Hvad er den korrekte opbevaring af æg? Skal æggene altid på køl, eller kan man still æggene på køkkenbordet? Få svaret her på hvordan du bedst opbevarer æg.
Man kan godt komme i tvivl om den korrekte opbevaring af æg, og især når man har været på ferie i udlandet.
I en række lande er det nemlig normalt, at man finder de friske æg ude i butikken. Og altså ikke i køleskabet, som vi kender det her i Danmark.
Så hvad er egentlig den bedste må at opbevare æggene på?
Her kan du i øvrigt læse om salmonella i æg
Regler om opbevaring af æg
Hvis vi starter med butikkerne, så er der i Danmark klare regler for, hvordan æg skal opbevares.
Her må æggene nemlig max. opbevares ved en temperatur på 12 grader, hvilket i praksis betyder, at du altid finder æggebakkerne med de friske æg på køl.
Så her er reglerne for opbevaring af æg helt præcise, oplyser Fødevarestyrelsen.
Opbevaring af æg derhjemme
På hjemmefronten er der selvfølgelig ikke håndfaste regler, men her gælder de samme anbefalinger som i butikkerne.
Det betyder, at du altid bør opbevare æg på køl/i køleskabet, og ikke på køkkenbordet.
Forklaringen er i følge Fødevarestyrelsen, at bakterierne har bedre muligheder for at vokse ved stuetemperatur end når æggene står på køl.
Så det handler både om holdbarheden på æggene, men også fødevaresikkerheden. Æggenes holdbarhed forringes ganske simpelt ved højere temperatur.
I Danmark er risikoen for salmonella i æg meget lille, men også her gælder det, at salmonellabakterien ikke vokser når æggene står på køl.
Vask aldrig æggene
Inden du lægger dine æg i køleskabet er det i øvrigt vigtigt, at du aldrig vasker dem.
Det kan måske være fristende hvis der er hønsemøg på dem, men det kan også medføre, at bakterier trænger igennem æggeskallen, hvilket kan gøre dig syg.
Ved at vaske æggene risikerer du også, at forringe holdbarheden.
Så den bedste opbevaring af æg er altså, at du stiller æggene på køl - og undlader at vaske dem.
Holdbarhed på æg
Æg kan som udgangspunkt holde sig i 28 dage fra den dag, hvor æggene er lagt af hønen.
Dette gælder naturligvis både de købte fra supermarkedet, og de friske æg fra høns i haven.
Og de hjemmeproducerede æg bør selvfølgelig også lægges på køl.
Se også mine opskrifter på:
Sådan laver du grillet spidskål
Sådan laver du grill koteletter
Hjemmelavet tærte med spidskål og bacon
Tærtedej - lav den perfekte mørdej til tærter
Hjemmelavet cheeseburger a la McDonalds
Lækre drumsticks - BBQ marinerede kyllingelår
Important: No API Key Entered.
Many features are not available without adding an API Key. Please go to the YouTube Feed settings page to add an API key after following these instructions.