• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Du er her: Forside › Sovs og sauce › Gastrik - opskrift på gudeingrediens til din sauce

Gastrik - opskrift på gudeingrediens til din sauce

billederesultat for gastrik
4.8 fra 237 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
1.7k
SHARES
FacebookMessenger1.7kPinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 9. maj 2017 - Udgivet: 9. maj 2017

Hvad er gastrik? Det er måske ikke alle der er klar over det, men den er en gude-ingrediens i enhver sauce. Sådan laver du den.

Oversigt over indhold
  • Hvad er gastrik? Det er måske ikke alle der er klar over det, men den er en gude-ingrediens i enhver sauce. Sådan laver du den.
  • Opskrift på gastrik
  • Gastrik - nem opskrift
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde 
  • Næringsindhold
  • Video til opskriften
  • Fakta
  • Hvad bruges gastrik til?
  • Gastrik med rødvin
  • Hurtig andesauce
  • Flæskestegssovs
  • Brun sovs
  • Paprika flødesauce - nem opskrift
  • Demi glace
  • FAQ
  • Kommentarer

Gastrik er utrolig nem at lave, og du skal blot anvende to ingredienser til at fremstille en flaske.

Og den holder sig fint et par måneder eller mere på køkkenbordet.

Opskriften her giver cirka 2,5 deciliter, og i en video viser jeg dig, hvordan du laver den.

Opskrift på gastrik

billederesultat for gastrik
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Gastrik - nem opskrift

4.82 fra 237 stemmer
Hvad er gastrik? Det er måske ikke alle der er klar over det, men den er en gude-ingrediens i enhver sauce. Sådan laver du den.
Forb. tid 5 minutter min
Tilb. tid 10 minutter min
Samlet tid 15 minutter min
Antal: 2.5 deciliter
Ret: Sovs og saucer
Køkken: Fransk
Kalorier: 214
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 125 g sukker - almindeligt hvidt sukker
  • 2,5 dl æblecidereddike

Fremgangsmåde
 

  1. Find en tykbundet gryde frem, og sæt den over ved en pæn varme (kogeplade 1-9 skal den stå på 7).
  2. Kom sukker på, og lad det smelte indtil du har en mørkebrun karamel i gryden - men det må IKKE brænde på!
  3. Hæld så æblecidereddike ved, men pas på ikke at have ansigtet inde over gryden når du gør det. Det kan godt sprutte lidt, men falder hurtigt til ro.
  4. Skru en anelse ned (fra 7 til 6), og rotér forsigtigt gryden lidt rundt, så sukkeret bliver helt opløst.
  5. Du skal ikke på noget tidspunkt bruge en grydeske eller andet til at røre rundt i hverken sukker eller andet med.
  6. Så skal gastrikken bare stå og koge indtil den bliver til en tynd sirup. Det tager normalt omkring 8-10 minutter.
  7. Hæld den så forsigtigt op i en skål, og lad den køle af her. Den ser måske lidt tynd ud, men den tykner en del under nedkølingen, så vær ikke bekymret.
  8. Du skal blot ikke koge den længere end 8-10 minutter, da den så bliver for tyk, og kan være svær at få ud af en flaske!
  9. Derefter kan du hælde den op i en skoldet flaske, sætte prop i, og så kan gastrikken ellers holde sig mange måneder.

Næringsindhold

Kalorier: 214kcalKulhydrater: 51gFedt: 0.2gNatrium: 6mgKalium: 74mgSukker: 50gCalcium: 8mgJern: 0.2mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video til opskriften

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Fakta

Gastrikken har været brugt i århundreder til at give saucer og sovse en raffineret smag, som ellers er svær at tilføre.

Den unikke kombination af smag og toner fra både eddike og den karamelliserede sukker er svær - for ikke at sige umulig - ellers at tilføre saucen.

Den er selvfølgelig uundværlig i helt almindelige saucer som brun sovs, paprika flødesovs, andesovs og den slags. Søg opskrifterne frem i søgefeltet øverst på siden.

Men du skal endelig også bruge den til sammenkogte retter, gullasch, glasering af kød og meget andet.

Og hvor meget gastrik skal man så bruge? Jeg plejer at anvende et par spiseskefulde til en almindelig omgang sovs eller gryderet, men smag dig frem.

Hvad bruges gastrik til?

  • Brun sovs (f.eks. til and, vildt, flæskesteg)
  • Reduktioner og glace
  • Dressinger og marinader
  • Til at balancere fedme, sødme eller bitterhed i gryderetter
  • Også brugt i nogle moderne gourmetretter for ekstra syre og kant

Flere inspirerende opskrifter:

Gastrik med rødvin

5 fra 18 stemmer
Gastrik med rødvin, eddike og sukker kogt ind som en sirup. Det er hemmeligheden bag en fantastisk sauce. Her er opskriften til dig, der elsker sovs.
Gå til opskrift
Gastrik

Hurtig andesauce

4.8 fra 50 stemmer
Min opskrift på en både nem og hurtig andesauce, der kan laves på 10 minutter. Det en opskrift, hvor du er sikker på en god sovs til anden.
Gå til opskrift
billederesultat for nem og hurtig andesauce

Flæskestegssovs

4.8 fra 70 stemmer
Se hvordan du laver den bedste flæskestegssovs, så du altid har en perfekt sovs. Sovsen laves uden fløde, men på sky fra flæskestegen.
Gå til opskrift
billederesultat for flæskestegssovs

Brun sovs

4.8 fra 134 stemmer
Få opskriften på en velsmagende brun sovs, der passer perfekt til diverse retter. Oplev hvordan du kan lave den nemt og enkelt.
Gå til opskrift
billede med brun sovs

Paprika flødesauce - nem opskrift

4.3 fra 6 stemmer
Verdens bedste paprika flødesauce, der laves af hønsefond, paprika og fløde. Super god sovs til schnitzler og koteletter. Og meget andet.
Gå til opskrift
billederesultat for paprika flødesauce

Demi glace

4.7 fra 32 stemmer
En nem og sikker opskrift på demi glace, der er den lækre sauce, som man ofte får på restaurant. Lavet med kalvefond og smager himmelsk godt.
Gå til opskrift
billederesultat for demi glace sovs

FAQ

Hvad er gastrik?

Gastrik er en sur-sød smagsbase lavet af eddike og sukker, som bruges til at balancere og forstærke smagen i saucer, især brune saucer. Tænk på det som en slags “hemmelig ingrediens”, der giver dybde, syrlighed og rundhed.

Hvor længe holder gastrik?

Gastrik har en meget lang holdbarhed. Opbevares gerne i et køkkenskab, og her kan den holde sig i mindst 12 måneder. Ofte meget længere.

Hvordan smager gastrik?

Gastrik er en karamelliseret eddikesirup, og derfor smager den både lidt syrligt og sødt. en perfekt kombination til saucer og meget andet.

Hvad kan man bruge til gastrik?

Den kan laves med alt fra æbleeddike til rødvin og varieres i det uendelige.

Hvor stammer gastrik fra?

Gastrik stammer fra det klassiske franske køkken, hvor den bruges som base til saucer.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Bjørn Tinghus

    marts 23, 2025 at 5:32 pm

    Kan den kun laves med æblecidereddike?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      marts 23, 2025 at 6:39 pm

      Hej Bjørn
      Jeps - det kan den sagtens 🙂
      BH Holger

      Svar
  2. Hedevig

    december 21, 2024 at 11:55 am

    Jeg er så begejstret for Madens Verdens fine opskrifter som jeg altid får succes med.

    Svar
  3. Gitte Hagen Olsen

    november 11, 2024 at 4:43 pm

    Super god opskrift på Gastrik!! Har brugt det mange gange.
    Hilsner og tak for en fin hjemmeside!
    /Gitte

    Svar
  4. Lise Strand

    maj 15, 2024 at 10:24 pm

    Skal den opbevares på køl ? - hvor længe kan den holde sig ?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      maj 16, 2024 at 9:53 am

      Hej Lise
      Nej, stil den blot i køkkenskabet, og den holder mange måneder 🙂
      Så du skal nok nå at få den brugt.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
« Ældre kommentarer

Mere inspiration

  • billede med peberrodscreme peberodsdressing
    Peberrodscreme
  • billede med sauce jus
    Sauce jus
  • billede med pisket smør
    Pisket smør
  • billede med peberrodssauce
    Peberrodssauce

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller.

Cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller

Billede af blommemuffins

Blommemuffins (lækre muffins med blommer)

Billede med havregrynsbrød.

Havregrynsbrød (nemt brød med havregryn og havreklid)

Billede med auberginefad.

Auberginefad (med aubergine, squash og tomatsauce)

Ugens vine, uge 35, 2025

Ugens vine, uge 35, 2025: Frankrig dominerer med 9 topkøb

Billede af millionsalsiccia.

Millionsalsiccia (med pasta, grøntsager og tomatsauce)

Forsiden lige nu

Billede med auberginefad.
Auberginefad (med aubergine, squash og tomatsauce)→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad (nemme og lækre retter)→ Se opskriften
billede til kylling Gong Bao
Kylling Gong Bao - lækker kinesisk mad→ Se opskriften
laks med porrer i fad
Laks med porrer og spidskål - en populære fiskeret→ Se opskriften
syltede citroner saltcitroner
Syltede citroner - nem opskrift på saltcitroner→ Se opskriften
Billede af millionsalsiccia.
Millionsalsiccia (med pasta, grøntsager og tomatsauce)→ Se opskriften
indisk karryret med kylling
Indisk karryret med kylling, kikærter og spinat→ Se opskriften
billede med chokoladekage
Alletiders mumse chokoladekage (nem opskrift)→ Se opskriften
Billede til mukimame med bulgur.
Mukimame med bulgur, bønner og vinaigrette→ Se opskriften
billede med blomkålspure
Blomkålspure: Cremet og lækker pure med blomkål→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required