• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Jordbær - fakta, sæson, opbevaring og opskrifter

Jordbær - fakta, sæson, opbevaring og opskrifter

Billede med jordbær
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  18. april 2025 - Udgivet:  18. april 2025

Friske røde jordbær er smagen af sol og sommer. Sådan er det, og sådan har det været gennem generationer. Indrømmet, man kan købe bærrene i de danske supermarkeder året rundt - importeret fra varmere himmelstrøg.

Men der er intet, der i smag og duft slår de danske jordbær, når de først på sommeren begynder at fylde grønthylderne og de små boder langs vejkanten.

Det er smagen af dansk sommer og de søde røde bær skal naturligvis nydes friske eller helt klassisk med sukker og fløde – men gør dig selv en tjeneste.

Indhold
  • I madlavningen
  • Vitaminer
  • Fakta
  • Jordbærsorter
  • Dyrkning
  • Sjove facts
  • Opskrifter
  • Jordbærtærte
  • Jordbærkage
  • Nem jordbærkage - hurtig at lave på 10 minutter
  • Jordbærgrød - nem opskrift
  • Bradepandekage med jordbær
  • Jordbær flødeis - opskrift på gammeldags og cremet is
  • Eton mess
  • Jordbærsaft - nem opskrift
  • Jordbærlagkage
  • FAQ
  • Kommentarer

I madlavningen

De smukke bær giver smag og farve til en række lækre desserter, is, smoothies og kager. Tænk bare på en jordbærkage og den klassiske jordbærgrød.

Men prøv det også i salater sammen med f.eks. asparges og bønner som tilbehør til dit grillkød.

Vitaminer

Jordbær er sprængfyldte med C-vitaminer, men disse forsvinder hurtigt ved opbevaring og tilberedning, så spis jordbærrene så hurtigt som muligt efter høst – eller frys dem.

Fakta

Vidste du, at jordbær slet ikke er et bær botanisk set? Faktisk er det en nød – eller endnu mere præcist: en flerfoldssamfrugt – også kaldet en falsk frugt.

Et jordbær er en samling af nødder. Prikkerne på jordbærret er nødderne. Selve jordbærret er udvendigt frugtkød, der holder på nødderne.

De kalorielette bær er fyldt med C-vitaminer er den perfekte slankemad, så guf bare løs hele sommeren af de friske bær.

Spis dem som snack eller brug de friske bær i din skyr, havregryn eller som en frisk juice eller smoothie.

Jordbærsorter

De mest almindelige sorter i Danmark er Korona, Senga Sengana og Polka.

Dyrkning

Det er meget nemt at dyrke jordbærrene selv. Bedst er det at have jordbærplanterne et solrigt sted i haven, for her får du flest bær. Samtidig skal jordbærplanterne have det fugtigt, og faktisk en del vand.

Det er selvfølgelig især når planterne sætter bær, at de virkelig kræver noget vand for at du kan få masser af flotte, røde bær. Når jordbærrene så først er kommet, kan du sagtens få et større slagsmål med fuglene, som også elsker de søde bær.

Især solsorten vil kigge misundeligt på jordbærrene, og her kan det være nødvendigt at overdække jordbærplanterne med et stykke net, så fuglene ikke har adgang til dem.

Når det så er sagt, så er det ret nemt at dyrke jordbærrene selv, og man kan endda sagtens også gøre det i krukker på altanen. Og det er hele arbejdet værd. For hvad er bedre end helt nye jordbær, som man netop lige har plukket.

Orker man ikke at dyrke jordbærplanterne selv, kan du landet over plukke dine jordbær som pluk-selv hos de mange jordbæravlere. Det er stort set lige så godt som at dyrke jordbærrene selv, og her slipper du for besværet.

Sjove facts

  • I gennemsnit spiser en dansker 2–3 kg jordbær pr. år.
  • Der findes over 600 sorter af jordbær i verden – nogle små og søde, andre store og faste.
  • Jordbær blev allerede dyrket i middelalderens Europa, men den moderne havejordbær opstod i 1700-tallet i Frankrig.
  • Jordbær indeholder naturlige salicylater – samme stof som i aspirin – som nogle allergikere kan reagere på.

Opskrifter

Her får du nogle af de mest populære jordbæropskrifter på Madens Verden:

Jordbærtærte

4.8 fra 203 stemmer
Min opskrift på hjemmelavet jordbærtærte. Den bedste tærte med jordbær, der laves med mazarinbund, vaniljecreme og jordbær. Nem at lave.
Gå til opskrift
jordbærtærte

Jordbærkage

4.9 fra 14 stemmer
Her får du min opskrift på jordbærkage med kransekage og flødecreme. En skøn kage, der er nem at bage, og som er toppet med friske jordbær.
Gå til opskrift
jordbærkage med kransekage

Nem jordbærkage - hurtig at lave på 10 minutter

4.8 fra 103 stemmer
Opskrift på en nem jordbærkage, som du kan lave på 10 minutter fra start til slut. Måske verdens nemmeste kage med jordbær og creme på mazarinkagebund.
Gå til opskrift
billederesultat for nem jordbærkage

Jordbærgrød - nem opskrift

4.7 fra 40 stemmer
Min opskrift på jordbærgrød. En nem opskrift på grød, der laves med friske eller frosne jordbær. Derfor kan jordbærgrøden laves året rundt.
Gå til opskrift
billede med jordbærgrød

Bradepandekage med jordbær

4.5 fra 2 stemmer
Få min opskrift på stor bradepandekage med jordbær og flødecreme. Kagen bages nemt og med få ingredienser i en stor bradepande til ovnen.
Gå til opskrift
stor bradepandekage med jordbær

Jordbær flødeis - opskrift på gammeldags og cremet is

4.7 fra 10 stemmer
Her får du min opskrift på en gammeldags jordbær flødeis. Isen laves med friske eller frosne jordbær, og du får her den helt rigtige og cremede flødeis.
Gå til opskrift
jordbær flødeis

Eton mess

4.7 fra 13 stemmer
Eton mess er en nem og lækker dessert med jordbær, flødeskum og marengs. En opskrift fra Eton College i England, og sådan her laver du den.
Gå til opskrift
eton mess opskrift

Jordbærsaft - nem opskrift

5 fra 1 stemme
Jordbærsaft er en helt fantastisk drik, som tilmed er nem at lave. Få opskriften her, hvor jordbærsaften er tilsat friske hyldeblomster.
Gå til opskrift
jordbærsaft

Jordbærlagkage

4.6 fra 30 stemmer
Få min opskrift på sommerens bedste jordbærlagkage. En nem lagkage med bunde, jordbær, creme, flødeskum og skøn kakaoglasur på toppen.
Gå til opskrift
billede med jordbærlagkage

FAQ

Hvad er jordbær?

Jordbær er falske bær, fordi den røde “frugt” faktisk er et opsvulmet blomsterbund – de små prikker (nødder) udenpå er de egentlige frugter! Hører til rosenfamilien (Rosaceae), nært beslægtet med æbler og pærer.

Hvornår er jordbær i sæson?

Jordbær har sæson i Danmark fra ca. slut maj til juli, afhængig af vejr og sort.

Er jordbær sunde?

Jordbærret er et sundt bær, der blandt andet indeholder:
Kalorier: ca. 35–40 kcal
Vandindhold: ca. 90 %
C-vitamin: ca. 60 mg (mere end appelsiner!)
Kostfibre: 2 g
Bærret indeholder også mangan, folat, kalium og antioxidanter som anthocyaniner (giver den røde farve).

Hvad kan man bruge jordbær til?

Rå: I salater, morgenmad, smoothies eller som snack.
Søde retter: Jordbærtærte, jordbærtrifli, fromager, jordbærsorbet, syltetøj, kager.
Syltning & frysning: Bevarer smag i f.eks. kompot eller jordbærmarmelade.
Modige kombinationer: Jordbær med balsamico, mynte eller friskkværnet peber er populært i gourmetkøkkenet.

Hvordan opbevarer man jordbær?

Jordbær opbevares i køleskab, men tag dem ud 20 minutter før servering for bedst smag. Bedst inden for 1–2 dage efter køb/plukning.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Forsiden lige nu

mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften
vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her