Her er min bedste opskrift på nemme flødekartofler, der giver virkelig cremede kartofler med fløde, som passer perfekt som tilbehør til en oksemørbrad, culottesteg eller lignende.
Løg kan selvfølgelig erstattes med porrer, eller du kan blande og bruge lidt af hvert i kartoflerne.
Opskriften er beregnet som tilbehør til fire personer, og jeg har også lavet en video, hvor du kan se fremgangsmåden.
Oversigt

Flødekartofler
Ingredienser
Fremgangsmåde
- Kartofler skæres i tynde skiver, og her vil jeg anbefale brug af et mandolinjern, da det giver pænere og ensartede skiver. Men kartoflerne kan selvfølgelig også skiveskæres med en skarp kniv. Men sørg for at lave nogenlunde lige tykke skiver, som dermed også er færdige på samme tid.
- Løg (eller porrer) renses og skæres i tynde skiver, mens hvidløg pilles og ligeledes snittes i helt tynde skiver. Bruger du løg, skal de halveres og snittes i tynde skiver. Begge dele er lige godt, og de kan også blandes.
- Smør et ildfast fad med god plads (flødekartofler bobler en del op under turen i ovnen), og læg nu cirka en tredjedel af kartoffelskiverne nederst i fadet. Herpå halvdelen af porrerne og hvidløg, hvorefter du krydrer med salt og friskkværnet peber og muskatnød.
- Læg så næste lag på samme måde. Til sidst lægger du resten af kartoffelskiverne, hvorefter fløde hældes over.
- Nu skal flødekartoflerne bages i en 200 grader varm ovn (alm. over- og undervarme) , og her skal de have en times tid, for så er flødekartoflerne helt perfekte og cremede.
Næringsindhold
Video
Få tilsendt opskriften på mail
Tips
De færdigbagte flødekartofler bliver mørke ovenpå, hvilket giver en god smag.
Men hvis ikke du ønsker det mørke lag, kan du sidst i tilberedningen lægge et stykke sølvpapir over.
Hemmeligheden
Hemmeligheden bag er, at kartofler og fløden cremer godt ind. Flødemassen må ikke være for tynd når kartoflerne er færdige, men omvendt skal kartoflerne altså heller ikke være for tørre.
Derfor har jeg eksperimenteret en del frem og tilbage, og her er så den perfekte blanding af kartofler, fløde og løg (eller porrer).
I opskriften kan du længere nede også se hvordan du laver dem med ost, mornay sauce, bacon, spinat, kylling med videre. Flødekartoflerne er jo i bund og grund stuvede kartofler, der laves i et fad i ovnen.
De laves med løg og hvidløg, og kan med fordel krydres med lidt revet muskatnød. Netop muskatnød giver kartoflerne en super dejlig smag, men den kan selvfølgelig udelades.
Med mornay sauce
Du kan også lave flødekartoflerne med mornay sauce.
Her udskiftes fem deciliter fløde med tilsvarende mængde mornay, der jo er en klassisk ostesovs. Tilberedningstiden er den samme.
Med ost
Man kan også nemt lave kartoflerne med ost, og du kan bruge din egen yndlingsost.
Her bages kartoflerne som anvist i opskriften i 45 minutter, hvorefter du tager fadet ud af ovnen.
Drys med revet ost, og her kan du blandt andet anvende gouda, en emmentaler eller en alminde revet ost. Det er op til dig.
Med bacon
Har du prøvet fladekartoflerne med bacon? Hvis ikke er du gået glip af noget. Du skal anvende grundopskriften her på siden, og dertil 200 gram bacon i tern.
Baconternene steges sprøde på en varm pande, og lægges til afdrypning på et stykke køkkenrulle.
Derefter drysses de på hvert lag kartofler, og de tilfører altså en vanvittig god smag.
Med spinat
Flødekartofler med spinat er en anden variant, og den giver sig selv.
Her kommes blot friske spinatblade i opskriften, og spinatbladene lægges lagvis sammen med kartoflerne.
Udgaven med spinat er måske lidt sundere, meeeeeen.... Der er stadig masser af fløde i.
Med kylling
Vil du lave en nem hovedret, så prøv lave kartoflerne med kylling. Her skal du blot anvende opskriften ovenfor, og dertil en god og kødfuld økologisk kylling på ca. 1,5 kilo.
Kyllingen skæres ud i over- og underlår, vinger og brystkødet deles i fire stykker. Kyllingestykkerne lægges ovenpå flødekartoflerne.
Krydr kyllingen med salt og peber, men pas på du ikke får for meget salt ned til de i forvejen saltede kartofler.
Sådan et fad skal have en time i ovnen, så er kyllingen gennemstegt og kartoflerne cremede og lækre. Serveres med en god salat til.
De hurtige
Hvis du er i tidsnød, kan man også lave hurtige flødekartofler. Her skal forkoge kartoflerne i cirka 15 minutter, hvor de skæres i skiver inden kogning.
Derefter kommes kartoflerne i fad med løg, fløde og øvrige ingredienser. Har du tid, er det bedste at køle kartoflerne lidt af inden de anvendes. Nu skal de så blot bages 20 minutter ved 200 grader varmluft, og så er de klar.
Kartoflerne bliver fine, men på grund af den kortere tid i ovnen, bliver de ikke helt så cremede som den ægte udgave. Og du får ikke den mørke skorpe på dem. Men du kan som sagt spare lidt tid.
Tips
Flødekartoflerne er fremragende som tilbehør til en helstegt oksemørbrad, culottesteg eller en oksefilet.
Men de passer også godt til alt fra hamburgerryg til skinke og meget andet.
Flere inspirerende opskrifter:
Flødekartofler med medister i svøb
Skinke med flødekartofler
Spinat- og flødekartofler
Bearnaisekartofler
Kartoffelmos
Kylling i flødesovs lavet i fad med grøntsager
FAQ
Der kan være flere årsager til, at flødekartoflerne ender med at blive flydende. Men den typiske årsag er, at man har kommet for meget væske ved. Så den kan du eventuelt fjerne lidt af. Meningen med flødekartoflerne er, at fløden skal cremes ind sammen med kartoflerne, men der skal ikke være en sovs.
Mængden af flødekartofler pr. person afhænger selvfølgelig af sulten, men du skal beregne cirka. 250 gram til hver.
Årsagen til flødekartofler, der skiller i ovnen, er typisk anvendelse af madlavningsfløde. De tåler nemlig ikke så meget varme i så lang tid. Så der er ingen vej uden om en god piskefløde. Du kan dog skære lidt ned på kalorierne at skifte lidt af fløden ud med mælk.
Det kan du sagtens. Det er kun et visuelt spørgsmål. Flødekartoflerne smager bestemt lige så godt med skrællen på.
Du kan sagtens lave flødekartofler dagen før anvendelse. På dagen skal de så blot varmes. Det er nemt.
Man kan sagtens fryse rester af flødekartofler. De afkølede rester kommes i en beholder og derefter i fryseren. Det bedste er at tø dem op ved stuetemperatur - og derefter lune dem.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Marianne
Kan jeg bruge bagekartofler til flødekartofler?
Holger Rørby Madsen
Hej Marianne
Det kan du sagtens - jeg har gjort det mange gange 🙂
God fornøjelse.
Alt det bedste
Holger