• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Forside › Råvareguide › Rucola - fakta og opskrifter med sennepskål

Rucola - fakta og opskrifter med sennepskål

Billede med rucola.
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 17. juli 2025 - Udgivet: 5. maj 2025

Rucola går også navnet sennepskål, og er en populær ingrediens i salalter og pastaretter. Her er fakta, næringsindhold og opskrifter med rucolaen.

Oversigt over indhold
  • Rucola går også navnet sennepskål, og er en populær ingrediens i salalter og pastaretter. Her er fakta, næringsindhold og opskrifter med rucolaen.
  • Fakta
  • Anvendelse
  • Oprindelse
  • Opbevaring
  • Næringsindhold
  • Opskrifter med rucola
  • Holgers kartoffelsalat med rucola og rødløg
  • Salat med vandmelon, galiamelon og rucola
  • Rucolasalat med tomat, rødløg og pinjekerner
  • Rucolapesto - nem opskrift
  • Bresaola med rucola, parmesan og trøffelolie
  • Tærte med kylling, bacon og rucola (lækker madtærte)
  • Vandmelonsalat
  • Spaghetti med pølser, løg og rucola i fløde
  • Pølsepande - nem opskrift med pølser, pasta og rucola
  • Pasta med bøf, bagte tomater og rucola
  • Kommentarer

Rucola er en af de forholdsvis nye, og spændende madvarer på hylderne i grøntafdelingen.

Den kom for alvor frem på de danske cafeer i slutningen af 90’erne, og er efterhånden nu blevet et elsket supplement til vores øvrige salater i det danske køkken.

Hvis du har undret dig over, hvordan man udtaler det og hvad, du kan bruge den til, så er der hjælp at hente her. Det udtales nemlig ˈʁukola.

Fakta

Rucola kaldes også sennepskål, og smagen er også lidt skarp og adskiller sig fra de traditionelle danske sprøde salattyper.

Det er en salattype, som ikke tiltaler alle på grund af den let bitre smag. Nogle mener, at den hjemmedyrkede udgave er kraftigere i smagen end de kommercielt dyrkede, som er mere milde.

Men giv den en chance og sammensæt den rigtigt, så får du et usædvanligt velsmagende pift til dine retter.

Den let fligede mørkegrønne salat er dekorativ og bruges primært i salater, men prøv også at give din pizza lidt krudt ved at drysse lidt rucola på lige inden servering.

Anvendelse

Udover at kombinere den med andre salater i salatskålen, så egner den sig også godt til blandt andet den traditionelle italienske oksecarpaccio sammen med parmesan.

Eller prøv at blande den i en letkogt pasta sammen med pesto, olivenolie, parmesan og ristede pinjekerner.

Oprindelse

Rucolaen menes at være kendt helt tilbage til Romerriget, og i dag er den primært fra Toscana-området i Italien. Men rucola dyrkes også herhjemme i de danske gartnerier, som også kæmper med at lave økologiske udgaver.

Dette er dog lidt udfordrende, da også insekterne er særdeles interesserede i de grønne krydrede blade. Det betyder en del ekstra arbejde at holde rucolaen insektfri med net.

Du kan også selv dyrke rucola i haven, hvor den er en sand fighter og breder sig hurtigt i køkkenhaven.

Opbevaring

De små grønne blade kan holde sig i ca. en uge på køl, hvorimod holdbarheden blot er en enkelt dag eller to, hvis bladene opbevares ved stuetemperatur.

Frisk rucola kan fås året rundt. Når du køber den, skal du kigge efter sprøde grønne, unge blade.

Undgå sent høstede, da bladene så er hårde og bitre i smagen.

Bortskaf falmede, gule blade og stængler inden tilberedning.

Næringsindhold

Næringsindhold pr. 100 gram

Kalorier: 21
Fedt: 0,3 gram
Kulhydrater: 3,5 gram
Protein: 1,4 gram

Rucola har også et meget højt indhold af vitaminer og mineraler.

Salaten indeholder omkring fem gange så meget kalk, fem gange så meget A-, C- og K-vitamin samt fire gange så meget jern som en almindelig gang iceberg-salat.

Fakta om rucolaen

Rucola er italiensk og afledt af latin eruca, som betyder "en art bladkål".

Rucola er en slægtning til broccoli, rosenkål og andre medlemmer af Brassicaceae-familien.

Den har en let genkendelig nøddeagtig og lidt bitter smag, som gør den perfekt i mange typer retter, bl.a. salater.

Rucolasalat får sin bitre smag af en bioaktiv komponent, der hedder glucosativin. Det er et af de stoffer i rucola, som menes at kunne beskytte kroppen mod en række sygdomme.

Olie udvundet af frøene af rucola, kaldet Taramira-olie, bruges til madlavning og tilberedning af salater. Denne olie kan også bruges til medicinske og kosmetiske formål.

Rucola var meget populær i det antikke Rom på grund af dets afrodisiakale egenskaber.

Opskrifter med rucola

Holgers kartoffelsalat med rucola og rødløg

4.9 fra 8 stemmer
Jeg har valgt at kalde denne opskrift for Holgers kartoffelsalat, for det er lige hvad det er. Nemlig min udgave af en nem kartoffelsalat.
Gå til opskrift
billede med Holgers kartoffelsalat

Salat med vandmelon, galiamelon og rucola

5 fra 5 stemmer
Se hvordan du laver en nem og sund salat med vandmelon. Salaten indeholder også galiamelon, rucola og ristede pinjekerner, og er en rigtig sommersalat.
Gå til opskrift
billede til salat med vandmelon

Rucolasalat med tomat, rødløg og pinjekerner

5 fra 1 stemme
Nem og lækker opskrift på rucolasalat med tomat, rødløg og pinjekerner, der er en frisk og meget typisk italiensk salat.
Gå til opskrift
billede til rucolasalat med pinjekerner

Rucolapesto - nem opskrift

5 fra 4 stemmer
Her får du min opskrift på en nem rucolapesto, der laves med masser af rucola og pinjekerner. Jeg bruger pestoen til pasta, pizza og på ristede brødskiver.
Gå til opskrift
rucolapesto

Bresaola med rucola, parmesan og trøffelolie

4.8 fra 6 stemmer
Bresaola er saltet og lufttørret oksefilet, som serveres i tynde skiver som forret. Her serveret med rucola, parmesan og trøffelolie.
Gå til opskrift
billederesultat for bresaola med rucola

Tærte med kylling, bacon og rucola (lækker madtærte)

5 fra 5 stemmer
Intet slår denne lækre tærte med kylling. En nem, sund og dejlig tærte, der laves med ovnstegte kyllingebryst, bacon, rucola og forårsløg.
Gå til opskrift
tærte med kylling

Vandmelonsalat

4.8 fra 19 stemmer
Få den bedste opskrift på vandmelonsalat med salattern, spæde rucolablade og ristede pinjekerner. En sund og sommeragtigt salat med vandmelon. Mums.
Gå til opskrift
billede med vandmelonsalat

Spaghetti med pølser, løg og rucola i fløde

5 fra 3 stemmer
Her får du en nem og hurtig opskrift på spaghetti med pølser. Det er en lækker pastaret med pølse, løg og rucola i en velsmagende flødesauce.
Gå til opskrift
spaghetti med pølser

Pølsepande - nem opskrift med pølser, pasta og rucola

4.8 fra 11 stemmer
Her får du min opskrift på pølsepande, der er en nem ret til aftensmad med pølser, pasta og rucola. En populær ret til både børn og voksne.
Gå til opskrift
billederesultat for pølsepande

Pasta med bøf, bagte tomater og rucola

4.4 fra 17 stemmer
Her får du min opskrift på pasta med bøf, bagte tomater og rucola. Bøf og pasta passer perfekt sammen, og det er en virkelig lækker ret.
Gå til opskrift
pasta med bøf og ovnbagte tomater
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af blomkålslasagne.

Blomkålslasagne (sund lasagne med blomkål og oksekød)

Ugens vine, uge 36, 2025

Ugens vine, uge 36, 2025: Fra Rioja Reserva til hvid og rosé fra Røsnæs

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.

Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)

Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.

Frisk kartoffelsalat med spinat

Madplan uge 36

Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage

Billede af asiatisk nakkefilet.

Asiatisk nakkefilet (med nudler, broccoli og peberfrugt)

Forsiden lige nu

billede med kylling bourguignon
Kylling bourguignon - sund udgave af den franske klassiker→ Se opskriften
billederesultat for æblesalat
Æblesalat→ Se opskriften
Billede med kantareller
Kantareller - fakta og hvad kan du bruge dem til→ Se opskriften
billede med vikingegryde
Vikingegryde med skinke, bacon og fløde→ Se opskriften
en heldig kartoffel
En heldig kartoffel bagt med rosmarin→ Se opskriften
billede med kylling cacciatore italiensk jægergryde
Kylling cacciatore (nem og lækker italiensk jægergryde)→ Se opskriften
Billede resultat for tilbehør til aftensmad
12 opskrifter på tilbehør til aftensmad→ Se opskriften
billede med fødselsdagsboller
Fødselsdagsboller (nemme og bløde boller til fødselsdag)→ Se opskriften
billede med marmorkage
Marmorkage (nem og lækker skærekage i form)→ Se opskriften
fryse avocado
Kan man fryse avocado? Se den hurtige guide!→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her