Min opskrift på hvordan du koger blødkogt æg i gryde, den præcise kogetid, hvor meget vand du skal bruge og om du kan lave æggene i mikroovn.
Lær hvordan du koger et blødkogt æg perfekt. Få alle mine tips, tricks og opskrift til at koge et æg, så du med den korrekte kogetid rammer plet.
Blødkogt æg. Det at koge et æg er måske ikke en videnskab, men alligevel er der et par gode råd man skal kende. Og selvfølgelig den nøjagtige tid på kogningen fra når du lægger ægget i gryden.
Så vi starter med det helt grundlæggende når du koger et æg i et par korte punkter. Her taler om vi æg i størrelse M/L.
Og du får svaret på, hvor lang tid et blødkogt æg skal have. Altså en god guide til kogning af æg.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på blødkogt æg
Blødkogt æg
Ingredienser
- 4 æg - størrelse M/L
Fremgangsmåde
- Kom vand i en gryde, så det står et par centimeter op. Kog vandet op.
- Læg forsigtigt æggene i det spilkogende vand.
- Lad dem koge fem minutter under låg, for så er de blødkogte.
- Kom koldt vand i gryden så æggene er dækket med vand, og lad dem trække i 30 sekunder.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Hvor lang tid skal blødkogt æg have?
Og hvis vi taler lidt mere uddybende om det konkrete, nemlig kogetiden, så skal et blødkogt æg koges i cirka fem minutter.
Så er ægget hverken råt eller for hårdkogt, men netop tilpas med en flydende blomme og en fast æggehvide yderst. Og præcis som de fleste mennesker ønsker ægget kogt.
Men kogetiden afhænger selvfølgelig af hvor stort ægget er. Kogetiden på fem minutter for et blødkogt æg gælder når du har et mellemstort æg (ca. størrelse M), og altså hverken stort eller lille.
Er æggene lidt større (altså størrelse L eller XL) skal du beregne lidt længere kogetid, og selvfølgelig modsat med mindre æg i størrelsen S. Så husk at tage størrelsen af ægget med i betragtning inden du kommer det i gryden.
Er du helt vild nørdet omkring kogetiden på et blødkogt æg, så har forskere faktisk lavet en formel, så du altid rammer det helt perfekte blødkogte æg. Det er nu en meget sjov formel, men måske ikke så brugbar i hverdagen.
Er du vild med æg, så skal du selvfølgelig også prøve min opskrift på gammeldags æggekage, og du kan i øvrigt også nemt lave en luftig æggekage i ovn.
Vand i gryden
Hvor meget vand skal så komme i gryden når man laver et blødkogt æg, og skal æggene være dækket af vand?
Nej, der skal faktisk ikke meget vand i gryden. Jeg plejer blot af komme vand i gryden så det stor små to centimeter op. Mere vand skal der ikke til når du koger æg.
Faktisk kan en centimeter vand i gryden være nok, da dampen er med til at koge ægget (husk at lægge låget på).
Der skal selvfølgelig ikke kommes salt i vandet til kogning af blødkogte æg.
Koldt eller kogende vand når ægget kommes i?
Noget af det jeg har overhørt mange diskussioner om er, hvorvidt vandet til kogning af et blødkogt æg skal være koldt eller kogende når ægget kommes i.
Og her er svaret, at vandet skal koge. Så altså ikke ikke noget med at lave blødkogt æg i gryde i koldt vand!
Derefter lægges ægget i, og låget lægges på. Derfra er kogetiden så de fem minutter. Og vandet skal blot småkoge, og ikke bulderkoge.
Altså gælder kogetiden på æg fra det øjeblik du kommer æggene ned i det kogende vand.
Et godt tip er i øvrigt at anvende en ske, hvor du forsigtigt lægger æggene ned i gryden så du ikke brænder fingrene - eller slår ægget i stykker.
Blødkogte æg i Airfryer
Kan man lave blødkogte æg i en Airfryer? Ja da, det kan du sagtens.
Læg det ønskede antal æg i din Airfryer, og tænd den på 160 grader.
Et æg i størrelse L skal nu have ca. 9 minutter, og så er det perfekt blødkogt.
Har du mindre æg, skal de have 1-2 minutter mindre i tid.
Det geniale ved at tilberede de blødkogte æg i en Airfryer er, at du så samtidig ka n lune rundstykker og andet morgenbrød sammen med æggene.
Koge æg med induktion
Har du en induktionskogeplade går det bare endnu hurtigere at koge æg.
Det ændrer ikke ved kogetiden på ægget, for du kommer stadig blot æggene ned i det kogende vand. Læg låg, skru ned for varmen og kog.
Men på grund af induktion tager det jo noget kortere tid at koge vandet op, før du så skal lægge æggene i.
Overhæld ægget med koldt vand
Efter de fem minutter hældes koldt vand i gryden, så æggene er dækket til, hvorefter de trækker et halvt minut i det kolde vand.
Tag de færdigkogte æg op og servér dem straks.
Sådan laver du de perfekte blødkogte æg. Hver gang.
Sådan undgår man at æg revner
Æg, der kommes direkte i kogende vand, kan risikere at revne.
Æggene er jo ofte kolde fordi de kommer direkte fra køleskabet, men du kan faktisk meget undgå at et blødkogt æg revner.
Læg æggene, og især den tykke end, i lunkent vand et par minutter inden du koger æggene, for så undgår med garanti at de revner.
Årsagen til at æg revner er, at der er lille luftlomme i den tykke del af ægget, og den luft forsøger at komme af gennem skallen når du kommer et koldt æg i kogende vand.
Men ved at lune ægget inden kogning kan du undgå revner.
Et andet kendt trick er, at man prikker et lille hul i ægget inden kogning, men det vil jeg ikke anbefale.
For du risikerer nemlig at æggeskallens styrke svækkes, og dermed krakelerer i gryden.
Så ikke noget prikkeri, men derimod en tur i lunkent vand. Det er det bedste trick.
Koge æg i mikroovn
Og lad os lige tage den der med at koge (blødkogte) æg i mikroovn.
Det kan man nemlig ikke. Hele æg med skal vil eksplodere i mikrobølgeovnen, så lad være med det.
Og dog. For der er faktisk flere smarte æggekogere, der gør at du KAN koge æg i mikroovn.
Du skal så huske, at prikke et lille hul i toppen af ægget.
Til gengæld kan du sagtens lave pocheret æg i mikrobølgeovnen, men det er en anden snak.
Blødkogt æg i ovn
Kan man lave blødkogt æg i ovn? Nej, umiddelbart ikke, men du kan næsten.
Du kan nemlig lave de flotteste bløde æggeblommer på en hvid sky med følgende opskrift:
Del æggehvide og æggeblommer i hver sin lille kop eller skål, og pisk æggehviden stiv.
Kom den piskede æggehvide på en bageplade med bagepapir, og lav en lille fordybning,
Bages cirka fem minutter ved 175 grader varmluft.
I fordybningen lægger du nu forsigtigt æggeblommen, og derefter skal ægget bages i yderligere et 2-3 minutter, så blommen stadig er blød. Pas på den ikke før for længe.
Det er selvfølgelig ikke rigtig blødkogte æg, men det er derhenad, og smager faktisk på samme måde.
Salmonella i blødkogt æg
Der er lav risiko for at blive syg af salmonella i danske æg.
Det oplyser Fødevarestyrelsen, som siger, at der stort set ikke er salmonella i æg i Danmark.
- Det er så godt som sikkert at spise blødkogte danske æg, men hvis du vil være på den sikre side, når du laver mad til små børn, syge og ældre, bør du servere æggene hårdkogte, oplyser Fødevarestyrelsen.
Opbevaring af æg
Omkring opbevaring af æg oplyser styrelsen, at man bør lægge æg i køleskabet.
- Du bør opbevare æg på køl. Både af hensyn til fødevaresikkerheden og holdbarheden af æggene. Bakterier har meget bedre betingelser for at vokse ved stuetemperatur end ved køleskabstemperatur. Der er meget lille sandsynlighed for salmonella i danske æg, men skulle der være salmonella, vil bakterien ikke vokse ved køleskabstemperatur.
Det er et krav, at butikkerne opbevarer æg ved max. 12 grader. Tilsvarende bør forbrugerne opbevare æg på køl, skriver Fødevarestyrelsen. Også Danæg oplyser, at æg skal opbevares i køleskabet ved mellem 5 og 12 grader.
I blandt andet Tyskland er reglerne anderledes, og her vil du syd for grænsen opleve, at æggene står ude i butikkerne, og ikke i køledisken.
