Fransk mad er kendetegnet ved gode, lokale råvarer i sæson, enkelhed samt masser af tid. Her får du inspiration til opskrifter på lækker fransk mad.
Fransk mad har gennem mange år været kendt som noget af det ypperste inden for gastronomien.
Det franske køkken betragtes som et af de fineste i verden og er på mange måder et foregangsland for andre køkkener.
Fransk gastronomi og det franske køkken har siden 2010 været på UNESCO’s verdensarvsliste, og selv det internationale gastronomiske grundsprog er fransk.
Men hvad er det der kendetegner det succesfulde franske køkken?
Lokal variation
De forskellige regioner i Frankrig har tradition for forskellige retter afhængig af madkultur, klima og lokale råvarer.
Omkring Middelhavet i Sydøstfrankrig dominerer de typiske middelhavsråvarer som olivenolie, tomater og krydderurter, mens de i sydvest har tradition for råvarer som fois gras, andefedt og svampe.
Grundlaget for den fortsatte succes af det franske køkken er dermed lagt.
Det franske køkken spænder altså bredt, men der er alligevel nogle fællesnævnere.
Gode råvarer
Et af kodeordene bag succesen i det franske køkken er gode råvarer.
I Frankrig er jord til bord tankegangen vigtig, og friske lokale råvarer i sæson er grundstenen i den gode franske madlavning.
De lokale råvarer sælges på markeder og franskmændene handler ofte her, hvor de kan få helt friske grøntsager, frugt, kød og fisk fra lokalområdet.
Laver du mad af gode råvarer, får du mad med masser af smag og behøver ikke at gøre en masse ved dem for at skabe utroligt velsmagende retter.
Enkelhed
De gode råvarer gør, at de smagfulde franske retter kan laves, uden du behøver at være uddannet kok.
Ofte er retterne simple at lave og kræver blot de gode og friske råvarer sammen med den rette mængde tid.
I Frankrig er tiden nemlig vigtig, og de gode sammenkogte retter kan ikke stresses og laves på et øjeblik. De skal have tid til at stå og simre, og passende kan dette gøres, mens man nyder et glas vin og en enkel forret som snegle eller en frisk salat med vinaigrette.
Den franske mad skal nydes
Nydelse er et andet vigtigt begreb i den franske madkultur, hvor maden skal andet end blot at mætte.
Franskmændene er livsnydere med stort L, og middagen spises ofte først ved 20-tiden og kan nemt tage nogle timer.
Maden skal nemlig nydes og er samtidig tidspunktet, hvor familie og venner mødes.
Maden behøver som sagt ikke være stor og prangende, men enkle retter af de lokale råvarer i sæson med en god vinaigrette og et stykke kød eller fisk er rigeligt. Og gerne med et glas vin eller to til.
Desserten
Det franske køkken er også kendt for et bugnende udvalg af fristende kager i deres konditorier, de såkaldte Boulangerie.
Dessert i Frankrig består for eksempel af noget sødt i form af en fyldig chokoladekage eller en crème brûlée, men det kan også blot være frisk frugt eller bær.
Ost er en anden sædvanlig dessert i Frankrig, hvor et bræt med forskellige små stykker fransk ost nydes som afslutning på middagen.
Flerretters skolefrokost
Sansen for det gode måltid læres helt fra barnsben i Frankrig.
Børnene er med ved bordet til de sene middage, hvor familien samles, og maden nydes.
I skolen er der ligeledes fokus på det gode franske køkken. Her serveres der hver dag en flerretters menu til frokost for eleverne.
Frokosten kan for eksempel bestå af fire retter: En grøn salat til forret, en hovedret med grøntsager til, ost og til sidst frisk frugt.
Retterne tilberedes efter franske principper, og der er stilles krav til næringsindhold og lødighed af måltiderne.
Grundlaget for den fortsatte succes af det franske køkken er dermed lagt.
Den nordlige del af Frankrig karakteriseres ved brug af smør, creme fraiche og æbler i nordvest, mens den nordøstlige del er præget af den tyske madkultur med pølser, øl og sauerkraut.
Populære opskrifter på fransk mad
Her er nogle af vores mest populære opskrifter på fransk mad:
Boeuf bourguignon - opskrift på den franske gryderet
Pot au feu - fransk suppe med oksekød og grøntsager
Coq au vin - fransk ret med unghane i vin
Ratatouille - opskrift på fransk grøntsagsret
Croissant opskrift - sådan laver du croissanter
Crepes Suzette - franske pandekager
Fransk landkylling med grove grøntsager
Salade Nicoise - opskrift på klassisk fransk salat med tun
Hvad er brioche brød? Her er opskrift og forklaring
Tarte tatin - fransk upside-down kage med æbler
Fougasse - opskrift på fransk landbrød med krydderier
Hjemmelavet sauce bearnaise der ikke skiller
Croque madame – sprød sandwich med spejlæg
Croque monsieur - lækker og sprød fransk klassiker
Oeufs mimosa – fransk opskrift på mimoseæg
Fra rustikt til enkelt
Det traditionelle franske køkken indeholder retter, der ofte er rustikke sammenkogninger af grøntsager og kød, som for eksempel en ratatouille, coq au vin eller boeuf bourguignon eller med fisk som i en bouillabaisse og hummerbisque.
Fisk og skaldyr, kød fra and, kanin eller fjerkræ og lokale grøntsager bruges ofte i de sammenkogte retter eller i tærter, quiche eller gratin.
Men det franske køkken er også kendetegnet ved de enkle, lette og ”finere” små retter, som ligger til grund for mange af de større gastronomiske oplevelser på restauranter i dag.
Og så kan man selvfølgelig ikke tale om det franske køkken uden at nævne to meget vigtige spillere: Vin og ost.
Det franske køkken spænder altså bredt, men der er alligevel nogle fællesnævnere.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden