• Skip til indhold
  • Gรฅ direkte til footer
Madens Verden
Sรธg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • ร†ggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehรธr
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brรธd
    • Snacks og sรธde sager
  • Madplan
  • Rรฅvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside โ€บ Rรฅvareguide

Husblas - fakta, anvendelse og dosering af gelatine

Billede med husblas.
Husblas anvendes som stivelse i blandt andet panna cotta, mousse, fromager og meget mere. Foto: Holger Rรธrby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:ย  30. april 2025 - Udgivet:ย  30. april 2025

Del gerne:
17
SHARES
FacebookMessenger17PinterestEmailSMS

Indhold

  1. Husblas anvendes som stivelse, og her kan du se hvad den er lavet af, hvordan den bruges og mรฆngde i mousse, fromage og andre opskrifter.
  2. Hvad er husblas?
  3. Hvorfor hedder det husblas?
  4. Anvendelse
  5. Klumper
  6. Hvor meget skal der til?
  7. Hvad er der galt?
  8. Opskrifter
  9. Panna cotta
  10. Budding
  11. Gammeldags citronfromage
  12. Flรธderand - nem opskrift pรฅ klassisk dansk dessert
  13. Hjemmelavede skumfiduser med og uden lakrids
  14. Koldskรฅlsmousse med bรฆr og kammerjunker
  15. Sylte
  16. Vingummier
  17. Jordbรฆr mousse - den bedste uden husblas
  18. Koldskรฅlsfromage

Husblas anvendes som stivelse, og her kan du se hvad den er lavet af, hvordan den bruges og mรฆngde i mousse, fromage og andre opskrifter.

Husblas lyder mรฅske som en underlig stรธrrelse, men faktisk er geleringen et vidundermiddel i mange desserter og meget andet.

Her kan du lรฆse mere om hvad husblas er, hvad du kan bruge det til og hvor meget der skal anvendes.

Hvad er husblas?

Husblas er et gelatinemiddel, der laves af svin. Nรฆrmere bestemt udvindes det af blandt andet knogler og hud fra svinene.

Det geniale er, at husblassen kan stivne alt fra enย panna cottaย tilย chokolademousse, fromager og meget mere.

Kรธber du den รธkologiske udgave, er husblassen udvundet af รธkologiske grise.

Husblas sรฆlges typisk som smรฅ plader, som er nemme at dosere og arbejde med.

Nรฅr man anvender svin til produktionen af dette gelatinemiddel, sรฅ skyldes det simpelthen, at det giver den bedste kvalitet. Sรฅdan lyder det blandt andet fra Dr. Oetker.

ร˜nsker du ikke at spise noget fra svin, kan du med fordel anvendeย agar-agar, der er produceret af tang. Og derfor ogsรฅ er vegansk.

Hvorfor hedder det husblas?

Selve navnet er ikke noget du lige gรฆtter dig frem til, for det stammer faktisk fra tysk.

Husblas er en sammentrรฆkning af ordene "Hausen" (der betyder stรธr, der er en fisk), og Blas (der frit oversat betyder svรธmmeblรฆre).

Husblassen blev nemlig oprindeligt lavet af svรธmmeblรฆrer fra stรธren, men det gรธr man altsรฅ ikke lรฆngere.

I dag er det som sagt fremstillet af svinets knogler med videre.

Anvendelse

Husblas er nemmest at anvende nรฅr den rรธres ud i en varm vรฆske. Eksempelvis varm flรธde til panna cotta ellerย flรธdebudding.

Her lรฆgges det รธnskede antal blade i blรธd i koldt vand. Sรธrg for at bladene er adskilt, sรฅ der er vand hele vejen om dem.

Lad husblasbladene ligge i det kolde vand i cirka 10 minutter, sรฅ de nu er helt blรธde.

Tag bladene op enkeltvis, hvor du knuger vandet af dem, hvorefter de kan rรธres ud i den varme vรฆske. Meget simpelt.

Klumper

Nu du rรธrer husblas omhyggeligt ud i en varm vรฆske, er du samtidig ret sikker pรฅ at undgรฅ klumper og trevler.

Men det kan jo ogsรฅ vรฆre nรธdvendigt at rรธre husblassen ud i en kold vรฆske, og sรฅ skal du vรฆre ekstra opmรฆrksom.

Her mรฅ husblassen nemlig ikke fรฅ et temperaturchok, sรฅ derfor gรธr du fรธlgende: Lรฆg bladene i blรธd i koldt vand i 10 minutter. Smelt derefter husblasbladene i enten et vandbad eller i en skรฅl, som du stiller i mikroovnen.

Nu er det sรฅ vigtigt, at husblassen kรธles ned til cirka 37 grader, inden den blandes med med en koldere vรฆske. Ellers er det netop at husblassen kan fรฅ et temperaturchok, og sรฅ er der risiko for klumper eller trevler.

Her kan du med forsigtighed rรธre den smeltede husblas i en kold vรฆske ved, at du hรฆlder den i den kolde vรฆske i en tynd strรฅle mens du rรธrer.

Du kan ogsรฅ rรธre lidt af den kolde masse i den smeltede husblas, som du derefter rรธrer ind i resten af den kolde vรฆske. Pรฅ den mรฅde undgรฅr du ogsรฅ at husblassen fรฅr et temperaturchok.

Hvor meget skal der til?

Hvor meget husblas du anvender afhรฆnger selvfรธlgelig af, hvor fast du รธnsker din mousse, dessert eller lignende.

Men en god tommelfingerregel siger 1 blad husblas til 1 deciliter vรฆske.

Dog vil jeg sige, at jeg til eksempelvis fem deciliter panna cotta blot anvender tre blade. Ellers synes jeg simpelthen desserten bliver for fast.

Modsat skal du bruge flere blade, nรฅr du laver eksempelvis en gele.

Her kan det vรฆre nรธdvendigt med 7 eller 8 blade, mรฅske endda flere. Igen afhรฆngig af hvor fast du รธnsker eksempelvis geleen.

Hvad er der galt?

Du kan faktisk ogsรฅ godt opleve, at husblassen simpelthen ikke fรฅr vรฆsken til at stivne, og det er der en god forklaring pรฅ.

For hvis du anvender blandt andetย figner,ย ingefรฆr,ย kiwi,ย ananas ellerย papayaย kan det blive problematisk.

Disse frugter indeholder nemlig et enzym, som simpelthen nedbryder husblas, og derfor har den ikke nogen effekt.

Lรธsningen er at give frugterne et hurtigt opkog, sรฅ disse enzymer bliver nedbrudt.

Opskrifter

Her er populรฆre opskrifter, hvor du anvender husblas:

Panna cotta

4.7 fra 66 stemmer
Min bedste opskrift pรฅ panna cotta, der er en klassisk dessert fra det italienske kรธkken. Nem at lave pรฅ fรฅ minutter med fรฅ ingredienser.
Gรฅ til opskrift
billede med panna cotta

Budding

4.7 fra 41 stemmer
Budding er en klassiker, som er meget nem at lave. Her er min bedste opskrift pรฅ en hjemmelavet budding, der laves med flรธde og รฆgte vanilje.
Gรฅ til opskrift
billederesultat for budding

Gammeldags citronfromage

4.7 fra 31 stemmer
Citronfromage er en skรธn klassiker fra det danske kรธkken lavet med masser af friskpresset citronsaft og citronskal og piskede รฆggehvider.
Gรฅ til opskrift
billede med citronfromage anrettet med flรธdeskum pรฅ toppen

Flรธderand - nem opskrift pรฅ klassisk dansk dessert

4.6 fra 33 stemmer
Flรธderand er en gammel klassisk dessert, som mormormad ofte lavede. I dag kรธber de fleste den, men flรธderand er faktisk meget nem at lave selv.
Gรฅ til opskrift
billederesultat for flรธderand

