• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Guide: Tænding af gasgrill og kuglegrill med de forskellige grillmetoder

Guide: Tænding af gasgrill og kuglegrill med de forskellige grillmetoder

Billederesultat for tænding af gasgrill og kuglegrill
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 20. juni 2023 - Udgivet: 22. juli 2020

Her får du en hurtig guide til hvordan du bedste tænder din gasgrill og kuglegrill. Med gennemgang af de forskellige grillmetoder og meget andet.

Gasgrill og kuglegrill: Om man er til kuglegrill eller gasgrill er en smagssag. Der er gode argumenter for begge, og jeg bruger både en gasgrill Weber Q3200, og en Weber Performer kuglegrill.

Intro om guiden

Men der er mange andre af begge typer grill på markedet, som sikkert er lige så gode. Jeg skriver blot om dem, som jeg har bedst erfaringer med.

For mange er kuglegrill forbundet med hygge, og den rigtige grillede fornemmelse af bål, røg og lidt stenalder. Mens gasgrill er hurtige og praktiske.

Ingen kul eller briketter, og grillen er klar på få minutter. Til gengæld skal man altid have en flaske gas ved hånden.

Så der er altså fordele og ulemper ved både gasgrill og kuglegrill.

Optænding af kuglegrill

Jeg anbefaler man anskaffer sig en grillstarter. Et grillrør, hvor kul eller briketter puttes ned i, og hvor man tænder en enkelt optændingsbriket under, og så er grillen klar en halv times tid senere - afhængig af mængden af kul - og vejret.

Brug aldrig optændingsvæske - det er ikke godt for dit helbred.

Husk at kullene skal være hvide eller grå i toppen, før du begynder at hælde dem ud i grillen.

Briketter

Briketter giver en jævn varme over længere tid, og med de bedste briketter kan du holde en god varme i din grill i op til fire timer. Alt afhængig af vejret.

Billede resultat for optænding af briketter til kulgrill.
Grill: Når du tænder din kuglegrill er det vigtigt, at kul eller briketter er helt grå eller hvide i toppen af din grillstarter. Foto: Madensverden.dk.

Trækul

Trækul er især godt til direkte grillning, fordi du opnår en høj varme, men til gengæld dør trækul hurtigere ud end briketterne.

Skal du bage pizza i din kuglegrill er trækul også godt, da pizzaer jo helst skal bages ved max. temperatur. I begge tilfælde skal du købe en god kvalitet - du får ofte hvad du betaler for. Og en god brændværdi koster.

Direkte grillning

Skal du grille direkte er det mit bedste råd, at du fordeler kullene 50/50 i din kuglegrill.

Altså lægger kullene i den ene side, og holder den anden fri.

Indirekte grillning

Her er der flere muligheder. Du kan enten bruge de medfølgende kulbakker, som du sætter i hver side af grillen. Eller du kan gøre som oven for, og placere kullene i en 50/50 - og så grille indirekte i den side, hvor du ikke har kul.

Når jeg griller flæskesteg, oksesteg, culotte og andre lækre stege, placerer jeg kulbakkerne i hver sin side af grillen, og sætter alubakken med kød i midten.

Billede resultat for optænding af grill.
Hvis du vil have hurtigere gang i din kuglegrill kan du sætte to grillstartere oven på hinanden. Der er kun kul i den nederste, men der opstår en skorstenseffekt, så kullene er hurtigere klar. Foto: Madensverden.dk.

Cirkel-metoden

Den sidste metode er cirkelmetoden, hvor lægger et lille lag briketter hele vejen rundt langs kanten i din kuglegrill, deraf navnet, og det er blandt andet godt til bagning af pizza og andet brød.

Råd om grillning af kød

Generelt kan man sige, at du steger pølser, koteletter, bøffer, kyllingbryst og den slags kød ved direkte varme, mens hele stege, grillkyllinger og større udskæringer i det hele taget grilles ved indirekte varme.

Mange grill har i dag et indbygget termometer i låget, og det skal du altid bruge til at styre varmen i din grill.

Som udgangspunkt lader du altid spjæld i både top og bund stå helt åbne, men hvis du skal have varmen reguleret ned, kan du lukke delvist for dem. Men det er meget sjældent nødvendigt.

Hvis ikke du ønsker for meget varme i din kuglegrill, kan du styre det ved ikke at komme for mange briketter i grillen ad gangen.

