Ananas er frugten, de fleste mennesker elsker. Her får du viden om alt fra vitaminindhold og opskrifter til at spotte den perfekte frugt.
Ananas er bare eksotisk. Dens saft smager forrygende i en Piña Colada, den er prikken over i’et i en dessert og den er en foræring til mange retter, der skal have lige dele sødme og syrlighed.
Udover det er frugten også ualmindeligt sund og god for fordøjelsen. Den eneste ulempe ved ananas er det høje indhold af enzymet bromelin. Det er det, der gør, at dine læber af og til kan svie, når du spiser frugten.
Bromelin er et proteinspaltende enzym, og når den kommer i berøring med læberne, går den i gang med at spalte proteinet i læbernes celler. Mærkeligt at vide at ens mund bliver en lille kemifabrik, når ananas kommer ind i den.
Næringsindhold
En ananas indeholder først og fremmest masser af de vigtige C-vitaminer. Derudover er der også A-vitaminer i rigeligt mål samt gode mineraler for eksempel kalium.
Og så indeholder den omkring 50 kalorier pr. 100 gram.
Opbevaring
Ananas skal helst opbevares i stuetemperatur. Den har ikke godt af at ligge i køleskabet for mange dage, da den vil begynde at blive brunsort.
Frugten kan holde max. 10 måneder i fryseren. Bedst er det at skære frugten i stykker og komme den i en tæt pose, som fryses ned.
Sådan ved du, om ananas er moden
Det er så irriterende at vende hjem med ananas i indkøbsposen og glæde sig til at skære den ud. Når man så får fat i kniven og skærer, opdager man, at ananassen er umoden og næsten uspiselig.
En tommelfingerregel er, at du skal lugte til den. Hvis du ikke kan dufte noget, er den ikke moden. Du kan også prøve at klemme på frugten. Den skal gerne give lidt efter, men må ikke føles svampet. Hvis frugten er mørkegrøn, betyder det, at den er umoden og kedelig.
På den anden side må en ananas heller ikke være overmoden og gæret. Hvis den har revner, er fugtig på overfladen eller har en gæragtig lugt, så skal du holde dig fra den.
Her fik den sit navn
Ananas kan kun dyrkes tropiske og subtropiske egne. Oprindeligt er planten fra Sydamerika og indianerne kaldte den ”Den uovertrufne frugt”.
Spanierne med Columbus i spidsen tog både frugten og ordet med sig, da de sejlede tilbage til Europa. Kilder skriver om, hvordan Columbus opdagede denne mærkelige plante på Guadeloupe i 1493. Resten er historie.
Englænderne mente, at frugten lignede en stor kogle, derfor navnet pineapple – der kan oversættes til kogleæble.
Tips til ananas
Frugten har som nævnt et enzym, som nedbryder proteiner. Det er ikke rart for læberne, når enzymet begynder at arbejde, men til gengæld er det yderst brugbart til marinering.
Hvis du marinerer kød i frisk ananas-saft et par timer, før du steger, får du dejligt, mørt kød.
Omvendt vil enzymet ødelægge gelatinen i husblas, hvis du prøver at lave en rand eller fromage med ananassaft. Det betyder, at desserten ikke stivner. Hvis du får lyst til at lave en rand eller fromage, så sørg for at bruge saften og frugterne fra dåse.
Sådan gendyrker du en ananas
Toppen af den brugte ananas med blade skal du ikke bare smide ud. For du kan faktisk nemt gendyrke den eksotiske frugt.
Når du er færdig med at skære en ananas ud, kan du rense toppen ved at fjerne frugtkødet og de nederste blade, så du kan se bittesmå rødder hele vejen rundt om kanten.
Sæt toppen i et glas vand eller en vase. Hvis du er heldig, vil toppen begynde at skyde rødder i vandglasset. Eller gør som jeg viser dig i videoen. Herefter kan du plante den i en urtepotte og sætte den et lyst sted ved stuetemperatur.
Du vil ikke altid få en spiselig frugt ud af det, men en flot, eksotisk plante som du selv har lavet.
Opskrifter med ananas
Madensverden.dk har en række opskrifter med den tropiske frugt. Her får du et udvalg, som er lige til at kaste sig over.
Karry kylling i fad med ananas - bedste opskrift
Amerikansk gryde med svinekød, ris, ærter og ananas
Pina Colada - den rigtige opskrift
Tropisk kylling med ananasring og fyld
Koteletter med ananas og karry i fad
Ananas mojito
Hvidkålssalat med ananas, gulerødder og rosiner
Asiatisk kyllingegryde med ananas
Ananas salsa - nem salsa med rødløg og mynte
Lækker og frisk ananas smoothie
Fakta om ananas
🍍 Generelle fakta om ananas
- Oprindelse: Ananas stammer fra Sydamerika, især området omkring Paraguay og Brasilien. Den blev spredt til Europa af Columbus i 1493.
- Vokser ikke på træer: Selvom mange tror det – ananas vokser faktisk på jorden, på en lav plante med spidse blade.
- Frugtens opbygning: Hver "øje" på ananasen er faktisk en enkelt blomst, som er vokset sammen til en stor frugt. Det er altså en sammensat frugt!
- Det tager tid! En enkelt ananas kan tage op til 2 år at modne fra plantning til høst.
🍍 Sundhed og næring
- Rig på C-vitamin: En portion ananas (ca. 100 g) dækker over 70 % af det daglige behov for C-vitamin.
- Indeholder bromelain: Et enzym, der kan nedbryde proteiner – derfor kan ananas gøre kød mørt (bruges i marinader). Det er også grunden til, at frisk ananas kan give en prikkende fornemmelse på tungen.
- God for fordøjelsen: Bromelain hjælper også med at nedbryde maden i maven og har milde antiinflammatoriske egenskaber.
- Kalorielet: Ca. 50 kcal pr. 100 gram, så den er ret let og forfriskende – og uden fedt.
🍍 Andre sjove facts
- Ananas på pizza? Verdens mest diskuterede topping til pizza! Den "hawaiianske pizza" blev faktisk opfundet i Canada af en græsk mand i 1962!
- Symbol på gæstfrihed: I gamle dage i både Europa og Amerika var ananas et symbol på velkomst og luksus. Det var så sjældent og dyrt, at folk lejede dem til fester!
- Verdens største producent: Costa Rica er i dag verdens største eksportør af ananas.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: