Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Jordbær

Jordbær (fakta, sæson, opbevaring og opskrifter med jordbær)

Billede med jordbær
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMS
Indhold
  • Jordbær i madlavningen
  • Vitaminer
  • Fakta
  • Jordbærsorter
  • Dyrkning af jordbær
  • Sjove facts
  • Opskrifter med jordbær
  • FAQ
  • Kommentarer

Friske røde jordbær er smagen af sol og sommer. Sådan er det, og sådan har det været gennem generationer. Indrømmet, man kan købe bærrene i de danske supermarkeder året rundt - importeret fra varmere himmelstrøg.

Men der er intet, der i smag og duft slår de danske jordbær, når de først på sommeren begynder at fylde grønthylderne og de små boder langs vejkanten.

Det er smagen af dansk sommer og de søde røde bær skal naturligvis nydes friske eller helt klassisk med sukker og fløde - men gør dig selv en tjeneste.

Jordbær i madlavningen

De smukke bær giver smag og farve til en række lækre desserter, is, smoothies og kager. Tænk bare på en jordbærkage og den klassiske jordbærgrød.

Men prøv det også i salater sammen med f.eks. asparges og bønner som tilbehør til dit grillkød.

Se også: Jordbær bowl - opskrift på en god start på dagen

Vitaminer

Jordbær er sprængfyldte med C-vitaminer, men disse forsvinder hurtigt ved opbevaring og tilberedning, så spis jordbærrene så hurtigt som muligt efter høst - eller frys dem.

Fakta

Vidste du, at jordbær slet ikke er et bær botanisk set? Faktisk er det en nød - eller endnu mere præcist: en flerfoldssamfrugt - også kaldet en falsk frugt.

Et jordbær er en samling af nødder. Prikkerne på jordbærret er nødderne. Selve jordbærret er udvendigt frugtkød, der holder på nødderne.

De kalorielette bær er fyldt med C-vitaminer er den perfekte slankemad, så guf bare løs hele sommeren af de friske bær.

Spis dem som snack eller brug de friske bær i din skyr, havregryn eller som en frisk juice eller smoothie.

Jordbærsorter

De mest almindelige sorter i Danmark er Korona, Senga Sengana og Polka.

Dyrkning af jordbær

Det er meget nemt at dyrke jordbærrene selv. Bedst er det at have jordbærplanterne et solrigt sted i haven, for her får du flest bær. Samtidig skal jordbærplanterne have det fugtigt, og faktisk en del vand.

Det er selvfølgelig især når planterne sætter bær, at de virkelig kræver noget vand for at du kan få masser af flotte, røde bær. Når jordbærrene så først er kommet, kan du sagtens få et større slagsmål med fuglene, som også elsker de søde bær.

Især solsorten vil kigge misundeligt på jordbærrene, og her kan det være nødvendigt at overdække jordbærplanterne med et stykke net, så fuglene ikke har adgang til dem.

Når det så er sagt, så er det ret nemt at dyrke jordbærrene selv, og man kan endda sagtens også gøre det i krukker på altanen. Og det er hele arbejdet værd. For hvad er bedre end helt nye jordbær, som man netop lige har plukket.

Orker man ikke at dyrke jordbærplanterne selv, kan du landet over plukke dine jordbær som pluk-selv hos de mange jordbæravlere. Det er stort set lige så godt som at dyrke jordbærrene selv, og her slipper du for besværet.

Sjove facts

  • I gennemsnit spiser en dansker 2-3 kg jordbær pr. år.
  • Der findes over 600 sorter af jordbær i verden, nogle små og søde, andre store og faste.
  • Jordbær blev allerede dyrket i middelalderens Europa, men den moderne havejordbær opstod i 1700-tallet i Frankrig.
  • Jordbær indeholder naturlige salicylater, samme stof som i aspirin, som nogle allergikere kan reagere på.

Opskrifter med jordbær

Her får du nogle af de mest populære jordbæropskrifter på Madens Verden:

Jordbærtærte
Min opskrift på hjemmelavet jordbærtærte. Den bedste tærte med jordbær, der laves med mazarinbund, vaniljecreme og jordbær. Nem at lave.
Se opskriften her
jordbærtærte
Jordbærkage
Her får du min opskrift på jordbærkage med kransekage og flødecreme. En skøn kage, der er nem at bage, og som er toppet med friske jordbær.
Se opskriften her
jordbærkage med kransekage
Nem jordbærkage - hurtig at lave på 10 minutter
Opskrift på en nem jordbærkage, som du kan lave på 10 minutter fra start til slut. Måske verdens nemmeste kage med jordbær og creme på mazarinkagebund.
Se opskriften her
billederesultat for nem jordbærkage
Jordbærgrød - nem opskrift
Min opskrift på jordbærgrød. En nem opskrift på grød, der laves med friske eller frosne jordbær. Derfor kan jordbærgrøden laves året rundt.
Se opskriften her
Billede af jordbærgrød.
Bradepandekage med jordbær
Få min opskrift på stor bradepandekage med jordbær og flødecreme. Kagen bages nemt og med få ingredienser i en stor bradepande til ovnen.
Se opskriften her
stor bradepandekage med jordbær
Jordbær flødeis - opskrift på gammeldags og cremet is
Her får du min opskrift på en gammeldags jordbær flødeis. Isen laves med friske eller frosne jordbær, og du får her den helt rigtige og cremede flødeis.
Se opskriften her
jordbær flødeis
Eton mess
Eton mess er en nem og lækker dessert med jordbær, flødeskum og marengs. En opskrift fra Eton College i England, og sådan her laver du den.
Se opskriften her
eton mess opskrift
Jordbærsaft - nem opskrift
Jordbærsaft er en helt fantastisk drik, som tilmed er nem at lave. Få opskriften her, hvor jordbærsaften er tilsat friske hyldeblomster.
Se opskriften her
jordbærsaft
Jordbærlagkage
Få min opskrift på sommerens bedste jordbærlagkage. En nem lagkage med bunde, jordbær, creme, flødeskum og skøn kakaoglasur på toppen.
Se opskriften her
billede med jordbærlagkage

FAQ

Hvad er jordbær?

Jordbær er falske bær, fordi den røde "frugt" faktisk er et opsvulmet blomsterbund, de små prikker (nødder) udenpå er de egentlige frugter! Hører til rosenfamilien (Rosaceae), nært beslægtet med æbler og pærer.

Hvornår er jordbær i sæson?

Jordbær har sæson i Danmark fra ca. slut maj til juli, afhængig af vejr og sort.

Er jordbær sunde?

Jordbærret er et sundt bær, der blandt andet indeholder:
Kalorier: ca. 35-40 kcal
Vandindhold: ca. 90 %
C-vitamin: ca. 60 mg (mere end appelsiner!)
Kostfibre: 2 g
Bærret indeholder også mangan, folat, kalium og antioxidanter som anthocyaniner (giver den røde farve).

Hvad kan man bruge jordbær til?

Rå: I salater, morgenmad, smoothies eller som snack.
Søde retter: Jordbærtærte, jordbærtrifli, fromager, jordbærsorbet, syltetøj, kager.
Syltning & frysning: Bevarer smag i f.eks. kompot eller jordbærmarmelade.
Modige kombinationer: Jordbær med balsamico, mynte eller friskkværnet peber er populært i gourmetkøkkenet.

Hvordan opbevarer man jordbær?

Jordbær opbevares i køleskab, men tag dem ud 20 minutter før servering for bedst smag. Bedst inden for 1-2 dage efter køb/plukning.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.