Her får du en hurtig guide til hvordan du bedste tænder din gasgrill og kuglegrill. Med gennemgang af de forskellige grillmetoder og meget andet.
Gasgrill og kuglegrill: Om man er til kuglegrill eller gasgrill er en smagssag. Der er gode argumenter for begge, og jeg bruger både en gasgrill Weber Q3200, og en Weber Performer kuglegrill.
Intro om guiden
Men der er mange andre af begge typer grill på markedet, som sikkert er lige så gode. Jeg skriver blot om dem, som jeg har bedst erfaringer med.
For mange er kuglegrill forbundet med hygge, og den rigtige grillede fornemmelse af bål, røg og lidt stenalder. Mens gasgrill er hurtige og praktiske.
Ingen kul eller briketter, og grillen er klar på få minutter. Til gengæld skal man altid have en flaske gas ved hånden.
Så der er altså fordele og ulemper ved både gasgrill og kuglegrill.
Optænding af kuglegrill
Jeg anbefaler man anskaffer sig en grillstarter. Et grillrør, hvor kul eller briketter puttes ned i, og hvor man tænder en enkelt optændingsbriket under, og så er grillen klar en halv times tid senere - afhængig af mængden af kul - og vejret.
Brug aldrig optændingsvæske - det er ikke godt for dit helbred.
Husk at kullene skal være hvide eller grå i toppen, før du begynder at hælde dem ud i grillen.
Briketter
Briketter giver en jævn varme over længere tid, og med de bedste briketter kan du holde en god varme i din grill i op til fire timer. Alt afhængig af vejret.
Trækul
Trækul er især godt til direkte grillning, fordi du opnår en høj varme, men til gengæld dør trækul hurtigere ud end briketterne.
Skal du bage pizza i din kuglegrill er trækul også godt, da pizzaer jo helst skal bages ved max. temperatur. I begge tilfælde skal du købe en god kvalitet - du får ofte hvad du betaler for. Og en god brændværdi koster.
Direkte grillning
Skal du grille direkte er det mit bedste råd, at du fordeler kullene 50/50 i din kuglegrill.
Altså lægger kullene i den ene side, og holder den anden fri.
Indirekte grillning
Her er der flere muligheder. Du kan enten bruge de medfølgende kulbakker, som du sætter i hver side af grillen. Eller du kan gøre som oven for, og placere kullene i en 50/50 - og så grille indirekte i den side, hvor du ikke har kul.
Når jeg griller flæskesteg, oksesteg, culotte og andre lækre stege, placerer jeg kulbakkerne i hver sin side af grillen, og sætter alubakken med kød i midten.
Cirkel-metoden
Den sidste metode er cirkelmetoden, hvor lægger et lille lag briketter hele vejen rundt langs kanten i din kuglegrill, deraf navnet, og det er blandt andet godt til bagning af pizza og andet brød.
Råd om grillning af kød
Generelt kan man sige, at du steger pølser, koteletter, bøffer, kyllingbryst og den slags kød ved direkte varme, mens hele stege, kyllinger og større udskæringer i det hele taget grilles ved indirekte varme.
Mange grill har i dag et indbygget termometer i låget, og det skal du altid bruge til at styre varmen i din grill.
Som udgangspunkt lader du altid spjæld i både top og bund stå helt åbne, men hvis du skal have varmen reguleret ned, kan du lukke delvist for dem. Men det er meget sjældent nødvendigt.
Hvis ikke du ønsker for meget varme i din kuglegrill, kan du styre det ved ikke at komme for mange briketter i grillen ad gangen.
Optændning af gasgrill
Med en gasgrill er der ikke noget bøvl med kul og briketter. Eller optænding i blæsten. Tænd for gassen på gasflasken, vent nogle sekunder, og skru så op for den store knap (yderste brænder) på din gasgrill.
Tryk så på tændingen - MEN HUSK AT HOLDE HOVEDET VÆK FRA GRILLEN UNDER TÆNDING!!! Så er der gang i grillen.
Tænd så for den inderste brænder, hvis du skal grille direkte. Her er det efterfølgende ikke nødvendigt at trykke på den elektriske tændknap.
Luk så låget på, og vent fem minutter, så er din gasgrill klar til brug.
Varme i gasgrill
Justér varmen med knapperne - du kan roligt skrue ned på laveste blus, hvis du bare skal grille pølser, tynde bøffer eller andet kød, der ikke skal have så længe. Grillen vil stadig holde en god temperatur.
Og skal du grille en flæskesteg, culotte, kylling eller andre store stykker kød ved indirekte varme, så slukker du den lille og inderste brænder, og sætter din alubakke med kød her. Eller sætter/lægger det direkte på risten midt i grillen.
Når du er færdig med at grille, slukker du for gassen med reguleringsknapperne, venter fem sekunder, og så slukker du ved selve gasflasken. Iøvrigt er det altid tilrådeligt at læse manualen på din grill!!!
Hvor længe holder en flaske gas?
Første gang du køber en gasflaske er det en større udskrivning, fordi du både betaler for gas og flaske. Efterfølgende bytter du blot flasken - og betaler kun for gas!
Hvor lang tid holder en gasflaske så? Det ærlige svar er, at det er ret umuligt at sige noget generelt om. Det afhænger jo blandt andet af vejret, og hvor høj en temperatur du holder i gasgrillen.
Her kan du se min artikel, hvor jeg har skrevet om hvor længe du kan forvente en flaske gas holder til grillen.
I øvrigt er det en god idé, at have en ekstra gasflaske stående - man ved jo aldrig helt hvornår den aktive flaske løber tør for gas.
Advarsel
En sidste ting om gasgrill - og det er vigtigt: Tjek løbende at din slange fra gasflasken til grillen er tæt.
Hvis du kan lugte udsivende gas, skal du straks slukke for gassen på flasken!!
Generelle råd
Generelt skal du aldrig begynde at grille før grill og rist er gennemvarm. Det gælder både for gasgrill og kuglegrill.
Kom lidt olie op i en lille skål, tag et stykke køkkenrulle - og smør så risten lige inden grillning. Så undgår du, at din mad hænger fast.
Det var vist hovedpunkterne om optænding i både gasgrill og kuglegrill - men har jeg glemt noget, eller har du bare gode råd vi andre kan lære af, så skriv dem meget gerne i debatten herunder.
På forhånd tak. Og ellers god fornøjelse ved grillen.
Lækre opskrifter til grillen:
Del dine ideer og tanker med os andre her: