Fløde er en fast bestanddel i ethvert køkken, hvor den bla. bruges i madlavning og desserter. Få fakta, opskrifter, næringsindhold og fedtprocent.
Fløde er et mælkeprodukt, og er det som flyder til toppen (øverst på mælken) efter at råmælken er skummet og filtreret.
Flødens fedtindhold kan variere, og bliver styret og kontrolleret, alt efter hvilket produkt det er til. Eksempelvis har den almindelige piskefløde normalt et fedtindhold på 38%, mens en kaffefløde har et fedtindhold på omkring de 9%.
Du kan også købe madlavningsfløde med forskellige (og væsentligt lavere) fedtprocenter.
Fløde anvendes almindeligvis til flødeskum, saucer, supper, kage, fromage, og andre desserter – og fløden kan derfor bedst betragtes som et nydelsesprodukt, og ikke et hverdagsprodukt.
Fløden skal i øvrigt indeholde mindst 30% fedt for at kunne piskes til flødeskum.
Vælg den rigtige fløde
Selv om der er mange, der efterhånden kigger mod erstatningsprodukter for fløden - så er fløde altså ikke så slemt endda, hvis den blot indtages med måde.
Fløden skal ses som en ekstra luksus til madlavningen i blandt andet en god sauce – så vælg den rigtige, når det endelig skal være, og lad dig ikke narre af ”sundere” alternativer, med mindre du har en form for intolerance, der gør at det ikke er muligt for dig at bruge fløden.
Dog skal man være opmærksom på det høje kalorieindhold i en fuldfed piskefløde, og derfor altså indtage den med måde. 100 gram piskefløde indeholder 346 kalorier.
I 2024 satte Arla fedtprocenten i piskefløde ned fra de tidligere 38% til nu 36%. På den måde kan koncernen spare penge, indrømmede Arla overfor TV2.
Næringsindhold i fløde 38%
Mængde per 100 gram
Kalorier 346
Kulhydrat 3,3 gram
Fedt 36 gram
Protein 2,2 gram
5 hurtige fakta om fløden
Her er 5 korte fakta om fløden.
Fløde er den fede del af mælk
Når mælk står stille, stiger den fede del automatisk til tops – det er fløden! Industrielt bliver den nu typisk separeret mekanisk via centrifugering.
Der findes flere slags fløde
I Danmark har vi eksempelvis disse:
- Piskefløde (38% fedt) – god til piskning og saucer
- Madlavningsfløde (ca. 8-18%) – tyndere og tåler opvarmning
- Kaffefløde (ca. 9%) – bruges i varme drikke
Nogle fløder er tilsat stabilisatorer for bedre holdbarhed og konsistens.
Fløde kan piskes – men ikke for meget!
Pisker du fløde, får du flødeskum. Pisker du for længe, får du smør! Det er faktisk sådan man laver smør traditionelt – ved at piske fløde længe nok.
Fløde er rig på fedt – og smag
Den høje fedtprocent gør fløde lækker og cremet, hvilket fremhæver smagen i alt fra pastaretter til desserter. Men den bør nydes med måde, hvis man tænker på kalorierne.
Fløde bruges i køkkener verden over
I det franske køkken er fløde et must i saucer og supper. I det danske køkken ser vi det i risalamande, sovs og flødekartofler – og i Italien bruges det i eks. panna cotta.
Opskrifter med fløde
Her får du nogle af de mest populære flødeopskrifter på Madens Verden.
Flødekartofler
Panna cotta
Bedste luksus mørbradgryde
Cremet blomkålssuppe - nem og lækker opskrift
Gammeldags citronfromage
Koteletter i fad med bacon, peberfrugt og fløde
Cremet kartoffel porre suppe med bacon
Spaghetti med bacon og cremet flødesauce
Hakkebøffer med baconflødesovs - nem og lækker opskrift
Fløderand - nem opskrift på klassisk dansk dessert
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: