Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Viden om mad › Stegemetoder: Langtids, interval, sous-vide og grill

Stegemetoder: Langtids, interval, sous-vide og grill

stegemetoder
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMS
Opdateret: 20. juni 2024 - Udgivet: 1. juli 2023

Langtidsstegning, intervalstegning, sous-vide og grill er fire gode stegemetoder at tilberede forskellige slags kød på. En hurtig guide.

Langtidsstegning, intervalstegning, sous-vide og på grill er gode stegemetoder at kende, så du har altid får et perfekt resultat med dit kød.

Om det er så er de store stege, eller de mindre stykker kød, og metoderne kan bruges til såvel oksekød, kalve og svinekød.

Langtidsstegning

Langtidsstegningen er bedst til de lidt større stykker kød, og de mest populære serveringer her er nok en langtidsstegt oksefilet eller pulled pork.

Som navnet jo svagt hentyder, så gælder det om at stege kødet over længere tid - og det sker ved en lavere varme.

Brun altid kødet ved høj varme og i kort tid, og så skal det i ovnen. En oksefilet steges således ved 80 grader i omkring fire timer, og er færdig når den når en kernetemperatur på 55-57 grader. Ikke mere, for så bliver kødet for tørt.

Pulled pork plejer jeg at stege i 10 timer ved 90 grader, men her skal kødet ikke brunes først. Du giver kødet en omgang tør rub af salt og brun farin, og det er rigeligt. Lad den trække i en pose, og langtidssteg den ved de 90 grader. Så er den lige til at trække fra hinaden. Og en af de gode stegemetoder.

Intervalstegning

Intervalstegning er især godt til de lidt mindre stege, herunder culotte og kalvefilet.

Metoden er at stege kødet i intervaller, og det kan både ske i ovn og grill.

En okseculotte steger jeg gerne i 15 minuter ad gangen. Altså 15 minutter i ovnen eller grillen, 15 minutter ud, 15 minutter ind og 15 minutter ud.

Den skal have en kernetemperatur på 56 grader, så det er muligt den skal have en tredje gang i grillen i nogle minutter, indtil den når den korrekte kernetemperatur.

Intervalstegning af kalvefilet er det samme, men her stopper du først ved en kernetempratur på 62-64 grader, for så er kalvekødet helt perfekt efter lidt hviletid.

Sous vide

Sous vide er noget helt andet når vi tager stegemetoder, og den kræver du investerer i en vakuummaskine. Og evt. en sous vide stav.

Her vakuumpakker du kødet sammen med de ønskede smagsgivere af krydderier eller andet, og så lukker du på den måde smagen inde.

Derefter skal du tilberede kødet i vand, og sous vide metoden hindrer, at smag fra kødet siver ud i vandet.

Du tilbereder det ved en lavere varme, så kødet stille og roligt tilberedes i den lukkede pose.

I stedet er smagen lukket inde sammen med kødet, og på denne måde kan du lave virkelig møre stykker kød.

Se hvordan du laver:

Culotte sous vide

Flæskesteg sous vide

Roastbeef sous vide

På grill

Og endelig er der jo den populære grill, der samtidig på de lune sommeraftener er en hyggelig måde at kokkerere på.

Mange griller dog efterhånden både sommer og vinter, og det skyldes ikke mindst det enorme salg af kuglegrill i Danmark.

Grillning er en hurtig måde at få mad på, om det så er i kuglegrill eller gasgrill. Og måske den mest populære blandt disse stegemetoder.

Typisk er det hurtige udskæringer som bøffer, koteletter og pølser vi smider på grillen, og ved den direkte tilberedning er maden færdig få minutter senere.

Mange bruger dog også grillen til langtidsstegning, og her foregår det ved en indirekte og lav varme, hvor man kan grille kødet i flere timer.

Det giver en god smag (røget), og en mør udskæring.

Måske er du også interesseret i at læse disse:

  • Intervalstegning i ovn af okseculotte på 56 grader
  • Langtidsstegning - sundere, nemmere og lækrere
  • Cuvette - langtidsstegt med rosmarin og hvidløg
  • Kalvetykkam - langtidsstegt med fantastisk sovs
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Guffeliguf.dk skriver

    februar 15, 2016 at 5:32 pm

    Hej Laursen
    Tak for det - og det er fuldstændig korrekt.
    Det er i øvrigt en fantastisk måde at lave bøffer på.
    Og tak for tippet med gasbrænderen - det skal da prøves 🙂
    Bedste hilsner
    Holger
    Guffeliguf.dk.

    Svar
  2. Laursen skriver

    februar 15, 2016 at 2:37 am

    Mht. sous vide er det vigtigt at at forstå at det er tilberedning ved temperaturer *under* kogepunktet, dvs. det må *ikke* koge. Fx. kan rød bøf ligge i 54-56 grader varmt vand i 1-3 timer, fx. 1.5 timer. 60-65 grader giver en medium stegt og 70 grader er 'well done'. Og bagefter bør man så svitse den lynhurtigt på panden for at få den brankede overflade - eller bruge en gasbrænder, det virker også. Dvs. det er nemt at forberede store portioner kød, og så lave lidt ad gangen helt færdigt.

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.