• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Bacon - fakta, viden og alle de bedste opskrifter

Bacon - fakta, viden og alle de bedste opskrifter

Billede med bacon.
Bacon tilfører maden masser af smag, og det skyldes især røgaroma og saltindhold i baconen. Her får du de gode opskrifter med bacon. Foto: iStock.com.

Opdateret:  3. maj 2025 - Udgivet:  15. april 2025

Del gerne:
40
SHARES
FacebookMessenger40PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. International bacondag
  2. Fakta om bacon
  3. Hvad er bacon?
  4. Hvorfor smager bacon så godt?
  5. Tilberedning
  6. Er bacon sundhedsskadeligt?
  7. Fakta om bacon
  8. Næringsindhold
  9. Opskrifter med bacon
  10. Forloren hare
  11. Bedste luksus mørbradgryde
  12. Baconruller i fad
  13. Baconsteg: Den ultimative opskrift for bacon fans
  14. Bacontærte
  15. Baconmørbrad med flødegrøntsager i fad
  16. Verdens bedste æggekage
  17. Gulerødder med bacon og honning - nemt og lækkert tilbehør
  18. Blomkål med bacon bagt i ovn - ovnbagt baconkål
  19. Bacongryde - nem og lækker simreret med bacon og øl

Bacon er livets salt, og her kan du læse alt det du skal vide om bacon. Her kan du dykke ned i de populære opskrifter med bacon på Madens Verden, og det er måske en side du bør gemme.

Baconopskrifterne er i hvert fald allesammen lækre på hver deres måde, og de har det til fælles, at de alle har det tydelige aftryk af den røgede og saltede baconsmag.

Og den er vi rigtig mange, der holder meget af. Altsammen selvfølgelig med måde, men bacon giver altså en god og nærmest umami-agtig smag i mange retter.

International bacondag

Alle baconfans skal først og fremmest vide, at der faktisk findes en særlig dag, hvor man hylder baconen.

Det er International Bacondag, som naturligvis er opfundet i USA.

Normalt afholdes den internationale bacondag lørdagen før den såkaldte Labourdag.

Fakta om bacon

Der mangler noget, hvis du laver æg til morgenmad. For ingen røræg uden den sprøde og saltede bacon. Men hvordan kan det være, at baconen er blevet så fast et inventar, når det især kommer til morgenbordet?

Det er søndag, og det er tid til den helt store brunch. På det store brunchbord skal der naturligvis være røræg, cocktailpølser og ikke mindst baconskiver.

Du kender nok til udsagnet: ”Alt er bedre med bacon”. Og det er ikke kun på brunchbordet, at baconen finder vej til vores smagsløg.

Det bruges både som tilbehør til supper, klynges omkring mørbrad og endda i nogle tilfælde finder vej på desserttallerkenen.

Baconen smager herligt, og du ved sikkert, at det kommer fra en gris. Men har du lyst til at vide mere om bacon, så kan du læse med her.

Hvad er bacon?

Bacon er en udskæring fra grisens brystflæsk. Det klassiske stykke bacon bliver skåret fra grisens sider mellem dens bov og skinke.

Den danske bacon stiksaltes, hvilket betyder at der er tre til fire procent salt i baconet, du køber i supermarkedet.

Danmark eksporterer desuden store mængder bacon til blandt andet Storbritannien. Her betyder bacon ’saltet flæsk’, hvilket jo giver mening, da det netop er flæsk med salt i.

Især i Storbritannien og i USA er baconen et must til spejlæggene (eller en omelet) om morgenen. Du har sikkert set mange engelske eller amerikanske film, hvor der serveres spejlæg og baconskiver til morgenmad.

Hvorfor smager bacon så godt?

Men hvordan kan det egentlig være, at bacon smager så godt. Det kan vi forsøge at forklare dig. Baconen er saltet, og det er fyldt med fedt. Det kommer nok ikke som den store overraskelse hos jer, der spiser det.

Det vil sige, at bacons to grundsmage er salt og umami. Smagen af umami kommer fra baconens store indhold af fedt, som bliver nedbrudt ved tilberedningen.

Når du spiser bacon, er det ikke kun smagene, som du ligger mærke til. Du kender nok alt til, at du bliver sulten, hvis du kan dufte, at der laves mad i køkkenet. Det samme sker egentlig, når du spiser bacon.

Når du steger baconen, bliver der afgivet en masse aromastoffer, fordi fedtet bliver opløst. På den måde vil der dufte af bacon i hele huset. Duften er med til at give smagsoplevelsen et ekstra kick.

Og netop duften gør rent faktisk meget for vores opfattelse af baconen. I Danmark er det næsten kultur, at der skal laves svinekød til familiearrangementer og højtider. For eksempel flæskesteg til jul.

Så er du opvokset i en traditionel dansk familie, vil de mange madoplevelser gennem årene med tilberedt svinekød gøre, at du genkender baconduften.

Den genkendende aroma kan få dig til at føle dig hjemme og påvirke dit indtryk på en positiv måde, fordi du kan associere det med noget godt.

Tilberedning

Du kan tilberede bacon på flere forskellige måder, men går du efter den klassiske tilberedning, så kan du gøre det på tre følgende måder.

Stegning

En af de mest brugte metoder til at tilberede bacon på er ved at stege baconstrimlerne på en pande.

Først tager du baconen ud af pakken og lægger det på noget papir i stuetemperatur i cirka et kvarter.

Herefter lægger du baconstrimlerne på en kold pande, hvor strimlerne ikke overlapper hinanden.

Du tænder komfuret og tilbereder dem på en varm pande i omkring ti minutter.

Når baconen er flot stegt, tager du dem af og lægger dem igen på et rent stykke køkkenrulle, så det kan dryppe af. Så sparer du lidt kalorier.

I ovn

En anden og meget nem metode at tilberede baconen, så det bliver lækker og sprødt. Du tænder ovnen på 200 grader og lader den blive varm.

Imens tager du en bageplade og strækker et stykke bagepapir på. Her placerer du baconstrimlerne med et lille mellemrum imellem.

Der er cirka plads til én pakke bacon per bageplade. Derefter sætter du det i en opvarmet ovn i 12-15 minutter eller til at baconen er sprød.

Når det er sprødt nok, tager du baconen ud af ovnen og placerer det på et stykke køkkenrulle, så fedtet kan dryppe af.

I mikroovn

Har du brug for, at tilberedningen skal gå lidt tjept, så kan du bruge mikroovnen til at tilberede din bacon.

Baconen placeres på et godt lag køkkenrulle. Du lægger herefter endnu et stykke køkkenrulle ovenpå baconen og lægger det ind i mikroovnen.

Giv det fire til seks minutter, og det er klar til at spises.

Er bacon sundhedsskadeligt?

World Health Organization (WHO) har for nogle år siden placeret rødt kød i to kategorier.

Almindeligt rødt kød mener de muligvis er kræftfremkaldende. Samtidig har de udtalt, at rødt kød som er forarbejdet er kræftfremkaldende.

Forarbejdet rødt kød vil sige, at det røde kød enten er saltet, tørret, fermenteret eller røget. Det vil altså sige, at WHO har placeret baconen som kræftfremkaldende.

Det er derfor ikke ligefrem den sundeste spise. Med bacons høje fedtindhold er det naturligvis heller ikke sundt, når det kommer til kalorieindholdet.

Om baconen decideret er sundhedsskadeligt er ret usikkert, og det er nok ikke tilfældet, hvis du spiser det i små mængder. Det kan nok sagtens gå hen at blive sundhedsskadeligt for dig, hvis du spiser det i meget store mængder og meget tit.

Men når det så er sagt, så behøver du ikke at være bange for baconen. Det er ikke sådan, at du får kræft af at spise en baconskive i ny og næ. Holder du dig inden for anbefalingerne, og du bare nyder en baconskive til maden engang i mellem, så skal det hele nok gå.

Der er jo intet som lidt knust og sprødt bacon til kartoffel-porre-suppen, en baconskiver eller to ovenpå æggekage eller til røræggene engang i mellem.

Alt er jo bedre med bacon, så længe det ikke bliver en dårlig vane.

Fakta om bacon

Bacon fremstilles af brystflæsk fra svinekød, og oftest er det røget.

De baconstykker, som vi køber i pakker i supermarkedet, kan være fremstillet på mange forskellige måder.

Det kan være alt fra tørsaltede baconstykker af høj kvalitet (og dermed mindre svind ved tilberedning), til den langt mere fabriksagtige produktion.

Her mørnes kødstykkerne i store vakuumtumblere i timevis, hvorefter det udtørres inden baconstykkerne hænges til røgning.

Men kig selv på baconpakken inden du putter det i indkøbsposen, og husk at kvalitet koster. Så et godt stykke tørsaltet bacon er oftest noget dyrere end de tynde skiver, som også indeholder en del vand.

Det meste af den bacon vi spiser i Danmark stammer fra Danmark Polen, Tyskland og Holland, men igen kan du se på pakken hvor dit baconstykke er fra.

Danmark eksporterer i øvrigt fortsat enorme mængder bacon til blandt andet England.

Se i øvrigt her hvordan du steger baconskiver i vand.

Næringsindhold

Indhold pr. 100 gram bacon:

Kalorier: 540
Fedt: 42 gram
Kulhydrat: 1,6 gram
Protein: 37 gram

Opskrifter med bacon

Her får du de mest populære baconopskrifter på Madens Verden.

Forloren hare

4.8 fra 207 stemmer
Mormors opskrift på forloren hare svøbt i bacon og vildtsovs er en klassisk dansk ret. Her får du Danmarks bedste ovnstegte farsbrød med en lækker sovs til.
Gå til opskrift
billede med forloren hare

Bedste luksus mørbradgryde

4.8 fra 523 stemmer
Mørbradgryde - en populær og velsmagende dansk klassiker med svinemørbrad, bacon og champignon. Nem at lave og perfekt til aftensmad.
Gå til opskrift
billede med mørbradgryde

Baconruller i fad

4.7 fra 91 stemmer
Baconruller i fad er en populær ret, hvor kødet lægges på en bund af grøntsager og lidt fløde, hvorefter hele retten får en time i ovnen.
Gå til opskrift
billederesultat for baconruller i fad

Baconsteg: Den ultimative opskrift for bacon fans

5 fra 1 stemme
Baconsteg er lige sagen hvis du er glad for bacon. Baconstegen er røget svinebryst, og er meget nem at lave. Den kan både laves i ovn, i gasgrill eller kuglegrill.
Gå til opskrift
billederesulat for bacon steg

Bacontærte

4.6 fra 100 stemmer
Verdens bedste bacontærte med en virkelig god tærtebund, der er saftig og fyldig og på ingen måde tør. Fyldes med bacon og porre.
Gå til opskrift
billederesultat for bacontærte

Baconmørbrad med flødegrøntsager i fad

4.8 fra 84 stemmer
Her er min opskrift på baconmørbrad med flødegrøntsager. En lækker svinemørbrad i baconsvøb på bund af grøntsager i flødesovs. Nem ret, der laves i fad.
Gå til opskrift
billederesultat for baconmørbrad

Verdens bedste æggekage

4.7 fra 397 stemmer
En nem opskrift på traditionel æggekage med bacon på pande. Æggekagen er en dansk klassiker, og her får du også kokkens bedste æggekagetips.
Gå til opskrift
billede med æggekage med bacon og tomater

Gulerødder med bacon og honning - nemt og lækkert tilbehør

4.7 fra 6 stemmer
Her får du opskriften på gulerødder med bacon, der er små snackgulerødder omviklet med baconskiver og penslet med honning.
Gå til opskrift
Billede resultat for gulerødder med bacon

Blomkål med bacon bagt i ovn - ovnbagt baconkål

4.5 fra 17 stemmer
Her er min opskrift på blomkål med bacon, som du nemt kan bage i din ovn. Den baconsvøbte blomkål er god som snack eller lækkert tilbehør.
Gå til opskrift
ovnbagt blomkål med bacon

Bacongryde - nem og lækker simreret med bacon og øl

4.7 fra 3 stemmer
Se her hvordan du laver en bacongryde, der er en nem gryderet med blandt andet store stykker bacon og øl. En opskrift med billeder.
Gå til opskrift
billede med bacongryde
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her