Induktionskogeplader bliver varme med det samme, gryden rammer pladen. Her er alt, du skal vide om kogepladerne.
Induktionskogeplader er nærmest magiske. Du placerer en stegepande på pladen, tænder og voila: Kogepladen er varm med det samme. På den måde kan de minde om et gaskomfur eller en gasgrill, hvor man justerer varmen fra det ene sekund til det andet.
Et komfur med almindelige kogeplader er mere langsomt i optrækket. Når vi skruer ned, går der tid, før temperaturen lander der, hvor vi gerne vil have den. Til gengæld er de lydløse i modsætning til induktionskogeplader.
Ligesom med det meste andet i livet er der altså fordele og ulemper ved begge. Derfor får du her en guide til induktionskogeplader.
Sådan foregår induktion
Induktionskogeplader ligger ovenpå metalspoler. Når kogepladen tændes, sendes der strøm gennem metalspolerne, som danner et magnetfelt.
Dette magnetfelt sender så strøm til bunden af gryden eller stegepanden, der hermed opvarmes. Det skyldes
Magnetfelt skaber en elektrisk strøm i kogegrejets bund, og på grund af den elektriske modstand bliver metallet i gryden eller panden varmt. Selve kogepladen bliver ikke varm, da det er spændingen - det magnetiske felt - mellem metallerne, der giver varme.
Da det handler om magnetisme, kan du regne ud, hvilke gryder og pander, der egner sig til induktionskogeplader ved at bruge en magnet. Sætter magneten sig fast til stegepandens bund, så kan du bruge den pågældende stegepande på induktionskogeplader.
Fordele ved kogepladerne
Gryder og pander bliver varme øjeblikkeligt. De bliver også kolde, så snart du slukker for strømmen. Det betyder, at det er let at justere madens temperatur.
Kogepladerne bliver ikke varme i sig selv, så du kan ikke brænde fingrene på dem, efter du har lavet mad.
Det er billigere i el, da man ikke spilder strøm på at vente på at få den rette temperatur.
De er nemme at gøre rent i forhold til et gaskomfur eller et gammeldags komfur med masseplader.
Hvis man glemmer at slukke for varmen, når man tager gryden af blusset, slukker pladen af sig selv.
Ulemper ved induktion
De støjer i forhold til almindelige kogeplader.
Du kan kun bruge gryder, kedler og stegepander med magnetisk bund, så hvis du køber induktionskogeplader for første gang, kan du risikere, at du skal ud og erstatte dit køkkengrej.
De er dyrere end almindelige glaskeramiske plader, men som du ser nedenfor, kan du finde en rigtig god induktionsplade til lidt over 3.000 kr.
Bedste og værste induktionskogeplader
Forbrugerrådet Tænk har netop gennemført en test af 29 forskellige induktionskogeplader. Her viste det sig, at det ikke er prisen, som afgør, hvilke plader der er bedst.
For eksempel blev en af testvinderne AEGs induktionskogeplade IKB64301FB, der koster 3119 kr. Bedømmelsen lød blandt andet på, at den er meget brugervenlig og støjsvag.
Til genæld var Mieles KM 7465 FR for 11.195 kr. en af de plader, der klarede sig dårligst i testen blandt andet på grund af larmen: 'Den brummer højlydt og det er tydeligt at høre, når termostaten slår til og fra. Brugervenligheden er heller ikke helt i top', skriver Forbrugerrådet Tænk.
Læs også: Alt det, du skal vide om mikro-ovnen.
Del dine ideer og tanker med os andre her: