• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Råvareguide

Hvidløg - fakta, indhold og sunde opskrifter

Billede med hvidløg.
Hvidløg er noget af det sundeste at spise, og ikke kun fordi det holder vampyrerne væk. Faktisk er listen over sunde fordele ved hvidløg meget lang, så du skal ikke holde dig tilbage. Foto: iStock.com.

Opdateret:  8. maj 2025 - Udgivet:  12. april 2025

Del gerne:
11
SHARES
FacebookMessenger11PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Sunde egenskaber
  2. Sort hvidløg
  3. Dampes i flere uger
  4. Hvorfor er sort hvidløg så sundt?
  5. Anvendelse og tips
  6. Fakta
  7. Opskrifter
  8. Kinesisk hvidløgssauce - brown garlic sauce
  9. Hvidløgsboller - nem opskrift
  10. Pasta med hvidløg og olie - spaghetti aglio e olio
  11. Bagte hvidløg
  12. Hjemmelavet hvidløgssmør
  13. Aioli
  14. Hvidløgsmarinade
  15. Hvidløgsmos
  16. Hvidløgsflutes - hjemmebagte og sprøde flutes med hvidløg
  17. Stegt mørbrad med marinade af hvidløg og soltørrede tomater

Hvidløg er en løgplante, som mange enten elsker eller hader, på grund af dens lidt skarpe og dominerende smag – og ikke mindst eftersmagen og hvidløgsånden.

Hvidløget har igennem flere hundrede år, udover at være brugt i madlavningen, også været brugt som lægeplante, og er kendt for at bekæmpe en lang række sygdomme.

Det hvide løg, indeholder nemlig en masse gode stoffer og svovlforbindelser, så udover at det jo selvfølgelig kan holde alle de slemme vampyrer væk, så kan det også holde mange sygdomme væk.

Sunde egenskaber

Hvidløget virker blandt andet karudvidende, og kan være med til at sænke blodtrykket.

Hvidløget virker som en stærk antioxidant i kroppen, og bekæmper de frie radikaler. Det kan nedsætte det dårlige kolesterol i blodets baner.

Løget er effektivt mod svamp, og svampeinfektioner, og det kan sænke blodsukkeret.

Sort hvidløg

Sort hvidløg er en delikatesse, der stammer fra Asien. Det er endnu sundere end almindelige rå hvidløg, men hvad er det? Og hvordan bruger vi det?

Sort hvidløg ligner almindelige hvidløg, der er blevet brændt på et bål. Og det er faktisk ganske almindelige hvidløg, der har undergået en naturlig kemisk proces i ugevis.

De seneste år er du dukket op i den vestlige del af verden, først på gode restauranter og nu i supermarkeder. Vi kan købe dem på glas i velassorterede supermarkeder, og prisen er tre gange så høj som rå hvidløgs.

Så hvorfor spise sort hvidløg, når det hvide er så meget billigere og lettere at få fat i?

Der er to svar: Sort hvidløg er hamrende sundt, og smagen er lækker. Først noget om processen med at gøre hvidt til sort.

Dampes i flere uger

Alle kan lave sort hvidløg, hvis de har en trykkoger. Hvidløgene skal være i trykkogeren i mindst to uger, hvor de skal have mellem 60–90 grader varme.

Langsomt begynder en kemisk reaktion at ske, så hvidløgene skifte farve. Det er en såkaldt Maillard-reaktion, som er en reaktion mellem aminosyrer og sukkerstoffer.

Når vi steger en bøf, sker der en Maillard-reaktion med kødet. Det samme gør der, når vi har cookies i ovnen, eller når kaffebønner ristes.

Efter ugerne i varme skal hvidløgene tørres i en måneds tid. Både tørretiden samt dampningen skaber tilsammen en naturlig, kemisk proces, der forvandler hvidløgets konsistens, farve og smag.

Hvorfor er sort hvidløg så sundt?

Hvidløg har en række sundhedsfremmende egenskaber. Når hvidløget går fra hvidt til sort, bliver disse egenskaber forstærket.

Når hvidløgenes kemiske reaktion sættes i gang ved opvarmning, bevirker det, at hvidløgets indhold af antioxidanter frigives.

Et sort hvidløg kommer derfor til at indeholde flere af de sunde antioxydanter, som er med til at bekæmpe skadelige stoffer i kroppen.

Hvidløg i sig selv kan booste immunsystemet, virker antibakterielt og styrke tarmsystemet. Når de er sorte, er effekten endnu større.

Anvendelse og tips

Disse sorte hvidløgsfed smager anderledes end rå løg. Smagen er henad den femte grundsmag, umami, og er svær at sætte ord på.

Men forestil dig en blanding af modne, blå blommer og sød lakrids tilsat lidt balasamico-eddike. De er bløde og kan spises rå, men også bruges i alt fra marinader, salater, wokretter og kødretter.

