• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Forside › Råvareguide › Hvad er sojasauce? Alt du skal vide om din soja

Hvad er sojasauce? Alt du skal vide om din soja

Billede med soja.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS
Opdateret: 21. april 2025 - Udgivet: 21. april 2025

Sojasauce stammer oprindeligt fra Kina, men står i dag i køkkener kloden rundt. Se her hvad soja er, hvad den laves af og hvordan den bruges.

De fleste har vist en flaske sojasauce stående i køkkenet, men du har måske aldrig tænkt hvad soja egentlig er.

Her kigger vi lidt nærmere på den skønne sojasauce, der kan bruges til mange ting, og som virkelig kan forstærke smagen i din mad.

Det skal understreges, at sojasauce i dag fremstilles på utrolig mange måder, og der er blandt andet den ægte, hvor sojabønner får lov til at fermentere og danne smag, men der produceres også meget soja på kunstig vis.

Hvad er sojasauce?

Det var kineserne, der opfandt sojasaucen for mange år siden.

Det er egentlig en kryddersovs, og man ved, at allerede for 2.500 år siden blev der fremstillet sojasauce i Kina.

Den spredte sig senere til Japan og andre dele af Asien, og op gennem 1600-tallet kom sojasovsen til Europa via især hollandske handelsfolk.

Hvorfor hedder det soja?

Hvis vi kigger på ordet soja, så stammer det ikke overraskende også fra Kina.

Det kommer faktisk af det kinesiske ord xiyou, hvor xi betyder saltet mad, og you betyder olie. Og det rammer jo ret præcist hvad sojasauce er.

En mere uofficiel stavemåde er i øvrigt soya, altså med y i stedet for j, men den officielle er altså den med j.

Ingredienser

Sojasauce produceres normalt af blot fire ingredienser. Det er selvfølgelig sojabønner, men også hvede, salt og vand.

Der findes mange måder at fremstille sojasaucen på, men ofte er det ved at sojabønnerne først lægges i blød i vand. Der skal de ligge et stykke tid, hvorefter de dampes ved en høj varme.

Ristede hvedekerner tilsættes for at give mere smag, og de fremmer også gæringsprocessen.

Der tilsættes også vand og salt, og saltet fungerer som konserveringsmiddel. Der kan også tilsættes blandt andet mælkesyrebakterier.

En ægte sojasauce tager tid at lave. Typisk mindst et år, men nogle lagres endnu længere.

Modsat produceres der også uægte sojasovse, der laves på meget kort tid, men som heller smager når så godt. De laves blandt andet med karamel og syre, og det er en helt anden historie.

Anvendelse

Sojasauce anvendes selvfølgelig primært i det asiatiske køkken, hvor sojaen indgår i et utal af opskrifter og retter.

Og det er alt fra wokretter til forårsruller og meget andet. Og du kan såmænd også bruge den i en hjemmelavet teriyaki.

Generelt anvendes sojasauce i stedet for salt, og da sojaen indeholder den såkaldte umami, får du masser af smag i din mad.

Faktisk kan du skære ned på dit forbrug af salt, og erstatte det med sojasauce.

Prøv eksempelvis at komme soja i en brun sovs, eller prøv min opskrift på lynstegt kylling med sojadressing.

Og så er sojasovs selvfølgelig en fast bestanddel til forårsruller.

Hvad er sojasauce?

  • Sojasauce er en flydende, fermenteret kryddersauce lavet af sojabønner, hvede, salt og vand.
  • Den har en mørk farve, salt smag og umami-karakter, som giver dybde til mange retter.
  • Oprindeligt fra Kina - og har været brugt i mere end 2.500 år!

Hvordan laves det?

Traditionel sojasauce fremstilles gennem fermentering:

  1. Sojabønner og ristede hvedekerner blandes med en svamp (koji).
  2. Blandingen fermenterer i flere måneder med salt og vand.
  3. Væsken presses ud - det er den færdige sojasauce.

Der findes også kemisk fremstillede versioner, som laves hurtigt - men med mindre kompleks smag.


Typer af sojasauce

TypeOprindelseSmag og brug
Kinesisk lysKinaSalt, tynd, god til madlavning
Kinesisk mørkKinaTykkere, sødere, dybere farve
Japansk (shoyu)JapanOfte med lidt sødme, rundere smag
TamariJapanGlutenfri, mørk og rig på umami
Sød sojasauceSydøstasienTyk og karamelliseret – god i marinader

Sådan bruges sojasauce

  • I wokretter, stegte ris og nudler
  • Som dyppelse til sushi, dumplings eller forårsruller
  • Til marinader og glaze på kød, fisk og tofu
  • I supper, dressinger og saucer
  • Et dryp i grydestegte eller ovnbagte retter for ekstra umami

Tip: Brug det med måde - det er meget salt! En teskefuld kan gøre en stor forskel.


Er sojasauce sundt?

  • Kaloriefattigt (ca. 10 kcal pr. spsk)
  • Rig på umami, som kan fremhæve smag uden ekstra fedt eller sukker
  • Dog højt saltindhold - så brug med omtanke ved f.eks. forhøjet blodtryk
  • Tamari kan være et godt alternativ, hvis man undgår gluten

Fun facts

  • I gamle dage blev sojasauce kaldt "flydende guld" i Japan
  • Nogle typer lagres i op til to år for at udvikle dybde og kompleksitet
  • Sojasauce er en af verdens mest brugte saucer og krydderier.

Opskrifter med soja

Her får du 10 skønne opskrifter med sojasauce.

Fried rice med spidskål, gulerødder og soja

5 fra 1 stemme
Nem og lækker opskrift på fried rice med spidskål, gulerødder og soja. Asiatisk inspireret tilbehør med ris og grøntsager, der passer til mange retter.
Gå til opskrift
billede til fried rice med spidskål

Sojakylling med nem kartoffelsalat

5 fra 13 stemmer
Her får du min opskrift på sojakylling med en nem og lækker kartoffelsalat til. Kyllingebrystfilet med soja og honning, og en salat med kartofler og bønner.
Gå til opskrift
billede med sojakylling med nem kartoffelsalat

Nudler med oksekød, grønt, soja og hoisin sauce

4.3 fra 18 stemmer
Her får du min opskrift på nudler med oksekød. En nem ret til pande eller wok med hakket oksekød, broccoli, soja og hoisin sauce.
Gå til opskrift
billederesultat for nudler med oksekød

Kinesisk kylling med nudler

4.8 fra 12 stemmer
En nem og hurtig opskrift på kinesisk kylling med nudler. Tynde skiver kylling steges og vendes med soja og hoisinsauce. Til pande eller wok.
Gå til opskrift
billederesultat for kinesisk kylling

Asiatisk mørbrad

4.9 fra 13 stemmer
Her er min opskrift på asiatisk mørbrad. Det er svinemørbrad, der steges med soja, sød chilisauce og honning. Nem og hurtig ret til aftensmad.
Gå til opskrift
asiatisk mørbrad med spinat

Sojamarinade

4.7 fra 43 stemmer
Her får du en opskrift på hjemmelavet sojamarinade. En god marinade med soja og honning, som kan anvendes til bla. kylling og svinekød.
Gå til opskrift
billederesultat for sojamarinade

Teriyaki sovs opskrift

4.8 fra 61 stemmer
Her får du min opskrift på hjemmelavet teriyaki sauce. Den japanske og asiatisk inspirerede marinade er god til kylling, kød og meget andet.
Gå til opskrift
billede til hjemmelavet teriyaki sauce

Glaseret laks med blomkålsris og spinat - nem og lækker opskrift

4.7 fra 7 stemmer
Her er min opskrift på glaseret laks med honning og soja, der serveres på en bund af blomkålsris med karry og sauteret spinat.
Gå til opskrift
glaseret laks med honning og soja

Sur-sød sauce

4.9 fra 40 stemmer
Her får du den bedste opskrift på sur-sød sauce, der er utrolig nem at lave. Brug saucen til kylling, kød, grøntsager, som dip og meget andet.
Gå til opskrift
Sur-sød sauce er en klassisk sovs, som du blandt andet kan bruge til kylling, grøntsager, ris og som her til et spyd med svinekød. Saucen er utrolig nem at lave. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Kylling Gong Bao

4.4 fra 7 stemmer
Sådan laver du en lækker kylling Gong Bao. En rimelig nem opskrift på den kinesiske klassiker, men her en dansk version, der serveres med ris.
Gå til opskrift
billede til kylling Gong Bao
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.