• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Æggeretter › Blødkogt æg (sådan koger du perfekte blødkogte æg)

Blødkogt æg (sådan koger du perfekte blødkogte æg)

et billede med blødkogt æg
4.9 fra 102 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
31
SHARES
FacebookMessenger31PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  9. februar 2018 - Udgivet:  9. februar 2018

Blødkogt æg. Det at koge et æg er måske ikke en videnskab, men alligevel er der et par gode råd man skal kende. Og selvfølgelig den nøjagtige tid på kogningen fra når du lægger ægget i gryden.

Så vi starter med det helt grundlæggende når du koger et æg i et par korte punkter. Her taler om vi æg i størrelse M/L.

Og du får svaret på, hvor lang tid et blødkogt æg skal have. Altså en god guide til kogning af æg.

Oversigt
  • Blødkogt æg
  • Hvor lang tid?
  • Vand i gryden
  • Koldt eller kogende vand når ægget kommes i?
  • Med induktion
  • Overhæld med koldt vand
  • Undgå at æg revner
  • I mikroovn
  • I ovn
  • Salmonella
  • Opbevaring
  • Smilende æg
  • Pocheret æg
  • Hårdkogte æg - guide med kogetid og gode tips
  • Verdens bedste æggekage
  • Omelet - nem og klassisk opskrift på omelette
  • Æggekage i ovn (verdens bedste æggekage)
  • FAQ
  • Kommentarer
et billede med blødkogt æg
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Blødkogt æg

4.87 fra 102 stemmer
Hvor længe skal blødkogt æg have, og hvor meget vand skal man komme i gryden når æggene koges? Her er guiden til perfekte blødkogte æg.
Forb. tid 5 minutter min
Tilb. tid 5 minutter min
Samlet tid 10 minutter min
Antal: 4 personer
Ret: Morgenmad
Køkken: Dansk
Kalorier: 63
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 4 æg - størrelse M/L

Fremgangsmåde
 

  1. Kom vand i en gryde, så det står et par centimeter op. Kog vandet op.
  2. Læg forsigtigt æggene i det spilkogende vand.
  3. Lad dem koge fem minutter under låg, for så er de blødkogte.
  4. Kom koldt vand i gryden så æggene er dækket med vand, og lad dem trække i 30 sekunder.

Næringsindhold

Kalorier: 63kcalKulhydrater: 0.3gProtein: 6gFedt: 4gMættet fedt: 1gFlerumættet fedt: 1gEnkelumættet fedt: 2gTransfedt: 0.02gKolesterol: 164mgNatrium: 62mgKalium: 61mgSukker: 0.2gVitamin A: 238IUCalcium: 25mgJern: 1mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Hvor lang tid?

Og hvis vi taler lidt mere uddybende om det konkrete, nemlig kogetiden, så skal et blødkogt æg koges i cirka fem minutter.

Så er ægget hverken råt eller for hårdkogt, men netop tilpas med en flydende blomme og en fast æggehvide yderst. Og præcis som de fleste mennesker ønsker ægget kogt.

Men kogetiden afhænger selvfølgelig af hvor stort ægget er. Kogetiden på fem minutter for et blødkogt æg gælder når du har et mellemstort æg (ca. størrelse M), og altså hverken stort eller lille.

Er æggene lidt større (altså størrelse L eller XL) skal du beregne lidt længere kogetid, og selvfølgelig modsat med mindre æg i størrelsen S. Så husk at tage størrelsen af ægget med i betragtning inden du kommer det i gryden.

Er du helt vild nørdet omkring kogetiden på et blødkogt æg, så har forskere faktisk lavet en formel, så du altid rammer det helt perfekte blødkogte æg. Det er nu en meget sjov formel, men måske ikke så brugbar i hverdagen.

Vand i gryden

Hvor meget vand skal så komme i gryden når man laver et blødkogt æg, og skal æggene være dækket af vand?

Nej, der skal faktisk ikke meget vand i gryden. Jeg plejer blot af komme vand i gryden så det stor små to centimeter op. Mere vand skal der ikke til når du koger æg.

