Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Rucola - fakta og opskrifter med sennepskål

Rucola - fakta og opskrifter med sennepskål

Billede med rucola.
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMS

Rucola går også navnet sennepskål, og er en populær ingrediens i salalter og pastaretter. Her er fakta, næringsindhold og opskrifter med rucolaen.

Indhold
  • Rucola går også navnet sennepskål, og er en populær ingrediens i salalter og pastaretter. Her er fakta, næringsindhold og opskrifter med rucolaen.
  • Fakta
  • Anvendelse
  • Oprindelse
  • Opbevaring
  • Næringsindhold
  • Opskrifter med rucola
  • Kommentarer

Rucola er en af de forholdsvis nye, og spændende madvarer på hylderne i grøntafdelingen.

Den kom for alvor frem på de danske cafeer i slutningen af 90'erne, og er efterhånden nu blevet et elsket supplement til vores øvrige salater i det danske køkken.

Hvis du har undret dig over, hvordan man udtaler det og hvad, du kan bruge den til, så er der hjælp at hente her. Det udtales nemlig ˈʁukola.

Fakta

Rucola kaldes også sennepskål, og smagen er også lidt skarp og adskiller sig fra de traditionelle danske sprøde salattyper.

Det er en salattype, som ikke tiltaler alle på grund af den let bitre smag. Nogle mener, at den hjemmedyrkede udgave er kraftigere i smagen end de kommercielt dyrkede, som er mere milde.

Men giv den en chance og sammensæt den rigtigt, så får du et usædvanligt velsmagende pift til dine retter.

Den let fligede mørkegrønne salat er dekorativ og bruges primært i salater, men prøv også at give din pizza lidt krudt ved at drysse lidt rucola på lige inden servering.

Anvendelse

Udover at kombinere den med andre salater i salatskålen, så egner den sig også godt til blandt andet den traditionelle italienske oksecarpaccio sammen med parmesan.

Eller prøv at blande den i en letkogt pasta sammen med pesto, olivenolie, parmesan og ristede pinjekerner.

Oprindelse

Rucolaen menes at være kendt helt tilbage til Romerriget, og i dag er den primært fra Toscana-området i Italien. Men rucola dyrkes også herhjemme i de danske gartnerier, som også kæmper med at lave økologiske udgaver.

Dette er dog lidt udfordrende, da også insekterne er særdeles interesserede i de grønne krydrede blade. Det betyder en del ekstra arbejde at holde rucolaen insektfri med net.

Du kan også selv dyrke rucola i haven, hvor den er en sand fighter og breder sig hurtigt i køkkenhaven.

Opbevaring

De små grønne blade kan holde sig i ca. en uge på køl, hvorimod holdbarheden blot er en enkelt dag eller to, hvis bladene opbevares ved stuetemperatur.

Frisk rucola kan fås året rundt. Når du køber den, skal du kigge efter sprøde grønne, unge blade.

Undgå sent høstede, da bladene så er hårde og bitre i smagen.

Bortskaf falmede, gule blade og stængler inden tilberedning.

Næringsindhold

Næringsindhold pr. 100 gram

Kalorier: 21
Fedt: 0,3 gram
Kulhydrater: 3,5 gram
Protein: 1,4 gram

Rucola har også et meget højt indhold af vitaminer og mineraler.

Salaten indeholder omkring fem gange så meget kalk, fem gange så meget A-, C- og K-vitamin samt fire gange så meget jern som en almindelig gang iceberg-salat.

Fakta om rucolaen

Rucola er italiensk og afledt af latin eruca, som betyder "en art bladkål".

Rucola er en slægtning til broccoli, rosenkål og andre medlemmer af Brassicaceae-familien.

Den har en let genkendelig nøddeagtig og lidt bitter smag, som gør den perfekt i mange typer retter, bl.a. salater.

Rucolasalat får sin bitre smag af en bioaktiv komponent, der hedder glucosativin. Det er et af de stoffer i rucola, som menes at kunne beskytte kroppen mod en række sygdomme.

Olie udvundet af frøene af rucola, kaldet Taramira-olie, bruges til madlavning og tilberedning af salater. Denne olie kan også bruges til medicinske og kosmetiske formål.

Rucola var meget populær i det antikke Rom på grund af dets afrodisiakale egenskaber.

Opskrifter med rucola

Holgers kartoffelsalat med rucola og rødløg
Jeg har valgt at kalde denne opskrift for Holgers kartoffelsalat, for det er lige hvad det er. Nemlig min udgave af en nem kartoffelsalat.
Se opskriften her
billede med Holgers kartoffelsalat
Salat med vandmelon, galiamelon og rucola
Se hvordan du laver en nem og sund salat med vandmelon. Salaten indeholder også galiamelon, rucola og ristede pinjekerner, og er en rigtig sommersalat.
Se opskriften her
billede til salat med vandmelon
Rucolasalat med tomat, rødløg og pinjekerner
Nem og lækker opskrift på rucolasalat med tomat, rødløg og pinjekerner, der er en frisk og meget typisk italiensk salat.
Se opskriften her
billede til rucolasalat med pinjekerner
Rucolapesto - nem opskrift
Her får du min opskrift på en nem rucolapesto, der laves med masser af rucola og pinjekerner. Jeg bruger pestoen til pasta, pizza og på ristede brødskiver.
Se opskriften her
rucolapesto
Bresaola med rucola, parmesan og trøffelolie
Bresaola er saltet og lufttørret oksefilet, som serveres i tynde skiver som forret. Her serveret med rucola, parmesan og trøffelolie.
Se opskriften her
billederesultat for bresaola med rucola
Tærte med kylling, bacon og rucola (lækker madtærte)
Intet slår denne lækre tærte med kylling. En nem, sund og dejlig tærte, der laves med ovnstegte kyllingebryst, bacon, rucola og forårsløg.
Se opskriften her
tærte med kylling
Vandmelonsalat
Få den bedste opskrift på vandmelonsalat med salattern, spæde rucolablade og ristede pinjekerner. En sund og sommeragtigt salat med vandmelon. Mums.
Se opskriften her
billede med vandmelonsalat
Spaghetti med pølser, løg og rucola i fløde
Her får du en nem og hurtig opskrift på spaghetti med pølser. Det er en lækker pastaret med pølse, løg og rucola i en velsmagende flødesauce.
Se opskriften her
spaghetti med pølser
Pølsepande - nem opskrift med pølser, pasta og rucola
Her får du min opskrift på pølsepande, der er en nem ret til aftensmad med pølser, pasta og rucola. En populær ret til både børn og voksne.
Se opskriften her
billederesultat for pølsepande
Pasta med bøf, bagte tomater og rucola
Her får du min opskrift på pasta med bøf, bagte tomater og rucola. Bøf og pasta passer perfekt sammen, og det er en virkelig lækker ret.
Se opskriften her
pasta med bøf og ovnbagte tomater
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.