Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › And

And (fakta, viden og de bedste opskrifter med ænder)

Billede med and.
Del gerne:
18
SHARES
FacebookMessenger18PinterestEmailSMS
Indhold
  • Gør det nogen forskel hvilken and, jeg vælger til andestegen?
  • Pekingand
  • Berberiand
  • Mulard
  • Frossen eller fersk and?
  • Tips til indkøb
  • Hvordan laver jeg den perfekte andesteg?
  • Kan man grille and?
  • Hvad kan jeg ellers bruge and til?
  • Fakta om ænder
  • Hvad er andekød?
  • Kødets egenskaber
  • Næringsindhold (ca. pr. 100 g andebryst m. skind)
  • Populære retter med and
  • Tilberedningstips
  • Opbevaring
  • Sjove facts
  • Opskrifter med and
  • Kommentarer

Mange forbinder kun and og andesteg med jul og Mortens Aften, hvor en stor del af befolkningen i Danmark spiser den traditionelle ovnstegte and med kartofler, sovs og rødkål.

Men and kan så meget mere end fylde maverne på os i de kolde måneder. Læs med her og bliv inspireret til spændende retter med and hele året.

Gør det nogen forskel hvilken and, jeg vælger til andestegen?

Hvilken and skal du vælge for at få den perfekte andesteg?

Er der forskel på frossen eller fersk and? Og skal det være en pekingand eller en berberiand

Se også min opskrift på andesteg i ovn med den perfekte stegetid.

Pekingand

Den hvide danske landand - også kaldet Pekinganden - er den art, som vi kender bedst og som typisk er den, du finder i supermarkedernes kølediske i efterårsmånederne.

De vejer oftest omkring 3 kilo - men svinder ind ved stegning - typisk mellem 30-50%.

Men er pekinganden så det samme, som den kinesiske ret med pandekager og hoisin-sauce? Nej, det er det ikke - de har kun navnet til fælles.

Berberiand

Berberiand er en anden populær andeart, og betragtes ofte som en lidt bedre kvalitet end den hvide, danske landand. Den er oftest lidt mindre, men med mere kød og lidt mere fedtfattig.

Berberiænder er typisk importeret fra Frankrig.

Mulard

Mulard-anden er en krydsning af de to ovenstående, hvor det er lykkedes at fremavle velsmagende og kødfulde bryster.

De er ikke så udbredte, og kan typisk findes på mindre landbrug og ved gårdsalg.

Frossen eller fersk and?

De færreste vil kunne smage forskel på, om en and er fersk, eller om den har været en tur i fryseren. Det, som påvirker smagen, er, hvilken race, du vælger, hvordan den er opdrættet, og hvordan den er slagtet.

Så du kan lige så godt købe en frossen and, hvis den haft bedre opvækstvilkår end en fersk industriand.

Du skal forvente et optøningssvind på omkring 7-8 procent.

Vælger du en and fra frost, skal den tøs op i køleskabet over flere dage. Lad den blive i emballagen og læg den i et fad.

Kødsaften fra den rå and må ikke dryppe på andre madvarer. Smid emballagen væk, når anden er taget ud af køleskabet.

Se her hvordan du optør en frossen and.

Tips til indkøb

Køber du en stor and, får du mest for pengene. Skroget har stort set samme størrelse på udvoksede ænder, så der vil være forholdsvist mere kød i forhold til skrog på en større and.

Kødet udgør typisk lidt mere end en tredjedel af andens vægt - resten er skind, fedt og skrog.

Du skal forvente et svind på mellem 28% og 35% ved stegning - lidt mere på pekingand end berberiand.

Beregn én and på minimum 3,4 kilo til fire personer.

Hvordan laver jeg den perfekte andesteg?

Dette skal du bruge:

Vælg en and på minimum 3 kilo, skræl 2-3 æbler, som du skærer i både, en håndfuld svesker, lidt honning, lidt salt og peber.

Gnid anden med salt og peber indvendigt og udvendigt. Fyld den op med blandingen af æbler og svesker, læg honningklatten midt i og luk med kødpinde i begge ender. Varm ovnen op til 120 grader.

Bradepanden forsynes med en liter vand, og anden lægges på risten ovenpå. Steg den fire timer med brystet nedad, derefter to timer med brystet opad.

Store ænder på op mod 4.000 gram skal have lidt længere stegetid eller ved en temperatur på 130 grader. Prik med en kødpind ved lårbenet. Er saften klar, er anden det også.

Sovsen klares ved at lave en let opbagning, tilsat væsken fra bradepanden (minus fedtet), lidt gelé og lidt roquefort. Alt dette kan gøres dagen før.

Køl anden af og skær den ud. Varm det hele i et fad ved 180 grader et kvarters tid. Gnid fad og kød med andefedt. Er skindet ikke sprødt, kan ovnens grill klare det.

Se også min opskrift på langtidsstegt and. Og min opskrift på den perfekte andesovs.

Kan man grille and?

Flere og flere er gået over til at grille anden i kuglegrillen, hvor du får en lækker og saftig andesteg med sprødt skind, hvis du f.eks. bruger rotisseri-delen i din grill.

Anden skal grilles ved indirekte varme. Langtidsstegning kan anbefales og anden skal så stege 6 timer ved lav temperatur (110 °C).

Hvis du langtidssteger and og er bange for, at kødet bliver tørt, kan du lægge anden med brystet ned mod risten de første to tredjedele af tiden, så saften løber ned i bryststykkerne.

Du kan nemt opsamle stegesky og fedt til sauce ved at placere en foliebakke under stegen på rotisseriet.

Hvad kan jeg ellers bruge and til?

And er et udmærket alternativ til traditionelle kødretter året rundt. Lav f.eks. en salat med brombær, strimler af andebryst og nødder - eller tilsæt lidt fintsnittet grønkål.

Fakta om ænder

Der sælges ca. 600.000 ænder til Mortens Aften (den 10. November) i Danmark hvert år.

En undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer viste i 2015, at 72 procent af danskerne skulle have and juleaften.

Der produceres cirka en million ænder i Danmark om året under navnet 'Dansk And'. Desuden foregår der en mindre produktion på lokale gårde.

En 'Dansk And' slagtes typisk, når den er omkring 8 uger. Det gælder både den konventionelt opdrættede og den økologiske frilandsand.

Op til højtiderne er det muligt at få en mere kødfuld 14-ugers and.

Hvad er andekød?

And er fjerkræ, men skiller sig ud fra eks. kylling og kalkun ved at være mørkere, federe og mere intenst i smagen.

Den mest brugte race til madlavning er Pekingand eller Berberiand (muscovy).

Hele anden bruges, men især bryst og lår er populære.

Kødets egenskaber

  • Mørkt og saftigt kød, selv brystet - i modsætning til eks. kyllingebryst, som er lyst og magert
  • Har et højt indhold af fedt - især under skindet, som gør det sprødt ved stegning
  • Andefedt bruges også separat, især til ristede kartofler og confit de canard

Næringsindhold (ca. pr. 100 g andebryst m. skind)

  • Ca. 200-250 kcal
  • Protein: 18-20 g
  • Fedt: 15-20 g (mindre uden skind)
  • Indeholder også:
    • B-vitaminer (især B3 og B12)
    • Zink, jern og fosfor
    • Antioxidanter i det mørke kød

Populære retter med and

  • Andesteg - klassisk til juleaften i Danmark, serveret med gammeldags rødkål og brunede kartofler
  • Andebryst - steges rosa og serveres med f.eks. appelsinsauce eller balsamico
  • Confiteret and (confit de canard) - fransk klassiker: langtidskogt i eget fedt
  • And i hoisinsauce - asiatisk favorit, fx i bao eller wraps med agurk og forårsløg
  • Andelår i ovn - sprøde udenpå, møre og saftige indeni

Tilberedningstips

  • Bryst: Rids skindet og steg det på skindsiden ved middel varme til fedtet smelter → sprødt!
  • Lår: Bedst ved langtidsstegning, evt. i ovn med låg eller braiseret
  • Hel and: Steg ved lav temperatur i flere timer - hæld fedt fra undervejs
  • Brug rester i salater, wraps eller pastaretter

Opbevaring

  • Rå and: 1-2 dage i køleskab
  • Tilberedt: 2-3 dage
  • Kan fryses - både rå og stegt
  • Fedtet kan også gemmes og bruges til stegning

Sjove facts

  • And har været spist i tusindvis af år - både i Europa og Asien
  • I Kina er Pekingand en ældgammel specialitet med ritualer for udskæring og servering
  • I Danmark forbindes and især med jul, Mortens aften og festlige lejligheder

Opskrifter med and

Her får du de bedste opskrifter med and:

Stegetid på and og andesteg (vægt og tid i ovn)
Her finder du den perfekte stegetid på and. En oversigt over hvor længe anden skal steges ud fra hvor stor din and og andesteg er.
Se opskriften her
billederesultat for stegetid på and og andesteg
Andebryst i ovn - nem opskrift
Her er en nem opskrift med stegetid på andebryst i ovn. Når du ovnsteger dit andebryst, er du sikker på at kødet bliver både mørt og saftigt.
Se opskriften her
billede til stegt andebryst i ovn
Confiterede andelår
Få min opskrift på confiterede andelår, der serveres med sauteret knoldselleri, grønkål, æble, tranebær og en lækker sauce. Nem at lave.
Se opskriften her
billede til confiterede andelår
Honningglaseret andebryststeg
Her får du min opskrift på honningglaseret andebryststeg, der er meget nem at tilberede i ovnen. Her lavet med en skøn glasering med honning.
Se opskriften her
billede med honningglaseret andebryststeg i bradepande
Den bedste måde at genopvarme andesteg på
Se opskriften her
billederesultat for genopvarme andesteg
Andebryst på grill eller pande (stegetid og kernetemperatur)
Andebryst er en populær spise, og her kan du se hvordan du enten griller andekødet, eller hvordan du tilbereder det perfekt på panden.
Se opskriften her
billederesultat for andebryst
Langtidsstegt and - nem opskrift
Langtidsstegt and er perfekt til Mortensaften eller Juleaften. Og anden bliver bedst hvis du lader den stege i lang tid i ovn eller på grillen.
Se opskriften her
billederesultat for langtidsstegt and
And i stegepose
Her er opskriften på and i stegepose. Anden fyldes med svesker, æbler og appelsin, inden den langtidssteges i stegeposen ved lav varme.
Se opskriften her
billede med and i stegepose
And på rotisserie - grillet and på spyd
Se hvordan du laver and på rotisserie, altså hvordan du griller en andesteg på roterende spyd. Anden bliver mør og saftig, og skindet sprødt.
Se opskriften her
billederesultat for and på rotisserie spyd
Andebryst i airfryer
Her er min fremgangsmåde og opskrift på stegt andebryst i airfryer. Det er nemt at lave and i airfryeren, og det tager blot 20 minutter.
Se opskriften her
billede til stegt andebryst i airfryer
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer, der støtter op om vores store madunivers.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.