Pære har en delikat, fin smag og er en af de mest populære frugter, vi har. Læs om alt fra sorter til opbevaring og få gode opskrifter her.
Den danske pære en lækker sag med saft, smag og kraft. Forestil dig at sætte tænderne i en sprød og saftig pære lige nu, løber tænderne i vand? Det er forståeligt, for det er lige netop en af vores egne favoritter i frugtskålen herhjemme.
Har du have, så plant et par pæretræer på en solrig plet. Det er nemlig ikke særligt svært at dyrke pærer herhjemme.
Allerede i maj måned begynder miraklet - træerne begynder at blomstre. Og fra september hænger dine pærer bare og venter på at blive plukket. Og derefter er de fremragende i en gammeldags pæretærte og mange andre kager og retter.
Vitaminer og mineraler
Pærer indeholder blandt andet vitaminerne B og C. Og da de har et højt vandindhold, er der ikke mange kalorier i pæren.
Og så indeholder de mineralet kalium, der er særligt godt for vores blodomløb. Derudover er der pektin i pærer, det er et naturligt kostfiber, som smører tarmene.
Almindelige pæresorter i Danmark
Der findes over 1.000 forskellige pæresorter, og alene i Danmark har vi 135 slags ifølge Havenyt.dk. Det er især disse pæresorter, der er populære i herhjemme:
Clara Frijs
Absolut en af de mest kendte er Clara Frijs. Det er en middelstor pære med en regelmæssig form og med meget tynd, glat og grøn skræl.
Smagen er sød, mild og frisk, formen som en buttet kegle og skindet blødt. Konsistensen mere sprød end i for eksempel Conference-pærer.
Clara Frijs plukkes normalt fra slut august frem til begyndelsen af oktober. De har en ret kort holdbarhed, så de skal spises indenfor få dage.
Conference
Dette er oprindeligt en engelsk pære. Formen kan minde om en nissehue, fordi denne pære er aflang og ikke så buttet som en Clara Frijs.
Pæren har en mat grøn, lidt rustagtig farve og en temmelig tyk skal. Smagskvaliteten er i top: krydret og sød, især når de er fuldmodne.
Frugterne er først modne og plukkeklare i begyndelsen af oktober og kan høstes ind i november.
Concorde
Pæren minder i udseende om Conference, men de har en meget finere skræl og nærmest ingen "rustpletter".
Concordes farve er lysegrøn lidt over i det gullige afhængig af, hvor modne de er. Nogen får også røde områder på skrællen.
Det er en stor, saftig pære med en lækker, sød smag, som er moden fra slut september og kan plukkes gennem hele oktober.
Grev Moltke
Grev Moltke-pæren skal også nævnes, da det er en af de mest plantede pæretræer i Danmark. Denne sort er oprindelig dansk og opstod i midten af 1800-tallet.
Pærerne har næsten form som et æg, og Grev Moltke-pærerne er blandt andet gode til syltning. De er modne i begyndelsen af september og kan høstes helt frem til midten af november.
Sæson
Typisk er den danske pæresæson temmelig lang - fra slutningen af august til midt november.
Opbevaring af pærer
Pærer holder sig bedst i køleskab, hvor de har en holdbarhed på 1-3 uger. Ved stuetemperatur kan de holde sig friske i op til tre dage.
Tag gerne frugter ud af køleskabet nogle timer før de skal spises, da de har mindre smag, når de er kolde. Pærer ændrer konsistens ved frysning, bliver bløde og mister deres sprødhed.
Kan skubbe på modningen
Grøn, grålig eller gulnet grøn? Modne pærer er bløde og saftige, mens umodne pærer har et hvidt og hårdt frugtkød. Vælg pærer, som ikke er overmodne, når du køber dem.
De modner nemlig hurtigt derhjemme. Og de kan tilmed skubbe til andre frugters modningsproces. Pærer udskiller, ligesom æbler og bananer, ethylen, som modner andre frugter, hvis de ligger ved siden af dem.
Du kan eksempelvis modne en avocado ved at lægge den sammen med pærer. Husk samtidig, at du risikerer at få overmodne frugter ved at blande de forskellige frugter i en frugtskål.
Opskrifter med pærer
Hvis du har en masse pærer, er det en god ide at sylte dem, for så har du en hurtig dessert vinteren igennem. Her er min opskrift på syltede pærer.
Friske pærer kan bruges til alt fra pæremuffins og den kendte dessert Pære Belle Helene.
Her er flere opskrifter til inspiration:
Pæretærte
Syltede pærer
Pære Belle Helene med hjemmelavet chokoladesovs
Svampet pærekage
Pærekompot
Pærecrumble
Pæresalat med napolitana og tranebær
Kringle med pære
Pæremuffins
Pæregrød
Hvad er en pære?
Pæren er en saftig frugt, der kommer fra pæretræet (latin: Pyrus communis). Den har en karakteristisk aflang form og en sød, let krydret smag. Pærer findes i mange varianter og spises både friske, bagte, pocherede – eller som en del af salater, kager og desserter.
Oprindelse
- Pærer har været dyrket i over 3.000 år i både Europa og Asien.
- De blev allerede spist i oldtidens Grækenland og Rom.
- Danmark har en lang tradition for pæredyrkning, især sorter som Clara Frijs og Conference.
Almindelige anvendelser
- Spises rå som snack
- Bruges i tærter, kager og desserter (som eks. pæretærte)
- Pocheres i vin eller sirup
- Bruges i salater sammen med eks. blåskimmelost og nødder
- Laves til pæremarmelade, kompot eller saft
Ernæringsfakta (pr. 100 g)
- Kalorier: ca. 57 kcal
- Kulhydrater: ca. 15 g (naturlige sukkerarter)
- Kostfibre: ca. 3 g
- C-vitamin: ca. 4-5 mg
- Rig på antioxidanter og kostfibre, især i skrællen
Pærer er gode for fordøjelsen på grund af deres høje fiberindhold.
Værd at vide
- Der findes over 3.000 forskellige pæresorter verden over
- Modsat mange andre frugter modner pærer bedre efter plukning
- Pærer er en af de få frugter, der ikke forårsager allergi hos de fleste – dog kan birkepollenallergikere opleve krydsreaktioner
- En moden pære skal give lidt efter ved let tryk ved stilken – ikke nødvendigvis på hele frugten.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments