• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Kokos - fakta, viden og skønne opskrifter

Kokos - fakta, viden og skønne opskrifter

Billede med kokos.
Del gerne:
8
SHARES
FacebookMessenger8PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  1. maj 2025 - Udgivet:  1. maj 2025

Indhold

  1. Kokosnød er sund
  2. Sådan åbner du en kokosnød
  3. Mange måder at anvende kokos på
  4. Næringsindhold
  5. Opbevaring og holdbarhed
  6. Frysning
  7. Fakta om kokosnødder
  8. Opskrifter med kokos
  9. Rabarberkage med kokos - svampet og nem at bage
  10. Rabarbercrumble med kokos
  11. Rytterkage med lækker kokos- og karameltopping
  12. Drømmekage fra Brovst
  13. Lækker kokoskage - nem opskrift på kage med kokos
  14. Kokostoppe opskrift - nemme og lækre
  15. Cookies med kokos
  16. Den du ved nok kage
  17. Kokossmåkager
  18. Bountykage
  19. Fedtebrød
  20. Bounty kokosstænger

Kokos kommer fra kokosnødden, der er hård og ru på ydersiden, men den er fyldt med gode sager indeni.

For den lille brune nød med det lidt barske ydre, er kilden til masser af sunde næringsstoffer – uanset om du foretrækker kokosmælk, kokosolie, kokosflager, kokosvand eller kokosmel.

Flere steder i verden kaldes kokospalmen endda for ”livets træ”, fordi den gør så meget godt for din sundhed.

Alt kan bruges på kryds og tværs og både indvendigt og udvendigt. Få her tips til, hvordan du bruger kokos i dit køkken – men såmænd også i din skønhedspleje. Og du bruger det jo også i drømmekage, fedtebrød og Bounty.

Kokosnød er sund

Kokos er hot og oppe i tiden indenfor superfood-trenden og perfekt for veganere. Alt fra bloggere og sundhedseksperter til Hollywood-kendisser hylder kokosnødden for dens mange sundhedsfremmende egenskaber.

Her er blot nogle af dem: low carb/lavt kulhydratindhold, højt fiberindhold, naturlig sødme, mættet fedt, masser af protein og tåles også af laktoseintolerante.

Selve frugten består af et ca. fem millimeter tykt og trevlet lag. Fibrene fra disse anvendes til at fremstille blandt andet tov, tæpper og måtter. Under dette lag finder man et hvidt spiseligt lag på 1-2 centimeter og i kernen saften, kaldet kokosvand.

Kokos kan bruges til rigtig mange retter - fra eksotiske gryderetter til müsli og bagværk og et drys ristet kokosmel pifter både salater og kager op. Kokosmælk på dåse erstatter ofte fløde i f.eks. asiatiske retter.

Sådan åbner du en kokosnød

Stik hul i et eller flere af de tre spirehuller i toppen og lad saften løbe ud.

Kokosnøden deles med en sav eller hammer. Frugtkødet fjernes fra skallen med en kniv. Pas på fingrene!

På en ferie i Caribien lærte jeg at slå to kokosnødder mod hinanden på den helt rigtige måde, så den ene får et knæk, og kan skilles ad. Så sådan kan det også gøres.

Mange måder at anvende kokos på

Kokosflager: Dekorative hvide flager fyldte med fiber og naturlig sødme. Kan bruges til alt fra tilbehør til orientalske retter til drys på din morgenmad og sågar også i dine hjemmebagte rugbrød.

Kokosfløde: En kaloriebombe, men en god nyhed til laktoseintolerante og veganere. Kan bruges som erstatning for den traditionelle fløde. Men naturligvis får du en anden sødme ved at bruge kokosfløde.

Kokosmel: Kokosmel er perfekt til dit bagværk, hvis du lever efter low carb-metoden. Og så er det glutenfri og fyldt med de sunde olier. Grundingrediens i blandt andet kokostoppe og kokoskage.

Kokosmælk: Masser af proteiner og gode vitaminer og fin erstatning for fløde i eksempelvis gryderetter. Giver en fin eksotisk smag.

OBS! Kokosmælk og kokosvand er ikke det samme. Kokosvand er den tynde væske indeni kokosnødderne, hvorimod kokosmælk er kokosvand blandet med helt finthakket eller most kokoskød.

Under produktionen giver det den nærmest cremede konsistens på kokosmælken, men som altså er en blanding af kokosvand og kokoskød.

Kokossukker: Kokossukker er sukker produceret af saften fra afskårne blomsterknopper af kokospalmen. Kokossukker er traditionelt blevet brugt som sødemiddel i Syd- og Sydøstasien.

Har et højt indhold af mineraler og er en rig kilde til kalium, magnesium, zink og jern og indeholder vitamin B1, B2, B3 og B6. Kokossukker er ofte brugt af diabetikere som sukkererstatning.

Kokosolie (eller kokosfedt): Kokosfedt er flydende ved 25 grader, og så kalder man det kokosolie, men det er det samme.

Brug den blandt andet til at stege i for at give smag til orientalske retter. Kokosolien er et oplagt alternativ til smør. Den bruges ofte til bagning blandt vegetarer og så har den en lækker smag af kokos.

Men allerbedst, så bruger du den i din skønhedsrutine – enten til at berige din bodylotion eller ansigtscreme, men også i hårplejen. Er også ideel, hvis du vil lave din egen læbepomade.

TIP! Lider du af tørre hårspidser og elektrisk hår, kan du smøre lidt kokosolie i hårspidserne og lade det trække natten over (husk håndklæde på din pude). Vask håret og du vil have de blødeste lokker igen.

Kokosvand: Den mest hypede drikkevare i bl.a. USA – især i fitnesscentre. NB! Kokosvand og kokosmælk er ikke det samme.

Kokosvand tappes fra de helt unge kokosnødder. Kokosvand indeholder ingen fedt og kun meget få kalorier (primært naturligt sukker) og indeholder derudover flere mineraler som magnesium, natrium, fosfor og kalcium.

Kokosvand er mere hydrerende end kildevand. Et oplagt og sundere alternativ til traditionelle energidrikke.

Kokosfibermel: Indeholder halvt så mange kalorier, men 15 gange så mange kostfibre som andre melsorter.

Kokosnød: Den hele nød skal man kæmpe lidt med at få åbnet, men det bløde og saftige kokoskød er en lækker snack og umagen værd.

Næringsindhold

Indholdet af vitaminer og mineraler afhænger af, hvilket produkt, der er tale om.

Drikkekokosnød og moden kokosnød har et pænt indhold af B-, C- og E-vitamin. Der er et højt indhold af mineralerne jern, kalium og magnesium, samt fosfor, kalcium og natrium.

Det består næsten udelukkende af mættede fedtsyrer, blandt andet laurinsyre og caprylsyre, som man også finder i modermælk.

Opbevaring og holdbarhed

Hele friske kokosnødder kan opbevares i op til fire måneder ved stuetemperatur. Brune kokosnødder kan opbevares i op til to måneder ved 0-2 grader.

Kødet opbevares i 2-4 dage ved 3-5 grader. Vælg kokosnødder, hvor skallen er hel og de tre spirehuller ikke er beskadiget.

Frysning

Frisk revet kokosnød eller stykker af kokos kan fryses i op til seks måneder.

Fakta om kokosnødder

Kokosnødden (Cocos nucifera) er frugten på en fjerpalme, som har ideelle betingelser ved varme kyster.

Den er den eneste art i slægten Cocos og nucifera betyder den bærer nødder.

En abe hedder macacus på latin, og de tre spirehuller på den brune kerne får kernen til at minde om et abeansigt. Det menes at være de opdagelsesrejsende portugisere, der i 1500-tallet gav frugten navnet macacus, der så senere er blevet ændret lidt til cocos og kokos.

Kokosnød er botanisk set ikke en nød, men en stenfrugt.

Kokospalmen fandtes allerede før opdagelsen af Amerika overalt i de tropiske områder i Asien og Polynesien og langs med Sydamerikas stillehavskyst. Det er derfor usikkert, hvor kokospalmen egentlig stammer fra.

