Olivenolie er en plantebaseret og vegetabilsk olie, og stammer fra frugterne fra oliventrรฆet, hvor olien bliver udvundet fra.
Olivenolie er en af de sunde olier, fordi den indeholder gode nรฆrings- og fedstoffer, som har en sundhedsfremmende effekt pรฅ kroppen.
Desuden er denne olie god til madlavningen, da den er modstandsdygtig overfor meget hรธje og varme temperaturer.
Dette gรธr olivenolien til et sundt og godt valg i kรธkkenet, blandt andet nรฅr du steger frikadeller eller spejlรฆg.
Derfor er olivenolie sund
Her kigger vi pรฅ nogle af olivenoliens sundhedsfremmende egenskaber, og dem er der faktisk en del af.
Olien er rig pรฅ sunde fedtsyrer, da den mest bestรฅr af monoumรฆttet fedt (isรฆr oleinsyre). Oleinsyre kan blandt andet sรฆnke det "dรฅrlige" LDL-kolesterol, men ogsรฅ รธge det "gode" HDL-kolesterol og mindske risikoen for hjertekarsygdomme.
Ekstra jomfruolivenolie indeholder polyfenoler og E-vitamin, som beskytter cellerne mod oxidativt stress โ det vil sige, de hjรฆlper kroppen med at bekรฆmpe inflammation og aldring.
Flere studier viser ogsรฅ, at folk, der spiser meget olivenolie (eks. i Middelhavskosten), har lavere risiko for hjerteproblemer og slagtilfรฆlde.
Olivenolie kan desuden forbedre insulinfรธlsomheden og dรฆmpe blodsukkerstigningen efter et mรฅltid โ isรฆr nรฅr det bruges sammen med grรธntsager og fuldkorn.
Og sรฅ har olivenolie har en mildt affรธrende effekt og hjรฆlper fordรธjelsen, isรฆr nรฅr den spises rรฅ. Den stimulerer ogsรฅ galdeproduktionen, hvilket er godt for tarmene.
Se ogsรฅ vores smagstest af olivenolier.
Derfor bรธr du altid vรฆlge ekstra jomfru olivenolie
Ekstra jomfru olivenolie er nemlig af den bedste kvalitet, og er ogsรฅ den som smager bedst. Her er der ingen fup og fiduser, og kun de fineste oliven er blevet brugt til at presse olien.
Jomfru olivenolie, kan have fejl pรฅ op til 20% af deย olivenย der bliver brugt til at presse olien.
Ved fejl kan der vรฆre tale om at de anvendte oliven har vรฆret opbevaret pรฅ frost, eller har ligget pรฅ jorden inden de er blevet brugt til fremstillingen af olien.
Olivenolie er af den dรฅrligste kvalitet, hvor der mรฅ vรฆre op mod 20-25% fejl pรฅ de oliven, der bliver brugt til olien. Sรฅ den er altsรฅ ringere end jomfru olivenolien.
Desuden er vรฆrre fejl tilladt med denne olie (sรฅ de har hรธjst sandsynligt ikke kun vรฆret pรฅ frost, eller ligget pรฅ jorden).
Sรฅ selv om ekstra jomfru olivenolien mรฅske koster lidt mere end de andre i supermarkedet, sรฅ er der god grund til ikke at spare pรฅ pengene hvad angรฅr en god olivenolie.
Typer af olivenolie
Der findes grundlรฆggende 5 forskellige typer af olivenolien, og de er meget rare at kende inden du kรธber ind i supermarkedet. Det drejer sig om disse:
๐ข Ekstra jomfruolivenolie (Extra Virgin Olive Oil)
โ Fineste kvalitet
โ Koldpresset uden brug af kemikalier
โ Har lav syreindhold (under 0,8%)
โ Smag: Frugtig, frisk, let bitter eller peberagtig
โ
Perfekt til salater, dressinger, dips og som finish pรฅ varme retter
๐ก Jomfruolivenolie (Virgin Olive Oil)
โ Ogsรฅ koldpresset, men lidt hรธjere syreindhold (op til 2%)
โ Smag: Lidt mildere og mindre intens end ekstra jomfru
โ
Kan bruges til stegning ved lav til middel varme og madlavning generelt
โช Raffineret olivenolie (Refined Olive Oil)
โ Fremstillet af lavere kvalitet olivenolie, renset med varme/kemikalier
โ Nรฆsten ingen smag eller aroma
โ
Bruges mest til stegning og bagning, hvor smagen ikke er vigtig
๐ถ Olivenolie (Pure eller "Classic" Olive Oil)
โ En blanding af raffineret og jomfruolivenolie
โ Mild i smag og billigere
โ
Velegnet til stegning, bagning og daglig madlavning
๐ค Pomace-olivenolie
โ Fremstillet af restproduktet (presserester) fra oliven
โ Ekstraheret med varme og kemikalier
โ Lavest i kvalitet og nรฆring
โ Ikke anbefalet til mad, men bruges nogle gange i industrien
Fakta om olivenolien
Her fรฅr du 5 fakta i overblik om den sunde olie.
Olivenolie presses af olivenfrugten
Den fremstilles ved at presse modne oliven. Den fรธrste, koldpressede olie kaldes ekstra jomfruolivenolie og er den fineste kvalitet med mest smag og nรฆring.
Den er rig pรฅ sunde fedtsyrer
Olivenolie indeholder isรฆr monoumรฆttet fedt, som er godt for hjertet og kolesteroltallet. Den er ogsรฅ fuld af antioxidanter og E-vitamin.
Smagen varierer efter sort og omrรฅde
Ligesom vin har olivenolie forskellige smagsnoter โ fra mild og nรธddeagtig til stรฆrk og peberagtig โ afhรฆngig af olivensorten, klimaet og hรธstmetoden.
Bruges bรฅde kold og varm โ med omtanke
Ekstra jomfruolivenolie er fantastisk i dressinger, marinader og over salater. Den kan ogsรฅ bruges til stegning, men tรฅler ikke ekstrem hรธj varme som eks. raffinerede olier.
Olivenolie har vรฆret brugt i tusinder af รฅr
Den har vรฆret en del af kosten, kulturen og medicinen i Mellemรธsten og Middelhavet siden oldtiden โ og er en hjรธrnesten i den anerkendte Middelhavskost.
Opskrifter med olivenolie
Her fรฅr du nogle lรฆkre opskrifter med olivenolien.
Italiensk focaccia brรธd
Vinaigrette
Pasta med hvidlรธg og olie - spaghetti aglio e olio
Italiensk pesto med basilikum (hjemmelavet pesto opskrift)
Bagte hvidlรธg
Hvidlรธgsmarinade
Ciabattabrรธd med store huller - italiensk ciabatta uden รฆltning
Tomatsalat med rรธdlรธg og balsamico (klassisk opskrift)
Pastasalat
Olie eddike dressing - den sikre grundopskrift
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments