Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Tilbehør › Brunkål

Brunkål (nem opskrift med hvidkål eller spidskål)

billede med brunkål
5 fra 7 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
31
SHARES
FacebookMessenger31PinterestEmailSMS
Indhold
  • Brunkål - nem opskrift
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde
  • Næringsindhold
  • Opskrift på brunkål
  • Servering
  • Brunkål i ovn
  • FAQ
  • Kommentarer

Brunkål - nem opskrift

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
5 fra 7 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 15 minutter min
Tilb. tid: 45 minutter min
Samlet tid: 1 time t
Min opskrift på brunkål med hvidkål eller spidskål som klassisk tilbehør. Karamelliseret kål du nemt både kan lave i gryde eller ovn.
Antal: 4 personer
Ret: Tilbehør
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 500 g spidskål eller hvidkål, snittet
  • 75 g sukker
  • 25 g smør
  • 1 dl vand gerne kogende
  • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  1. Til brunkål starter med du med at snitte 500 g spidskål nogenlunde fint. Du kan enten bruge hvidkål eller spidskål.
  2. Kom 75 g sukker i en gryde og smelt det ved en middel varme. Du skal ikke røre i det, men blot lade det smelte. Når sukkeret er næsten smeltet kan du ryste gryden lidt rundt.
  3. Kom 25 g smør ved og lad sukker- og smørmassen karamellisere let.
  4. Tilsæt den snittede kål og vend rundt. Brun kålen godt af, men uden den brænder på.
  5. Tilsæt 1 dl vand (kogende), og vend rundt igen.
  6. Ønskes kød tilberedt sammen med kålen kan du lægge den ved nu. Et stykke svinebryst eller bacon passer fint til.
  7. Læg låg på og lad brunkålen simre ved svag varme i ca. 30 minutter, hvis ikke der er kød i gryden, og brunkålen kun skal bruges som tilbehør. Har du kød i gryden er tilberedningstiden ca. 1,5 time. Måske lidt mere afhængig af tykkelsen på kødet. Krydres med salt og friskkværnet peber.

Næringsindhold

Kalorier147kcalKulhydrater25gProtein2gFedt5gMættet fedt3gFlerumættet fedt0.3gEnkelumættet fedt1gTransfedt0.2gKolesterol13mgNatrium645mgKalium309mgKostfibre3gSukker19gVitamin A314IUVitamin C53mgCalcium62mgJern1mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på brunkål

Brunkål er en gammel, dansk ret, som stadig smager godt. På trods af et blakket ry om, at kål giver luft i maven. Mormor lavede den, og brunkålen er heldigvis aldrig forsvundet ud af det danske køkken.

Retten kan laves på forskellige måder, og her får du både den mere klassiske opskrift i gryde, men også en opskrift på hvordan du laver den i ovnen. Her anvendes blandt andet sirup.

Personligt foretrækker jeg at lave retten med spidskål, men den traditionelle version er med hvidkål, og den kan du også bruge. Fremgangsmåden er den samme. Kålen passer fortrinlig til blandt andet en medisterpølse og hamburgerryg.

Opskriften er beregnet til fire personer som tilbehør. Der kan lægges et stykke kød i gryden sammen med kålen, og så er tilberedningstiden længere, som det også fremgår af opskriften.

Se flere opskrifter:

  • Hakket oksekød med hvidkål i fad (i ovn)
  • Stuvet hvidkål - nem og klassisk opskrift
  • Gisou - lækker hvidkålsgryde med oksekød og ris
  • Hvidkålsrouletter - opskrift på nemme kåldolmere
  • Hvidkålsgryde - gryderet med hvidkål
  • Hvidkålssuppe - klassisk opskrift

Servering

Den færdige brunkål serveres straks som tilbehør til medister, hamburgerryg eller en kogt skinke.

Brunkål i ovn

Brunkålen kan også laves i ovn, og her skal du bruge disse ingredienser:

1 lille hvidkål
2 skalotteløg
1 laurbærblad
2 spiseskefulde lys sirup
5 deciliter kalvefond
Salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

  1. Fjern de yderste blade på hvidkålen, og snit den derefter i tynde strimler. Undgå stokken. Skalotteløg pilles og hakket fint.
  2. Smelt lidt smør i en stor stegegryde, der kan tåle at gå i ovnen.
  3. Svits så hvidkål og skalotteløg så det tager farve. Krydr med friskkværnet peber. Fordel lidt lys sirup ud over den brunede kål, og hæld så kalvefonden ved. Tilsæt også et laurbærblad.
  4. Vend det rundt, og stil så gryden i ovnen ved 170 grader varmluft. Der skal ikke være låg på gryden.
  5. Nu skal brunkålen steges færdig i ovnen og det tager cirka en times tid. Vend den gerne rundt et par gange undervejs. Tag den færdige brunkål ud af ovnen, og smag den til med lidt salt.

FAQ

Hvad er brunkål?

Brunkål er en dansk ret lavet med hvidkål, som karamelliseres og simrer i smør, sukker og evt. svinefedt - ofte med flæsk, medister eller røget kød. Den er kendt for sin sød-salte smag og mørke farve. Kan også laves med spidskål.

Skal kålen være brun?

Ja, karamelliseringen af sukkeret er det, der giver retten navn og karakter. Kålen skal ikke være brændt, men godt brunet for at opnå en dybere smag.

Kan man fryse brunkål?

Ja, du kan sagtens fryse brunkål. Køl den helt ned og frys brunkålen i passende portioner. Holder ca. 3 måneder på frost. Bliver kun bedre ved genopvarmning.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Christian Klüver skriver

    december 08, 2023 at 8:27 pm

    Jeg har skrevet et paar gange til jer for at komme paa jeres nyheds- mail ( den ville ikke modtage min email-adresse ) .... men har ikke hört noget fra jer .... hvorfor ikke ? er i ikke intereseret i at blive brugt ???

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af salat med brændt blomkål og rucola.
    Salat med brændt blomkål, rucola og pinjekerner
  • Billede af tomatrisotto.
    Tomatrisotto (klassisk risotto med masser af tomat)
  • Billede af havreris.
    Kogetid på havreris (sådan koger du havreris perfekt)
  • Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.
    Frisk kartoffelsalat med spinat

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required