Man mener dog, at den stammer fra Polynesien, og at havstrømme har ført spiredygtige nødder til Sydamerika. Nu dyrkes den overalt langs kysterne i de tropiske områder.

Fillippinerne er verdens største producent af kokosnødder, dernæst kommer Indonesien, Indien, Brasilien, Sri Lanka og Thailand.

Kokosolien er også en populær ingrediens i kosmetikindustrien, hvor den bruges i blandt andet rynkecremer, sæbe, shampoo og til læbestifter.

Opskrifter med kokos

Her får du en række af de mest populære opskrifter med kokos og kokosmel.

Rabarberkage med kokos - svampet og nem at bage

4.9 fra 46 stemmer
Skøn opskrift på rabarberkage med kokos, som du nemt laver i en bradepande. De syrlige rabarber spiller perfekt sammen med den søde kage og kokos.
Gå til opskrift
billede med rabarberkage med kokos

Rabarbercrumble med kokos

4.6 fra 10 stemmer
Her får du opskriften på en virkelig lækker rabarbercrumble med kokos. Her koger du rabarber og laver en lækker smuldredej med kokos.
Gå til opskrift
billede af rabarbercrumble med kokos

Rytterkage med lækker kokos- og karameltopping

4.6 fra 50 stemmer
Her er den bedste opskrift på rytterkage, der smager himmelsk godt. En meget nem og lækker kage med en skøn karamel- og kokostopping.
Gå til opskrift
billede til rytterkage

Drømmekage fra Brovst

4.8 fra 122 stemmer
Drømmekage. Her er min opskrift på den klassiske kage fra Brovst med ekstra fyld på toppen. En populær kokoskage, der er nem at bage.
Gå til opskrift
billede med drømmekage fra Brovst opskrifter

Lækker kokoskage - nem opskrift på kage med kokos

4.7 fra 90 stemmer
Her får du den bedste opskrift på kokoskage. En nem og hurtig kage med kokos, som bages i en lille bradepande. Til dig, der elsker kokos.
Gå til opskrift
billederesultat for kokoskage

Kokostoppe opskrift - nemme og lækre

4.7 fra 69 stemmer
Her er den bedste opskrift på kokostoppe. Klassiske kokosmakroner, der laves af kokos, sukker og æggehvider. Bunden dyppes i mørk chokolade.
Gå til opskrift
nemme kokostoppe med chokoladebund

Cookies med kokos

4.8 fra 8 stemmer
Her er min opskrift på cookies med kokos og chokolade. Nemme og sprøde kokos cookies, der ikke tager mange minutter at bage. Ca. 20 stk.
Gå til opskrift
cookies med kokos og chokolade

Den du ved nok kage

4.7 fra 207 stemmer
Den bedste opskrift på "den du ved nok kage", der er en lækker chokolade drømmekage med kokosglasur. Kagen er let at bage og kan fryses ned.
Gå til opskrift
billede for den du ved nok kage

Kokossmåkager

4.8 fra 29 stemmer
Her får du min opskrift på kokossmåkager, som du kan lave i en fart. Faktisk er disse småkager med kokos klar på ca. 15-20 minutter.
Gå til opskrift
kokossmåkager nemme og hurtige

Bountykage

4.8 fra 10 stemmer
Her får du den bedste opskrift på bountykage. En lækker og nem kage, der smager af Bounty kokosbrødet, og med en lækker Marabou topping.
Gå til opskrift
billederesultat for bountykage

Fedtebrød

4.8 fra 159 stemmer
Den bedste opskrift på sønderjyske fedtebrød, der er nemme småkager. De skal ikke hæve, er hurtige at bage og laves med eller uden romglasur.
Gå til opskrift
billederesultat for fedtebrød

Bounty kokosstænger

4.8 fra 12 stemmer
Bounty opskrift: Det er særdeles nemt at lave bounty kokosstænger i dit eget køkken. Du skal blot bruge tre ingredienser.
Gå til opskrift
Billede med hjemmelavet Bounty
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her