Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Råvareguide › Fakta om bulgur samt tips til at bruge de sunde korn

Fakta om bulgur samt tips til at bruge de sunde korn

Billede med bulgur.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMS
Opdateret: 28. juli 2025 - Udgivet: 2. maj 2025

Her får du fakta om bulgur. Hvad er det? Hvor sundt er det? Og hvad kan jeg bruge den til? Det får du svar på her. Plus lækre opskrifter med bulgur.

Fakta om bulgur: Bulgur er knækkede, dampede hvedekorn, som kan bruges i stedet for kartofler, ris og pasta.

De små korn har en mild, nøddeagtig smag og er især gode i salater, fordi de giver fylde til alt det grønne. Og så har de den fordel, at de blot skal koges kort tid, så er de klar til brug.

Ja, du kan endda lade være med at koge dem, men blot lægge dem i blød i kogende vand i ca. 10-15 minutter, før de skal bruges. Tilberedningstiden kan variere afhængig af produktet.

Bulgur har været brugt i Balkanlandene og Mellemøsten i flere tusinde år. Det Gamle Testamente beskriver endda, hvordan kvinderne forvandlede de rå hvedekorn til bulgur ved at koge dem og lade dem dampe af i solen.

  • Bulgur er en type forarbejdet hvede, lavet af forkogte, tørrede og knuste hvedekerner - typisk af durumhvede.
  • Den stammer oprindeligt fra Mellemøsten, og har været brugt i tusinder af år.
  • Bulgur er hurtig at tilberede, da den allerede er forkogt.
Oversigt over indhold
  • Her får du fakta om bulgur. Hvad er det? Hvor sundt er det? Og hvad kan jeg bruge den til? Det får du svar på her. Plus lækre opskrifter med bulgur.
  • Næringsindhold
  • Opbevaring
  • Værd at vide
  • Anvendelse
  • Opskrifter med bulgur
  • Mukimame med bulgur, bønner og vinaigrette
  • Bulgur med grøntsager og kylling (one pot opskrift)
  • Bulgursalat
  • Bulgursalat med spidskål og peberfrugt
  • Bønnesalat med bulgur, agurk, tomater og forårsløg
  • Tabbouleh salat fra Mellemøsten
  • Vinbondens kyllingefad
  • Fyldt snackpeber med lækker kyllingefars
  • Tyrkisk bulgursalat
  • Bulgursalat med asparges
  • Kommentarer

Næringsindhold

Bulgur hører til i den midterste del af Madpyramiden sammen med ris og andre korntyper.

De har et højt indhold af gode kostfibre, er rige på vitaminer og en række mineraler, der blandt andet styrker knoglerne og blodomløbet.

Det bedste er at købe fuldkornsbulgur, da de indeholder flere kostfibre end de polerede korn.

Ernæringsfakta (pr. 100 g tør bulgur):

  • Kalorier: ca. 340 kcal
  • Protein: ca. 12 g
  • Kostfibre: ca. 8-10 g
  • Fedt: meget lavt (ca. 1 g)
  • Kulhydrater: ca. 65-70 g
  • Indeholder også jern, magnesium, fosfor og B-vitaminer
  • Bulgur er mættende og har et lavt glykæmisk indeks, hvilket betyder, at den giver en jævn blodsukkerstigning.

Se også: Nem kyllingegyros med bulgur og spidskål

Opbevaring

Opbevar dine bulgur i en tær beholder i et tørt og mørkt køkkenskab. Her kan de holde ca. seks måneder. Det er altså en lang holdbarhed.

Når bulguren er kogt, kan den holde max. 3-4 dage i køleskabet.

Værd at vide

Bulgur har været en basisfødevare i Mellemøsten og Tyrkiet i mere end 4000 år.

Det er en fuldkornsvariant, hvilket betyder, at det meste af kornets næring bevares.

Bulgur forveksles nogle gange med couscous, men couscous er pasta lavet af semuljemel, mens bulgur er ægte korn.

Se også: Opskrift på tabbouleh med ovnstegt kylling

Anvendelse

Du kan bruge bulguren til varme retter og i kolde retter. Såvel smag som konsistens passer til langt de fleste retter i lighed med for eksempel ris.

En af de mest berømte salater i verden er en bulgursalat fra Mellemøsten: Taboulleh.

Her blandes bulgur med hakkede tomater, agurker, løg, hvidløg, persille og mynte, hvorefter citronsaft og olie tilsat salt og peber vendes i salaten.

En enkel og lækker salat, som altid vækker lykke, uanset om man bor i øst eller vest.

Pilaf er også en velkendt middagsret med bulgur som hovedingrediens.

Her blandes grøntsager, kød og bulgur i en gryde med bouillon eller en fond og simrer sammen til en fast ret.

  • Populære anvendelser:
    • Tabbouleh (libanesisk salat med persille, citron og tomat)
    • Salater med grøntsager og dressing
    • Fyld i peberfrugter eller aubergine
    • Som erstatning for ris eller couscous
    • I grøntsagsfrikadeller eller vegetariske retter

Opskrifter med bulgur

Her er nogle af de mange opskrifter med bulgur:

Mukimame med bulgur, bønner og vinaigrette

5 fra 1 stemme
Få min opskrift på mukimame med bulgur, bønner og vinaigrette. En sund og lækker salat, der er nem at lave som lækkert til tilbehør.
Gå til opskrift
Billede til mukimame med bulgur.

Bulgur med grøntsager og kylling (one pot opskrift)

4.7 fra 36 stemmer
Bulgur med grøntsager og kylling er lækker aftensmad, som alle kan lide. Samtidig er bulgurgryden nem at lave, da det hele tilberedes i samme gryde.
Gå til opskrift
billede med bulgur med grøntsager og kylling

Bulgursalat

4.7 fra 45 stemmer
Bulgursalat er sundt tilbehør til de fleste kødretter. Kog bulgur ved svag varme, og vend din bulgur salat med bla. tomater, agurk og persille. Eller feta.
Gå til opskrift
billede med bulgursalat med eller uden feta

Bulgursalat med spidskål og peberfrugt

5 fra 1 stemme
Min opskrift på den bedste bulgursalat med spidskål. Bulgur er fremragende i salat, og salaten afløser kartofler, ris eller pasta til maden.
Gå til opskrift
billederesultat for Bulgursalat med spidskål og peberfrugt

Bønnesalat med bulgur, agurk, tomater og forårsløg

5 fra 1 stemme
En god opskrift på bønnesalat med bulgur og friske tomater og agurk. Tilsæt også lidt forårsløg og en let dressing til bønnesalaten.
Gå til opskrift
En sund og dejlig bønnesalat med bulgur. Der skal også tern af agurk, halve Angelle tomater og lidt skiver af forårsløg i salatskålen. Foto: Guffeliguf.dk.

Tabbouleh salat fra Mellemøsten

5 fra 10 stemmer
Tabbouleh salat fra Mellemøsten med bulgur og en masse friske krydderurter er det perfekte tilbehør til enhver ret. Prøv den nu.
Gå til opskrift
Tabbouleh salat

Vinbondens kyllingefad

4.8 fra 18 stemmer
Her er opskriften på et nemt kyllingefad, hvor hele kyllingelår steges i ovnen sammen med hvidløg, tomater og løg. Serveres med bulgur.
Gå til opskrift
billederesultat for kyllingefad med hele kyllingelår

Fyldt snackpeber med lækker kyllingefars

5 fra 3 stemmer
Fyldt snackpeber er en skøn ret til aftensmad, og her er peberfrugterne fyldt med krydret kyllingefars. Serveres med en sund bulgursalat.
Gå til opskrift
Fyldt snackpeber med lækker kyllingefars er god aftensmad med masser af smag. Til de fyldte peberfrugter kan du eksempelvis servere en bulgursalat. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Tyrkisk bulgursalat

5 fra 2 stemmer
Tyrkisk bulgursalat, kisir, kan varmt anbefales som tilbehør eller en frokostret i sig selv. Sund og velsmagende med en mild krydret smag.
Gå til opskrift
Kisir - Tyrkisk bulgursalat

Bulgursalat med asparges

5 fra 3 stemmer
Gå til opskrift
bulgursalat med asparges
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.