Kærnemælk er syrnet mælk, som har været kendt i hundrede af år. Den er vigtig om sommeren, når vi skal have koldskål, men kan bruges til meget andet.
Kærnemælk har en frisk smag og en lettere tyk konsistens. Det er en mælk, vi har produceret i mange år, og som stadig holder.
Den syrnede smag hyldes ligefrem i en af vores vigtigste sommerdesserter: koldskål. Men den er også god i en gammeldags kærnemælkssuppe, som nydes med rosiner og tvebakker. Eller i en koldskål.
Men hvad er kærnemælken for et mejeriprodukt? Og hvordan adskiller den sig fra andre mælk som sød- eller skummetmælk?
Det og meget andet får du svar på her. Samtidig kan du i bunden af artiklen finde opskrifter på brød og andre retter, der indeholder kærnemælk.
Hvad er kærnemælk?
- Oprindeligt var kærnemælk den væske, der blev tilbage, når man kærnede fløde til smør.
- I dag fremstilles den dog typisk som en kultiveret surmælksdrik, dvs. mælk, der tilsættes mælkesyrebakterier, som syrner og tykner den.
- Den har en mild, syrlig smag – lidt som tynd yoghurt.
Før i tiden lavede man kærnemælk ved at bruge resterne fra smør-fremstilling.
Smørret blev kærnet i en smørkerne, hvor der samledes væske i bunden. Denne væske var selve kærnemælken, som blev hældt på kander og drukket.
Ligesom med så meget andet er en stor del af produktionen helt anderledes nu. Og meget mere kompliceret.
Den friske mælk hældes på store tanke, hvor mælken til kærnemælk deles i fløde og mælk. Skummetmælken homogeniseres så, hvilket følge Arla betyder, at man knuser de store fedtkugler til små fedtkugler.
Derefter varmes mælken op - pasteuriseres - og til sidst bliver der tilsat mælkesyrebakterier.
Til sidst køles kærnemælken ned til fire-seks grader og kommes på kartoner.
Energifordeling og kalorier
Kærnemælk tilhører de fedtfattige mælketyper. Med en fedtprocent på 0,5 procent, er den federe end skummetmælk men mindre fed end let- og sødmælk. Og så har den stort set samme fedtprocent som minimælk.
Mælken indeholder blandt andet kalk, kalium, jod og B-vitaminer. Desuden er syrnede mælkeprodukter godt for maven, da de indeholder mælkesyrebakterier.
Her ses energifordelingen på 100 gram/1 dl. Arla Kærnemælk:
Kalorier: 36
Protein: 3,3 gram
Fedt: 0,5 gram
Kulhydrat: 3,7 gram
Holdbarhed og opbevaring
- Skal opbevares på køl (maks. 5 °C).
- Holder typisk en uge efter åbning.
- Kærnemælk kan fryses til bagning, men egner sig ikke til at drikke efter frysning, da den skiller.
Hvis den ikke lugter, kan du sagtens bruge den i for eksempel brød efter udløb af dato eller åbning.
Værd at vide
- Danmark er et af de få lande, hvor kærnemælk bruges aktivt i madkulturen, især til koldskål om sommeren.
- Den syrnede version, vi bruger i dag, minder mere om tykmælk i konsistens og smag end om den oprindelige kærnemælk fra smørkærning.
Anvendelse og opskrifter
- I madlavning:
- Til koldskål, kærnemælkspandekager, vafler, rugbrød, scones, kærnemælksboller, m.m.
- Giver en luftigere konsistens og let syrlighed i bagværk.
- Som drik:
- Traditionelt drukket som et koldt, forfriskende måltid – især i ældre dansk madkultur.
- Kan drikkes alene eller med lidt sukker, frugt eller kammerjunkere.
Verdens bedste vafler
Chokoladekage med kærnemælk - bagerens egen opskrift
Kærnemælksboller
Koldskål
Kærnemælkshorn - nem opskrift
Kærnemælksfranskbrød
Luftige æbleskiver med kærnemælk - nem og lækker opskrift
Kærnemælkssuppe
Koldskålsis - dejlig let sommerdessert
Kærnemælks stykker
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: