lykke, uanset om man bor i øst eller vest.

Pilaf er også en velkendt middagsret med bulgur som hovedingrediens.

Her blandes grøntsager, kød og bulgur i en gryde med bouillon eller en fond og simrer sammen til en fast ret.

  • Populære anvendelser:
    • Tabbouleh (libanesisk salat med persille, citron og tomat)
    • Salater med grøntsager og dressing
    • Fyld i peberfrugter eller aubergine
    • Som erstatning for ris eller couscous
    • I grøntsagsfrikadeller eller vegetariske retter

Opskrifter med bulgur

Her er nogle af de mange opskrifter med bulgur:

Mukimame med bulgur, bønner og vinaigrette

5 fra 1 stemme
Gå til opskrift

Bulgur med grøntsager og kylling (one pot opskrift)

4.7 fra 36 stemmer
Gå til opskrift

Bulgursalat

4.7 fra 45 stemmer
Gå til opskrift

Bulgursalat med spidskål og peberfrugt

5 fra 1 stemme
Gå til opskrift

Bønnesalat med bulgur, agurk, tomater og forårsløg

5 fra 1 stemme
Gå til opskrift

Tabbouleh salat fra Mellemøsten

5 fra 10 stemmer
Gå til opskrift

Vinbondens kyllingefad

4.8 fra 18 stemmer
Gå til opskrift

Fyldt snackpeber med lækker kyllingefars

5 fra 3 stemmer
Gå til opskrift

Tyrkisk bulgursalat

5 fra 2 stemmer
Gå til opskrift

Bulgursalat med asparges

5 fra 3 stemmer
Gå til opskrift
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.