Langtidsstegning, intervalstegning, sous-vide og grill er fire gode stegemetoder at tilberede forskellige slags kรธd pรฅ. En hurtig guide.
Langtidsstegning, intervalstegning, sous-vide og pรฅ grill er gode stegemetoder at kende, sรฅ du har altid fรฅr et perfekt resultat med dit kรธd.
Om det er sรฅ er de store stege, eller de mindre stykker kรธd, og metoderne kan bruges til sรฅvel oksekรธd, kalve og svinekรธd.
Langtidsstegning
Langtidsstegningen er bedst til de lidt stรธrre stykker kรธd, og de mest populรฆre serveringer her er nok en langtidsstegt oksefilet eller pulled pork.
Som navnet jo svagt hentyder, sรฅ gรฆlder det om at stege kรธdet over lรฆngere tid - og det sker ved en lavere varme.
Brun altid kรธdet ved hรธj varme og i kort tid, og sรฅ skal det i ovnen. En oksefilet steges sรฅledes ved 80 grader i omkring fire timer, og er fรฆrdig nรฅr den nรฅr en kernetemperatur pรฅ 55-57 grader. Ikke mere, for sรฅ bliver kรธdet for tรธrt.
Pulled pork plejer jeg at stege i 10 timer ved 90 grader, men her skal kรธdet ikke brunes fรธrst. Du giver kรธdet en omgang tรธr rub af salt og brun farin, og det er rigeligt. Lad den trรฆkke i en pose, og langtidssteg den ved de 90 grader. Sรฅ er den lige til at trรฆkke fra hinaden. Og en af de gode stegemetoder.
Intervalstegning
Intervalstegning er isรฆr godt til de lidt mindre stege, herunder culotte og kalvefilet.
Metoden er at stege kรธdet i intervaller, og det kan bรฅde ske i ovn og grill.
En okseculotte steger jeg gerne i 15 minuter ad gangen. Altsรฅ 15 minutter i ovnen eller grillen, 15 minutter ud, 15 minutter ind og 15 minutter ud.
Den skal have en kernetemperatur pรฅ 56 grader, sรฅ det er muligt den skal have en tredje gang i grillen i nogle minutter, indtil den nรฅr den korrekte kernetemperatur.
Intervalstegning af kalvefilet er det samme, men her stopper du fรธrst ved en kernetempratur pรฅ 62-64 grader, for sรฅ er kalvekรธdet helt perfekt efter lidt hviletid.
Sous vide
Sous vide er noget helt andet nรฅr vi tager stegemetoder, og den krรฆver du investerer i en vakuummaskine. Og evt. en sous vide stav.
Her vakuumpakker du kรธdet sammen med de รธnskede smagsgivere af krydderier eller andet, og sรฅ lukker du pรฅ den mรฅde smagen inde.
Derefter skal du tilberede kรธdet i vand, og sous vide metoden hindrer, at smag fra kรธdet siver ud i vandet.
Du tilbereder det ved en lavere varme, sรฅ kรธdet stille og roligt tilberedes i den lukkede pose.
I stedet er smagen lukket inde sammen med kรธdet, og pรฅ denne mรฅde kan du lave virkelig mรธre stykker kรธd.
Se hvordan du laver:
Pรฅ grill
Og endelig er der jo den populรฆre grill, der samtidig pรฅ de lune sommeraftener er en hyggelig mรฅde at kokkerere pรฅ.
Mange griller dog efterhรฅnden bรฅde sommer og vinter, og det skyldes ikke mindst det enorme salg af kuglegrill i Danmark.
Grillning er en hurtig mรฅde at fรฅ mad pรฅ, om det sรฅ er i kuglegrill eller gasgrill. Og mรฅske den mest populรฆre blandt disse stegemetoder.
Typisk er det hurtige udskรฆringer som bรธffer, koteletter og pรธlser vi smider pรฅ grillen, og ved den direkte tilberedning er maden fรฆrdig fรฅ minutter senere.
Mange bruger dog ogsรฅ grillen til langtidsstegning, og her foregรฅr det ved en indirekte og lav varme, hvor man kan grille kรธdet i flere timer.
Det giver en god smag (rรธget), og en mรธr udskรฆring.
Mรฅske er du ogsรฅ interesseret i at lรฆse disse:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Guffeliguf.dk
Hej Laursen
Tak for det - og det er fuldstรฆndig korrekt.
Det er i รธvrigt en fantastisk mรฅde at lave bรธffer pรฅ.
Og tak for tippet med gasbrรฆnderen - det skal da prรธves ๐
Bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk.
Laursen
Mht. sous vide er det vigtigt at at forstรฅ at det er tilberedning ved temperaturer *under* kogepunktet, dvs. det mรฅ *ikke* koge. Fx. kan rรธd bรธf ligge i 54-56 grader varmt vand i 1-3 timer, fx. 1.5 timer. 60-65 grader giver en medium stegt og 70 grader er 'well done'. Og bagefter bรธr man sรฅ svitse den lynhurtigt pรฅ panden for at fรฅ den brankede overflade - eller bruge en gasbrรฆnder, det virker ogsรฅ. Dvs. det er nemt at forberede store portioner kรธd, og sรฅ lave lidt ad gangen helt fรฆrdigt.