Husblas anvendes som stivelse, og her kan du se hvad den er lavet af, hvordan den bruges og mรฆngde i mousse, fromage og andre opskrifter.
Husblas lyder mรฅske som en underlig stรธrrelse, men faktisk er geleringen et vidundermiddel i mange desserter og meget andet.
Her kan du lรฆse mere om hvad husblas er, hvad du kan bruge det til og hvor meget der skal anvendes.
Hvad er husblas?
Husblas er et gelatinemiddel, der laves af svin. Nรฆrmere bestemt udvindes det af blandt andet knogler og hud fra svinene.
Det geniale er, at husblassen kan stivne alt fra enย panna cottaย tilย chokolademousse, fromager og meget mere.
Kรธber du den รธkologiske udgave, er husblassen udvundet af รธkologiske grise.
Husblas sรฆlges typisk som smรฅ plader, som er nemme at dosere og arbejde med.
Nรฅr man anvender svin til produktionen af dette gelatinemiddel, sรฅ skyldes det simpelthen, at det giver den bedste kvalitet. Sรฅdan lyder det blandt andet fra Dr. Oetker.
รnsker du ikke at spise noget fra svin, kan du med fordel anvendeย agar-agar, der er produceret af tang. Og derfor ogsรฅ er vegansk.
Hvorfor hedder det husblas?
Selve navnet er ikke noget du lige gรฆtter dig frem til, for det stammer faktisk fra tysk.
Husblas er en sammentrรฆkning af ordene "Hausen" (der betyder stรธr, der er en fisk), og Blas (der frit oversat betyder svรธmmeblรฆre).
Husblassen blev nemlig oprindeligt lavet af svรธmmeblรฆrer fra stรธren, men det gรธr man altsรฅ ikke lรฆngere.
I dag er det som sagt fremstillet af svinets knogler med videre.
Anvendelse
Husblas er nemmest at anvende nรฅr den rรธres ud i en varm vรฆske. Eksempelvis varm flรธde til panna cotta ellerย flรธdebudding.
Her lรฆgges det รธnskede antal blade i blรธd i koldt vand. Sรธrg for at bladene er adskilt, sรฅ der er vand hele vejen om dem.
Lad husblasbladene ligge i det kolde vand i cirka 10 minutter, sรฅ de nu er helt blรธde.
Tag bladene op enkeltvis, hvor du knuger vandet af dem, hvorefter de kan rรธres ud i den varme vรฆske. Meget simpelt.
Klumper
Nu du rรธrer husblas omhyggeligt ud i en varm vรฆske, er du samtidig ret sikker pรฅ at undgรฅ klumper og trevler.
Men det kan jo ogsรฅ vรฆre nรธdvendigt at rรธre husblassen ud i en kold vรฆske, og sรฅ skal du vรฆre ekstra opmรฆrksom.
Her mรฅ husblassen nemlig ikke fรฅ et temperaturchok, sรฅ derfor gรธr du fรธlgende: Lรฆg bladene i blรธd i koldt vand i 10 minutter. Smelt derefter husblasbladene i enten et vandbad eller i en skรฅl, som du stiller i mikroovnen.
Nu er det sรฅ vigtigt, at husblassen kรธles ned til cirka 37 grader, inden den blandes med med en koldere vรฆske. Ellers er det netop at husblassen kan fรฅ et temperaturchok, og sรฅ er der risiko for klumper eller trevler.
Her kan du med forsigtighed rรธre den smeltede husblas i en kold vรฆske ved, at du hรฆlder den i den kolde vรฆske i en tynd strรฅle mens du rรธrer.
Du kan ogsรฅ rรธre lidt af den kolde masse i den smeltede husblas, som du derefter rรธrer ind i resten af den kolde vรฆske. Pรฅ den mรฅde undgรฅr du ogsรฅ at husblassen fรฅr et temperaturchok.
Hvor meget skal der til?
Hvor meget husblas du anvender afhรฆnger selvfรธlgelig af, hvor fast du รธnsker din mousse, dessert eller lignende.
Men en god tommelfingerregel siger 1 blad husblas til 1 deciliter vรฆske.
Dog vil jeg sige, at jeg til eksempelvis fem deciliter panna cotta blot anvender tre blade. Ellers synes jeg simpelthen desserten bliver for fast.
Modsat skal du bruge flere blade, nรฅr du laver eksempelvis en gele.
Her kan det vรฆre nรธdvendigt med 7 eller 8 blade, mรฅske endda flere. Igen afhรฆngig af hvor fast du รธnsker eksempelvis geleen.
Hvad er der galt?
Du kan faktisk ogsรฅ godt opleve, at husblassen simpelthen ikke fรฅr vรฆsken til at stivne, og det er der en god forklaring pรฅ.
For hvis du anvender blandt andetย figner,ย ingefรฆr,ย kiwi,ย ananas ellerย papayaย kan det blive problematisk.
Disse frugter indeholder nemlig et enzym, som simpelthen nedbryder husblas, og derfor har den ikke nogen effekt.
Lรธsningen er at give frugterne et hurtigt opkog, sรฅ disse enzymer bliver nedbrudt.
Opskrifter
Her er populรฆre opskrifter, hvor du anvender husblas:
Panna cotta
Budding
Gammeldags citronfromage
Flรธderand - nem opskrift pรฅ klassisk dansk dessert
Hjemmelavede skumfiduser med og uden lakrids
Gรฅ til opskriftKoldskรฅlsmousse med bรฆr og kammerjunker
Sylte
Vingummier
Jordbรฆr mousse - den bedste uden husblas
Koldskรฅlsfromage
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kรฆmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: