Olivenolie er en plantebaseret og vegetabilsk olie, og stammer fra frugterne fra oliventræet, hvor olien bliver udvundet fra.
Oversigt over indhold
- Olivenolie er en plantebaseret og vegetabilsk olie, og stammer fra frugterne fra oliventræet, hvor olien bliver udvundet fra.
- Derfor er olivenolie sund
- Derfor bør du altid vælge ekstra jomfru olivenolie
- Typer af olivenolie
- Jomfruolivenolie (Virgin Olive Oil)
- Raffineret olivenolie (Refined Olive Oil)
- Olivenolie (Pure eller "Classic" Olive Oil)
- Fakta om olivenolien
- Opskrifter med olivenolie
- Italiensk focaccia brød
- Vinaigrette
- Pasta med hvidløg og olie - spaghetti aglio e olio
- Italiensk pesto med basilikum (hjemmelavet pesto opskrift)
- Bagte hvidløg
- Hvidløgsmarinade
- Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning
- Tomatsalat med rødløg og balsamico (klassisk opskrift)
- Pastasalat
- Olie eddike dressing - den sikre grundopskrift
- Kommentarer
Olivenolie er en af de sunde olier, fordi den indeholder gode nærings- og fedstoffer, som har en sundhedsfremmende effekt på kroppen.
Desuden er denne olie god til madlavningen, da den er modstandsdygtig overfor meget høje og varme temperaturer.
Dette gør olivenolien til et sundt og godt valg i køkkenet, blandt andet når du steger frikadeller eller spejlæg.
Derfor er olivenolie sund
Her kigger vi på nogle af olivenoliens sundhedsfremmende egenskaber, og dem er der faktisk en del af.
Olien er rig på sunde fedtsyrer, da den mest består af monoumættet fedt (især oleinsyre). Oleinsyre kan blandt andet sænke det "dårlige" LDL-kolesterol, men også øge det "gode" HDL-kolesterol og mindske risikoen for hjertekarsygdomme.
Ekstra jomfruolivenolie indeholder polyfenoler og E-vitamin, som beskytter cellerne mod oxidativt stress – det vil sige, de hjælper kroppen med at bekæmpe inflammation og aldring.
Flere studier viser også, at folk, der spiser meget olivenolie (eks. i Middelhavskosten), har lavere risiko for hjerteproblemer og slagtilfælde.
Olivenolie kan desuden forbedre insulinfølsomheden og dæmpe blodsukkerstigningen efter et måltid – især når det bruges sammen med grøntsager og fuldkorn.
Og så har olivenolie har en mildt afførende effekt og hjælper fordøjelsen, især når den spises rå. Den stimulerer også galdeproduktionen, hvilket er godt for tarmene.
Se også vores smagstest af olivenolier.
Derfor bør du altid vælge ekstra jomfru olivenolie
Ekstra jomfru olivenolie er nemlig af den bedste kvalitet, og er også den som smager bedst. Her er der ingen fup og fiduser, og kun de fineste oliven er blevet brugt til at presse olien.
Jomfru olivenolie, kan have fejl på op til 20% af de oliven der bliver brugt til at presse olien.
Ved fejl kan der være tale om at de anvendte oliven har været opbevaret på frost, eller har ligget på jorden inden de er blevet brugt til fremstillingen af olien.
Olivenolie er af den dårligste kvalitet, hvor der må være op mod 20-25% fejl på de oliven, der bliver brugt til olien. Så den er altså ringere end jomfru olivenolien.
Desuden er værre fejl tilladt med denne olie (så de har højst sandsynligt ikke kun været på frost, eller ligget på jorden).
Så selv om ekstra jomfru olivenolien måske koster lidt mere end de andre i supermarkedet, så er der god grund til ikke at spare på pengene hvad angår en god olivenolie.
Typer af olivenolie
Der findes grundlæggende 5 forskellige typer af olivenolien, og de er meget rare at kende inden du køber ind i supermarkedet. Det drejer sig om disse:Ekstra jomfruolivenolie (Extra Virgin Olive Oil)
- Koldpresset, uden kemisk behandling.
- Lavt syreindhold (under 0,8%).
- Høj kvalitet, kraftig smag og mange antioxidanter.
- God til salater, dressinger, brød og let madlavning.
Perfekt til salater, dressinger, dips og som finish på varme retter.
Jomfruolivenolie (Virgin Olive Oil)
- Også presset uden kemikalier, men lidt højere syreindhold (under 2%).
- Smagen er mildere, men stadig god.
Kan bruges til stegning ved lav til middel varme og madlavning generelt.
Raffineret olivenolie (Refined Olive Oil)
- Fremstillet ved kemisk og/eller varmebehandling.
- Neutral smag, færre vitaminer og antioxidanter.
- Ofte blandet med lidt jomfruolie for at give smag.
Bruges mest til stegning og bagning, hvor smagen ikke er vigtig.
Olivenolie (Pure eller "Classic" Olive Oil)
- En blanding af raffineret og jomfru olivenolie.
- Mild smag, billigere og god til stegning, hvor smagen ikke skal dominere.
Velegnet til stegning, bagning og daglig madlavning.
Fakta om olivenolien
Her får du 5 fakta i overblik om den sunde olie.
Olivenolie presses af olivenfrugten
Den fremstilles ved at presse modne oliven. Den første, koldpressede olie kaldes ekstra jomfruolivenolie og er den fineste kvalitet med mest smag og næring.
Den er rig på sunde fedtsyrer
Olivenolie indeholder især monoumættet fedt, som er godt for hjertet og kolesteroltallet. Den er også fuld af antioxidanter og E-vitamin.
Smagen varierer efter sort og område
Ligesom vin har olivenolie forskellige smagsnoter – fra mild og nøddeagtig til stærk og peberagtig – afhængig af olivensorten, klimaet og høstmetoden.
Bruges både kold og varm – med omtanke
Ekstra jomfruolivenolie er fantastisk i dressinger, marinader og over salater. Den kan også bruges til stegning, men tåler ikke ekstrem høj varme som eks. raffinerede olier.
Olivenolie har været brugt i tusinder af år
Den har været en del af kosten, kulturen og medicinen i Mellemøsten og Middelhavet siden oldtiden – og er en hjørnesten i den anerkendte Middelhavskost.
Opskrifter med olivenolie
Her får du nogle lækre opskrifter med olivenolien.
Italiensk focaccia brød
Vinaigrette
Pasta med hvidløg og olie - spaghetti aglio e olio
Italiensk pesto med basilikum (hjemmelavet pesto opskrift)
Bagte hvidløg
Hvidløgsmarinade
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning
Tomatsalat med rødløg og balsamico (klassisk opskrift)
Pastasalat
Olie eddike dressing - den sikre grundopskrift
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments