• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Du er her: Forside › Råvareguide › Olivenolie - fakta og om hvorfor olien er sund

Olivenolie - fakta og om hvorfor olien er sund

Billede med olivenolie.
Del gerne:
7
SHARES
FacebookMessenger7PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 14. april 2025 - Udgivet: 14. april 2025

Olivenolie er en plantebaseret og vegetabilsk olie, og stammer fra frugterne fra oliventræet, hvor olien bliver udvundet fra.

Oversigt over indhold
  • Olivenolie er en plantebaseret og vegetabilsk olie, og stammer fra frugterne fra oliventræet, hvor olien bliver udvundet fra.
  • Derfor er olivenolie sund
  • Derfor bør du altid vælge ekstra jomfru olivenolie
  • Typer af olivenolie
  • Jomfruolivenolie (Virgin Olive Oil)
  • Raffineret olivenolie (Refined Olive Oil)
  • Olivenolie (Pure eller "Classic" Olive Oil)
  • Fakta om olivenolien
  • Opskrifter med olivenolie
  • Italiensk focaccia brød
  • Vinaigrette
  • Pasta med hvidløg og olie - spaghetti aglio e olio
  • Italiensk pesto med basilikum (hjemmelavet pesto opskrift)
  • Bagte hvidløg
  • Hvidløgsmarinade
  • Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning
  • Tomatsalat med rødløg og balsamico (klassisk opskrift)
  • Pastasalat
  • Olie eddike dressing - den sikre grundopskrift
  • Kommentarer

Olivenolie er en af de sunde olier, fordi den indeholder gode nærings- og fedstoffer, som har en sundhedsfremmende effekt på kroppen.

Desuden er denne olie god til madlavningen, da den er modstandsdygtig overfor meget høje og varme temperaturer.

Dette gør olivenolien til et sundt og godt valg i køkkenet, blandt andet når du steger frikadeller eller spejlæg.

Derfor er olivenolie sund

Her kigger vi på nogle af olivenoliens sundhedsfremmende egenskaber, og dem er der faktisk en del af.

Olien er rig på sunde fedtsyrer, da den mest består af monoumættet fedt (især oleinsyre). Oleinsyre kan blandt andet sænke det "dårlige" LDL-kolesterol, men også øge det "gode" HDL-kolesterol og mindske risikoen for hjertekarsygdomme.

Ekstra jomfruolivenolie indeholder polyfenoler og E-vitamin, som beskytter cellerne mod oxidativt stress – det vil sige, de hjælper kroppen med at bekæmpe inflammation og aldring.

Flere studier viser også, at folk, der spiser meget olivenolie (eks. i Middelhavskosten), har lavere risiko for hjerteproblemer og slagtilfælde.

Olivenolie kan desuden forbedre insulinfølsomheden og dæmpe blodsukkerstigningen efter et måltid – især når det bruges sammen med grøntsager og fuldkorn.

Og så har olivenolie har en mildt afførende effekt og hjælper fordøjelsen, især når den spises rå. Den stimulerer også galdeproduktionen, hvilket er godt for tarmene.

Se også vores smagstest af olivenolier.

Derfor bør du altid vælge ekstra jomfru olivenolie

Ekstra jomfru olivenolie er nemlig af den bedste kvalitet, og er også den som smager bedst. Her er der ingen fup og fiduser, og kun de fineste oliven er blevet brugt til at presse olien.

Jomfru olivenolie, kan have fejl på op til 20% af de oliven der bliver brugt til at presse olien.

Ved fejl kan der være tale om at de anvendte oliven har været opbevaret på frost, eller har ligget på jorden inden de er blevet brugt til fremstillingen af olien.

Olivenolie er af den dårligste kvalitet, hvor der må være op mod 20-25% fejl på de oliven, der bliver brugt til olien. Så den er altså ringere end jomfru olivenolien.

Desuden er værre fejl tilladt med denne olie (så de har højst sandsynligt ikke kun været på frost, eller ligget på jorden).

Så selv om ekstra jomfru olivenolien måske koster lidt mere end de andre i supermarkedet, så er der god grund til ikke at spare på pengene hvad angår en god olivenolie.

Typer af olivenolie

Der findes grundlæggende 5 forskellige typer af olivenolien, og de er meget rare at kende inden du køber ind i supermarkedet. Det drejer sig om disse:Ekstra jomfruolivenolie (Extra Virgin Olive Oil)

  • Koldpresset, uden kemisk behandling.
  • Lavt syreindhold (under 0,8%).
  • Høj kvalitet, kraftig smag og mange antioxidanter.
  • God til salater, dressinger, brød og let madlavning.

Perfekt til salater, dressinger, dips og som finish på varme retter.

Jomfruolivenolie (Virgin Olive Oil)

  • Også presset uden kemikalier, men lidt højere syreindhold (under 2%).
  • Smagen er mildere, men stadig god.

Kan bruges til stegning ved lav til middel varme og madlavning generelt.

Raffineret olivenolie (Refined Olive Oil)

  • Fremstillet ved kemisk og/eller varmebehandling.
  • Neutral smag, færre vitaminer og antioxidanter.
  • Ofte blandet med lidt jomfruolie for at give smag.

Bruges mest til stegning og bagning, hvor smagen ikke er vigtig.

Olivenolie (Pure eller "Classic" Olive Oil)

  • En blanding af raffineret og jomfru olivenolie.
  • Mild smag, billigere og god til stegning, hvor smagen ikke skal dominere.

Velegnet til stegning, bagning og daglig madlavning.

Fakta om olivenolien

Her får du 5 fakta i overblik om den sunde olie.

Olivenolie presses af olivenfrugten

Den fremstilles ved at presse modne oliven. Den første, koldpressede olie kaldes ekstra jomfruolivenolie og er den fineste kvalitet med mest smag og næring.

Den er rig på sunde fedtsyrer

Olivenolie indeholder især monoumættet fedt, som er godt for hjertet og kolesteroltallet. Den er også fuld af antioxidanter og E-vitamin.

Smagen varierer efter sort og område

Ligesom vin har olivenolie forskellige smagsnoter – fra mild og nøddeagtig til stærk og peberagtig – afhængig af olivensorten, klimaet og høstmetoden.

Bruges både kold og varm – med omtanke

Ekstra jomfruolivenolie er fantastisk i dressinger, marinader og over salater. Den kan også bruges til stegning, men tåler ikke ekstrem høj varme som eks. raffinerede olier.

Olivenolie har været brugt i tusinder af år

Den har været en del af kosten, kulturen og medicinen i Mellemøsten og Middelhavet siden oldtiden – og er en hjørnesten i den anerkendte Middelhavskost.

Opskrifter med olivenolie

Her får du nogle lækre opskrifter med olivenolien.

Italiensk focaccia brød

4.7 fra 137 stemmer
Focaccia er et lækkert madbrød med olivenolie, flagesalt og frisk rosmarin. Det italienske brød bages i form og er nemt at lave i ovnen.
Gå til opskrift
Billede af italiensk focaccia brød.

Vinaigrette

4.8 fra 5 stemmer
Sådan laver du den en rigtig god og hurtig vinaigrette til din salat. Vinaigretten er pikant og lækker - og den kan laves på 2 minutter.
Gå til opskrift
billede med vinaigrette dressing

Pasta med hvidløg og olie - spaghetti aglio e olio

4.9 fra 12 stemmer
Her får du min opskrift på pasta med hvidløg og olie, som italienerne kalder spaghetti aglio e olio. Super nem og hurtig pastaret uden kød.
Gå til opskrift
billederesultat for pasta med hvidløg og olie - spaghetti aglio e olio

Italiensk pesto med basilikum (hjemmelavet pesto opskrift)

4.8 fra 5 stemmer
Opskrift på verdens bedste pesto med basilikum, der er en basis pesto fra Italien med hvidløg, pinjekerner, olivenolie og parmesan.
Gå til opskrift
billede med italiensk pesto

Bagte hvidløg

4.9 fra 10 stemmer
Få opskriften på de sprøde og velsmagende bagte hvidløg. Perfekt som tilbehør eller som snack. De hele hvidløg er nemme at bage i ovnen.
Gå til opskrift
billede med bagte hvidløg

Hvidløgsmarinade

4.7 fra 95 stemmer
Her får du min nemme opskrift på hjemmelavet hvidløgsmarinade. Denne marinade med hvidløg og soja er god til alt fra kylling til svinekød og meget andet.
Gå til opskrift
billede med hjemmelavet hvidløgsmarinade

Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning

4.8 fra 140 stemmer
Opskrift på verdens mest sprøde ciabattabrød. Hemmeligheden er en rimelig tynd dej, der får lov at hæve i fem timer.
Gå til opskrift
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.

Tomatsalat med rødløg og balsamico (klassisk opskrift)

5 fra 22 stemmer
Sådan en lækker tomatsalat er en salat, der er fyldt med sommer og sødme. Krydret med balsamico og rødløg. Den er perfekt til bla. kylling.
Gå til opskrift
billederesultat for tomatsalat

Pastasalat

4.7 fra 9 stemmer
Pastasalat er en populær salat med masser af pasta og grønt. Her er min opskrift på en nem og fyldig salat med pasta, bacon og peberfrugt.
Gå til opskrift
billede med pastasalat med bacon

Olie eddike dressing - den sikre grundopskrift

4.7 fra 22 stemmer
Her får du min opskrift på en olie eddike dressing. En grundopskrift på dressing med olivenolie, eddike og lidt sennep. God til alle salater.
Gå til opskrift
olie eddike dressing
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller.

Cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller

Billede af blommemuffins

Blommemuffins (lækre muffins med blommer)

Billede med havregrynsbrød.

Havregrynsbrød (nemt brød med havregryn og havreklid)

Billede med auberginefad.

Auberginefad (med aubergine, squash og tomatsauce)

Ugens vine, uge 35, 2025

Ugens vine, uge 35, 2025: Frankrig dominerer med 9 topkøb

Billede af millionsalsiccia.

Millionsalsiccia (med pasta, grøntsager og tomatsauce)

Forsiden lige nu

Billede med auberginefad.
Auberginefad (med aubergine, squash og tomatsauce)→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad (nemme og lækre retter)→ Se opskriften
billede til kylling Gong Bao
Kylling Gong Bao - lækker kinesisk mad→ Se opskriften
laks med porrer i fad
Laks med porrer og spidskål - en populære fiskeret→ Se opskriften
syltede citroner saltcitroner
Syltede citroner - nem opskrift på saltcitroner→ Se opskriften
Billede af millionsalsiccia.
Millionsalsiccia (med pasta, grøntsager og tomatsauce)→ Se opskriften
indisk karryret med kylling
Indisk karryret med kylling, kikærter og spinat→ Se opskriften
billede med chokoladekage
Alletiders mumse chokoladekage (nem opskrift)→ Se opskriften
Billede til mukimame med bulgur.
Mukimame med bulgur, bønner og vinaigrette→ Se opskriften
billede med blomkålspure
Blomkålspure: Cremet og lækker pure med blomkål→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her