Kokos

Her er de bedste opskrifter med kokos og kokosmel. Samtidig får du fakta og info om den populære kokosnød, hvis indhold er sundt at spise.
Kokos kommer fra kokosnødden, der er hård og ru på ydersiden, men den er fyldt med gode sager indeni.
For den lille brune nød med det lidt barske ydre, er kilden til masser af sunde næringsstoffer – uanset om du foretrækker kokosmælk, kokosolie, kokosflager, kokosvand eller kokosmel.
Flere steder i verden kaldes kokospalmen endda for ”livets træ”, fordi den gør så meget godt for din sundhed.
Alt kan bruges på kryds og tværs og både indvendigt og udvendigt. Få her tips til, hvordan du bruger kokos i dit køkken – men såmænd også i din skønhedspleje. Og du bruger det jo også i drømmekage, fedtebrød og Bounty.
Kokosnød er sund
Kokos er hot og oppe i tiden indenfor superfood-trenden og perfekt for veganere. Alt fra bloggere og sundhedseksperter til Hollywood-kendisser hylder kokosnødden for dens mange sundhedsfremmende egenskaber.
Her er blot nogle af dem: low carb/lavt kulhydratindhold, højt fiberindhold, naturlig sødme, mættet fedt, masser af protein og tåles også af laktoseintolerante.
Selve frugten består af et ca. fem millimeter tykt og trevlet lag. Fibrene fra disse anvendes til at fremstille blandt andet tov, tæpper og måtter. Under dette lag finder man et hvidt spiseligt lag på 1-2 centimeter og i kernen saften, kaldet kokosvand.
Kokos kan bruges til rigtig mange retter - fra eksotiske gryderetter til müsli og bagværk og et drys ristet kokosmel pifter både salater og kager op. Kokosmælk på dåse erstatter ofte fløde i f.eks. asiatiske retter.
Sådan åbner du en kokosnød
Stik hul i et eller flere af de tre spirehuller i toppen og lad saften løbe ud.
Kokosnøden deles med en sav eller hammer. Frugtkødet fjernes fra skallen med en kniv. Pas på fingrene!
På en ferie i Caribien lærte jeg at slå to kokosnødder mod hinanden på den helt rigtige måde, så den ene får et knæk, og kan skilles ad. Så sådan kan det også gøres.
Mange måder at anvende kokos på
Kokosflager: Dekorative hvide flager fyldte med fiber og naturlig sødme. Kan bruges til alt fra tilbehør til orientalske retter til drys på din morgenmad og sågar også i dine hjemmebagte rugbrød.
Kokosfløde: En kaloriebombe, men en god nyhed til laktoseintolerante og veganere. Kan bruges som erstatning for den traditionelle fløde. Men naturligvis får du en anden sødme ved at bruge kokosfløde.
Kokosmel: Kokosmel er perfekt til dit bagværk, hvis du lever efter low carb-metoden. Og så er det glutenfri og fyldt med de sunde olier. Grundingrediens i blandt andet kokostoppe og kokoskage.
Kokosmælk: Masser af proteiner og gode vitaminer og fin erstatning for fløde i eksempelvis gryderetter. Giver en fin eksotisk smag.
OBS! Kokosmælk og kokosvand er ikke det samme. Kokosvand er den tynde væske indeni kokosnødderne, hvorimod kokosmælk er kokosvand blandet med helt finthakket eller most kokoskød.
Under produktionen giver det den nærmest cremede konsistens på kokosmælken, men som altså er en blanding af kokosvand og kokoskød.
Kokossukker: Kokossukker er sukker produceret af saften fra afskårne blomsterknopper af kokospalmen. Kokossukker er traditionelt blevet brugt som sødemiddel i Syd- og Sydøstasien.
Har et højt indhold af mineraler og er en rig kilde til kalium, magnesium, zink og jern og indeholder vitamin B1, B2, B3 og B6. Kokossukker er ofte brugt af diabetikere som sukkererstatning.
Kokosolie (eller kokosfedt): Kokosfedt er flydende ved 25 grader, og så kalder man det kokosolie, men det er det samme.
Brug den blandt andet til at stege i for at give smag til orientalske retter. Kokosolien er et oplagt alternativ til smør. Den bruges ofte til bagning blandt vegetarer og så har den en lækker smag af kokos.
Men allerbedst, så bruger du den i din skønhedsrutine – enten til at berige din bodylotion eller ansigtscreme, men også i hårplejen. Er også ideel, hvis du vil lave din egen læbepomade.
TIP! Lider du af tørre hårspidser og elektrisk hår, kan du smøre lidt kokosolie i hårspidserne og lade det trække natten over (husk håndklæde på din pude). Vask håret og du vil have de blødeste lokker igen.
Kokosvand: Den mest hypede drikkevare i bl.a. USA – især i fitnesscentre. NB! Kokosvand og kokosmælk er ikke det samme.
Kokosvand tappes fra de helt unge kokosnødder. Kokosvand indeholder ingen fedt og kun meget få kalorier (primært naturligt sukker) og indeholder derudover flere mineraler som magnesium, natrium, fosfor og kalcium.
Kokosvand er mere hydrerende end kildevand. Et oplagt og sundere alternativ til traditionelle energidrikke.
Kokosfibermel: Indeholder halvt så mange kalorier, men 15 gange så mange kostfibre som andre melsorter.
Kokosnød: Den hele nød skal man kæmpe lidt med at få åbnet, men det bløde og saftige kokoskød er en lækker snack og umagen værd.
Næringsindhold i kokos
Indholdet af vitaminer og mineraler afhænger af, hvilket produkt, der er tale om.
Drikkekokosnød og moden kokosnød har et pænt indhold af B-, C- og E-vitamin. Der er et højt indhold af mineralerne jern, kalium og magnesium, samt fosfor, kalcium og natrium.
Det består næsten udelukkende af mættede fedtsyrer, blandt andet laurinsyre og caprylsyre, som man også finder i modermælk.
Opbevaring og holdbarhed
Hele friske kokosnødder kan opbevares i op til fire måneder ved stuetemperatur. Brune kokosnødder kan opbevares i op til to måneder ved 0-2 grader.
Kødet opbevares i 2-4 dage ved 3-5 grader. Vælg kokosnødder, hvor skallen er hel og de tre spirehuller ikke er beskadiget.
Frysning
Frisk revet kokosnød eller stykker af kokos kan fryses i op til seks måneder.
Fakta om kokosnødder
Kokosnødden (Cocos nucifera) er frugten på en fjerpalme, som har ideelle betingelser ved varme kyster.
Den er den eneste art i slægten Cocos og nucifera betyder den bærer nødder.
En abe hedder macacus på latin, og de tre spirehuller på den brune kerne får kernen til at minde om et abeansigt. Det menes at være de opdagelsesrejsende portugisere, der i 1500-tallet gav frugten navnet macacus, der så senere er blevet ændret lidt til cocos og kokos.
Kokosnød er botanisk set ikke en nød, men en stenfrugt.
Kokospalmen fandtes allerede før opdagelsen af Amerika overalt i de tropiske områder i Asien og Polynesien og langs med Sydamerikas stillehavskyst. Det er derfor usikkert, hvor kokospalmen egentlig stammer fra.
Man mener dog, at den stammer fra Polynesien, og at havstrømme har ført spiredygtige nødder til Sydamerika. Nu dyrkes den overalt langs kysterne i de tropiske områder.
Fillippinerne er verdens største producent af kokosnødder, dernæst kommer Indonesien, Indien, Brasilien, Sri Lanka og Thailand.
Kokosolien er også en populær ingrediens i kosmetikindustrien, hvor den bruges i blandt andet rynkecremer, sæbe, shampoo og til læbestifter.
Opskrifter med kokos
Her får du en række af de mest populære opskrifter med kokos og kokosmel.