Gasgrill eller kulgrill - hvad skal jeg vælge, når jeg køber grill? Her får du svar på, hvad de forskellige grille er gode til. Og mindre gode til.
Gasgrill eller kulgrill? Ja, hvad er egentlig forskellen på de to forskellige slags grille? Bliver kødet lige så velsmagende på en gasgrill, som når det grilles over kul? Er det sundere at undgå kul og træ, eller er det i virkeligheden bedst at bruge den gode gamle kulgrill? Det er nogle af spørgsmålene, en grillkøber stiller sig selv. Og her er svarene.
Fordele og ulemper ved gasgrill
En gasgrill er dejlig hurtig. Man skal ikke fumle med grillstarter og kul, der skal blive hvide, før de kan bruges. Til gengæld bliver smagen anderledes, når man griller over gas. Her er fordele og ulemper ved den nyeste grill:
Fordele
- Den er nem at tænde. Du åbner for gassen og trykker på kontakten, og så har du ild i grillen.
- Den er hurtig. Fra du tænder op, til grillen er varm nok, går der otte-ti minutter.
- Du kan bedre styre temperaturen, fordi gasgrillen fungerer som et gaskomfur, hvor du kan skrue op og ned for varmen.
- Når først du har købt en tønde gas, har du gas nok til mange grillmåltider i løbet af sommeren.
- Gasgrill er nem at bruge året rundt, uden at man står frysende og skal have gang i kullene en vintermåned.
- En gasgrill udleder mindre CO2 end en kulgrill.
Ulemper
- Griller du på en gasgrill, får du ikke smag fra kul eller træ, som tilføjes for eksempel en bøf. Se, hvordan man griller den perfekte grilbøf.
- Den er svær at gøre ren.
- Gasgrillen er dyrere at købe end en kuglegrill til kul.
- Slangen kan blive slidt, så der siver gas ud. Det er dog yderst sjældent, at det sker.
Fordele og ulemper ved kulgrill
En kulgrill er den gode, gamle metode, vi kender fra vores barndom. Man skal planlægge i god tid, da det tager en halv time at få kullene klar, før de kan bruges til at grille med.
Fordele
- Hvis prisen på gasgrill eller kulgrill skal afgøre købet, er kulgrillen bedst, da den er billigere at anskaffe end en gasgrill.
- Du kan få den klassiske røgaroma i maden fra kullene eller træbriketterne, det får man ikke på samme måde fra en gasgrill.
- Den er nem at gøre rent. Du tømmer blot indholdet dagen efter, du har grillet - så er du helt sikker på, at der ikke er gløder.
Ulemper
- Det er svært at regulere varmen på en kulgrill - især hvis den er lille. Er den stor, kan du stege ved indirekte varme, hvor det er nemmere at styre temperaturen.
- Det tager tid at få gang i en kulgrill. Kullene skal bruge en halv times tid på at blive varme nok.
- Man skal hele tiden sørge for nye forsyninger af kul, så man kan grille, når det passer en. Med en gasgrill har du gas til hele sommeren, hvis du køber en tønde eller to i begyndelsen af grillsæsonen.
Del dine ideer og tanker med os andre her: