Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Græskar - fakta og lækre opskrifter

Græskar - fakta og lækre opskrifter

Billede med græskar.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS

Græskar er så forbundet med Halloween, at vi kan glemme, at de faktisk kan spises. Læs fakta om frugten og de forskellige typer, der findes.

Græskar ser uhyggelige ud på en hyggelig måde i Halloween-tiden. De store, orange frugter bliver tømt for kød og kerner, får skåret ansigter, som lyser op i mørket.

Kødet og kernerne smider de fleste væk, efter poderne har skåret en Jack-o'-lantern, som de kaldes i USA.

Men behold endelig begge dele, for det kan sagtens spises. Det smager endda godt.

Kødet kan bruges til alverdens retter. Fra græskarsuppe og græskarfritter til kage og varme drikke. Og kernerne kan ristes som ristede græskarker.

Frugterne stammer fra Mellem- og Sydamerika, hvor der er tegn på, at de er blevet spist i mindst 9.000 år.

Indhold
  • Græskar er så forbundet med Halloween, at vi kan glemme, at de faktisk kan spises. Læs fakta om frugten og de forskellige typer, der findes.
  • Forskellige typer
  • Næringsindhold
  • Halloween
  • Opskrifter med græskar
  • Kommentarer

Forskellige typer

Græskar er i virkeligheden vintersquash med det botaniske navn Cucurbita pepo. De er i familie med meloner og agurker, som under et hedder Cucurbitaceae.

Der findes mange slags græskar, så vi vil blot nævne de tre mest almindelige herhjemme.

Det store halloweengræskar er den amerikanske variant. Kødet er mindre sødt og fast, og giver ikke så meget smag som butternut squash og hakkaido.

Man kan sige, jo mindre græskarret er, desto sødere og mere velsmagende er det.

Hokkaido: De små frugter stammer oprindeligt fra en japansk ø, der hedder... Hokkaido. De findes både i blå, gule og røde farver.

Det er en af de mest populære spisegræskar, da kødet smager sødt og nøddeagtigt. Vi kan bruge det i både salte og søde retter.

Butternut squash: Pæreformet og fast i kødet med færre kerner end de fleste andre i familien.

Denne variant er ikke så sød som Hokkaido. Den er virkelig god i supper og som tilbehør, enten som fritter, i mos eller bagt som her: Hasselback butternut squash.

Næringsindhold

Ligesom med andre frugter er hovedindholdet vand. Der er mange kostfibre i græskar, derudover indeholder de både A-, B- og C-vitaminer.

Kødet mætter rimelig meget uden at indeholde ret mange kalorier, kun ca. 20 kalorier per 100 gram i gennemsnit for de forskellige typer.

Derfor er alle typer græskar gode at spise, hvis man vil have sund og fedtfattig mad.

Halloween

Traditionen med at skære ansigter i frugt op til Halloween er britisk. Irere og englændere skar grumme fjæs i kartofler og roer for at skræmme onde ånder væk.

Da irerne kom til USA i 1800-tallet, opdagede de græskarrene, som var meget nemmere at skære i. Det besejlede frugtens skæbne, som for evigt vil være knyttet til Halloween.

Frugtkødet skulle bruges til noget, så her så græskartærten dagens lys. Den dag i dag spiser amerikanerne stadig pumpkin pie til højtider.

Opskrifter med græskar

Her får du udvalgte opskrifter med græskar på Madens Verden:

Græskarsuppe
Her får du min bedste opskrift på en cremet græskarsuppe. Suppe med græskar er både nem og hurtig at lave, og opskriften er med billeder.
Se opskriften her
billede med græskarsuppe i tallerken
Oksekød med græskar
Se opskriften her
oksekød med græskar og grønkål
Græskarkage med krydderier
Græskarkage med krydderier er den perfekte efterårskage. Den er dejlig svampet og har en lækker smag af kardemomme.
Se opskriften her
græskarkage
Græskarsalat med feta
Græskarsalat med feta, granatæble og salatblade med den lækreste dressing. Den smager så godt, at man nærmest glemmer, at den er sund.
Se opskriften her
Græskarsalat
Græskartærte - pumpkin pie
Græskartærte smager skønt af efterår med masser af varme krydderier. Den sprøde tærtebund med det bløde græskarfyld er et sikkert hit.
Se opskriften her
Græskartærte
Græskar curry
Her får du min opskrift på græskar curry med kokosmælk. Det er en nem, lækker og kødfri gryderet, der både er vegetarisk og vegansk mad.
Se opskriften her
græskar curry kødfri gryderet
Græskarmuffins til en kold eftermiddag
Græskarmuffins er velegnede til Halloween og vinterdage. De varme krydderier og det fine græskarkød smager skønt med cream cheese-frosting.
Se opskriften her
Græskarmuffins
Græskarmos
Husk at nyde de lækre græskar, når de er i sæson. Prøv for eksempel denne lækre og cremede græskarmos med kartofler.
Se opskriften her
Græskarmos er en variation af kartoffelmos, hvor halvdelen af kartoflerne er udskiftet med græskar. Den får en flot orange farve og smager fantastisk! Foto: Charlotte Mithril / Madensverden.dk
Perlebyg med græskar (bygotto med hønsefond)
Bygotto er en klassisk italiensk ret med perlebyg med græskar, hvor butternut græskar koges sammen med perlebyggen i en god hønsefond.
Se opskriften her
Perlebyg med græskar (bygotto med hønsefond)
Hokkaido med bacon - super nem og hurtig at lave
Her er den bedste opskrift på hokkaido med bacon, som bages i ovn. Her bindes baconskiver rundt om både af græskar, og det smager fantastisk.
Se opskriften her
billede til hokkaido med bacon
Sprøde græskar fritter i ovn - nem opskrift
Den bedste opskrift på sprøde græskar fritter, der laves en butternut squash. Græskarfritterne bages i ovnen med groft salt og timian.
Se opskriften her
billede med græskar fritter lavet af butternut squash
Græskarrisotto - opskrift på cremet risotto med græskar
Her er min bedste opskrift på græskarrisotto med salvie. En nem og cremet risotto med hokkaido græskar. God som både forret og tilbehør.
Se opskriften her
billederesultat for græskarrisotto af hokkaido
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.