Hjemmelavede skumfiduser med og uden lakrids

5 fra 2 stemmer
Gรฅ til opskrift
Skumfiduser

Koldskรฅlsmousse med bรฆr og kammerjunker

5 fra 2 stemmer
Koldskรฅlsmousse er en frisk sommerdessert, som serveres portionsanrettet i glas. I bunden har du knuste kammerjunker og pรฅ toppen bรฆrcoulis.
Gรฅ til opskrift
Koldskรฅlsmousse

Sylte

4.9 fra 22 stemmer
Sylte med sennep og rรธdbeder hรธrer til julefrokosten. Her fรฅr du opskriften pรฅ den lรฆkreste sylte, der er lavet af nakkefilet og stegeflรฆsk.
Gรฅ til opskrift
Sylte

Vingummier

4.9 fra 14 stemmer
Vingummi er en fast kending i slikskรฅlen. Her kan du se, hvordan du selv laver hjemmelavet vingummi i lige netop den smag, du foretrรฆkker.
Gรฅ til opskrift
Hjemmelavet vingummi

Jordbรฆr mousse - den bedste uden husblas

4.7 fra 34 stemmer
Sรฅdan laver du den bedste jordbรฆr mousse uden husblas. Jordbรฆrmoussen er en fantastisk sommerdessert, som er utrolig nem at lave.
Gรฅ til opskrift
billederesultat for jordbรฆr mousse

Koldskรฅlsfromage

4.8 fra 29 stemmer
Koldskรฅlsfromage med rabarber og friske jordbรฆr er en dessert, som bare smager af sommer. Den kan laves i forvejen, sรฅ der er ingen stress.
Gรฅ til opskrift
Koldskรฅlsfromage med kompot
Om Holger
holger rรธrby madsen madens verden
Holger Rรธrby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - ogsรฅ pรฅ kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet sรฅ alle kan forstรฅ dem. Det fรฅr du her pรฅ Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
  • Adgang til den populรฆre favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kรฆmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Kรธb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT รฅr)

Lรฆserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Pรฅkrรฆvede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sรฆtter ogsรฅ pris pรฅ at hรธre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er sรฅ glad for siden. Pรฅ forhรฅnd tak.

Fรธlg os pรฅ Instagram

Besรธg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden forklรฆde

    Madens Verden forklรฆde

    kr. 125,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilfรธj til kurv

Nyeste indhold

Uge21-bedstevinkรธbMV

Ugens vine, uge 21: 20 vinkรธb til en fest pรฅ budget

bilelde med dansk mad krebinetter

Dansk mad: Opskrifter pรฅ mad fra det danske kรธkken

Billede til rรธdtunge med svampestuvning.

Rรธdtunge med svampestuvning og ristede kartofler

Ugens madplan uge 21

Ugens madplan uge 21 med skรธn aftensmad til hele ugen

Billede med kyllingegyros.

Nem kyllingegyros med bulgur og spidskรฅl

Billede af Allingetรฆrte

Allingetรฆrte med rabarber og creme

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rรธrby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Mรธllers Allรฉ 43B
2791 Dragรธr
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Lรฆs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rรธrby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rรธrby Madsen, redaktionschef
Jan Sรธrensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgรฅ reklamer, nรฅr du bruger opskrifterne, og fรฅ din egen favoritliste. Samtidig stรธtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden mรฅ kun finde sted pรฅ institutioner eller virksomheder, der har indgรฅet aftale med Copydan Tekst & Node. Du mรฅ altid gerne linke til indhold pรฅ Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Fรธlg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv stรธttemedlem af Madens Verden nu
Som medlem slipper du for reklamer, og du kan gemme og printe opskrifter. Sรฅ vรฆr med nu i Danmarks store fรฆllesskab om mad. Pรฅ forhรฅnd tak.
Bliv medlem her
Eller fortsรฆt gratis med annoncer her