Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Pære

Pære (fakta, sæson, sorter, opbevaring og opskrifter med pærer)

Billede med pære.
Del gerne:
13
SHARES
FacebookMessenger13PinterestEmailSMS
Indhold
  • Vitaminer og mineraler
  • Almindelige pæresorter i Danmark
  • Sæson
  • Opbevaring af pærer
  • Kan skubbe på modningen
  • Opskrifter med pærer
  • Hvad er en pære?
  • Oprindelse
  • Almindelige anvendelser
  • Ernæringsfakta (pr. 100 g)
  • Værd at vide
  • Kommentarer

Den danske pære en lækker sag med saft, smag og kraft. Forestil dig at sætte tænderne i en sprød og saftig pære lige nu, løber tænderne i vand? Det er forståeligt, for det er lige netop en af vores egne favoritter i frugtskålen herhjemme.

Har du have, så plant et par pæretræer på en solrig plet. Det er nemlig ikke særligt svært at dyrke pærer herhjemme.

Allerede i maj måned begynder miraklet - træerne begynder at blomstre. Og fra september hænger dine pærer bare og venter på at blive plukket. Og derefter er de fremragende i en gammeldags pæretærte og mange andre kager og retter.

Vitaminer og mineraler

Pærer indeholder blandt andet vitaminerne B og C. Og da de har et højt vandindhold, er der ikke mange kalorier i pæren.

Og så indeholder de mineralet kalium, der er særligt godt for vores blodomløb. Derudover er der pektin i pærer, det er et naturligt kostfiber, som smører tarmene.

Almindelige pæresorter i Danmark

Der findes over 1.000 forskellige pæresorter, og alene i Danmark har vi 135 slags ifølge Havenyt.dk. Det er især disse pæresorter, der er populære i herhjemme:

Clara Frijs

Absolut en af de mest kendte er Clara Frijs. Det er en middelstor pære med en regelmæssig form og med meget tynd, glat og grøn skræl.

Smagen er sød, mild og frisk, formen som en buttet kegle og skindet blødt. Konsistensen mere sprød end i for eksempel Conference-pærer.

Clara Frijs plukkes normalt fra slut august frem til begyndelsen af oktober. De har en ret kort holdbarhed, så de skal spises indenfor få dage.

Conference

Dette er oprindeligt en engelsk pære. Formen kan minde om en nissehue, fordi denne pære er aflang og ikke så buttet som en Clara Frijs.

Pæren har en mat grøn, lidt rustagtig farve og en temmelig tyk skal. Smagskvaliteten er i top: krydret og sød, især når de er fuldmodne.

Frugterne er først modne og plukkeklare i begyndelsen af oktober og kan høstes ind i november.

Concorde

Pæren minder i udseende om Conference, men de har en meget finere skræl og nærmest ingen "rustpletter".

Concordes farve er lysegrøn lidt over i det gullige afhængig af, hvor modne de er. Nogen får også røde områder på skrællen.

Det er en stor, saftig pære med en lækker, sød smag, som er moden fra slut september og kan plukkes gennem hele oktober.

Grev Moltke

Grev Moltke-pæren skal også nævnes, da det er en af de mest plantede pæretræer i Danmark. Denne sort er oprindelig dansk og opstod i midten af 1800-tallet.

Pærerne har næsten form som et æg, og Grev Moltke-pærerne er blandt andet gode til syltning. De er modne i begyndelsen af september og kan høstes helt frem til midten af november.

Sæson

Typisk er den danske pæresæson temmelig lang - fra slutningen af august til midt november.

Opbevaring af pærer

Pærer holder sig bedst i køleskab, hvor de har en holdbarhed på 1-3 uger. Ved stuetemperatur kan de holde sig friske i op til tre dage.

Tag gerne frugter ud af køleskabet nogle timer før de skal spises, da de har mindre smag, når de er kolde. Pærer ændrer konsistens ved frysning, bliver bløde og mister deres sprødhed.

Kan skubbe på modningen

Grøn, grålig eller gulnet grøn? Modne pærer er bløde og saftige, mens umodne pærer har et hvidt og hårdt frugtkød. Vælg pærer, som ikke er overmodne, når du køber dem.

De modner nemlig hurtigt derhjemme. Og de kan tilmed skubbe til andre frugters modningsproces. Pærer udskiller, ligesom æbler og bananer, ethylen, som modner andre frugter, hvis de ligger ved siden af dem.

Du kan eksempelvis modne en avocado ved at lægge den sammen med pærer. Husk samtidig, at du risikerer at få overmodne frugter ved at blande de forskellige frugter i en frugtskål.

Opskrifter med pærer

Hvis du har en masse pærer, er det en god ide at sylte dem, for så har du en hurtig dessert vinteren igennem. Her er min opskrift på syltede pærer.

Friske pærer kan bruges til alt fra pæremuffins og den kendte dessert Pære Belle Helene.

Her er flere opskrifter til inspiration:

Pæretærte
Min opskrift på en gammeldags pæretærte med mørdej og halve pærer. Tærte med pærer, creme, chokolade og en smule marcipan. Let at lave.
Se opskriften her
pæretærte lavet med mørdej og halve pærer
Syltede pærer
Her er opskriften på syltede pærer, der er super lækre som dessert. Det er hele henkogte pærer, der koges i en nem sukkerlage med citron og vaniljesukker.
Se opskriften her
Billede af syltede pærer.
Pære Belle Helene med hjemmelavet chokoladesovs
Pære Belle Helene er en af mine favoritter, og her er min opskrift med syltede pærer og hjemmelavet chokoladesovs. En super lækker dessert.
Se opskriften her
billederesultat for pære belle helene
Svampet pærekage
Her du en nem opskrift på den bedste pærekage. Kagen kan bages i springform eller bradepande, og den er med lidt kanel og chokolade.
Se opskriften her
billede med pærekage
Pærekompot
Pærekompot er pærelet at lave. Kompotten smager skønt til morgenmad på havregrød og yoghurt, og kan også bruges til desserter samt ost.
Se opskriften her
Pærekompot
Pærecrumble
Her får du min opskrift på verdens bedste pærecrumble med pærer og en nem smuldredej. Prøv også at lave den med chokolade eller After Eight.
Se opskriften her
billede med pærecrumble
Pæresalat med napolitana og tranebær
Se her hvordan du laver en super lækker pæresalat med napolitana og tranebær. Pæresalaten vendes med olivenolie og citronsaft.
Se opskriften her
billede til pæresalat med napolitana
Kringle med pære
Denne opskrift på kringle med pære kalder jeg også for én times kringlen, for den kan nemlig laves på lige omkring en time. Inklusiv hævning.
Se opskriften her
Billede resultat for kringle med pære og remonce
Pæremuffins
Min bedste opskrift på nemme pæremuffins, der er hurtige muffins med pære. Jeg har også tilsat hvid chokolade for at gøre dem helt perfekte.
Se opskriften her
billede med pæremuffins med hvid chokolade
Pæregrød
Pæregrød er lynhurtig at lave, og så smager den godt sammen med en skefuld creme fraiche eller lidt fløde. Den kan også bruges i morgengrøden.
Se opskriften her
Pæregrød

Hvad er en pære?

Pæren er en saftig frugt, der kommer fra pæretræet (latin: Pyrus communis). Den har en karakteristisk aflang form og en sød, let krydret smag. Pærer findes i mange varianter og spises både friske, bagte, pocherede - eller som en del af salater, kager og desserter.

Oprindelse

  • Pærer har været dyrket i over 3.000 år i både Europa og Asien.
  • De blev allerede spist i oldtidens Grækenland og Rom.
  • Danmark har en lang tradition for pæredyrkning, især sorter som Clara Frijs og Conference.

Almindelige anvendelser

  • Spises rå som snack
  • Bruges i tærter, kager og desserter (som eks. pæretærte)
  • Pocheres i vin eller sirup
  • Bruges i salater sammen med eks. blåskimmelost og nødder
  • Laves til pæremarmelade, kompot eller saft

Ernæringsfakta (pr. 100 g)

  • Kalorier: ca. 57 kcal
  • Kulhydrater: ca. 15 g (naturlige sukkerarter)
  • Kostfibre: ca. 3 g
  • C-vitamin: ca. 4-5 mg
  • Rig på antioxidanter og kostfibre, især i skrællen

Pærer er gode for fordøjelsen på grund af deres høje fiberindhold.

Værd at vide

  • Der findes over 3.000 forskellige pæresorter verden over
  • Modsat mange andre frugter modner pærer bedre efter plukning
  • Pærer er en af de få frugter, der ikke forårsager allergi hos de fleste - dog kan birkepollenallergikere opleve krydsreaktioner
  • En moden pære skal give lidt efter ved let tryk ved stilken - ikke nødvendigvis på hele frugten.
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Vi håber du vi støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.