Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Æble

Æble (fakta, viden og opskrifter med æbler)

Billede med æble.
Del gerne:
10
SHARES
FacebookMessenger10PinterestEmailSMS
Indhold
  • I køkkenet
  • De bedste sorter
  • Sæson i Danmark
  • Sundhed i æblerne
  • Opbevaring og holdbarhed
  • Opskrifter med æbler
  • FAQ
  • Kommentarer

Æbler tilhører ligesom pærer, rosenfamilien. Æblet har været en del af vores kost i tusindvis af år, og mon ikke at du også husker historien om Eva og Adam og denne forbudne frugt.

Men selv om æblet måske har fandtes, ligeså længe som vi har, så er dets oprindelse stadig usikker, da æbletræer er vildtvoksende flere steder i verden.

Æbler er i øvrigt frugter fra æbletræet (Malus domestica) og tilhører rosenfamilien. Og der findes over 7.000 sorter af æbler i verden. Nogle er søde, andre sure.

I køkkenet

Æblet er nærmest vores nationalfrugt, da vores klima gør, at vi kan dyrke et utal af sorter. Mange er saftige og sprøde.

Der er en hel verden af anvendelsesmuligheder i køkkenet, og de kan nydes både kolde og varme.

Du kan eksempelvis bruge dem i brød og bagværk, kager, desserter, i frugtsalat, salater, som snack, i retter som boller i karry og æbleflæsk.

Andre kendte retter er æblegrød og æblemos, æblechips i ovnen, og så er de gode at koge sammen med havregrød.

Se også: Æblesmør til dit morgenbrød og meget andet

De bedste sorter

Pometet, som er et institut under Københavns Universitet, udgav på et tidspunkt et testresultat af æblesorters anvendelsesmuligheder.

Her konkluderes blandt andet, at det mest saftige æble er Gul Gråsten og så Elshof, Aroma, Ondrupmose samt Jonagored.

Mest aromatiske spiseæbler er Filippa, Rød Ananas, Queens Cox, Ildrød Pigeon, Holsteiner Cox og Dronning Louise.

Se også: Bagte æbler

Sæson i Danmark

Faktisk er sæsonen utrolig lang, da de forskellige sorter modnes på forskellige tidspunkter. De tidligst modnede æbler er Discovery, Guldborg og Gråsten, som begynder at kunne høstes i august.

Herefter følger æblerne som perler på en snor gennem hele efteråret. Rød Jonagold er den seneste sort, som kan plukkes i december og langt inde i det nye år.

Sundhed i æblerne

Æbler indeholder en lang række vitaminer og mineraler, som alle er gavnlige og nødvendige for din krop og sundhed. De indeholder blandt andet C-vitamin, som er med til at styrke dit immunforsva.

Måske du også kender ordsproget på engelsk der hedder: "An apple a day keeps the doctor away", og der er en lille sandhed i det.

Æbler indeholder også et særligt kostfiber, pektin, som er godt for vores tarmes sundhed og flora, blandt andet skulle det fremme fordøjelsen. Læs her om revet æble er godt mod ondt i maven.

Opbevaring og holdbarhed

Hvis du opbevarer dine æbler i en frugtskål med andre frugter, risikerer du, at de andre frugter hurtigt bliver overmodne.

Det er bedre at opbevare dem køligt for sig selv, for eksempel i køleskab, kælder eller haveskur. Æblerne kan holde sig friske op til tre uger på køl og blot ganske få dage ved stuetemperatur.