Faktisk kan en centimeter vand i gryden være nok, da dampen er med til at koge ægget (husk at lægge låget på). Der skal selvfølgelig ikke kommes salt i vandet til kogning af blødkogte æg.

Koldt eller kogende vand når ægget kommes i?

Noget af det jeg har overhørt mange diskussioner om er, hvorvidt vandet til kogning af et blødkogt æg skal være koldt eller kogende når ægget kommes i.

Og her er svaret, at vandet skal koge. Så altså ikke ikke noget med at lave blødkogt æg i gryde i koldt vand! Derefter lægges ægget i, og låget lægges på. Derfra er kogetiden så de fem minutter. Og vandet skal blot småkoge, og ikke bulderkoge.

Altså gælder kogetiden på æg fra det øjeblik du kommer æggene ned i det kogende vand. Et godt tip er i øvrigt at anvende en ske, hvor du forsigtigt lægger æggene ned i gryden så du ikke brænder fingrene - eller slår ægget i stykker.

Med induktion

Har du en induktionskogeplade går det bare endnu hurtigere at koge æg.

Det ændrer ikke ved kogetiden på ægget, for du kommer stadig blot æggene ned i det kogende vand. Læg låg, skru ned for varmen og kog.

Men på grund af induktion tager det jo noget kortere tid at koge vandet op, før du så skal lægge æggene i.

Overhæld med koldt vand

Efter de fem minutter hældes koldt vand i gryden, så æggene er dækket til, hvorefter de trækker et halvt minut i det kolde vand.

Tag de færdigkogte æg op og servér dem straks. Sådan laver du de perfekte blødkogte æg. Hver gang.

Undgå at æg revner

Æg, der kommes direkte i kogende vand, kan risikere at revne. Æggene er jo ofte kolde fordi de kommer direkte fra køleskabet, men du kan faktisk meget undgå at et blødkogt æg revner.

Læg æggene, og især den tykke end, i lunkent vand et par minutter inden du koger æggene, for så undgår med garanti at de revner.

Årsagen til at æg revner er, at der er lille luftlomme i den tykke del af ægget, og den luft forsøger at komme af gennem skallen når du kommer et koldt æg i kogende vand. Men ved at lune ægget inden kogning kan du undgå revner.

Et andet kendt trick er, at man prikker et lille hul i ægget inden kogning, men det vil jeg ikke anbefale.

For du risikerer nemlig at æggeskallens styrke svækkes, og dermed krakelerer i gryden. Så ikke noget prikkeri, men derimod en tur i lunkent vand. Det er det bedste trick.

I mikroovn

Og lad os lige tage den der med at koge (blødkogte) æg i mikroovn.

Det kan man nemlig ikke. Hele æg med skal vil eksplodere i mikrobølgeovnen, så lad være med det. Og dog. For der er faktisk flere smarte æggekogere, der gør at du KAN koge æg i mikroovn.

Du skal så huske, at prikke et lille hul i toppen af ægget.

I ovn

Kan man lave blødkogt æg i ovn? Nej, umiddelbart ikke, men du kan næsten. Du kan nemlig lave de flotteste bløde æggeblommer på en hvid sky med følgende opskrift:

Del æggehvide og æggeblommer i hver sin lille kop eller skål, og pisk æggehviden stiv. Kom den piskede æggehvide på en bageplade med bagepapir, og lav en lille fordybning. Bages cirka fem minutter ved 175 grader varmluft.

I fordybningen lægger du nu forsigtigt æggeblommen, og derefter skal ægget bages i yderligere et 2-3 minutter, så blommen stadig er blød. Pas på den ikke før for længe.

Det er selvfølgelig ikke rigtig blødkogte æg, men det er derhenad, og smager faktisk på samme måde.

Salmonella

Der er lav risiko for at blive syg af salmonella i danske æg.

Det oplyser Fødevarestyrelsen, som siger, at der stort set ikke er salmonella i æg i Danmark.

- Det er så godt som sikkert at spise blødkogte danske æg, men hvis du vil være på den sikre side, når du laver mad til små børn, syge og ældre, bør du servere æggene hårdkogte, oplyser Fødevarestyrelsen.

Opbevaring

Omkring opbevaring af æg oplyser styrelsen, at man bør lægge æg i køleskabet.

- Du bør opbevare æg på køl. Både af hensyn til fødevaresikkerheden og holdbarheden af æggene. Bakterier har meget bedre betingelser for at vokse ved stuetemperatur end ved køleskabstemperatur. Der er meget lille sandsynlighed for salmonella i danske æg, men skulle der være salmonella, vil bakterien ikke vokse ved køleskabstemperatur.

Det er et krav, at butikkerne opbevarer æg ved max. 12 grader. Tilsvarende bør forbrugerne opbevare æg på køl, skriver Fødevarestyrelsen. Også Danæg oplyser, at æg skal opbevares i køleskabet ved mellem 5 og 12 grader.

I blandt andet Tyskland er reglerne anderledes, og her vil du syd for grænsen opleve, at æggene står ude i butikkerne, og ikke i køledisken.

Flere inspirerende opskrifter:

Smilende æg

5 fra 1 stemme
Se hvordan du koger et smilende æg. Nem opskrift og guide så du lærer kunsten at koge et æg helt perfekt. Og så ægget altid er smilende.
Gå til opskrift
kogetid på smilende æg

Pocheret æg

5 fra 15 stemmer
Her kan du se hvordan du laver pocheret æg, som ret beset blot er et kogt æg. Og du skal hverken røre rundt i vandet eller bruge eddike. Se her hvorfor.
Gå til opskrift
pocheret æg

Hårdkogte æg - guide med kogetid og gode tips

5 fra 1 stemme
Hvor længe er det nu lige man skal koge hårdkogte æg? Det kan være svært at huske, men den præcise kogetid er otte minutter.
Gå til opskrift
billede med hårdkogte æg

Verdens bedste æggekage

4.7 fra 397 stemmer
En nem opskrift på traditionel æggekage med bacon på pande. Æggekagen er en dansk klassiker, og her får du også kokkens bedste æggekagetips.
Gå til opskrift
billede med æggekage med bacon og tomater

Omelet - nem og klassisk opskrift på omelette

4.8 fra 151 stemmer
Prøv denne enkle opskrift på en klassisk omelet. Den er nem at tilberede og perfekt til enhver anledning. Traditionel omelette.
Gå til opskrift
billede med omelet

Æggekage i ovn (verdens bedste æggekage)

4.8 fra 249 stemmer
Opskrift på æggekage i ovn, der er verdens bedste æggekage. Æggekagen bages godt af, og pyntes med bacon, tomater og purløg. Bagetiden er cirka 40 minutter.
Gå til opskrift
Billed resultat for æggekage i ovn

FAQ

Hvor lang tid skal blødkogt æg koges?

Et æg skal koges i 5 minutter for at være blødkogt. Kogetiden er fra når ægget kommes i det kogende vand. Dette gælder for æg størrelse M/L. Andre størrelser æg giver en lidt ændret kogetid.

Kan man koge æg igen hvis de har fået for lidt?

Ja, du kan godt koge æg lidt længere tid, hvis du synes de har fået for lidt.

Kan man genopvarme blødkogte æg?

Du kan sagtens genopvarme et blødkogt æg. Kom lidt vand i en gryde og giv ægget ca. 3 minutter. Det vigtige er, at du kun har ca. 1 centimeter vand i gryden, så de bliver dampet. Det sker selvfølgelig med låg på gryden.

Kan man lave blødkogt æg i airfryer?

Kan man lave blødkogte æg i en airfryer? Ja da, det kan du sagtens. Læg det ønskede antal æg i airfryeren, og tænd den på 160 grader. Et æg i størrelse L skal nu have ca. 9 minutter, og så er det perfekt blødkogt. Har du mindre æg, skal de have 1-2 minutter mindre i tid. Det geniale ved at tilberede de blødkogte æg i en airfryer er, at du så samtidig kan lune rundstykker og andet morgenbrød sammen med æggene.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Poul Vesterlund Sørensen

    august 28, 2023 at 4:28 pm

    Godt indlæg, men blødkogt kan også laves i Air Freyer. 180 grader i 8 minutter,men husk at prikke hul i bunden af ægget.
    Mvh PVS.

    Svar
    • Ole

      september 09, 2024 at 7:01 pm

      Det med at prikke hul i Æg er så gammel og meningsløs en ting, altså selv de der Æggekogere har som regel sådan en lille tegnestift lignende tingest til at prikke dem med, og det er bare tåbeligt, fuldstændig unødvendigt!

      Svar
  2. Ruth

    august 28, 2023 at 1:14 pm

    Er ikke helt enig med dig, for en gangs skyld😉 Jeg har i mange år gjort sådan:
    Prik hul i æggene. Læg dem i en gryde med 1 cm koldt vand. Låg på. Når vandet koger, skal de have 5 min. Det virker også hver gang 🥚👍

    Svar
    • Ole

      september 09, 2024 at 7:02 pm

      Hulprikkede Æg er bare et meningsløst skridt til at koge Æg, det er helt unødvendigt 🙂

      Svar
  3. Carsten Sørensen

    august 27, 2023 at 9:54 am

    Jeg har erfaring med nylagte æg 1-3 dage gamle og æg fra køl i supermarked , der er stor forskel i kogetid ,det beskrives aldrig....

    Svar
    • Ole

      september 09, 2024 at 7:03 pm

      Det er derfor mange tager Æg ud 30 minutter før de skal bruges 😉

      Svar
  4. Carsten Carstens

    januar 23, 2023 at 3:15 pm

    kold vand dur ikke hvis du har induktion plader

    Svar
    • Jarppi

      oktober 14, 2023 at 8:25 pm

      Det lyder da noget mærkeligt?

      Svar
    • Ole

      september 09, 2024 at 7:07 pm

      Hvad er da det for noget vrøvl!? Det gør jeg altid, af den samme grund som til at gøre det på alle andre varme kilder, nemlig at du ikke giver Æggene en chok behandling, som kan sprænge skallen!

      Så jeg ved ikke helt hvordan du bruger Induktion, men du bruger det tilsyneladende forkert :S

      Koldt vand, Æg i, jeg koger dem så op UDEN låg, men så snart vandet koger, låg på, og sluk, så passer det sig selv 🙂 Samme metode med Hårdkogte Æg,

      Svar
  5. Ole

    juni 18, 2022 at 10:25 pm

    Jeg er helt enig i bare at bruge et par centimeter vand, det er besparende, og dampe funktionen giver perfekt resultat!

    Når det så er sagt, er jeg uenig i at det SKAL være kogende vand før man kommer æggene i, af den simple årsag, at der så vil være forskellige tider æggene får, og derfor starter jeg altid i koldt vand.

    Samme metode til hårdkogte æg, det smarte ved det, er at når de er færdige, så skifter jeg det varme vand ud med koldt vand, sætter låg på, og ryster gryden fra side til side, derved falder skalden af nærmest af sig selv, og man risikerer ikke at der kommer de mærker som kan ske når man piller dem med fingrene 🙂

    P.S Det sidste trick, var noget jeg begyndte at benytte mig af, da jeg fandt ud af at der faktisk er en sport i Japan, de overfører bare æggene til en flad tupperware skål med låg 😛

    Svar
  6. Mogens Bjørre

    april 18, 2021 at 11:31 am

    For mange år siden gav Nesa det spare råd, at komme 2 spiseske fulde vand ned i gryden, lægge æggene ned i og låg på. Fuld varme indtil dampen kommer ud fra låget. Sluk for varmen og sæt stopuret til 5 minutter. Vi bruger det altid med godt resultat - dog står vi ikke og måler 3 spiseskefulde. Bare sådan ca! Tak forøvrigt for en rigtig god hjemmeside, som vi bruger tit!

    Svar
  7. Holger

    marts 13, 2021 at 8:46 am

    Forskel på æg i størrelse, men jo også om ægget har stuetemperatur eller direkte fra køleskab. Det er nærmest en videnskab.

    Svar
« Ældre kommentarer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required