• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Laurbær - fakta og se hvorfor laurbær skal i fryseren

Laurbær - fakta og se hvorfor laurbær skal i fryseren

Billede med laurbær.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMSSubscribe

Vi kender laurbær bedst mellem sværene på en flæskesteg eller i en gryderet, men de aromatiske blade bruges flittigt verden rundt.

Det er en vigtig ingrediens i mange køkkener blandt andet det indiske og italienske, hvor en ægte bolognese altid indeholder laurbærblade.

Laurbær har nemlig en kraftig, krydret duft og smag, og det passer perfekt i madlavningen.

Bladene vokser på det stedsegrønne træ af samme navn, det botaniske navn er Laurus Nobilis.

Træet stammer oprindeligt fra Middelhavslandene, men det kan godt dyrkes i en store krukke herhjemme. Da de ikke tåler hård frost, skal de overvintre indenfor.

Betydning

Vidste du, at udtrykket at ”hvile på laurbærene” betyder, at man slår sig til ro efter en sejr eller succes uden at stræbe efter mere (lige nu).

I romertiden var denne plante et symbol på fred, beskyttelse og visdom, og både romerne og grækerne brugte laurbærkranse for at krone store sejre, bedrifter, og triumfer.

Tænk blot på Julius Cæsar, som altid blev afbilledet med en krans flettet af laurbærblade.

Selv i dag bruger vi udtrykket om en særlig ærestitel, når vi hvert år uddeler De Gyldne Laurbær til en dansk forfatter.

Opbevaring

Laurbærbladene bør ikke opbevares som andre krydderier. Altså i køkkenskabet eller på krydderihylden.

I stedet kan du med fordel putte laurbærbladene i en pose og derefter lægge den i fryseren. På den måde bevarer du smagen og kraften i bladene bedre.

Du skal i øvrigt også være opmærksom på, at netop fordi vi ofte opbevarer laurbærbladene forkert, så skal der anvendes flere laurbærblade i retterne, end der er angivet i mange opskrifter.

Opbevarer du dem derimod i fryseren, kan du nøjes med at følge den angivne mængde.

Sundhed

Der findes mange tanker og ideer om, hvor sundt det er at anvende laurbærblade, og her tager vi lige nogle af dem:

  • Bladene kan styrke fordøjelsessystemet og lindre hård mave, oppustethed og mavepine.
  • Laurbær er god mod ømme muskler, og kan være med til at lindre gigtsmerter.
  • De kan virke slimløsende og bakteriedræbende.
  • Bladene kan styrke din koncentrationsevne, og din reaktionstid.
  • De kan fremme din hukommelse, og hjælpe dig med at huske bedre.
  • Laurbær kan virke beroligende på sindet og være med til at dæmpe blandt andet angst og stress.

Om det hele er sandt, er der ikke nogen entydige forskningsresultater, som kan fortælle os, men laurbær har lige fra oldtiden været fremhævet som værende godt for os.

Anvendelse og opskrifter

Vi kan bruge både friske og tørre blade. De friske har mest smag, men de kan være svære at få fat i.

Du kan komme et laurbærblad ned i kogevandet, når du koger ris, så får risene en dejlig aromatisk smag. Samme trick gælder også for linser og kartofler.

Laurbærbladene bruges i mange forskellige opskrifter. Jeg anvender dem blandt andet i agurkesalat, fordi det er en eminent smagsgiver til syltede grøntsager.

Der skal også blade i en god andesovs og til en grydestegt kylling.

Men prøv også at lave eksotiske retter som linsesuppe fra Mellemøsten eller rejecurry med kokosmælk fra Bangladesh.

Kylling bourguignon - nem opskrift

5 fra 1 stemme
Opskrift på kylling bourguignon. Min originale opskrift på den klassiske franske gryderet, der her er lavet i en lettere udgave med kylling.
Gå til opskrift
billede med kylling bourguignon

Skovridergryde: Opskriften på en lækker simreret

5 fra 3 stemmer
Få min opskrift på skovridergryde, der er en himmelsk lækker gryderet med smørmørt oksekød, champignon og selvfølgelig denne smagfulde sauce.
Gå til opskrift
billede med skovridergryde

Cassoulet - Nem opskrift på klassisk fransk gryderet

4.5 fra 2 stemmer
Den nemme opskrift på cassoulet, der er en fransk gryderet med masser af smag. God som hurtig hverdagsmad og som lækker gæstemad.
Gå til opskrift
billede med cassoulet

Kyllingefrikasse

5 fra 10 stemmer
Her får du min opskrift på kyllingefrikasse, der er en dansk klassiker. En lækker frikasse med kylling, gulerødder og knoldselleri.
Gå til opskrift
kyllingefrikasse

Bacongryde - nem og lækker simreret med bacon og øl

4.7 fra 3 stemmer
Se her hvordan du laver en bacongryde, der er en nem gryderet med blandt andet store stykker bacon og øl. En opskrift med billeder.
Gå til opskrift
billede med bacongryde

Coq au vin

4.8 fra 21 stemmer
Min opskrift på coq au vin, der er en klassisk fransk ret med unghane i rødvin. Du kan dog også bruge en kylling, og retten er god gæstemad.
Gå til opskrift
Coq au vin er en skøn, fransk klassiker på unghane eller kylling i rødvin. En god og nem gryderet med masser af grøntsager og smag. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Ungarsk gullasch med kartoffelmos

4.7 fra 78 stemmer
Her er min opskrift på en klassisk og gammeldags gullasch (gullash) med kartoffelmos. En populær gryderet med oksekød, paprika og champignon.
Gå til opskrift
billede med gullasch med kartoffelmos

Verdens bedste Osso buco

4.8 fra 52 stemmer
Min bedste opskrift på italiensk osso buco. En god og langtidsstegt ossobuco, der serveres med gremolata, kartoffelmos eller pasta.
Gå til opskrift
billede med osso buco

Gammeldags bankekød (traditionel opskrift med løg)

4.8 fra 44 stemmer
Se hvordan du laver den bedste bankekød med masser af løg og en fantastisk sovs. Kødet bliver mørt som smør, og serveres med kartoffelmos.
Gå til opskrift
billederesultat for bankekød og kartoffelmos

Kalvesteg med bacon stegt i gryde

4.5 fra 2 stemmer
Her får du min opskrift på kalvesteg med bacon stegt i gryde. Stegetiden er ca. 2 timer og 30 minutter, og det giver et mørt stykke kød.
Gå til opskrift
kalvesteg med bacon
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Uge25-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 25: De bedste 20 vintilbud udvalgt blandt 150

Madplan uge 25

Ugens madplan uge 25 med lækre sommerretter

billede med guf guf kage

Guf guf kage - nem opskrift på bradepandekage med kokos

Billede af ribsteaks med marinerede grøntsager.

Ribsteaks i ovn med marinerede grøntsager

Bobler

Ugens vine, uge 24 med bobler og brus til studenter og fester

Uge24-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 24: Ugens bedste vine til sol og studenter!

Forsiden lige nu

sommerpande med kylling og kål
Sommerpande med kylling og kål→ Se opskriften
Madplan uge 25
Ugens madplan uge 25 med lækre sommerretter→ Se opskriften
vandkringle med creme
Vandkringle - nem kringle med creme og remonce→ Se opskriften
Uge25-bedstevinkøbMV
Ugens vine, uge 25: De bedste 20 vintilbud udvalgt blandt 150→ Se opskriften
Billede af grillede kyllingespyd.
Grillede kyllingespyd med grøntsager og BBQ-marinade→ Se opskriften
Kartoffelsalat med majs, grillede peberfrugter og spidskål
Kartoffelsalat med majs, grillede peberfrugter og spidskål→ Se opskriften
jordbærkage med kransekage
Jordbærkage med kransekage og flødecreme→ Se opskriften
Billede med rabarberbrud.
Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan→ Se opskriften
Hyldeblomstsirup
Hyldeblomstsirup til drinks og desserter→ Se opskriften
Kartoffelavlerens kyllingefad med hele kyllingelår
Kartoffelavlerens kyllingefad med hele kyllingelår→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her