Her finder du alle de bedste opskrifter med kanel. Du får fakta, inspiration og kanelopskrifter på kanelsnegle, kanelstang og mange andre.
Mmm.. duften af kanel er jo i sig selv fantastisk, og kan hurtigt lede ens tanker hen på sene vinteraftener og julen. Hvem kan forestille sig risengrød uden.
Vi har brugt kanelen i mange tusinde år, og den har været kendt og værdsat siden 2000 år før Kristus. hvor den især blev brugt i lande som Ægypten til at bekæmpe sygdomme med.
Vi kender kanelen på dens lidt søde, varme og krydrede smag, og det kan tilkøbes i stort set alle supermarkeder. Og den er jo uundværlig i kanelsnegle, kanelstang, kanelkage og mange andre opskrifter.
Hvor kommer kanel fra?
Kanelen (når det er den ægte udgave) bliver fremstillet af tørret bark fra det tropiske træ Cinnamomum ceylanicum, og det sælges i to forskellige varianter.
Dels som stødt, og dels i stænger, som du kan se på billedet længere oppe.
Fakta og viden
Her får du 5 vigtige informationer om kanel.
Kanel kommer fra barken af et træ
Ægte kanel (Ceylon-kanel) stammer fra barken på kaneltræet, som vokser i bl.a. Sri Lanka og Indien. Barken tørres og ruller sig naturligt sammen til de velkendte stænger.
Der findes to typer kanel
- Ceylon-kanel: Mildere, lysere og kaldes ofte “ægte kanel”.
- Cassia-kanel: Mørkere og kraftigere – det er den mest udbredte i supermarkeder. Cassia indeholder mere kumarin, som man helst ikke skal have for meget af.
Kanel har været brugt i tusinder af år
Allerede i det gamle Egypten brugte man kanel som parfume, i medicin og til balsamering. Det var så værdifuldt, at det blev anset for en gave til konger og guder.
Kanel har sundhedsmæssige egenskaber
Kanel indeholder antioxidanter og menes at have en positiv effekt på blodsukker og inflammation – dog kun i små mængder!
Det er en klassiker i både det søde og salte køkken
I Danmark elsker vi kanel i kanelsnegle, risengrød og æblekage, men den bruges også i eks. mellemøstlige og indiske retter med kød, ris eller grøntsager.
Kumarin i kanel
Man skal som næcnt være opmærksom på, at kanel indeholder kumarin, som ganske vist er et naturligt aromastof, men det er samtidig et giftstof, der kan skade for leveren.
Her skelner man især mellem to typer af kanel, nemlig kassiakanel og ægte kanel. Indholdet af kumarin i kassiakanel er væsentligt højere end i den ægte kanel, der også kaldes Ceylon-kanel. Sidstnævnte indeholder kun meget lidt kumarin. Derfor bør kassiakanel indtages i begrænsede mængder, oplyser Fødevarestyrelsen.
Så for at få de positive egenskaber ud af kanelen, er det vigtigt at købe den ægte kanel. Den hedder altså enten Ceylon-kanel eller Cinnamomum verum, og altså IKKE kassia-kanel. Så husk at kigge på emballagen næste gang du køber kanelen i supermarkedet. Det er ikke ligegyldigt hvad du vælger.
Hedder det en eller et kanel?
Og så kommer vi til den sproglige del af det. For hedder det egentlig et eller en kanel?
Det er drilsk sprøgsmål, og hvis du er i tvivl, så er der en god grund. Du kan nemlig sige og skrive begge dele. Der er valgfrihed, og derfor er både kanelen og kanelet korrekt.
Opskrifter med kanel
Her får du de bedste opskrifter med kanel, der jo er en kær ingrediens i mange stykker bagværk:
Kanelkage
Kanelsnegle
Kanelstang
Æblekage med kanel, remonce og creme
Kanelgifler - nem opskrift
Kanelsnurrer
Jødekager
Kringle med æble, kanel og remonce
Verdens bedste rabarberkage
Blommekage fra Lagkagehuset
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: