Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Sovs og sauce › Brun sovs

Brun sovs (klassisk og nem opskrift på brun sauce)

billede med brun sovs
4.8 fra 134 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
268
SHARES
FacebookMessenger268PinterestEmailSMS
Opdateret: 27. februar 2025 - Udgivet: 2. februar 2018
Oversigt over indhold
  • Brun sovs
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde 
  • Video til opskriften
  • Næringsindhold
  • Opskrift på brun sovs
  • Lavet på fond
  • Tilbehør
  • FAQ
  • Kommentarer
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Brun sovs

4.76 fra 134 stemmer
Forb. tid 5 minutter min
Tilb. tid 5 minutter min
Samlet tid 10 minutter min
Antal: 4 personer
Ret: Sovs og saucer
Køkken: Dansk
Kalorier: 90
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 2 spsk smør
  • 2 spsk hvedemel - strøgne
  • 1 spsk balsamico
  • 3 dl kalvefond - kraftig
  • 1 dl mælk
  • salt og friskkværnet peber
  • Lidt madkulør
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Fremgangsmåde
 

  1. Find en tykbundet kasserolle frem, og kom smørret op i den.
  2. Varm op ved en god varme, og lad smørret bruse af. Det må gerne blive nøddebrunt - men ikke mørkere end det.
  3. Kom så mel i, og pisk rundt med et piskeris.
  4. Så tilsætter du en spiseskefuld balsamico, og pisker videre.
  5. Kom så gradvist kalvefond i under piskning, og lad det koge op.
  6. Pisk så mælken ind i sovsen, og skru lidt ned for varmen, så den ikke brænder på.
  7. Justér nu farven på sovsen med lidt madkulør/sovsekulør. Brun sovs skal være brun, men heller ikke for mørk. Og måske behøver du slet ikke tilsætte kulør - det er op til dig.
  8. Smag din brune sovs til med salt og friskkværnet peber, og lad den nu koge igennem i fem minutter ved svag varme. Det fjerner smagen af mel. Du kan også justere smagen med lidt sukker, gastrik eller ribsgele.
  9. Hvis du ønsker sovsen tyndere, kan du tilsætte lidt mere kalvefond eller mælk.

Video til opskriften

Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Kalorier: 90kcalKulhydrater: 6gProtein: 2gFedt: 7gMættet fedt: 4gFlerumættet fedt: 0.3gEnkelumættet fedt: 2gTransfedt: 0.2gKolesterol: 18mgNatrium: 915mgKalium: 84mgKostfibre: 0.1gSukker: 2gVitamin A: 215IUCalcium: 38mgJern: 0.3mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Kom med din mening

Opskrift på brun sovs

Så nemt er det at lave en brun sovs fra bunden. Se også video med opskriften. Den brune sovs er meget velegnet til frikadeller og medister.

Når man laver brun sovs handler det om at lave en rigtig god bund. Normalt vil du have lidt sky fra stegning af en oksefilet eller flæskesteg, men det sker jo også at man er nødt til at lave sovsen fra bunden og uden en stegesky.

Det kan sagtens lade sig gøre, som du kan se i denne opskrift med video. Opskriften er beregnet til fire personer, hvor der er sovs nok til alle.

Se flere opskrifter:

  • Paprikasovs
  • Sauce espagnole
  • Favorit sauce - nem opskrift der smager som Jensen's

Lavet på fond

Her har jeg lavet den med en opbagning af hvedemel og smør, der tilsættes lidt syre i form af lidt balsamico.

Derefter er sovsen bygget op med kalvefond og lidt mælk - det giver en fantastisk sovs, som du sikkert aldrig har smagt bedre.

Til sidst kan du justere med lidt sukker eller gastrik.

Tilbehør

Og klassisk tilbehør til retter med brun sovs er selvfølgelig kogte kartofler, og hertil kan du prøve med dampet broccoli, dampede gulerødder eller måske glaserede rosenkål.

Flere inspirerende opskrifter:

  • Persillesovs (nem opskrift på hvid sovs med persille)
  • Whiskysauce (opskrift på hjemmelavet whisky sovs)
  • Rødvinssovs - nem opskrift og trin for trin guide

FAQ

Kan man bruge fløde i brun sovs?

Hvis ikke du er fedtforskrækket, kan du skifte mælken ud med fløde, og du kan give din brune sovs et tvist af vildt ved at tilføre to teskefulde ribsgele til sovsen.

Hvordan laver man brun sovs med kartoffelvand?

Mængden af væske i sovsen kan udskiftes med kartoffelvand, hvilket giver en lettere sovs. Fond eller sky erstattes altså med tilsvarnede mængde kogevand fra kartoflerne, hvor du igen skal være opmærksom på, at kartoffelvand kan være ret saltet. Så tænk lige over det når du kommer salt i vandet til kartoflerne.

Kan man fryse brun sovs?

Ja, du kan sagtens fryse rester af brun sovs ned. Ved servering igen er det blot at varme sovsen op, måske tilsat lidt mere vand eller anden væske. Kan også anvendes som bund i en ny sovs.

Kan man lave brun sovs dagen før?

Du kan sagtens lave den brune sovs dagen før. Intet problem i det. Opbevar blot sovsen på køl.

Hvor længe holder brun sovs?

Hvis du opbevarer sovsen i køleskabet, så kan den sagtens holde sig i op til 3 dage.

Må jeg genopvarme brun sovs?

Du kan sagtens genopvarme rester af en brun sovs. Det er der ingen problemer i. Husk blot altid at opbevare den i køleskabet.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Helle skriver

    maj 03, 2024 at 11:54 pm

    Ville man kunne lave den dagen før..?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      maj 04, 2024 at 6:15 am

      Hej Helle
      Du kan sagtens lave en brun sovs dagen før 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  2. Charlotte skriver

    december 28, 2023 at 6:14 pm

    Rigtig god opskrift - tak for hjælpen 🙂

    Svar
  3. Peter P. Dahl skriver

    februar 08, 2023 at 11:05 am

    Uhm hvor smager sovsen da skønt! Du kan bare det der med at lave mad! Er det egentlig meningen at det hviner?

    Svar
  4. Tine skriver

    december 22, 2022 at 11:42 pm

    Hej, jeg skal prøve at lave din sovs en dag, da jeg har for få nemme sovse i mit liv. Men et spørgsmål, den balsamico du kommer i ser ret tyk ud i videoen- er det balsamico glace? Glace er jo meget sødere, så vil nok have betydning for smagen hvis jeg tager det forkerte.

    Bh Tine

    Svar
« Ældre kommentarer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required