Optændning af gasgrill

Med en gasgrill er der ikke noget bøvl med kul og briketter. Eller optænding i blæsten. Tænd for gassen på gasflasken, vent nogle sekunder, og skru så op for den store knap (yderste brænder) på din gasgrill.

Tryk så på tændingen - MEN HUSK AT HOLDE HOVEDET VÆK FRA GRILLEN UNDER TÆNDING!!! Så er der gang i grillen.

Tænd så for den inderste brænder, hvis du skal grille direkte. Her er det efterfølgende ikke nødvendigt at trykke på den elektriske tændknap.

Billede resultat for optænding af gasgrill
Optænding i en gasgrill, som her er en Weber Q3200, er meget nemt og hurtigt. Den store knap er til den yderste ring/brænder, mens den mindste er til den inderste brænder. Den inderste holder du slukket ved indirekte grillning. Foto: Madensverden.dk.

Luk så låget på, og vent fem minutter, så er din gasgrill klar til brug.

Varme i gasgrill

Justér varmen med knapperne - du kan roligt skrue ned på laveste blus, hvis du bare skal grille pølser, tynde bøffer eller andet kød, der ikke skal have så længe. Grillen vil stadig holde en god temperatur.

Og skal du grille en flæskesteg, culotte, kylling eller andre store stykker kød ved indirekte varme, så slukker du den lille og inderste brænder, og sætter din alubakke med kød her. Eller sætter/lægger det direkte på risten midt i grillen.

Når du er færdig med at grille, slukker du for gassen med reguleringsknapperne, venter fem sekunder, og så slukker du ved selve gasflasken. Iøvrigt er det altid tilrådeligt at læse manualen på din grill!!!

Hvor længe holder en flaske gas?

Første gang du køber en gasflaske er det en større udskrivning, fordi du både betaler for gas og flaske. Efterfølgende bytter du blot flasken - og betaler kun for gas!

Hvor lang tid holder en gasflaske så? Det ærlige svar er, at det er ret umuligt at sige noget generelt om. Det afhænger jo blandt andet af vejret, og hvor høj en temperatur du holder i gasgrillen.

Her kan du se min artikel, hvor jeg har skrevet om hvor længe du kan forvente en flaske gas holder til grillen.

I øvrigt er det en god idé, at have en ekstra gasflaske stående - man ved jo aldrig helt hvornår den aktive flaske løber tør for gas.

Billede resultat for kødog pølser på grill.
Sørg for at din grill er godt varm inden du begynder at grille. Så får du det bedste resultat. Både på gasgrill og kuglegrill. Foto: Madensverden.dk.

Advarsel

En sidste ting om gasgrill - og det er vigtigt: Tjek løbende at din slange fra gasflasken til grillen er tæt.

Hvis du kan lugte udsivende gas, skal du straks slukke for gassen på flasken!!

Generelle råd

Generelt skal du aldrig begynde at grille før grill og rist er gennemvarm. Det gælder både for gasgrill og kuglegrill.

Kom lidt olie op i en lille skål, tag et stykke køkkenrulle - og smør så risten lige inden grillning. Så undgår du, at din mad hænger fast.

Det var vist hovedpunkterne om optænding i både gasgrill og kuglegrill - men har jeg glemt noget, eller har du bare gode råd vi andre kan lære af, så skriv dem meget gerne i debatten herunder.

På forhånd tak. Og ellers god fornøjelse ved grillen.

Lækre opskrifter til grillen:

  • Grillede kartofler med hvidløg i alubakke
  • Grillet flanksteak
  • Kylling i cola
  • Flækket mørbrad
  • Grillspyd med flankesteg og tomater
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 29, 2025

Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosé

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Forsiden lige nu

Hvad skal vi have at spise?
Hvad skal vi have at spise? Her får du 9 lækre retter→ Se opskriften
billede med frugttærte
Frugttærte→ Se opskriften
Ugens vine uge 29, 2025
Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosé→ Se opskriften
billede med hindbærsnittetærte
Hindbærsnittetærte med mazarin og lækkert fyld→ Se opskriften
billede for den du ved nok kage
Den du ved nok kage - nem opskrift på chokoladedrømmekage→ Se opskriften
billederesultat for brusebadsboller
Brusebadsboller - opskrift på hurtige morgenbrød→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé med svinemørbrad og grøntsager→ Se opskriften
tex mex kylling
Tex Mex kylling→ Se opskriften
Billede med brunchæg i ovn
Brunchæg i ovn - ovnbagt æg i skål eller form→ Se opskriften
Billede af pighvarsalat.
Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her