Indhold
Brun sovs
Ingredienser
- 2 spsk smør
- 2 spsk hvedemel (strøgne)
- 1 spsk balsamico
- 3 dl kalvefond (kraftig )
- 1 dl mælk
- madkulør
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Find en tykbundet kasserolle frem, og kom 2 spsk smør op i den.
- Varm op ved en god varme, og lad smørret bruse af. Det må gerne blive nøddebrunt - men ikke mørkere end det.
- Kom så 2 spsk hvedemel i, og pisk rundt med et piskeris.
- Så tilsætter du 1 spsk balsamico, og pisker videre.
- Kom så gradvist 3 dl kalvefond i under piskning, og lad det koge op.
- Pisk så 1 dl mælk ind i sovsen, og skru lidt ned for varmen, så den ikke brænder på.
- Justér nu farven på sovsen med lidt madkulør. Brun sovs skal være brun, men heller ikke for mørk. Og måske behøver du slet ikke tilsætte kulør - det er op til dig.
- Smag din brune sovs til med salt og friskkværnet peber, og lad den nu koge igennem i fem minutter ved svag varme. Det fjerner smagen af mel. Du kan også justere smagen med lidt sukker, gastrik eller ribsgele.
- Hvis du ønsker sovsen tyndere, kan du tilsætte lidt mere kalvefond eller mælk.
Få tilsendt opskriften på mail
Opskrift på brun sovs
Så nemt er det at lave en brun sovs fra bunden. Se også video med opskriften. Den brune sovs er meget velegnet til frikadeller og medister.
Når man laver brun sovs handler det om at lave en rigtig god bund. Normalt vil du have lidt sky fra stegning af en oksefilet eller flæskesteg, men det sker jo også at man er nødt til at lave sovsen fra bunden og uden en stegesky.
Det kan sagtens lade sig gøre, som du kan se i denne opskrift med video. Opskriften er beregnet til fire personer, hvor der er sovs nok til alle.
Se flere opskrifter:
Lavet på fond
Her har jeg lavet den med en opbagning af hvedemel og smør, der tilsættes lidt syre i form af lidt balsamico.
Derefter er sovsen bygget op med kalvefond og lidt mælk - det giver en fantastisk sovs, som du sikkert aldrig har smagt bedre.
Til sidst kan du justere med lidt sukker eller gastrik.
Tilbehør
Og klassisk tilbehør til retter med brun sovs er selvfølgelig kogte kartofler, og hertil kan du prøve med dampet broccoli, dampede gulerødder eller måske glaserede rosenkål.
Flere inspirerende opskrifter:
- Persillesovs (nem opskrift på hvid sovs med persille)
- Whiskysauce (opskrift på hjemmelavet whisky sovs)
- Rødvinssovs - nem opskrift og trin for trin guide
FAQ
Hvis ikke du er fedtforskrækket, kan du skifte mælken ud med fløde, og du kan give din brune sovs et tvist af vildt ved at tilføre to teskefulde ribsgele til sovsen.
Mængden af væske i sovsen kan udskiftes med kartoffelvand, hvilket giver en lettere sovs. Fond eller sky erstattes altså med tilsvarnede mængde kogevand fra kartoflerne, hvor du igen skal være opmærksom på, at kartoffelvand kan være ret saltet. Så tænk lige over det når du kommer salt i vandet til kartoflerne.
Ja, du kan sagtens fryse rester af brun sovs ned. Ved servering igen er det blot at varme sovsen op, måske tilsat lidt mere vand eller anden væske. Kan også anvendes som bund i en ny sovs.
Du kan sagtens lave den brune sovs dagen før. Intet problem i det. Opbevar blot sovsen på køl.
Hvis du opbevarer sovsen i køleskabet, så kan den sagtens holde sig i op til 3 dage.
Du kan sagtens genopvarme rester af en brun sovs. Det er der ingen problemer i. Husk blot altid at opbevare den i køleskabet.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- Mulighed for populært nyhedsbrev
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifter
- Bemærk: Ingen bindingsperiode





Helle skriver
Ville man kunne lave den dagen før..?
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Helle
Du kan sagtens lave en brun sovs dagen før 🙂
Alt det bedste
Holger
Charlotte skriver
Rigtig god opskrift - tak for hjælpen 🙂
Peter P. Dahl skriver
Uhm hvor smager sovsen da skønt! Du kan bare det der med at lave mad! Er det egentlig meningen at det hviner?
Tine skriver
Hej, jeg skal prøve at lave din sovs en dag, da jeg har for få nemme sovse i mit liv. Men et spørgsmål, den balsamico du kommer i ser ret tyk ud i videoen- er det balsamico glace? Glace er jo meget sødere, så vil nok have betydning for smagen hvis jeg tager det forkerte.
Bh Tine
Marianne larsen. skriver
Hejsa
Fik lige lyst at sige en bette hilsen..
Vil bare sige tak for alle de lækre opskrifter😋😋
Venlig hilsen
Marianne Larsen
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Marianne
Jeg bliver altid så glad for den slags hilsner og beskeder - så tusind tak for det. Det er jeg virkelig glad for at høre 🙂
Alt det bedste
Holger
Bo Palm skriver
Ja ja fint nok, bortset fra mælken der ikke har noget at gøre i en brun sauce
Benny skriver
Der er for lidt kulør.
Bente skriver
Ja ! Jeg vil bare sige jeg laver verdens beste sovs! uden alt det pjat!
Mette skriver
Brun sovs bages ikke op, men jævnes og laves på fond enten af knogler, skrig eller andet afpil fra det man skal lave f.eks hals, vinger mm fra en kylling.
Helle skriver
Det er squ da godt man kan lave sovs uden opskrift 👍
Dorte skriver
En flæskestegssovs laves ikke med kalvefond 😡men med stegeskyen fra flæskestegen 👍Balsamico og æbleeddike høre til i andre retter og slet, slet ikke i en flæskestegsovs
Frede skriver
Men nu er det jo en opskrift til dem der ikke har en stegesky at basere den på. 🙄 Hvorfor bruge tid på at kommentere på en opskrift du ikke har brug for?
Sille S. skriver
Prøvet og bestået! Rigtig god brun sovs. Husk at smage til med salt.
Kh Sille S
Tine M skriver
Den skal vi da helt prøve ???? Elsker brun sovs ????
Lone Jørgensen skriver
Hej
Har længe ledt efter den bedste opskrift på brun sovs og har nu lavet den her to gange. Den smager rigtig godt og min mand elsker den. Tak for opskriften og det er er dejligt sted med opskrifter.
Venlig hilsen
Lone Jørgensen