Opskrifter med æbler

Her får du nogle af de bedste opskrifter med æbler på Madens Verden:

Æblekage med kanel, remonce og creme
Få verdens bedste æblekage opskrift. En uimodståelig kage i springform med æbler, kanel, remonce og creme, og den smager himmelsk godt.
Se opskriften her
verdens bedste æblekage
Æblecrumble
Min bedste opskrift på æblecrumble, der er en nem og hurtig crumble med æbler og grovvalsede havregryn. Kan også laves uden mel.
Se opskriften her
billede med æblecrumble
Æblemuffins
Sådan bager du de lækreste æblemuffins med kanel. Store, luftige og svampede muffins med masser af æbler, og de er meget nemme at bage.
Se opskriften her
æblemuffins
Æblegrød
God æblegrød med vanilje og sukker er en rigtig dansk klassiker. Æblegrød skal koge i 10 minutter, og her er den med økologisk rørsukker.
Se opskriften her
Billede af æblegrød.
Nem æblekage med marcipan
Her får du min nemme opskrift på den bedste æblekage med marcipan og kanel, som du bager i en lille bradepande. En lækker kage til kaffen.
Se opskriften her
Billede med æblekage med marcipan
Gammeldags æblekage - nem og klassisk opskrift
Gammeldags æblekage fra mormors køkken med makron eller rasp. Æblekagen laves med æblekompot, makron eller rasp og flødeskum. Perfekt dessert.
Se opskriften her
gammeldags æblekage med makron eller rasp
Æbletærte
Her får din min opskrift på en lækker og nem æbletærte, der laves med få ingredienser. Klassisk tærte med friske æbler på ca. 35 minutter.
Se opskriften her
billederesultat for nem æbletærte
Kringle med æble, kanel og remonce
Her får du min bedste opskrift på lækker kringle med æble, kanel og remonce. En skøn og nem æblekringle med masser af snasket æblefyld.
Se opskriften her
billede til kringle med æble og kanel
Spidskålssalat med æble og avocado
Her får du min opskrift på spidskålssalat med æble og avocado. En nem og lækker allround salat, som passer til stort set alle retter med kød.
Se opskriften her
Billede af spidskålssalat med æble og avocado.
Gammeldags bradepandekage med æbler og kanel
Her får du Danmarks bedste opskrift på en gammeldags bradepandekage med æbler. Men se også hvordan den laves med kakao, rabarber eller pærer.
Se opskriften her
billederesultat for bradepandekage med æbler og kanel

FAQ

Hvad er forskellen på røde og grønne æbler?

Røde æbler som eks. Gala, Ingrid Marie er ofte sødere og saftigere. Mens grønne æbler som eks. Granny Smith er mere syrlige og faste i kødet. Brug de søde æbler til snacks og bagning, mens de syrlige anvendes til salater og madlavning.

Hvordan undgår man brune æblestykker?

Du undgår brune stykker æble ved at dryppe med citronsaft.
Opbevar æblestykkerne lufttæt og køligt. Den brune farve skyldes Brunfarvning oxidationen, når æblet kommer i kontakt med luft.

Kan man fryse æbler?

Ja, men bedst som skrællede og skivede, evt. blancherede. Bruges senere til grød, kage, kompot eller æblemos. Holdbarhed er ca. 6-8 måneder i fryser.

Hvornår er der æblesæson i Danmark?

Tidlige sorter: august-september.
Sene sorter (bedst til opbevaring): oktober-november.
Mange sorter kan opbevares vinteren over køligt og mørkt.

Hvilke danske æblesorter er populære?

Ingrid Marie er sød, let krydret.
Filippa er syrlig og fast, god til mad.
Elstar er saftig og sød.
Discovery er tidlig, frisk og let parfumeret.

Hvor sunde er æbler?

Æbler er sunde. Næringsindhold pr. 100 gram er:
Kalorier: ca. 50 kalorier.
Kulhydrater: ca. 11-13 g (hovedsageligt frugtsukker).
Fibre: ca. 2-3 g.
C-vitamin: ca. 5-10 mg.
Indeholder også små mængder kalium og antioxidanter.

Hvordan opbevares æbler?

Opbevar æbler køligt og adskilt fra andre frugter, fordi de udskiller ethylen, som modner andre frugter hurtigere.

Er det bedst at skrælle æbler?

Nej. Spis æblet med skræl - her sidder de fleste fibre og antioxidanter.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.