Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Sovs og sauce › Brun sovs

Brun sovs (klassisk og nem opskrift på brun sauce)

Billede med brun sovs.
4.8 fra 134 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
269
SHARES
FacebookMessenger269PinterestEmailSMS
Indhold
  • Brun sovs
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde
  • Næringsindhold
  • Video til opskriften
  • Opskrift på brun sovs
  • Lavet på fond
  • Tilbehør
  • FAQ
  • Kommentarer

Brun sovs

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
4.8 fra 134 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 5 minutter min
Tilb. tid: 5 minutter min
Samlet tid: 10 minutter min
Få opskriften på en velsmagende brun sovs, der passer perfekt til diverse retter. Oplev hvordan du kan lave den nemt og enkelt.
Antal: 4 personer
Ret: Sovs
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 2 spsk smør
  • 2 spsk hvedemel (strøgne)
  • 1 spsk balsamico
  • 3 dl kalvefond (kraftig )
  • 1 dl mælk
  • madkulør
  • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  1. Find en tykbundet kasserolle frem, og kom 2 spsk smør op i den.
  2. Varm op ved en god varme, og lad smørret bruse af. Det må gerne blive nøddebrunt - men ikke mørkere end det.
  3. Kom så 2 spsk hvedemel i, og pisk rundt med et piskeris.
  4. Så tilsætter du 1 spsk balsamico, og pisker videre.
  5. Kom så gradvist 3 dl kalvefond i under piskning, og lad det koge op.
  6. Pisk så 1 dl mælk ind i sovsen, og skru lidt ned for varmen, så den ikke brænder på.
  7. Justér nu farven på sovsen med lidt madkulør. Brun sovs skal være brun, men heller ikke for mørk. Og måske behøver du slet ikke tilsætte kulør - det er op til dig.
  8. Smag din brune sovs til med salt og friskkværnet peber, og lad den nu koge igennem i fem minutter ved svag varme. Det fjerner smagen af mel. Du kan også justere smagen med lidt sukker, gastrik eller ribsgele.
  9. Hvis du ønsker sovsen tyndere, kan du tilsætte lidt mere kalvefond eller mælk.

Næringsindhold

Kalorier90kcalKulhydrater6gProtein2gFedt7gMættet fedt4gFlerumættet fedt0.3gEnkelumættet fedt2gTransfedt0.2gKolesterol18mgNatrium915mgKalium84mgKostfibre0.1gSukker2gVitamin A215IUCalcium38mgJern0.3mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video til opskriften

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på brun sovs

Så nemt er det at lave en brun sovs fra bunden. Se også video med opskriften. Den brune sovs er meget velegnet til frikadeller og medister.

Når man laver brun sovs handler det om at lave en rigtig god bund. Normalt vil du have lidt sky fra stegning af en oksefilet eller flæskesteg, men det sker jo også at man er nødt til at lave sovsen fra bunden og uden en stegesky.

Det kan sagtens lade sig gøre, som du kan se i denne opskrift med video. Opskriften er beregnet til fire personer, hvor der er sovs nok til alle.

Se flere opskrifter:

  • Paprikasovs
  • Sauce espagnole
  • Favorit sauce - nem opskrift der smager som Jensen's

Lavet på fond

Her har jeg lavet den med en opbagning af hvedemel og smør, der tilsættes lidt syre i form af lidt balsamico.

Derefter er sovsen bygget op med kalvefond og lidt mælk - det giver en fantastisk sovs, som du sikkert aldrig har smagt bedre.

Til sidst kan du justere med lidt sukker eller gastrik.

Tilbehør

Og klassisk tilbehør til retter med brun sovs er selvfølgelig kogte kartofler, og hertil kan du prøve med dampet broccoli, dampede gulerødder eller måske glaserede rosenkål.

Flere inspirerende opskrifter:

  • Persillesovs (nem opskrift på hvid sovs med persille)
  • Whiskysauce (opskrift på hjemmelavet whisky sovs)
  • Rødvinssovs - nem opskrift og trin for trin guide

FAQ

Kan man bruge fløde i brun sovs?

Hvis ikke du er fedtforskrækket, kan du skifte mælken ud med fløde, og du kan give din brune sovs et tvist af vildt ved at tilføre to teskefulde ribsgele til sovsen.

Hvordan laver man brun sovs med kartoffelvand?

Mængden af væske i sovsen kan udskiftes med kartoffelvand, hvilket giver en lettere sovs. Fond eller sky erstattes altså med tilsvarnede mængde kogevand fra kartoflerne, hvor du igen skal være opmærksom på, at kartoffelvand kan være ret saltet. Så tænk lige over det når du kommer salt i vandet til kartoflerne.

Kan man fryse brun sovs?

Ja, du kan sagtens fryse rester af brun sovs ned. Ved servering igen er det blot at varme sovsen op, måske tilsat lidt mere vand eller anden væske. Kan også anvendes som bund i en ny sovs.

Kan man lave brun sovs dagen før?

Du kan sagtens lave den brune sovs dagen før. Intet problem i det. Opbevar blot sovsen på køl.

Hvor længe holder brun sovs?

Hvis du opbevarer sovsen i køleskabet, så kan den sagtens holde sig i op til 3 dage.

Må jeg genopvarme brun sovs?

Du kan sagtens genopvarme rester af en brun sovs. Det er der ingen problemer i. Husk blot altid at opbevare den i køleskabet.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Helle skriver

    maj 03, 2024 at 11:54 pm

    Ville man kunne lave den dagen før..?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      maj 04, 2024 at 6:15 am

      Hej Helle
      Du kan sagtens lave en brun sovs dagen før 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  2. Charlotte skriver

    december 28, 2023 at 6:14 pm

    Rigtig god opskrift - tak for hjælpen 🙂

    Svar
  3. Peter P. Dahl skriver

    februar 08, 2023 at 11:05 am

    Uhm hvor smager sovsen da skønt! Du kan bare det der med at lave mad! Er det egentlig meningen at det hviner?

    Svar
  4. Tine skriver

    december 22, 2022 at 11:42 pm

    Hej, jeg skal prøve at lave din sovs en dag, da jeg har for få nemme sovse i mit liv. Men et spørgsmål, den balsamico du kommer i ser ret tyk ud i videoen- er det balsamico glace? Glace er jo meget sødere, så vil nok have betydning for smagen hvis jeg tager det forkerte.

    Bh Tine

    Svar
  5. Marianne larsen. skriver

    april 25, 2021 at 6:52 pm

    Hejsa
    Fik lige lyst at sige en bette hilsen..
    Vil bare sige tak for alle de lækre opskrifter😋😋
    Venlig hilsen
    Marianne Larsen

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      april 26, 2021 at 5:16 pm

      Hej Marianne
      Jeg bliver altid så glad for den slags hilsner og beskeder - så tusind tak for det. Det er jeg virkelig glad for at høre 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  6. Bo Palm skriver

    april 17, 2021 at 10:46 pm

    Ja ja fint nok, bortset fra mælken der ikke har noget at gøre i en brun sauce

    Svar
  7. Benny skriver

    marts 13, 2021 at 12:49 pm

    Der er for lidt kulør.

    Svar
  8. Bente skriver

    marts 13, 2021 at 12:48 pm

    Ja ! Jeg vil bare sige jeg laver verdens beste sovs! uden alt det pjat!

    Svar
  9. Mette skriver

    marts 13, 2021 at 12:48 pm

    Brun sovs bages ikke op, men jævnes og laves på fond enten af knogler, skrig eller andet afpil fra det man skal lave f.eks hals, vinger mm fra en kylling.

    Svar
  10. Helle skriver

    marts 13, 2021 at 12:48 pm

    Det er squ da godt man kan lave sovs uden opskrift 👍

    Svar
  11. Dorte skriver

    marts 13, 2021 at 12:47 pm

    En flæskestegssovs laves ikke med kalvefond 😡men med stegeskyen fra flæskestegen 👍Balsamico og æbleeddike høre til i andre retter og slet, slet ikke i en flæskestegsovs

    Svar
    • Frede skriver

      maj 08, 2021 at 10:09 pm

      Men nu er det jo en opskrift til dem der ikke har en stegesky at basere den på. 🙄 Hvorfor bruge tid på at kommentere på en opskrift du ikke har brug for?

      Svar
  12. Sille S. skriver

    april 02, 2016 at 8:22 pm

    Prøvet og bestået! Rigtig god brun sovs. Husk at smage til med salt.
    Kh Sille S

    Svar
  13. Tine M skriver

    april 01, 2016 at 2:23 pm

    Den skal vi da helt prøve ???? Elsker brun sovs ????

    Svar
  14. Lone Jørgensen skriver

    april 01, 2016 at 1:28 pm

    Hej
    Har længe ledt efter den bedste opskrift på brun sovs og har nu lavet den her to gange. Den smager rigtig godt og min mand elsker den. Tak for opskriften og det er er dejligt sted med opskrifter.
    Venlig hilsen
    Lone Jørgensen

    Svar

Mere inspiration

  • billede med peberrodscreme peberodsdressing
    Peberrodscreme (den bedste opskrift på peberrodsdressing)
  • billede med sauce jus
    Sauce jus (nem opskrift på den klassiske au jus)
  • billede med pisket smør
    Pisket smør (sådan laver du luftigt smør som på restaurant)
  • billede med peberrodssauce
    Peberrodssauce (nem opskrift på sovs med peberrod)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required