Du kan også lave en mayonnaise, hvor du blender sort hvidløg ind i mayonnaisen og bruger den til sandwich eller burgere. Eller skære dem i skiver og drysse over en pastaret.

Du kan også blande et par fed i en oliventapenade, så får du en rigere smag.

Vær opmærksom på, at større mængder hvidløg kan påvirke effekten ved kemoterapi. Spørg din læge. Det er aldrig videnskabeligt bevist, at hvidløget har en effekt mod netop kræftceller, selvom det altså er særdeles sundt at indtage.

Fakta

Her er 5 fun facts om det sunde hvidløg.

Sundt – rigtig sundt!

Det er fyldt med vitaminer (bl.a. C og B6), mineraler og svovlforbindelser som allicin, som menes at have antiinflammatoriske, antibakterielle og kolesterolsænkende egenskaber.

Medicin i tusinder af år

Allerede i oldtidens Egypten, Grækenland og Kina brugte man hvidløg mod infektioner, træthed og fordøjelsesproblemer. Det blev også givet til soldater for at styrke dem!

Duft aktiveres når det hakkes eller knuses

Allicin – den svovlforbindelse, der giver hvidløg sin karakteristiske lugt og smag – opstår først, når cellerne i hvidløget ødelægges.

Rå er stærkere end tilberedt

Jo mindre tilberedt hvidløg er, jo mere intens er smagen og de sundhedsfremmende stoffer. Rå hvidløg har derfor mest "slagkraft"!

Tilhører løgfamilien

Den er i familie med løg, porrer og skalotteløg – og det er derfor, mange af dem har en lignende duft og smag.

Opskrifter

Her får du lige nogle af de mest populære hvidløgsopskrifter på Madens Verden.

Kinesisk hvidløgssauce - brown garlic sauce

5 fra 4 stemmer
Min opskrift på kinesisk hvidløgssauce, der også er kendt som en brown garlic sauce. Den kan bruges til alt fra kylling til ris med mere.
Gå til opskrift
Kinesisk hvidløgssauce - brown garlic sauce

Hvidløgsboller - nem opskrift

4.9 fra 16 stemmer
Opskrift på de bedste hvidløgsboller. Det er nemme og luftige boller med hvidløgssmør, og det er de lækreste hvidløgsbrød du kan bage.
Gå til opskrift
billederesultat for hvidløgsboller

Pasta med hvidløg og olie - spaghetti aglio e olio

4.9 fra 12 stemmer
Her får du min opskrift på pasta med hvidløg og olie, som italienerne kalder spaghetti aglio e olio. Super nem og hurtig pastaret uden kød.
Gå til opskrift
billederesultat for pasta med hvidløg og olie - spaghetti aglio e olio

Bagte hvidløg

4.9 fra 10 stemmer
Få opskriften på de sprøde og velsmagende bagte hvidløg. Perfekt som tilbehør eller som snack. De hele hvidløg er nemme at bage i ovnen.
Gå til opskrift
billede med bagte hvidløg

Hjemmelavet hvidløgssmør

4.8 fra 25 stemmer
Her er den bedste opskrift på hjemmelavet hvidløgssmør, der laves med smør, hvidløg, persille og citronsaft. En virkelig nem hvidløgssmør.
Gå til opskrift
billederesultat for hvidløgssmør

Aioli

4.7 fra 73 stemmer
Aioli - her er den bedste opskrift på denne lækre hvidløgsmayonnaise. Den kan røres på ingen tid, og smager helt fantastisk godt som en dip.
Gå til opskrift
Billed resultat for aioli

Hvidløgsmarinade

4.7 fra 95 stemmer
Her får du min nemme opskrift på hjemmelavet hvidløgsmarinade. Denne marinade med hvidløg og soja er god til alt fra kylling til svinekød og meget andet.
Gå til opskrift
billede med hjemmelavet hvidløgsmarinade

Hvidløgsmos

4.5 fra 6 stemmer
Opskrift på en god hvidløgsmos, der laves med kartofler og hvidløg, som koges møre. Derefter bages mosen i ovnen til den er gylden.
Gå til opskrift
billederesultat for hvidløgsmos

Hvidløgsflutes - hjemmebagte og sprøde flutes med hvidløg

4.8 fra 4 stemmer
Her får du opskriften på de absolut bedste hjemmelavede hvidløgsflutes, som du laver med en super god hvidløgssmør. Og det er meget nemt.
Gå til opskrift
hvidløgsflutes

Stegt mørbrad med marinade af hvidløg og soltørrede tomater

5 fra 2 stemmer
Få min opskrift på stegt mørbrad med marinade af hvidløg og soltørrede tomater, der nem at lave både som hverdagsmad og mad til gæster.
Gå til opskrift
Stegt mørbrad med marinade af hvidløg og soltørrede tomater
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her