Typiske spørgsmål om blødkogt æg
Et æg skal koges i 5 minutter for at være blødkogt. Dette gælder for æg størrelse M/L. Mindre æg skal have et minut mindre, mens store æg skal have et minut mere i gryden.
Læg først æggene i vandet når det koger, og derefter tæller kogetiden, som altså er ca. 5 minutter til et blødkogt æg.
De danske fødevaremyndigheder anbefaler man opbevarer friske æg på køl.
Nej, risikoen for at blive smittet med salmonella i blødkogte æg i Danmark er meget lille. Men vil du være helt sikker, skal du tilberede æggene som hårdkogte.
Kommer du kolde æg direkte i kogende vand, kan du risikere at æggene revner. Læg derfor de kolde æg i lunkent vand i et minutter inden kogning, og på den måde undgår du, at dine blødkogte æg revner.
Læg æggene på risten i din airfryer. Derefter skal de have ca. 9 minutter ved 160 grader. Så har du blødkogte æg.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Poul Vesterlund Sørensen
Godt indlæg, men blødkogt kan også laves i Air Freyer. 180 grader i 8 minutter,men husk at prikke hul i bunden af ægget.
Mvh PVS.
Ole
Det med at prikke hul i Æg er så gammel og meningsløs en ting, altså selv de der Æggekogere har som regel sådan en lille tegnestift lignende tingest til at prikke dem med, og det er bare tåbeligt, fuldstændig unødvendigt!
Ruth
Er ikke helt enig med dig, for en gangs skyld😉 Jeg har i mange år gjort sådan:
Prik hul i æggene. Læg dem i en gryde med 1 cm koldt vand. Låg på. Når vandet koger, skal de have 5 min. Det virker også hver gang 🥚👍
Ole
Hulprikkede Æg er bare et meningsløst skridt til at koge Æg, det er helt unødvendigt 🙂
Carsten Sørensen
Jeg har erfaring med nylagte æg 1-3 dage gamle og æg fra køl i supermarked , der er stor forskel i kogetid ,det beskrives aldrig....
Ole
Det er derfor mange tager Æg ud 30 minutter før de skal bruges 😉
Carsten Carstens
kold vand dur ikke hvis du har induktion plader
Jarppi
Det lyder da noget mærkeligt?
Ole
Hvad er da det for noget vrøvl!? Det gør jeg altid, af den samme grund som til at gøre det på alle andre varme kilder, nemlig at du ikke giver Æggene en chok behandling, som kan sprænge skallen!
Så jeg ved ikke helt hvordan du bruger Induktion, men du bruger det tilsyneladende forkert :S
Koldt vand, Æg i, jeg koger dem så op UDEN låg, men så snart vandet koger, låg på, og sluk, så passer det sig selv 🙂 Samme metode med Hårdkogte Æg,
Ole
Jeg er helt enig i bare at bruge et par centimeter vand, det er besparende, og dampe funktionen giver perfekt resultat!
Når det så er sagt, er jeg uenig i at det SKAL være kogende vand før man kommer æggene i, af den simple årsag, at der så vil være forskellige tider æggene får, og derfor starter jeg altid i koldt vand.
Samme metode til hårdkogte æg, det smarte ved det, er at når de er færdige, så skifter jeg det varme vand ud med koldt vand, sætter låg på, og ryster gryden fra side til side, derved falder skalden af nærmest af sig selv, og man risikerer ikke at der kommer de mærker som kan ske når man piller dem med fingrene 🙂
P.S Det sidste trick, var noget jeg begyndte at benytte mig af, da jeg fandt ud af at der faktisk er en sport i Japan, de overfører bare æggene til en flad tupperware skål med låg 😛
Mogens Bjørre
For mange år siden gav Nesa det spare råd, at komme 2 spiseske fulde vand ned i gryden, lægge æggene ned i og låg på. Fuld varme indtil dampen kommer ud fra låget. Sluk for varmen og sæt stopuret til 5 minutter. Vi bruger det altid med godt resultat - dog står vi ikke og måler 3 spiseskefulde. Bare sådan ca! Tak forøvrigt for en rigtig god hjemmeside, som vi bruger tit!
Holger
Forskel på æg i størrelse, men jo også om ægget har stuetemperatur eller direkte fra køleskab. Det er nærmest en videnskab.