• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Rucola - fakta og opskrifter med sennepskål

Rucola - fakta og opskrifter med sennepskål

Billede med rucola.
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  5. maj 2025 - Udgivet:  5. maj 2025

Indhold

  1. Fakta
  2. Anvendelse
  3. Oprindelse
  4. Opbevaring
  5. Næringsindhold
  6. Opskrifter

Rucola er en af de forholdsvis nye, og spændende madvarer på hylderne i grøntafdelingen.

Den kom for alvor frem på de danske cafeer i slutningen af 90’erne, og er efterhånden nu blevet et elsket supplement til vores øvrige salater i det danske køkken.

Hvis du har undret dig over, hvordan man udtaler det og hvad, du kan bruge den til, så er der hjælp at hente her. Det udtales nemlig ˈʁukola.

Fakta

Rucola kaldes også sennepskål, og smagen er også lidt skarp og adskiller sig fra de traditionelle danske sprøde salattyper.

Det er en salattype, som ikke tiltaler alle på grund af den let bitre smag. Nogle mener, at den hjemmedyrkede udgave er kraftigere i smagen end de kommercielt dyrkede, som er mere milde.

Men giv den en chance og sammensæt den rigtigt, så får du et usædvanligt velsmagende pift til dine retter.

Den let fligede mørkegrønne salat er dekorativ og bruges primært i salater, men prøv også at give din pizza lidt krudt ved at drysse lidt rucola på lige inden servering.

Anvendelse

Udover at kombinere den med andre salater i salatskålen, så egner den sig også godt til blandt andet den traditionelle italienske oksecarpaccio sammen med parmesan.

Eller prøv at blande den i en letkogt pasta sammen med pesto, olivenolie, parmesan og ristede pinjekerner.

Oprindelse

Rucolaen menes at være kendt helt tilbage til Romerriget, og i dag er den primært fra Toscana-området i Italien. Men rucola dyrkes også herhjemme i de danske gartnerier, som også kæmper med at lave økologiske udgaver.

Dette er dog lidt udfordrende, da også insekterne er særdeles interesserede i de grønne krydrede blade. Det betyder en del ekstra arbejde at holde rucolaen insektfri med net.

Du kan også selv dyrke rucola i haven, hvor den er en sand fighter og breder sig hurtigt i køkkenhaven.

Opbevaring

De små grønne blade kan holde sig i ca. en uge på køl, hvorimod holdbarheden blot er en enkelt dag eller to, hvis bladene opbevares ved stuetemperatur.

Frisk rucola kan fås året rundt. Når du køber den, skal du kigge efter sprøde grønne, unge blade.

Undgå sent høstede, da bladene så er hårde og bitre i smagen.

Bortskaf falmede, gule blade og stængler inden tilberedning.

Næringsindhold

Næringsindhold pr. 100 gram

Kalorier: 21
Fedt: 0,3 gram
Kulhydrater: 3,5 gram
Protein: 1,4 gram

Rucola har også et meget højt indhold af vitaminer og mineraler.

Salaten indeholder omkring fem gange så meget kalk, fem gange så meget A-, C- og K-vitamin samt fire gange så meget jern som en almindelig gang iceberg-salat.

Fakta om rucolaen

Rucola er italiensk og afledt af latin eruca, som betyder "en art bladkål".

Rucola er en slægtning til broccoli, rosenkål og andre medlemmer af Brassicaceae-familien.

Den har en let genkendelig nøddeagtig og lidt bitter smag, som gør den perfekt i mange typer retter, bl.a. salater.

Rucolasalat får sin bitre smag af en bioaktiv komponent, der hedder glucosativin. Det er et af de stoffer i rucola, som menes at kunne beskytte kroppen mod en række sygdomme.

Olie udvundet af frøene af rucola, kaldet Taramira-olie, bruges til madlavning og tilberedning af salater. Denne olie kan også bruges til medicinske og kosmetiske formål.

Rucola var meget populær i det antikke Rom på grund af dets afrodisiakale egenskaber.

Opskrifter

Rucolapesto til pasta og pizza

Nem pastaret

Nem cantaloup melon salat med tomater og rucola

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her