Grønkål

Grønkål er super sund, og kålen indeholder bla. store mængder vitaminer og kostfibre. Få opskrifter, fakta og meget mere med grønkålen her.
Måske kender du især grønkål som en stuvet grøn masse, der typisk kom på de danske borde til jul og nytår i din barndom? Så skylder du dig selv at få et nyt forhold til denne vitaminrige grønne kål, der i dag er en af de mest hypede superfoods.
Det er de store, krusede, grønne blade på grønkålen, der spises. Grønkål har en stærk kålsmag med lidt nøddeagtige undertoner.
Skal grønkålen spises rå, snittes den fint og drysses med lidt salt og sukker. Derefter krammes den godt, indtil kålen falder lidt sammen. Det gør grønkål lettere at spise og mere delikat.
Som snack og tilbehør er den også en vinder, når du kort rister den finthakkede grønkål i ovnen til den bliver sprød. Herefter drypper du en god olivenolie over og lidt havsalt.
De fleste supermarkeder har skyllet, finthakket grønkål i sæsonen, hvis du ikke selv har mod på de store kraftige kålblade.
Opbevaring
Skyl grønkålen og lad den tørre. Pak den derefter i plastpose. Holdbarheden er op til tre uger på køl.
Frysning af grønkål
Grønkålen kan sagtens fryses. Blanchér den, og frys den herefter ned. Frossen grønkål kan holde sig cirka 10 måneder i fryseren. Hvis du bruger frossen grønkål, skal den tøs op og vrides før brug.
Vitaminer
Rå grønkål er især rig på A- og C-vitamin, mineraler samt kostfibre. Grønkålen er desuden en god kilde til tiamin, riboflavin, pantotensyre, vitamin E og flere mineraler, heriblandt jern, calcium, kalium og fosfor.
At koge kålen mindsker indholdet af disse næringsstoffer, med undtagelse af vitamin K.
Sæson
Grønkålen er i sæson fra oktober til februar.
Fakta
Grønkål kan tåle helt ned til 20 graders frost i haven. Det er en vintergrøntsag, som får en sødere og mere aromatisk smag, hvis den har været udsat for frost.
Antioxidanterne og vitaminerne står i kø i grønkålen, der indeholder flere sunde stoffer end de fleste andre grøntsager. Kostfibre er der masser af i grønkålen. Faktisk indeholder den krøllede kål dobbelt så mange fibre som broccoli.
Grønkålen blev først dyrket fra vilde sorter af de gamle grækere og romere. Senere spredte de sig op gennem Europa, hvor bladene blev kaldt "coles", og til de britiske øer. Derfra blev de transporteret til Nord- og Sydamerika. Første gang, kålen blev omtalt i USA, var i 1669, hvor man refererede til planten som "colewarts".